Пеевски най-вероятно е викан за снемане на обяснение, а не за разпит, предполага Цветлин Йовчев

Цветлин Йовчев

© Анелия Николова

Цветлин ЙовчевПроверката на журналистическите разкрития в Досиетата "Пандора" не е във фаза, в която се правят разпити и най-вероятно бившият депутат от ДПС Делян Пеевски е викан в Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС) само за снемане на обяснения. Това предположи в интервю за Би Ти Ви Цветлин Йовчев - бивш директор на ДАНС и вътрешен министър по времето, когато Пеевски беше предложен от кабинета "Орешарски" за шеф на агенцията, но подаде оставка след масови протести.


За Йовчев бързата реакция на ДАНС е изненадваща, защото има и други начини, по които може първоначално да се проверят фактите. "Вероятно натискът, породен от големия общ интерес, да е ускорил този въпрос", каза той.


Бившият шеф на агенцията каза, че ДАНС има ограничени възможности да ползва информация, получена по линия на международния обмен. Тя е длъжна да пази източниците си, а партньорските служби обикновено държат да остане в тайна това, че разполагат с определена информация.
На въпрос какво може да се направи, Йовчев отговори, че трябва да се проверят декларациите на Пеевски пред българските институции.


"Участието в офшорки не е незаконно. ако не сме наложили ограничения, не можем да укоряваме хората", продължи той, но и добави, че това поставя под въпрос интегритета на политиците към обществото и държавата, доколкото чрез такива дружества се спестяват данъци, а транзакциите остават скрити.


Според Йовчев ДАНС може да събира информация за действия на българи в офшорни зони само доколкото има съмнения за пране на пари или финансиране на тероризма.


Технологичното обновление на агенцията изостава, тя не разполага със специализиран софтуер, който позволява обобщаване и обработка на големи потоци информация, получава голям обем хартиени копия, които никой не е в състояние да обработи, поясни той.


* (статията е коригирана в 11.51 ч., премахнато е като невярно твърдението, че Йовчев в момента е доцент по национална сигурност в Университета по библиотекознание).

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK