Варна ще плати 9 млн. лв. за поддръжка на "неудачната" билетна система за градския транспорт (допълнена)

Архивна снимка на билетните автомати във варненските автобуси

© Спас Спасов

Архивна снимка на билетните автомати във варненските автобусиБлизо 9 млн. лв. ще трябва да плати Община Варна през следващите три години за извънгаранционна поддръжка на автоматичната билетна система, която беше изградена в рамките на злополучния й проект "Интегриран градски транспорт". Общата стойност на двата му етапа достигна близо 150 млн. лв., като цената само на билетната система беше 8 млн. лв. Това означава, че сега за три години Варна ще трябва да плати повече за извънгаранционната поддръжка на


системата, която непрекъснато създава проблеми,


отколкото за изграждането й.
Информацията за сключения договор на стойност 9 млн. лв. за извънгаранционната поддръжка на системата идва само два месеца след като стана ясно, че местната администрация търси начин да ограничи използването й, тъй като


машините, поръчани по проекта "Интегриран градски транспорт", се оказаха неудачни


Признанието беше направено пред БНР (Радио Варна) през юли т.г. от директора на общинското предприятие "Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение" Младен Иванов.


За провалите с автоматичната билетна система във Варна - тук, тук и тук.


Договорът за извънгаранционна поддръжка на неудачната билетна система е сключен с компанията "Балистик сел". Тя беше участник в дружеството по задълженията и договорите "Обединение модерен транспорт", което спечели обществената поръчка за изграждане на билетната система през 2013 г. В него освен "Балистик сел" с 45% от дяловете, влизаха още "Бонима" с 5.0% от общия капитал, "Интрасофт интернешънал България" с 20.0% "Ериксон телекомюникейшънс България" с неуказано непарично участие и сръбска компания с името "Ериксон" с 5% дялов капитал.


Любопитна подробност е, че собственик на "Балистик сел" е Юлиан Петков. През компанията си "Интелигентни системи България" той е съдружник с Ива Станкова (Лашова). Тя е съпруга на Петър Лашов, близък приятел на бившия премиер Бойко Борисов и един от основните "картоиграчи" в Банкя. Лашов е бил съдружник в "Интелигентни системи" до 2011 г., когато прехвърля дяловете на бъдещата си съпруга Ива Станкова.


Сега обществената поръчка по извънгаранционната поддръжка на системата за автоматична продажба на билети за градския транспорт във Варна е възложена директно на "Балистик сел" като носител на авторските права върху нея.


Според сключения договор компанията ще трябва да извършва извънгаранционна поддръжка, включваща техническо обслужване и системно администриране на билетната система, да извършва услуги по актуализация и допълнителни консултантски услуги за обезпечаване на работата й. Това ще става с "предоставяне на специализиран оперативно-технически персонал и допълнителна доставка на компоненти" на системата при необходимост.


По силата на сключения договор Община Варна се задължава да изплаща на "Балистик сел"


месечно възнаграждение в размер на 122 435 лв. без ДДС


за дейности, включващи техническо обслужване и системно администриране на билетната система и нейните компоненти, сред които са и системите за даване на предимство на автобусите от градския транспорт на кръстовищата и за информация на пътниците в реално време за времето до пристигане на автобусите.


Първата от двете системи беше компонент, свързан с функционирането на т.нар. BRT (бърз) коридор, който трябваше да свързва най-западната с най-североизточната точка на Варна. Заради лошо планиране обаче той така и не можа да проработи въпреки усвоеното европейско финансиране за изграждането му. Въпреки това при изработването на техническото задание за извънгаранционната поддръжка на билетната система във Варна


несъществуващият BRT коридор


е изрично упоменат от ръководителя на проекта Биляна Якова.
Как със 150 млн. лв. общественият транспорт във Варна не стана по-модерен - тук.


Любопитен детайл от историята на процедурата по възлагане на поръчката за изработване и доставка на машините е кореспонденцията между потенциалните изпълнители и ръководителя на проекта Биляна Якова. Тя бе публикувана със свободен достъп в сайта на община Варна още в хода на процедурата по възлагане на обществената поръчка.


Предупрежденията, че билетната система, която сега ще бъде извънгаранционно поддържана с по 3 млн. лв. годишно, са документирани в няколко поредни писма, в които експерти на компаниите, участващи в процедурата за възлагане на обществената поръчка по изграждането й, са настоявали пред Якова, че изготвеното техническо задание е неудачно.


Сред аргументите им са


неудачно предвидените опции


машините да приемат монети и банкноти, да връщат ресто, да обслужват кредитни и дебитни карти, както и да зареждат електронни карти за многократни пътувания с градския транспорт.


"При положение че във всеки автобус ще има само по един автомат, това би довело до недопустимо забавяне на обслужването и образуване на опашки в най-натоварените часове", са предупредили специалистите. Освен това според тях изпълнението на всички тези операции в движение крие


опасности за пътниците


Заради направените забележки в същата кореспонденция е бил предложен по-разумен и по-удачен вариант, при който автомати с пълна функционалност е трябвало да има само по спирките и на стратегически места във Варна. Според същото предложение в автобусите е трябвало да се монтират само олекотени машини за покупка на билет в краен случай, каквато е практиката в редица европейски градове с модерни транспортни системи.


Как и защо Варна провали най-големия си транспортен проект - тук.


Независимо от всичко обаче ръководителят на проекта "Интегриран градски транспорт на Варна" очевидно не се е съобразила с нито един от аргументите на експертите. В резултат на това в интервюто си за националното радио от юли т.г. директорът на общинското предприятие "Транспорт и автоматизирана система за регулиране на уличното движение" Младен Иванов заявява следното: "Обмислят се и още разнообразни варианти за заплащане на пътуването в градския транспорт.


Целта е да се намали закупуването на билети от машините


в автобусите, където често се образуват дълги опашки."


В момента билети за пътуване в автобусите във Варна могат да бъдат купени през приложението за мобилни устройства TicketVarna. След плащане с предварително регистрирана дебитна или кредитна карта то генерира баркод, който замества хартиения билет. Така за голяма част от пътуващите с градския транспорт във Варна автоматите за продажба на билети по спирките и в автобусите във Варна стават напълно излишни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK