В писмо Божков обясни защо няма да бъде екстрадиран и обвини прокуратурата в лъжа

Решението на съда в ОАЕ е окончателно и не може да бъде обжалвано, твърдят Божков и защитникът му.

© Цветелина Белутова, Капитал

Решението на съда в ОАЕ е окончателно и не може да бъде обжалвано, твърдят Божков и защитникът му.В отворено писмо до медиите Васил Божков, който повече от година и половина живее в Дубай, опровергава твърденията на говорителя на главния прокурор Сийка Милева в интервю пред "24 часа" от 4 октомври и обвини прокуратурата в лъжа. В интервюто Милева посочва, че прокуратурата е изпратила 19 тома с материали и доказателства към молбата за екстрадиция на Божков и все още се чака отговор от властите в Обединените арабски емирства, а по-късно са изпратени още 2 молби за екстрадиция. Милева разказва и че на Божков са пращани призовки, но той не се е явявал, за да му бъдат предявени обвиненията.


В писмото Божков твърди, че спецпрокуратурата е изпратила първоначално 7 искания за екстрадирането му, а след това са били добавени още допълнителни като общият брой е 18 (толкова са повдигнатите обвинения по няколко различни дела срещу Божков - бел. ред.). Той цитира и адвоката си Гасан Ел Дайе, който го е представлявал по делата в Дубай и разказва за казуса там.


Според писмото на Божков и твърденията на защитника му, българската прокуратура никога не е представяла най-важните документи, свързани с тези искания за екстрадиция - първоначалното разследване и оригиналната заповед за задържане, които е задължително да бъдат представени съгласно закона за екстрадиция в ОАЕ.
Властите в ОАЕ чакаха повече от една година, за да получат тези основни документи за правосъдните органи в страната, но те никога не бяха изпратени. Най-висшият съд в Абу Даби, който е компетентният съд да разглежда делата за екстрадиция, се запозна с цялата преписка по исканията за екстрадиция, прегледа и оцени документите, изпратени от България, за да установи, че българските власти не са изпратили основните и най-важни документи в екстрадиционната процедура", се посочва в писмото.


Това е и причината съдът в ОАЕ да се произнесе окончателно и да отхвърли исканията за екстрадиция. Решението е влязло в сила и не подлежи на обжалване.


По думите на адвоката, съдебният акт почива на две основания - българските власти на са представили най-важните документи в екстрадиционното производство и обвиненията в престъпленията не са доказани.


"След произнасянето си, съдът в ОАЕ уведоми за решението си главната прокуратура в Абу Даби, а тя от своя страна го изпрати до всички компетентни органи в страната, офиса на Интерпол в Абу Даби и до Интерпол Лион и до българските власти в рамките на обичайния законов ред. Докато течеше екстрадиционното производство г-н Васил Божков имаше надлежно упълномощени адвокати в Дубай, ОАЕ. Връчвани са му и той е получил по законовия ред в страната и спазвайки международноправните обичаи над 20 призовки и съобщения от различни съдилища в България. До този момент, обаче той нито е получавал, нито дори е правен опит за връчване на уведомления от българската прокуратура", твърди защитникът му в отвореното писмо.


Той е категоричен, че Божков пребивава законно в Обединените арабски емирства и там срещу него няма висящи производства, а след като Червената бюлетина на Интерпол бъде отменена, въпросът с неговата поискана екстрадиция окончателно ще приключи. Червената бюлетина за Георги Попов, който вече е в България, е била отменена отдавна, посочва още юристът.


"Надявам се, че с това слагам веднъж завинаги край на безсилните лъжи и спекулации на прокуратурата в България за твърденията, че се "укривам", че "не могат да ме открият и да ми връчат призовка", че "още чакат решение по исканията за екстрадицията ми" и други подобни твърдения", завършва писмото си Божков.


На 15 март Божков се тагна в пост във фейсбук от Барселона - само ден след като Съдът на ЕС в Люксембург обяви всички европейски заповеди за арест, издадени от България, за невалидни. Такава бе издадена и за самия Божков и тогава той реагира с коментар в социалните мрежи - "Идвам". Информацията дали е напускал Дубай няма официално потвърждение, а два месеца по-късно - Божков съобщи, че съдът в ОАЕ е отказал екстрадицията му.


Подобен бе казусът и с Георги Попов, който също е сред обвинените за участие в престъпна група заедно с Божков - прокуратурата обяви, че той е екстрадиран след решение на съда в Дубай, а Божков и Попов - че доброволно е поискал да се върне в страната. Малко след прибирането му в България Георги Попов бе освободен срещу парична гаранция от 40 хил. лв., след като прокуратурата не поиска постоянното му задържане под стража.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK