На живо

Политическото напрежение: "Демократична България" подкрепи официално Панов - Касимова (хронология)

Лозан Панов

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА

Лозан ПановМежду 200 и 300 машини за гласуване ще бъдат отделени за пробно гласуване преди вота на 14 ноември, реши Централната избирателна комисия. Днес "Демократична България" официално даде подкрепа за кандидатпрезидентската двойка Панов - Касимова. Партия "Българско лято", свързана с обвинения в множество престъпления бизнесмен с интереси в хазарта Васил Божков, се отказа да търси мандатоносител след като ЦИК не я допусна до изборите. "Дневник" проследи важните политически новини и реакциите по тях, вижте ги в хронологията.
Петков и Василев ще са водачи на листи в София

Кирил Петков и Асен Василев от политическия проект "Продължаваме промяната"

© Велко Ангелов

Кирил Петков и Асен Василев от политическия проект "Продължаваме промяната"


Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната" ще водят кандидат- депутатски листи в София като не се отказват от водаческите места в Пловдив (Петков) и Хасково (Василев). Това съобщи пред "България он ер " Кирил Петков.


По думите му вече са определени водачите на листи във всички области и "няколко човека под тях". Водачи ще са хора, родом от съответния регион. В Благоевград водачът е професор в Американския университет, в Монтана - дама със собствен бизнес, която е бивш световен шампион по плуване, в Русе - собственикът на компанията "Еконт". "Никой от нас не си мечтае да бъде просто политик Всеки един от нас има по-хубав живот от това", обобщи Петков.

Лозан Панов смята Радев за фалшив герой

Предишният министър-председател и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е предал съдебната власт на ДПС, а с кандидатурата на Анастас Герджиков предава под влиянието на движението и президентската институция. Това заяви в интервю за БНТ кандидатът за президент Лозан Панов. Председателят на Върховния касационен съд е издигнат от инициативен комитет, а днес беше подкрепен и от "Демократична България".


"Обръщам се към Бойко Борисов: бъдете честни към своите избиратели, не предавайте президентската институция на ДПС, бъдете почтен", каза той.


След като в интервюта досега Панов беше казвал, че Радев е реагирал на беззаконието в страната едва след като лично беше атакуван с показното влизане на прокуратурата в президентството, днес той разви темата, добавяйки, че така Радев се е превърнал във фалшив герой.


Повече от интервюто четете тук.

Университет обяви, че кандидат-президентът на ВМРО е уволнен дисциплинарно

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" обяви на сайта си, че кандидатът на ВМРО за президент Милен Михов вече не е доцент във висшето училище, както вчера е представен, а е уволнен дисциплинарно. В съобщението са изброени 13 причини за отстраняването на преподавателя, между които провеждане на политическа и религиозна дейност, саботиране на Академичния съвет и опити за създаване на международен проблем, обидни изказвания. В прессъбщение Михов определи уволнението си като репресия и го обясни с изказвани от него критични позиции. Той съобщи, че обжалва уволнението си в съда.

Пробно гласуване с до 300 машини ще има преди изборите

Между 200 и 300 машини за гласуване ще бъдат отделени за пробно гласуване преди вота на 14 ноември, съобщи пред БНР Цветозар Томов, заместник-председател и говорител на ЦИК. По думите му изборната администрация ще се опита да достави машини за обучение във всяка община за целите на разяснителната кампания.
Политическото напрежение: "Демократична България" подкрепи официално Панов - Касимова (хронология)

© Георги Кожухаров


Той подчерта, че проблемите с гласуването в чужбина се дължат на факта, че технологията за приемане на изборните резултати от секциите зад граница, е била прилагана при лимит от 150-200 секции. С рязкото им нарастване на последните избори - над 700, с очакван общ брой за предстоящите около 800, ЦИК се забавя много повече с обработката на документацията, посочи още Цветозар Томов. По думите му, в момента се търси временно решение на този проблем, а по-дълготрайният вариант е създаването на 32-ри многомандатен избирателн район "Чужбина".

Вече всеки може да се провери дали е подкрепил някоя партия

Политическото напрежение: "Демократична България" подкрепи официално Панов - Касимова (хронология)

© Георги Кожухаров


В сайта на Централната избирателна комисия вече всеки може да направи проверка дали е сред хората, които са подкрепили някоя партия или коалиция за изборите. Става въпрос за задължителните подписи, които партиите внасят при своята регистрация. Проверката може да се направи тук.


Всеки, който открие, че е записан като подкрепящ, без негово знание, може да подаде жалба за злоупотреба с личните им данни до Комисията за защита на личните данни, която е компетентният орган да ги разгледа.

"Демократична България" официално подкрепи Лозан Панов

Ръководните органи на партии "Зелено Движение", "Демократи за силна България" и "Движение "Да, България" са решили коалиция "Демократична България - Обединение" да даде своята политическа подкрепа за кандидатурата на Лозан Панов за президент, съобщиха от обединението. Панов беше номиниран от инициативен комитет, по предложение на "Правосъдие за всеки".
Политическото напрежение: "Демократична България" подкрепи официално Панов - Касимова (хронология)

© Юлия Лазарова


От "Демократична България" посочват, че припознават Лозан Панов като изразител на техните ценности. "В негово лице демократичната общност на България има своят естествен кандидат и носител на автентичната традиция на борбата за демокрация и върховенство на закона в момент, когато сме свидетели на поредната подмяна", се казва още в позицията. Посочва се също, че зад Панов стоят доказали се в реални граждански усилия структури и фигури.


Подробности тук

Делян Пеевски се яви в ДАНС заради досиетата "Пандора"

Бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, който не се е появявал публично с месеци, влезе в Държавна агенция "Национална сигурност", където е извикан на разпит заради досиетата "Пандора". Той отказа да отговаря на журналистически въпроси, свързани с информацията, че е притежавал три офшорни фирми, които не е декларирал.
Политическото напрежение: "Демократична България" подкрепи официално Панов - Касимова (хронология)

© Велко Ангелов


Пеевски каза само, че всичко е обяснил в изявлението си от вчера - 5 октомври. На въпрос на "Дневник" коя е фирмата, която той е декларирал и чийто дъщерни дружества са появилите се и недекларирани офшорки, Пеевски не отговори.


Подробности тук

Партията на Божков няма да търси вариант да участва в изборите

Партията на Васил Божков "Българско лято" няма да търси вариант за участие в изборите чрез мандатоносител или коалиция в знак на протест срещу решението на ЦИК, потвърдено от Върховния административен съд да не ги допусне до изборите, това съобщиха от организацията. Причина за отказа за регистрация е, че формацията не е предоставила удостоверение за актуална банкова сметка спрямо изискванията на Изборния кодекс. Партия "Българско лято" няма банкова сметка заради санкциите по закона "Магнитски", които САЩ наложи на Васил Божков на 2 юни т.г.
Беше представен един от иззетите от прокуратурата артефакти от Колекция Васил Божков. Бронзова хидрия

© Юлия Лазарова

Беше представен един от иззетите от прокуратурата артефакти от Колекция Васил Божков. Бронзова хидрия


В съобщение до медиите се казва, че така българските институции възпрепятстват политическото представителство на десетки хиляди български граждани в разрез със собствените си закони.


Подробности тук

Лидерът на "Възраждане" ще е водач на листите във Варна и София

Лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов ще води листите за парламентарните избори в София и Варна, съобщиха днес от организацията. В столицата той ще е в 25-ти Многомандатен избирателен район, в който обичайно се явяват лидерите на основните партии.
Костадин Костадинов

© Юлия Лазарова

Костадин Костадинов


Водачи на две листи ще са още адвокат Елена Гунчева, която е и кандидат за вицепрезидент на Костадинов на изборите за държавен глава, зам.-председателят на партията Цончо Ганев, както и Искра Михайлова. От "Възраждане" уточниха, че всички водачи са избрани на заседание на организационни съвет, като са отдавна във Възраждане, лоялни са, имат авторитет и одобрение от своите колеги. Средната възраст на кандидатите за депутати е 35 години.

За "Демократична България" решението за подкрепа на Лозан Панов било само формалност

Формалност е да подкрепим официално Лозан Панов в битката му за президент. Решението ще се вземе от нашите органи на управление до края на деня. Това, което той направи в съдебната система в последните години заслужава само адмирации и не случайно той ще получи нашата подкрепа. Това каза днес пред "Нова нюз" Ивайло Мирчев от "Демократична България". Панов беше номиниран от инициативен комитет, по предложение на "Правосъдие за всеки".
Политическото напрежение: "Демократична България" подкрепи официално Панов - Касимова (хронология)

© ВЕЛКО АНГЕЛОВ


Попитан, при балотаж Румен Радев - Анастас Герджиков, кого ще подкрепи ДБ, той коментира, че ще се работи за това на балотаж да е Лозан Панов. При друго развитие отново националните органи за управление щели да решат какво да призоват привържениците на обединението. "ГЕРБ с цялата си токсичност, един прекрасен учен го хвърлиха на политическото бунище", така Мирчев коментира подкрепата от партията на Бойко Борисов за Герджиков.


Попитан дали ще се работи за коалиция с "Продължаваме промяната" след изборите, той посочи, че преди това трябва да се види тяхната програма. По повод коментара на Кирил Петков, че е готов да е премиер, Мирчев смята, че е твърде рано за такова заявление и не е честно към избирателите.

Нова поръчка за доставка на машини за гласуване ще се обяви днес

Днес ще обявим нова обществена поръчка за доставка на допълнителен брой машини, каза днес пред БНТ председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова. Тя се надява този път да се дадат оферти, които са в рамките на отделените средства. Именно надвишаването на сумата стана причина да не се купят машини при предишната процедура преди няколко седмици. Нейкова подчерта, че все още стои въпросът
с правото на собственост на държавата над софтуера за машините. Тя посочи, че в предложеното сега споразумение има много ограничения, които не са приемливи.
Политическото напрежение: "Демократична България" подкрепи официално Панов - Касимова (хронология)

© Велко Ангелов


Според нея няма как заради двата вота да се получи объркване при гласуването, защото партиите ще имат един и същ номер в бюлетината и за двата избора. За момента мислим, че ще е добре с една карта да се гласува и на двата избора, каза Нейкова.


От утре на сайта на ЦИК всеки ще може да провери дали е включен в списък за подкрепа за определена партия и да подаде сигнал, ако това е направено без негово знание.

Следващото име от "Пандора" ще е свързано с ГЕРБ, прогнозира Хаджигенов

Следващото обявено име на българин по досиета "Пандора" ще е свързано пряко с ГЕРБ. Това предположение направи адвокат Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" пред "Нова телевизия". Той аргументира увереността си с това, че партията е управлявала в последните години, което било предпоставка за крадене.
Политическото напрежение: "Демократична България" подкрепи официално Панов - Касимова (хронология)

© Юлия Лазарова


Международното разследване по досиетата "Пандора" обхваща милиони документи за офшорни сметки на политици, милионери и лидери от цял свят. В обработените досега документи са установени имената на двама българи. Единият е бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, а името на другия засега не се съобщава.
По думите на Хаджигенов "няма свинщина в последните години, в която да бръкнеш и да не се появи Пеевски".


Според него този път проверката на бившия депутат ще е по-сериозна, тъй като институциите, които ще се занимават с нея, се управляват от нови хора.


Адвокатът каза още, че до края на седмицата "Ние идваме" ще вземе решение кого да подкрепи на президентските избори. Той уточни, че ще вземе решение за себе си след дебата между Румен Радев и Лозан Панов. Ако дебат нямат, най-вероятно няма да гласувам, каза още Хаджигенов.

Нинова: досиетата "Пандора" няма да повлияят сериозно на изборите

Досиетата "Пандора" няма значително да повлияят на изборите, защото дотогава няма да има яснота. Правилният ход е да се направи разследване от българските власти. Нужни са по-сериозни мерки в световен мащаб, като решението е закриване на офшорните зони, каза днес пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова.


Тя предупреди, че ако парламентът се формира в средата на ноември, ще има много малко време за приемане на бюджет 2022. "Не трябва да губим време с изслушване на министри, създаване на комисии. Работим по план за първите 100 дни и подготовка за приема на бюджета. Настояваме да започнем разговори по проблема сега", обясни лидерът на левицата. Тя поясни, че БСП предлага намаляване на ДДС на енергоносителите за шест месеца.


Политическото напрежение: "Демократична България" подкрепи официално Панов - Касимова (хронология)

© Лили Тоушек


Нинова изрази надежда, че интересът към президентските избори няма да измести този към парламентарните. Според нея сега на Румен Радев ще му е по-трудно да спечели изборите, защото има конкуренти, които не са за подценяване. Нинова даде позитивна оценка на неговия мандат. Тя подчерта, че БСП подкрепя Радев, но това не значи, че няма да критикува служебният кабинет, когато не си върши работата.


За водачите на листите Корнелия Нинова обясни, че са избрани от Националния съвет, като преди това са обсъдени с местните структури.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK