Варна ще плати 9 млн. лв. за поддръжка на "неудачната" билетна система за градския транспорт (допълнена)

Архивна снимка на билетните автомати във варненските автобуси

© Спас Спасов

Архивна снимка на билетните автомати във варненските автобусиБлизо 9 млн. лв. ще трябва да плати Община Варна през следващите три години за извънгаранционна поддръжка на автоматичната билетна система, която беше изградена в рамките на злополучния й проект "Интегриран градски транспорт". Общата стойност на двата му етапа достигна близо 150 млн. лв., като цената само на билетната система беше 8 млн. лв. Това означава, че сега за три години Варна ще трябва да плати повече за извънгаранционната поддръжка на


системата, която непрекъснато създава проблеми,


отколкото за изграждането й.
Информацията за сключения договор на стойност 9 млн. лв. за извънгаранционната поддръжка на системата идва само два месеца след като стана ясно, че местната администрация търси начин да ограничи използването й, тъй като


машините, поръчани по проекта "Интегриран градски транспорт", се оказаха неудачни


Признанието беше направено пред БНР (Радио Варна) през юли т.г. от директора на общинското предприятие "Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение" Младен Иванов.


За провалите с автоматичната билетна система във Варна - тук, тук и тук.


Договорът за извънгаранционна поддръжка на неудачната билетна система е сключен с компанията "Балистик сел". Тя беше участник в дружеството по задълженията и договорите "Обединение модерен транспорт", което спечели обществената поръчка за изграждане на билетната система през 2013 г. В него освен "Балистик сел" с 45% от дяловете, влизаха още "Бонима" с 5.0% от общия капитал, "Интрасофт интернешънал България" с 20.0% "Ериксон телекомюникейшънс България" с неуказано непарично участие и сръбска компания с името "Ериксон" с 5% дялов капитал.


Любопитна подробност е, че собственик на "Балистик сел" е Юлиан Петков. През компанията си "Интелигентни системи България" той е съдружник с Ива Станкова (Лашова). Тя е съпруга на Петър Лашов, близък приятел на бившия премиер Бойко Борисов и един от основните "картоиграчи" в Банкя. Лашов е бил съдружник в "Интелигентни системи" до 2011 г., когато прехвърля дяловете на бъдещата си съпруга Ива Станкова.


Сега обществената поръчка по извънгаранционната поддръжка на системата за автоматична продажба на билети за градския транспорт във Варна е възложена директно на "Балистик сел" като носител на авторските права върху нея.


Според сключения договор компанията ще трябва да извършва извънгаранционна поддръжка, включваща техническо обслужване и системно администриране на билетната система, да извършва услуги по актуализация и допълнителни консултантски услуги за обезпечаване на работата й. Това ще става с "предоставяне на специализиран оперативно-технически персонал и допълнителна доставка на компоненти" на системата при необходимост.


По силата на сключения договор Община Варна се задължава да изплаща на "Балистик сел"


месечно възнаграждение в размер на 122 435 лв. без ДДС


за дейности, включващи техническо обслужване и системно администриране на билетната система и нейните компоненти, сред които са и системите за даване на предимство на автобусите от градския транспорт на кръстовищата и за информация на пътниците в реално време за времето до пристигане на автобусите.


Първата от двете системи беше компонент, свързан с функционирането на т.нар. BRT (бърз) коридор, който трябваше да свързва най-западната с най-североизточната точка на Варна. Заради лошо планиране обаче той така и не можа да проработи въпреки усвоеното европейско финансиране за изграждането му. Въпреки това при изработването на техническото задание за извънгаранционната поддръжка на билетната система във Варна


несъществуващият BRT коридор


е изрично упоменат от ръководителя на проекта Биляна Якова.
Как със 150 млн. лв. общественият транспорт във Варна не стана по-модерен - тук.


Любопитен детайл от историята на процедурата по възлагане на поръчката за изработване и доставка на машините е кореспонденцията между потенциалните изпълнители и ръководителя на проекта Биляна Якова. Тя бе публикувана със свободен достъп в сайта на община Варна още в хода на процедурата по възлагане на обществената поръчка.


Предупрежденията, че билетната система, която сега ще бъде извънгаранционно поддържана с по 3 млн. лв. годишно, са документирани в няколко поредни писма, в които експерти на компаниите, участващи в процедурата за възлагане на обществената поръчка по изграждането й, са настоявали пред Якова, че изготвеното техническо задание е неудачно.


Сред аргументите им са


неудачно предвидените опции


машините да приемат монети и банкноти, да връщат ресто, да обслужват кредитни и дебитни карти, както и да зареждат електронни карти за многократни пътувания с градския транспорт.


"При положение че във всеки автобус ще има само по един автомат, това би довело до недопустимо забавяне на обслужването и образуване на опашки в най-натоварените часове", са предупредили специалистите. Освен това според тях изпълнението на всички тези операции в движение крие


опасности за пътниците


Заради направените забележки в същата кореспонденция е бил предложен по-разумен и по-удачен вариант, при който автомати с пълна функционалност е трябвало да има само по спирките и на стратегически места във Варна. Според същото предложение в автобусите е трябвало да се монтират само олекотени машини за покупка на билет в краен случай, каквато е практиката в редица европейски градове с модерни транспортни системи.


Как и защо Варна провали най-големия си транспортен проект - тук.


Независимо от всичко обаче ръководителят на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" очевидно не се е съобразила с нито един от аргументите на експертите. В резултат на това в интервюто си за националното радио от юли т.г. директорът на общинското предприятие "Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение" Младен Иванов заявява следното: "Обмислят се и още разнообразни варианти за заплащане на пътуването в градския транспорт.


Целта е да се намали закупуването на билети от машините


в автобусите, където често се образуват дълги опашки."


В момента билети за пътуване в автобусите във Варна могат да бъдат купени през приложението за мобилни устройства TicketVarna. След плащане с предварително регистрирана дебитна или кредитна карта то генерира баркод, който замества хартиения билет. Така за голяма част от пътуващите с градския транспорт във Варна автоматите за продажба на билети по спирките и в автобусите във Варна стават напълно излишни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Явно Портних още страда от илюзията, че ББ ще се върне на власт. Не си взе поука от колегата си от Бургас, който се сниши от миналата година.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1865 Разстроено

  Във Варна много отдавна намирисва здраво и то изобщо не само от тази сделка в градският транспорт!!!
  Нискочелите и североизточните съсипаха този прекрасен град

 3. 3 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2916 Гневно

  Тези всичките - и даващите, и взимащите - са за затвора, дългогодишно!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4834 Неутрално

  Аз не можах да се справя, но като ми показаха, разбрах че не е толкова трудно.

 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Ми ходете разследвайте и пишете за парите, дето се въртят във Варна - пък и в София - за транспорт, за пречистване, за саниране...

  Нищо няма да излезе нито от канадския паспорт на Петков, нито от двете мижави офшорки на Прас, който си има много по-сериозни и реални проблеми с Магнитски.

  Идиотско е колко много се нагнетява напрежението между хората с глупости, вместо да се говори за истински и сериозни проблеми и корупции.

  И със сигурност има тролове, които го правят съвсем нарочно.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#1] от "doctor.no":

  Или краде като за последно.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 7. 7 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Ми ходете разследвайте и пишете за парите, дето се въртят във Варна - пък и в София - за транспорт, за пречистване, за саниране...Нищо няма да излезе нито от канадския паспорт на Петков, нито от двете мижави офшорки на Прас, който си има много по-сериозни и реални проблеми с Магнитски.Идиотско е колко много се нагнетява напрежението между хората с глупости, вместо да се говори за истински и сериозни проблеми и корупции.И със сигурност има тролове, които го правят съвсем нарочно.
  —цитат от коментар 5 на Боби Колев


  Специално авторът на статията не спира да разследва далаверите във Варна. Въпросът е че един журналист не може да върши работата на полиция и прокуратура.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Няма такива гьонсурати, като герберите.

 9. 9 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 515 Весело

  Пиарът на Добрин Митев душевни орг@зми ли изпитва докато плюе всичко наред?
  Между другото цяла Варна знае, че той живее в най-скъпата и тузарска част на Варна и не използва градски транспорт изобщо. Чудно ми е как ги решава тия глупости - "Така за голяма част от пътуващите с градския транспорт във Варна автоматите за продажба на билети по спирките и в автобусите във Варна стават напълно излишни."; "опасности за пътниците" и т.н. Спасов, наред ли си с главата? Не те слуша май! Наясно ли си, че наборите ти в пенсионна възраст посмъртно не можеш да ги накараш да си плащат билетчета през телефон. А повярвай ми има страшно много такива, които не са с абонаментни карти, които между другото им струват смешни стотинки. И пак не си казал всичко обективно, защото така ти е удобно. Пред последните седмици доста се изприказва по медиите за предвижданото, ама на теб мислите ти явно са били в Нова Зеландия.

 10. 10 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  [quote#7:"kapitan_laino"][/quote]

  Всъщност моя е грешката - ще си лягам скоро - че го адресирах към журналистите.
  Трябваше да кажа "коментирайте".
  Има редовно материали в Дневник, наистина, за проблемите във Варна.
  И хората трябва на това да се възмущават и това да ги обединява - доколкото е обосновано и проверено - а не някакви измислени истории с предизвестен край.
  Не, че всичко написано в Дневник трябва да се приема за чиста монета, разбира се.
  Но не се иска много за да види човек, че нещо във Варна смърди и това може и трябва да обедини хората, а не да ги разделя.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Пиарът на Добрин Митев душевни орг@зми ли изпитва докато плюе всичко наред? Между другото цяла Варна знае, че той живее в най-скъпата и тузарска част на Варна и не използва градски транспорт изобщо. Чудно ми е как ги решава тия глупости - "Така за голяма част от пътуващите с градския транспорт във Варна автоматите за продажба на билети по спирките и в автобусите във Варна стават напълно излишни."; "опасности за пътниците" и т.н. Спасов, наред ли си с главата? Не те слуша май! Наясно ли си, че наборите ти в пенсионна възраст посмъртно не можеш да ги накараш да си плащат билетчета през телефон. А повярвай ми има страшно много такива, които не са с абонаментни карти, които между другото им струват смешни стотинки. И пак не си казал всичко обективно, защото така ти е удобно. Пред последните седмици доста се изприказва по медиите за предвижданото, ама на теб мислите ти явно са били в Нова Зеландия.
  —цитат от коментар 9 на Тарасконски


  Склонен съм да приема някои от обвиненията Ви.
  По-специално склонен съм да се съглася, че статията е тенденциозна и не разкрива достатъчно страни на проблема.
  И все таки....как мислите:
  1) Вярно ли е, че системата е струвала 150 милиона както авторът твърди?
  2) Много, малко или нормално е според Вас това 150 милиона?

  Аз ще Ви кажа своето мнение: 1 - да, склонен съм да вярвам, че е вярно числото; и 2) склонен съм да вярвам, че това е една УЖАСНО висока сума пари с оглед реалната цена и дори пазарната цена на системата; българска фирма би могла да го направи на 1/10 от тази цена с огромна печалба.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 13. 13 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 863 Неутрално

  До коментар [#6] от "fpyyh":

  Трябва да разчита, че някой ще го пази.

 14. 14 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 943 Неутрално

  А нещо уволнени, наказани?

  Или си караме на пожелания. :О)

 15. 15 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  ... Между другото цяла Варна знае, че той живее в най-скъпата и тузарска част на Варна и не използва градски транспорт изобщо. ..
  —цитат от коментар 9 на Тарасконски


  Никакво значение няма в коя част на Варна живеел Спасов. Всеки в града познава гардеробите в автобусите, наречени "автомати", на които им трябва маса време да ти отпечатат билетчето, а после си чупиш пръстите, докато го измъкнеш. И че понякога спирката ти идва преди да ти е дошъл реда на въпросния автомат

 16. 16 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  Варненци са корави българи - носят на корупция. И тези 9 милиона фира няма да ги спрат да гласуват за ГЕРБДПС, както не ги спряха застроените с хасиенди и потеглили към морето свлачища, варненската дупка, фекалната тръба, ТЕЦ Варна, руските дълбачки, кокошарника на Марешки в Морската градина....

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 17. 17 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2960 Любопитно

  Каквото и да напишат за Варна в негативен план, не може да ме изненада и най-вероятно е истина.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 18. 18 Профил на стига толкова
  стига толкова
  Рейтинг: 242 Неутрално

  между другото ето каква е процедурата ако автомата не ти върне рестото
  звъниш на указания телефон и от там те насочват
  да отидеш в сградата на стоматологията да подадеш заявление
  да изчакаш няколко дни да си проверят автомата
  и да отидеш пак там да ти върнат рестото
  смятайте колко са допълнителните разходи и време... и хората ще прежалят 4 или 9 лева, за 1 лев изобщо хората даже не звънят

  Ако изборите променяха нещо, щяха да ги забранят
 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5009 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тарасконски":

  Не ми обсэждай автора на материала, а си отговори на следните въпроси:
  1. Похарчени ли са 150 милиона за тази системо?
  2. Тази дистема работи ли?
  3. Нормално ли е три години обслужване да струва повече от самата система за билети?

 20. 20 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Нищо работа, софийската струва 100 милиона при това с неясна полза.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Гарантирано от ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#5] от "Боби Колев":

  Това ли са глупости- градския транспорт на половин милионен град? Този проект беше некадърно направен от общината, забави се с 3 години от най-удължения пусков срок и никой не понесе никаква отговорност. Взеха си всички заплати и премии. Там стоеше една т*па началничка, която не можеше да свърши работа за 2 стотинки. Сега тези 9 МИЛИОНА ще ги плашаме ние, данъкоплатците

 23. 23 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Не Варна, а варненци ще ги платят тези пари. И те ще се добавят през данъците към цената на билетчето, което също поскъпва. Затвор трябва за такива престъпления и връщане на парите.

 24. 24 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Aха, те затова подготвяха почвата билетът да стане 2 лв, ако го купиш от сандъка - трябва да се пълни гушката на хитреците, които продадоха фискални нефискализирани устройства.
  Лично аз със зор научих, как се купува билет - нищо интуитивно няма в системата и е с подвеждащи менюта. Веднъж реших, че не искам да чакам 10 мин да купя 2 билета и направо поръчах 2 билета, както беше дадена опция в менюто, като тенекията ми издаде един билет за 1,60, а контролата каза, че няма значение, какви опции има на екрана....

 25. 25 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Това не може да е за сметка на варненци!
  Държавата да си стъпи на мястото и да плати компенсация за щетата!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Този мач вече е игран.
  Кога ли ?
  Ами преди години, когато уволниха всички касиерки в държавните структури и ... нахраниха на банките.
  А една касиерка срещу минимална заплата вършеше цялата работа.
  Сега имаме същата история.
  Уволниха всички билетопродавачки, които за минимална заплата вършеха цялата работа и ... нахраниха една фирма.
  Кое е общото между двете случки ?
  Че се касае за държавна корупция, за раздаване на обществен ресурс на частни организации, срещу предполагаем рушвет.

  кратък
 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2966 Неутрално

  "машините, поръчани по проекта "Интегриран градски транспорт"
  ---------------------

  идеята на тези програми от ЕС е с парите, които ни отпускат, заради това, че им купуваме техните стоки в България без мито е, да купим отново техните машини, компютри, коли..
  Гърците бяха изчислили, че огромните им кредити са основно, за разни интеграции, иновации, които връщат парите отново в Германия.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на nezavisim23
  nezavisim23
  Рейтинг: 54 Неутрално

  Във Варна много отдавна намирисва здраво и то изобщо не само от тази сделка в градският транспорт!!!Нискочелите и североизточните съсипаха този прекрасен град
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  А местните грам не им пука... Жалка картинка...

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  До коментар [#26] от "selqnin":

  Мамин, портних от коя партия е?
  Хайде малко по-умно.
  Не излагай Варна.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Имам едни подозрения, че в момента в който Супер Геши напусне поста, потокът от клиенти на прокуратурата от Варна ще нарасне чувствително.

 33. 33 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  "машините, поръчани по проекта "Интегриран градски транспорт" ---------------------идеята на тези програми от ЕС е с парите, които ни отпускат, заради това, че им купуваме техните стоки в България без мито е, да купим отново техните машини, компютри, коли...
  —цитат от коментар 28 на hope


  Никой не е задължавал обищната да купува "техните" машини с парите по проекта. Така че малко по-кротко с анти-ЕС агитацията.

 34. 34 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 515 Любопитно

  До коментар [#19] от "vassilun":

  С кое точно го обиждам?
  Че е пиар на една определена политическа фигура?
  Че е на 60 години, което го прави в предпенсионна възраст?
  Че живее на центъра на Варна и никога не се е качвал в градски транспорт?

  Колкото до въпросите, ще отговоря на тях след като видя какво ще публикува в профила си една спомената в текста персона. Защото няма негова публикация, която тя не доказва, че е лъжа. НЯМА такъв текст, в който Спасов да я спомене и после тя да не докаже, че той лъже. НЯМА!!!

 35. 35 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  Тази скъпа, но неработеща система за билети е еманация на жълтата некадърност.

 36. 36 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  До коментар [#1] от "doctor.no":

  +++++++++++++++++++++++7
  Във Варна се вижда най-ясно колко некадърни и крадливи са тези от жълтата партия.

 37. 37 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 631 Неутрално
 38. 38 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  +++++++++++++++++++++++++
  Във Варна нагледно може да се види жълтата некарнодт.То не бе буквално осран Варненски Залив, злоупотреби с пари от ЕС за градски транспорт, кръгови движения , които се наводняват при първи силен дъжд, падащи мазилки на подлези, "златен булевард" минаващ през трибуните на стадион "Спартак"........и още какво ли не+

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  До коментар [#37] от "petrapetra":

  ++++++++++++++++++++
  "Гарантирано от ГЕРБ"

 40. 40 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4267 Любопитно

  До коментар [#3] от "дедо Андро":

  ++++++++++++++++++++
  Така е, ама Каскетът на Републиката нищо не прави по въпроса и докато не бъде сменен няма шанс дори даже някой да бъде обвинен за злоупотреби?!

 41. 41 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Има ли учудени ?
  Гарантирано от ГЕРБ :)

  Freedom of speech
 42. 42 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 392 Любопитно

  Варненци отдавна си заеб*ха града!Година и половина им се ляха лайNенца в морето - тишина!Кмета им натирен от Израел за пиянски скандал - нищо!Сложиха тези гардероби в рейсовете - нищо!Това лято няколко пъти се качвах на номер 14 за две спирки и не можах да си взема билет защото все има някой около автомата и се чуди и мае...Идва ми спирката и си слизам.

 43. 43 Профил на Весислава Хаджийска
  Весислава Хаджийска
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Г-н Спасов , благодаря ви , че не спирате да следите тази тема , която изяжда милиони от бюджета на Варненци , но имам и едно питане : Като каква се явява г-жа Якова , в цялата схема , след като е била ръководител на проекта , който проект , разбирам е приключен ( добре или зле ) и което изпълнение , а именно машите по автобусите и спирките , вече се поддържат извън гаранционно . Т.е проект като такъв няма , а тя му е била ръководител . Тя каква е като длъжност в Община Варна , че не я открих никъде , освен в този проект ? Просто ми е интересно , защото разбрах от всичко написано по темата до тук, е че , всички които са свързани с осъществяването му( на проекта ), са напуснали ?

 44. 44 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 935 Неутрално
 45. 45 Профил на mhg531006543
  mhg531006543
  Рейтинг: 207 Неутрално

  Във Варна много отдавна намирисва здраво и то изобщо не само от тази сделка в градският транспорт!!!Нискочелите и североизточните съсипаха този прекрасен град
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Който е бил това лято на Черноморието и се е качил на варненски автобус е видял това недоразумение - не можеш да си купиш никъде билет предварително, а трябва да се бутат всички пред един автомат вътре.По.голяма простотия не съм видял никъде по света.Как няма да има пандемия и заразени? Невероятно е изпростяването на варненци, просто невероятно.кой им промени генът? Руснаците ли? Какво стана с тези хора и с този град? Такава пълна човешка деградация, липса на елементарна съобразителност.За нелюбезността по заведения и молове да не говоря.

 46. 46 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Този проект си има ръководител. След толкова много скандали около този проект, Биляна Якова трябва да е от тефлон или с много високи протекции. Спас Спасов както винаги дава толкова информация, колкото му е необходимо да даде. Може би ако изложи всичко на показ, ще остане без козове...
  Спасов, между другото какво стана с интригата ви с Каратерзиян?

 47. 47 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#43] от "Весислава Хаджийска":

  Сламен човек?
  Едно е сигурно - прави си ПР акция, следва скандал, после потъване, снишаване за известно време и пак безсмислена ПР акция. Това й е работния ритъм.
  Между другото моята информация беше, че машините за билети са ... под наем. Но щом казват, че е техническа подръжка сигурно е така. За 120к на месец е все тая какво основание ще измислят...

 48. 48 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  До коментар [#45] от "mhg531006543":

  10 години плащам данъци на Община Варна и частично живея на територията и , за 10 години нямам нито една асфалтирана улица в квартала ,в който живея , нямам сметоизвозване , нямам никакви облаги от страна на общината , не се чисти ,улиците не се мият , сметта често препълва единствените контейнери на главната улица деляща два квартала ,транспорт с автобус никога не съм ползвал и се надявам да не ползвам ,като гледам за какво иде реч , в тези 10 години съм оставил почти 8000 л в данъци на община Варна , за нищо , за да ми ги откраднат с такива схеми като по горе описаната .Тъй като плащам и други данъци и осигуровки ,същото мога да кажа за скъпо и прескъпо издържаваната от нас съдебна и правосъдна система ,която също си е осигурила личен конфорт от моите данъци ,дейността и се изразява в това да не бъде хванат нито един крадец и измамник източващ данъците ми и тези на другите граждани .

 49. 49 Профил на mhg531006543
  mhg531006543
  Рейтинг: 207 Неутрално

  между другото ето каква е процедурата ако автомата не ти върне рестотозвъниш на указания телефон и от там те насочватда отидеш в сградата на стоматологията да подадеш заявлениеда изчакаш няколко дни да си проверят автоматаи да отидеш пак там да ти върнат рестотосмятайте колко са допълнителните разходи и време... и хората ще прежалят 4 или 9 лева, за 1 лев изобщо хората даже не звънят
  —цитат от коментар 18 на стига толкова


  тази процедура е убийствена и е достойна за съветски романи от миналия век, но дали се е сетил някой, че Варна е курортен и туристически град- кой е тоци чужденец, а и българин, който ще тръгне по мъките да си връща рестото по този начин? Аз например не знам, къде е Стоматологията във Варна.Това е ужасяващо просто.Как е възможен такъв провинциализъм от съветски вид?

 50. 50 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Балистик Сел / Консорциум Балин са едни структури, създадени само и единствено да "усвояват" с помощта на ГЕРП. Супер неадекватни, съответно не е изненада, че проектът е пълен провал - но уволнени и подсъдими за злоупотреба в особено големи размери отново няма.

  Докато не започне да има, все ще е така - провал след провал в името на Бойко.

 51. 51 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Работа, работа, работа ... Видимите резултати.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK