Делян Пеевски преди разпита в ДАНС: Ще се появявам публично и ще станат ясни нещата за много хора

Делян Пеевски на влизане в ДАНС

© Велко Ангелов

Делян Пеевски на влизане в ДАНСБившият депутат от ДПС Делян Пеевски, който не се е появявал публично с месеци, влезе в сградата на Държавната агенция "Национална сигурност", където е извикан на разпит заради досиетата "Пандора". В тях името му излезе като български политик, притежаващ три офшорни дружества.


В декларациите му през годините той не ги е споменавал, а в изявлението му след разкритията твърди, че те са били дъщерни на декларирана от него компания, без да уточнява коя.


Пеевски се появи без охрана, като в първия момент присъстващите журналисти не го разпознаха. Той е видимо отслабнал, с маска, носеше папка и дезинфектант. За идването му нямаше предварителна публична информация, като в сградата на булевард "Черни връх", където той се яви, се помещават и офиси на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество, оглавявана от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. И ДАНС, и антикорупционната комисия се задействаха по казуса с досиетата "Пандора", като комисията на Цацаров обяви, че ще анализира декларациите на Пеевски от 2013 година насам.
Той остана вътре близо час, като на излизане отново отказа да отговори на журналистически въпроси, но каза, че журналистите ще имат възможност да го питат, без да дава повече подробности. От ДАНС отказаха да дадат повече подробности за това по каква процедура е бил извикан Пеевски.


На влизане в агенцията той отказа да отговаря на журналистически въпроси, свързани с досиетата "Пандора" с мотив, че всичко е обяснил в изявлението си от вчера - 5 октомври. "Излишно е това, вчера каквото имах да кажа, по темата, го казах", заяви Пеевски. На няколко пъти, вместо да отговори, той заяви: "Много поздрави на господин Прокопиев" (бел. ред. - съиздателят на "Дневник" и "Капитал"). И вчера в изявлението, пратено до определени медии, бившият депутат от ДПС, заяви, че данните от досиетата "Пандора" са мероприятие на наричания от него "кръг Капитал".


На въпрос на "Дневник" коя е фирмата, която той е декларирал и чиито дъщерни дружества са появилите се и недекларирани офшорки, Пеевски не отговори. При опит на журналистите да се доближат до него той помоли "за малко разстояние, защото има грипна епидемия".


След като попита защо трябва журналистите да се бутат, а те отвърнаха, че той не се появява често в публичното пространство, Пеевски, вече преминал след проверката и зад оградата на ДАНС, заяви: "Спокойно, ще се появявам в публичното пространство и тепърва ще стават ясни нещата за много хора. Призован съм, отзовал съм се веднага", заяви още Пеевски.


Досиетата "Пандора"


Сайтът bird.bg, който е българският участник в международния консорциум на разследващи журналисти, съобщи, че в обработените досега документи са установени имената на двама българи. От документите, засягащи бившия депутат от ДПС, се разбира, че той е имал участие в три офшорни фирми - Felina Trade & Investment, Verum International Limited, регистрирана на Сейшелските острови през 2016 г. и дубайската IGWT Limited. И трите не са декларирани в нито една от подадените декларации от Пеевски през годините.


Според информацията на 19 ноември 2013 г. филиалът на офшорния доставчик на правни услуги Trident Trust в Швейцария възлага на свой служител да оформи смяната на собствеността на фирмата Felina Trade & Investment Inc. Тя е регистрирана на Британските Вирджински острови по искане на лихтенщайнската компания Jura Trust AG. Документите за смяната на собствеността са изпратени като прикачени файлове във вътрешен имейл на Trident Trust. От тях се разбира, че на 12 ноември 2013 г. капиталът от $50 000 на Felina е прехвърлен от Lassandra Corporation, регистрирана на Британските Вирджински острови, на панамската Inversiones Y Servicios Piedra Azul S.A.


Досиетата "Пандора" сочат, че Пеевски не е декларирал дялове в размер на 100 000 долара във фирмата Verum International Limited, регистрирана на Сейшелските острови през 2016 г., и за неин собственик е посочена дубайската IGWT Limited, също собственост на Пеевски.


На 1 юли 2018 г. Пеевски собственоръчно е подписал документ, с който се обявява за реален собственик на дяловете на Verum, съответно на IGWT, и едновременно с това ги прехвърля на адв. Александър Ангелов. Към комплекта документи има и копие от неговия паспорт, пише още bird.bg.


*статията е коригирана в 13:53 ч.
Какво представляват "Досиетата Пандора" четете тук.
Какво досега беше известно за българската връзка четете тук.
Сръбски министър се оказа с имоти в България - четете тук.
Какви са разкритията за Русия и реакцията на Москва - четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK