Радев смята, че Конституционният съд не трябва да се занимава с Кирил Петков

Учредяване на Инициативен комитет за издигането на Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандат

© Юлия Лазарова

Учредяване на Инициативен комитет за издигането на Румен Радев и Илияна Йотова за втори президентски мандатКонституционният съд трябва да отклони искането на групата народни представители срещу указа за назначението на Кирил Петков като служебен министър, а образуваното производство да бъде прекратено или отхвърлено като неоснователно. Това се казва в становище на президента Румен Радев, изпратено до съда по делото за двойното гражданство на доскорошния служебен министър на икономиката и цитирано от БНТ.


Държавният глава се аргументира с факта, че първото служебно правителство, в което Петков участваше, не съществува, а с това предметът на делото е изчерпан и евентуалното решаване по същество отпада. Той се позовава на практика на Конституционния съд, според която "последиците от акта, предмет на конституционния контрол, трябва да съществуват към момента на произнасянето".


Самият Петков се надява Конституционният съд да го изслуша и да се произнесе в полза на всички българи с двойно гражданство, които желаят да допринесат за просперитета на страната като участват в управлението. Освен българското, той имаше и канадско гражданство, от което се отказа през април, но властите в Отава издадоха документ за освобождаването му едва през август. Оттук и спорът дали датата, от която той би трябвало да се счита само за български гражданин, е свързана с волеизявлението му или зависи от процедурите в чуждата държава.


Конституционният съд образува делото по искането на депутатите от ГЕРБ-СДС.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK