Моряците от Vera Su са евакуирани, целият екипаж е пожелал да го напусне (обновена)

Момент от изкачването на един от моряците на Vera Su по спасителната мрежа

© Скрийншот от видео на Би Ти Ви

Момент от изкачването на един от моряците на Vera Su по спасителната мрежаЦелият екипаж на кораба Vera Su, заседнал в скалите край местността Яйлата, северно от н. Калиакра, е пожелал да го напусне. Това е съобщил министърът на транспорта Христо Алексев, цитиран от Би Ти Ви. При това положение командването на плавателния съд ще бъде поето от директора на "Морска администрация" и български моряци е съобщил още Алексиев.


"За нас това е странен акт, тъй като нищо не налага евакуация на екипажа, е казал той. Ситуацията не е променена отпреди дни, дори корабът е стабилизиран. Това е един вид диверсия от страна на корабособственика и екипажа."

Според транспортния министър Христо Алексиев липсата на хора на борда на кораба прави невъзможни каквито и да било операции за разтоварването и изтеглянето му от скалите, в които е заседнал. След като екипажът напусне кораба обаче и бъде подменен с български, той автоматично става българска собственост, което означава, че всички действия по спасяването му оттук нататък стават задължение на държавата. Vera Su превозва на борда си 3 хиляди тона амониева селитра (карбамид).


Новината за напускането на кораба от целия му екипаж стана известна малко след 16 ч., когато започна акция по евакуацията на трима моряци от деветчленния екипаж на кораба. В кадрите, предавани на живо във Фейсбук страницата на Би Ти Ви, се виждаше, че те напускат плавателния съд с помощта на мрежа, спусната до палубата от близките скали още преди дни. След това с помощта на екип на Гражданска защита те се изкачваха по въжета до високото платото на Яйлата.


Предаването на живо от мястото на събитието показа, че вълнението на морето в района на защитената местност е сериозно, като морската вода залива цялата палуба на кораба. Подобно вълнение не позволява приближаването на друг плавателен съд до Vera Su и така единственият път за евакуация остава мрежата, опъната между кораба и скалите.


Междувременно стана известно, че Окръжната прокуратура в Добрич няма да издаде заповед за задържането на моряците от екипажа на Vera Su. "Уверили сме представител на корабособственика, че те няма да бъдат задържани, освен ако няма други обстоятелства, е казал окръжният прокурор на Добрич Радослав Бухчев. Те ще бъдат настанени в Каварна при добри условия, а утре ще бъдат разпитани пред съдия."


Според Бухчев обвиненя, към членове на екипажа на Vera Su могат да бъдат повдигнати по-късно, след евентуално събиране на доказателства за вината им при инцидента от 20 септември т.г., когато корабът заседна в скалите край Яйлата.


Бухчев е уточнил също, че се работи и по изясняване на евентуална вина на български институции за случилото се.


Според транспортния министър Христо Алексиев грешките, направени от българска страна в хода на кризата, са поне две. Първата от тях е липсата на реакция в продължение на 4 часа, след като е станало ясно, че корабът се е отклонил от курса си и с него е била изгубена каквато и да е връзка. Втората грешка е бил неудачният избор на технология за разтоварването му. "Това е ситуация, която ще остане в световната история", е казал още Христо Алексиев.


Очаквайте подробности.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK