Заради доказано плагиатство научна степен на бившия ректор на Варненския технически университет е окончателно отнета

Заради доказано плагиатство научна степен на бившия ректор на Варненския технически университет е окончателно отнета


Върховният административен съд е потвърдил отнемането на научна степен "доктор на науките" на бившия ректор на Технически университет Варна Росен Василев поради доказано плагиатство. Първото решение за това беше постановено от Административния съд във Варна.


То бе постановено на 19 февруари т.г., след като съдът отхвърли жалбата на Росен Василев срещу Заповед на ректора на Технически университет във Варна. С нея поради доказано плагиатство в дисертационен труд за присъждане на научната степен "доктор на науките" и представени научни трудове за участие в конкурс за заемане на академичната длъжност "професор" научната степен на Василев бе отнета.


Проверката срещу Василев бе образувана по сигнал на двама бивши преподаватели във варненския Технически университет - професорите Овид Фархи и Николай Минчев, които съобщиха, че ректорът на висшето учебно заведение е преписал четири глави от дисертацията на колегата си Ивайло Неделчев.
"Дисертацията се състои от седем глави, написаха тогава в жалбата си Фархи и Минчев. Първа глава има характер на въведение. Втора, трета, четвърта и пета глава са взети от дисертацията на Ивайло Йорданов Неделчев на тема "Изследване ефективността на плазмотрон с вихрова стабилизация на дъгата в процеса плазмено-прахово напластяване". В случая не става дума за ползване на резултати и надграждане над тях, а за 100% буквално преписване".


Според професорите Фархи и Минчев втора, трета, четвърта и пета глава от дисертацията на Ивайло Неделчев (цялата дисертация) са били представени като втора, трета четвърта и пета глава в дисертацията на проф. Василев. Друга глава - седма, е била преписана от дисертацията на Тихомир Доврамаджиев на тема "Създаване дизайн на остеоинтегруеми дентални имлланти".


След подадения сигнал трудовете на Росен Василев бяха прегледани от трима арбитри на комисията по академична етика към Министерството на образованието и науката. Техните изводи бяха, че за придобиване на степен "доктор на техническите науки" ректорът е представил като собствени частично или изцяло преписани чужди трудове, без да ги цитира, и е налице "плагиатство в особено голям размер". Същите бяха и констатациите за трудове, представени в конкурса за заемане на длъжността "професор".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK