Общината ще иска помощ от държавата за "Топлофикация София"

Общината ще иска помощ от държавата за "Топлофикация София"

© Надежда ЧипеваТоплофикация София" ще преговаря с държавата за компенсиране на увеличените си разходи след скока на цените на природния газ и на въглеродните емисии. Това реши почти единодушно Столичният общински съвет (СОС) на извънредната сесия днес по този повод.


Ако държавата не помогне, общинското дружество ще натрупа нов дълг от 247 млн.лева до края на годината към доставчика "Булгаргаз", се посочва в доклада. Негови вносители са председателите на всички политически групи в СОС. В момента дружеството купува природен газ на почти двойна цена, спрямо заложената през юли от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).


Към 28 септември "Топлофикация София" има общи задължения към Българския енергиен холдинг в размер на 717.69 млн.лева. Над половината от тях са натрупани, когато дружеството е било държавно, увери Ваня Тагарева от ГЕРБ. Този период е от февруари 2009 г. до юли 2010 г. Преди това общината и държавата са били съсобственици в съотношение 58% срещу 42%.
Трябваше да се търсят пътища за оптимизиране на дружеството преди година-две, но това не стана, заяви Иван Мечков, общински съветник от БСП. Той предложи да се прекратят договорите с топлинните счетоворители, които допълнително оскъпявали услугата. Идеята беше отхвърлена от почти всички партии в съвета.


За да е социално поносима цената на парното "Топлофикация София" е обречена да трупа дългове, посочи Зафир Зарков. "Държавата в последните месеци изостави София", подкрепи го колегата му Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС. Няколко пъти бе подчертано, че парното в София гарантирано ще работи през зимата, въпреки затрудненията.


Общинарите не търсят начини да спрат източването на отоплителното дружество, заяви Борис Бонев. Само с намесата на Владислав Панев (бивш съветник от "Демократична България") преди година беше прекратен теч за милиони от неизгоден договор на "Топлофикация София" с фирма на Христо Ковачки, напомни лидерът на "Спаси София".


Прокуратурата не търси отговорност от ръководствата на дружеството, "натрупало близо 1 млрд.лева дългове, защото в общината управлява ГЕРБ", отбеляза Методи Лалов от "Демократична България". "Ако сме ние, веднага ще се задействат", предположи той.


Въпреки острата дискусия политическите групи гласуваха да се търси компенсация от държавата като се сформира преговорен екип. В него влиза ръководството на СОС, председателите на различните политически сили, зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов и членове на Управителния съвет на отоплителното дружество. Извън екипа остана Борис Бонев, защото е независим общински съветник. Предложението да бъде включен бе отхвърлено от ГЕРБ и "патриотите".


Международна инженерингова компания е извършила анализ на състоянието на "Топлофикация София" и е дала предписания как дружеството да се измъкне от незавидното състояние. Анализът е поръчан от Американската агенция за търговия и развитие, която през април отпусна 1 млн.долара за търсене на решения за оздравяване на отоплителното дружество. "Докладът на консултантите вече е готов и в момента се превежда. До седмица ще бъде предоставен на общинските съветници", обясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.


Изпълнителният директор на отоплителното дружество Александър Александров увери, че загубите намаляват. "През 2019 г., когато поех ръководството, загубите бяха 87 млн.лева, през 2020 г. загубата беше намалена на 67 млн.лева, а бизнес планът ни за тази година очакваше загуба от 23 млн.лева. На оперативна база това щеше да даде печалба от 10-11 млн.лева. За съжаление след това дойде цунамито, наречено промени в енергийните пазари, което беше както за нас, така и за всички в Европа и в цял свят. Не очаквам да има скорошно позитивно успокояване на пазарите", обобщи той.


Само модернизация на дружеството е ключът то да излезе от непрекъснатата спирала на ограниченията между регулаторната рамка и дълговете от миналото, посочи Александров.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK