Конституционният съд прекрати делото за Бюрото по защита на свидетелите

С поправките бюрото не само премина окончателно "под шапката" на Министерството на правосъдието, но и бяха отнети полицейските функции на служителите по задържане и участието им в акции на прокуратурата

© Юлия Лазарова

С поправките бюрото не само премина окончателно "под шапката" на Министерството на правосъдието, но и бяха отнети полицейските функции на служителите по задържане и участието им в акции на прокуратуратаКонституционният съд (КС) прекрати делото по искане на президента да обяви структурата и мястото на Бюрото по защита на свидетелите на подчинението на главния прокурор за противоконституционни. Причината делото да бъде прекратено и да няма произнасяне по него по същество е, че в последния работен ден на 46-ото Народно събрание бяха приети законодателни промени, с които бюрото премина към Министерството на правосъдието.


С поправките бюрото не само премина окончателно "под шапката" на Министерството на правосъдието, но и бяха отнети полицейските функции на служителите по задържане и участието им в акции на прокуратурата. Отпадна и възможността за охрана на главния прокурор Иван Гешев.


На 11 март президентът Румен Радев сезира Конституционния съд с искане да обяви структурата и мястото на Бюрото по защита на подчинението на главния прокурор за противоконституционни.
"В последните години чрез последователни промени в Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство, в отклонение от конституционния принцип за разделение на властите при главния прокурор се оказаха съсредоточени всички основни функции по ръководство, контрол и осъществяване на дейността на Бюрото по защита. По този начин се надхвърлят установените в конституцията правомощия на прокуратурата и на главния прокурор", пишеше в искането си президентът.


Сега нуждата от произнасяне на Конституционния съд по темата е отпаднала.


По време на обсъждане на темата за преместването на бюрото от прокуратурата към Министерството на правосъдието главният прокурор бе поканен, за да изнесе доклад за работата на бюрото през последната година и половина, а от думите му се разбра, че бюджетът на структурата е около 7.7 млн. лв.


Повече за доклада на Гешев четете тук.


След гласуването на законопроекта Гешев предупреди, че ще се обърне към Конституционния съд заради прехвърлянето и на всички материални активи на бюрото към правосъдното ведомство, но това все още не се е случило. Междувременно текат срещи между работни групи от правосъдното министерство и прокуратурата, на които се обсъждат и решават детайли за имуществото и материалната база и се прави инвентаризация.


По-рано днес на заседание на пленума на Висшия съдебен съвет служебният министър на правосъдието изиска от представляващия ВСС Боян Магдалинчев да представи отчет за движимите активи на Бюрото по защита. По думите на Стоилов една значителна част от движимите активи на бюрото са били прехвърлени към прокуратурата, но са платени от общия бюджет на ВСС и би трябвало да останат за нуждите на бюрото. Стилов поиска отчетът да бъде представен, за "да не възниква неяснота по този въпрос".


На 30 септември зам.-министър Иван Дерменджиев съобщи, че са получени сигнали за това, че са разпродавани бронирани автомобили, собственост на бюрото. Дали това е така тепърва предстои да се изясни след прехвърлянето на материалната база към Министерството на правосъдието, но от прокуратурата отрекоха информацията.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Голям бързак братиньото:)

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  Шамар за гешев, герб и дпс. За СДС също.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  За това значи е било вчерашното изказване. Прилича на сделка. Вие не пипате другаря Кире, аз забравям за бюрото.

 4. 4 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  За това значи е било вчерашното изказване. Прилича на сделка. Вие не пипате другаря Кире, аз забравям за бюрото.
  —цитат от коментар 3 на nema_labavo


  Защо не четете новината, под която тролите...

 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Весело

  До коментар [#4] от "Green Day":

  Те четат само флашката от Pi-ar Sevi

 6. 6 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  правилно
  не бива КС да се преработва/претоварва
  да работят маймуните, за да станат хора

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 7. 7 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#4] от "Green Day":

  Имам право на мнение, колкото всеки друг. Това е моето разбиране на новината. Какво е вашето, ако имате такова?

 8. 8 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#5] от "hodounski":

  Това е ясно, ти как разбра новината? Или в твоята флашка не пише за това?

 9. 9 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Трябва да мърдат за да виждаме, че са живи и че има защо да получават заплати.
  Друга необходимост от тях няма защото те не са защитници на конституцията, както пише в името им.
  Съдии от кариерата, додрапали до най-горе.
  А как са додрапали, не питайте.

  кратък
 10. 10 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#7] от "nema_labavo":

  То няма нужда да имаш сосбтвено разбиране, когато на чист български език е обяснено, че:
  "Причината делото да бъде прекратено и да няма произнасяне по него по същество е, че в последния работен ден на 46-ото Народно събрание бяха приети законодателни промени, с които бюрото премина към Министерството на правосъдието".

  Какъв Киро, какви 5 лева? Няма причина КС да се произнася дали Бюрото трябва да е в прокуратурата, защото Бюрото вече НЕ е в прокуратурата и без становището на КС по въпроса. Законът е променен. Дело няма за какво да се води. Нещо трудно за схващане?

 11. 11 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#10] от "Green Day":

  Освен това - другаря Кире вече не е министър, няма какво да се разглежда декларацията му за гражданство. КС за какво е тогава? Как разгледаха мораториума за решенията на кабинета на Борисов 3, както 45-то НС вече не функционираше? За кучета и котки може, а за прасета не може. Товая създава прецедент, и в бъдеще обезмисля всяко сезиране на КС. Във всеки един момент може да реши, че няма смисъл да се произнася.

 12. 12 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Все повече лъсва битката между двете шайки за контрол върху правосъдието и оттам върху цялата държава! Сладките приказки за почтеност и нов морал са за разните му там наивни милеинали със синдрома на Дънинг-Крюгер!

 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#8] от "nema_labavo":

  Излагаш се ! Прочети статията!

 14. 14 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#13] от "hodounski":

  Това го разбрахме вече, излагацията е за моя сметка. Кажи ти как разбра статията?

 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1818 Неутрално

  А Радев ще сезира ли някой орган на охраната на жена му от НСО да ходи по фризьорки и молове с държавни коли?

 16. 16 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#14] от "nema_labavo":

  Просто е като фасул. Радев през май месец внася питане до КС за мястото на БЗС в съд, система , ОБАЧЕ през август НС променя закона и питането отпада ,защото такъв касус вече НЯМА

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2796 Неутрално

  До коментар [#14] от "nema_labavo":

  Просто е като фасул. Радев през май месец внася питане до КС за мястото на БЗС в съд, система , ОБАЧЕ през август НС променя закона и питането отпада ,защото такъв касус вече НЯМА

 18. 18 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":

  Което не пречи КС да се произнесе по случая. Може пък да реши, че мястото на БЗС е в прокуратурата. Остава едно чувство на предрешеност и вмешателство. Имай пред вид, че концепцията за минало време може да се отнесе към много казуси.

 19. 19 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Това Бюро вече си го размятат като топка в някоя игра. А тази игра е за сметка на хората, най-вече на защитените свидетели.

 20. 20 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Значи обвиняваме прокуратурата че не си свършва работата а и отнемаме правото да пази свидетелите си по обвинеията?Ама и президент си имаме дето му е такава логиката.Не само президента а и всички които имат тая логика.Неам думи.
  Дай да дадем право на обвияемите да пазят свидетелите по обвинеието им.То и така стана де.Тия народни предствители дето приемат такива закони до кога ще са с имунитет?
  И а това му казвате справедливост?
  Ще се радвам тоя КС да се измете. То и така ще стане де.
  Ние сме с всеки който е нна власт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK