Методи Лалов атакува Янаки Стоилов, че още не е поискал оставката на шефа на Софийския градски съд

Алексей Трифонов бе избран за председател на Софийския градски съд на 27 ноември 2018 г.

© Цветелина Белутова, Капитал

Алексей Трифонов бе избран за председател на Софийския градски съд на 27 ноември 2018 г.Бившият съдия и настоящ общински съветник от "Демократична България" Методи Лалов настоява в остро писмо министърът на правосъдието Янаки Стоилов да поиска от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет освобождаването на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов, който е роден на територията на бившия СССР и няма българско гражданство.


Повод за исканата оставка е излъченото по телевизия "Евроком" разследване на Валя Ахчиева "Правителството" на Темида - разобличено, но законът - игнориран", в което се съобщава, че Трифонов е роден в Русия и все още няма българско гражданство.


В писмо до министъра Лалов посочва, че след журналистическото разследване е сезирал служебния министър на правосъдието, а оттогава са изминали повече от 20 дни и 3 заседания на съдийската колегия на ВСС, на които не е било внесено искане за отстраняването на Трифонов и не е обсъждан въпросът с гражданството му.
Той цитира и две писма до секретаря на район "Илинден" и до министъра на вътрешните работи, в които Стоилов е посочил, че "и към настоящия момент Алексей Трифонов, роден през 1972 година, в град Курск, СССР, не е български гражданин".


Въпреки това той разпределя съдебни дела, правораздава, издава разрешения за приложение на специални разузнавателни средства, назначава и уволнява съдебни служители и се разпорежда с бюджета на Софийския градски съд.


Лалов припомня, че Янаки Стоилов е служебен министър на правосъдието от 12 май, вече близо 5 месеца, и подчертава, че неправомерното осъществяване на съдебни и административни функции в съдебната власт от лице, което няма българско гражданство, е не само отговорност на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, но и на Министерството на правосъдието под ръководството на Стоилов.


От 20 август, когато е подписал двете цитирани писма и в които се съобщава, че Алексей Трифонов не е български гражданин, отговорността е персонално на служебния министър, тъй като при познаване на фактите не осъществява умишлено вече месец и половина конституционните си правомощия, посочва още Лалов, отправяйки критика към министъра.


"Какво чакате, г-н Стоилов, нима ще "тупате топката", докато изтече мандата Ви на служебен министър? (Недоумявам и защо служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков все още не е наредил да бъдат обявени за невалидни и иззети издадените на г-н Алексей Трифонов български лични документи, каквото основание безспорно е налице). Какво ще обясните на българските граждани, а и на студентите си по право, които учите на "добро и справедливо", за фактическия отказ да изпълните чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България, вр. чл. 162 от Закона за съдебната власт", пита Лалов в писмото до министъра.


"Неизпълнението на правомощията Ви по случая има ли връзка с публично разпространяваната информация, че искате да станете конституционен съдия, но тъй като не желаете да се конфронтирате с хора, които покровителстват г-н Алексей Трифонов, бездействате, за да не Ви попречат те да реализирате кариерните си амбиции? Ако това е така, как ще примирите съвестта си и евентуалната бъдеща роля на пазител на Конституцията с тази на човек, който е нарушил умишлено основния закон? Не е ли дълг на всеки юрист, посветил се на Конституцията, да я защитава решително винаги, когато се наложи", продължава с въпросите към министъра Методи Лалов.


"Ще оставите ли да получат потвърждение приказките, че изчаквате и за да може г-н Алексей Трифонов в подходящ момент да получи българско гражданство по натурализация и така да се смекчат неблагоприятните последици от работата му в съда, без да има българско гражданство? Ще разсеете ли съмненията, че случаят "Алексей Трифонов" не получава законното си решение поради факта, че един от Вашите заместници е човек, близък до съдията без българско гражданство", пита още бившият съдия.


Лалов посочва, че единствената реакция е министърът да поиска от съдийската колегия да освободи Трифонов не само от поста, но и от съдебната система, и допълва, че може да сезира и европейските институции по темата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK