Общината ще иска помощ от държавата за "Топлофикация София"

Общината ще иска помощ от държавата за "Топлофикация София"

© Надежда ЧипеваТоплофикация София" ще преговаря с държавата за компенсиране на увеличените си разходи след скока на цените на природния газ и на въглеродните емисии. Това реши почти единодушно Столичният общински съвет (СОС) на извънредната сесия днес по този повод.


Ако държавата не помогне, общинското дружество ще натрупа нов дълг от 247 млн.лева до края на годината към доставчика "Булгаргаз", се посочва в доклада. Негови вносители са председателите на всички политически групи в СОС. В момента дружеството купува природен газ на почти двойна цена, спрямо заложената през юли от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).


Към 28 септември "Топлофикация София" има общи задължения към Българския енергиен холдинг в размер на 717.69 млн.лева. Над половината от тях са натрупани, когато дружеството е било държавно, увери Ваня Тагарева от ГЕРБ. Този период е от февруари 2009 г. до юли 2010 г. Преди това общината и държавата са били съсобственици в съотношение 58% срещу 42%.
Трябваше да се търсят пътища за оптимизиране на дружеството преди година-две, но това не стана, заяви Иван Мечков, общински съветник от БСП. Той предложи да се прекратят договорите с топлинните счетоворители, които допълнително оскъпявали услугата. Идеята беше отхвърлена от почти всички партии в съвета.


За да е социално поносима цената на парното "Топлофикация София" е обречена да трупа дългове, посочи Зафир Зарков. "Държавата в последните месеци изостави София", подкрепи го колегата му Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС. Няколко пъти бе подчертано, че парното в София гарантирано ще работи през зимата, въпреки затрудненията.


Общинарите не търсят начини да спрат източването на отоплителното дружество, заяви Борис Бонев. Само с намесата на Владислав Панев (бивш съветник от "Демократична България") преди година беше прекратен теч за милиони от неизгоден договор на "Топлофикация София" с фирма на Христо Ковачки, напомни лидерът на "Спаси София".


Прокуратурата не търси отговорност от ръководствата на дружеството, "натрупало близо 1 млрд.лева дългове, защото в общината управлява ГЕРБ", отбеляза Методи Лалов от "Демократична България". "Ако сме ние, веднага ще се задействат", предположи той.


Въпреки острата дискусия политическите групи гласуваха да се търси компенсация от държавата като се сформира преговорен екип. В него влиза ръководството на СОС, председателите на различните политически сили, зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов и членове на Управителния съвет на отоплителното дружество. Извън екипа остана Борис Бонев, защото е независим общински съветник. Предложението да бъде включен бе отхвърлено от ГЕРБ и "патриотите".


Международна инженерингова компания е извършила анализ на състоянието на "Топлофикация София" и е дала предписания как дружеството да се измъкне от незавидното състояние. Анализът е поръчан от Американската агенция за търговия и развитие, която през април отпусна 1 млн.долара за търсене на решения за оздравяване на отоплителното дружество. "Докладът на консултантите вече е готов и в момента се превежда. До седмица ще бъде предоставен на общинските съветници", обясни зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.


Изпълнителният директор на отоплителното дружество Александър Александров увери, че загубите намаляват. "През 2019 г., когато поех ръководството, загубите бяха 87 млн.лева, през 2020 г. загубата беше намалена на 67 млн.лева, а бизнес планът ни за тази година очакваше загуба от 23 млн.лева. На оперативна база това щеше да даде печалба от 10-11 млн.лева. За съжаление след това дойде цунамито, наречено промени в енергийните пазари, което беше както за нас, така и за всички в Европа и в цял свят. Не очаквам да има скорошно позитивно успокояване на пазарите", обобщи той.


Само модернизация на дружеството е ключът то да излезе от непрекъснатата спирала на ограниченията между регулаторната рамка и дълговете от миналото, посочи Александров.

Ключови думи към статията:

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1560 Неутрално

  Значи цяла България да плаща за парното на София? Хем най-богатия град с най-високи доходи, хем всички да им плащат сметката. Болен здрав носи.

 2. 2 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Общината да вземе да съкрати и едни 50% от калинките в Топлофикация София. Знаете ли колко пари взимат хора със съмнително количество свършена работа? Защото и това е част от сметката ви за парно.

 3. 3 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  А трябва ли държавата да подпомага Топлофикация София?

 4. 4 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  А останалите градове, или те не са България ?

  кратък
 5. 5 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Градът с най- високо заплащане в държавата иска останалите да му плащат "социално поносимата цена"..Некво пълно безумие.

  Sic transit gloria mundi
 6. 6 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Е що? Нали София била най - успешна и един милион процента от БВП били произведени в София?!

 7. 7 Профил на Случаен минувач
  Случаен минувач
  Рейтинг: 59 Весело

  Кметът каза, мечтата му е да има жираф във столичния зоопарк. Има си приоритети тука. Какво ги занимавате хората с топлофикации, дългове 700+ милиона, помощи от фиска, прозрачност на публични пари и т.н. Децата искат жираф, тва е.

 8. 8 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 658 Любопитно

  "Над половината от тях са натрупани, когато дружеството е било държавно, увери Ваня Тагарева от ГЕРБ"

  И общината продължи умело тази традиция, наптупвайки нови дългове? Ма какви са ни умни и успешни в тая община....

  П.П. Малоумието на софийските общинари не трябва да бъде плащано с парите на всички данъкоплатци. А ако общинарите в София могат да правят успешно само две неща- деца и дългове, то да напускат и да се ограничат само до децата. В демографска криза сме.

 9. 9 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Е па редно е селяните да платят на софиянци неустойка, задето избират Боко и ДПС от 12 години. Какво се оплаквате? Та това са вашите любимци, дето продъниха И топлофикация. Нали ръце целувате, с питки посрещате, благодарите за новия асфалт, за поправената детска площадка; нали само Боко за вас мисли и само той работа върши в китните ви селца. Ми плащайте сега, щото това е управлението на гербиджа в кутийка: крадем, на краденото му викаме "натрупан дълг" и сметката връчаме на данъкоплатеца. Това си избрахте, това получавате.

 10. 10 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Лошо няма, първо ДАНС, АДФИ, Сметната палата и всички други влизат в СО, Фандъкова и ОС подават оставка и става.

 11. 11 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Лошо няма, първо ДАНС, АДФИ, Сметната палата и всички други влизат в СО, Фандъкова и ОС подават оставка и става.

 12. 12 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Лошо няма, първо ДАНС, АДФИ, Сметната палата и всички други влизат в СО, Фандъкова и ОС подават оставка и става.

 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  ВСИЧКИ КРАДЦИ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ В ЗАТВОРА!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на vigour
  vigour
  Рейтинг: 394 Неутрално

  По-големи кррадци от топлофикация трудно ще намериш!

 15. 15 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Когато КТБ фалира, всички големи депозанти намериха начин да си цедират вземанията през задълженията на големи кредитополучатели. Само столичния общински съвет не се погрижи за милионите на Топлофикация. Сега реват за помощ от държавата. Не че и тогава пак нямаше да платим всички.

 16. 16 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "Държавата в последните месеци изостави София", подкрепи го колегата му Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС.

  Топлофикация в последните месеци ли натрупа милиард задължения, бе нагляр?

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  Каквото и който да ви говори за Топлофикация- София то знайте, че става въпрос за КОЛОСАЛНИ КРАЖБИ в полза на ГЕРБ и Шайката!!!!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Когато ТЕЦ София беше държавен, заради източването Вальо Топлото влезе в затвора. Да вкарат в затвора герберунгелите дето са натрупали другата половина от дълговете и държавата може да си помисли.

 19. 19 Профил на akad.nedelchev
  akad.nedelchev
  Рейтинг: 83 Неутрално

  Значи цяла България да плаща за парното на София? Хем най-богатия град с най-високи доходи, хем всички да им плащат сметката. Болен здрав носи.
  —цитат от коментар 1 на Doge


  Имай предвид, че сметките и без това са ВИСОКИ!
  Отделно плащаш сградни инсталации, изравнявания и какво ли не още...
  И ПАК НЯМА ПАРИ
  Значи се крде зверски, или трябва компанията да се "оптимизира"
  Друго решение не виждам..
  А на бас, че ако я пуснат за продан веднага ще я лапнат, тая "губеща" общинска фирма?

  "Но държавните устройства се запазват не само поради това, че заплашващото да ги погуби е далеч, но понякога и поради това, че е близо - когато се страхуват, управляващите държат властта по-здраво в ръце". Цитат на колегата Гербджиков
 20. 20 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, там като влезнат проверките и да видиш как сметките ще станат на половина

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2912 Неутрално

  "... Топлофикация София" ще преговаря с държавата за компенсиране на увеличените си разходи след скока на цените на природния газ..."!

  А аз с кого да преговарям да ме компенсира заради увеличената цена на природния газ?!
  Значи индивидуалните потребители да се оправят както могат, но жителите на столицата трябвало да бъдат компенсирани, а? И в името на какво...?!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на BAte Venci
  BAte Venci
  Рейтинг: 284 Разстроено

  ОПГ герб са единствената дясна партия в България.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#20] от "doctor.no":

  Защо ли гешев не си го причинява толкова години и сигналите са на трупчета?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#22] от "BAte Venci":

  С дясната ръка в левия джоб (чекмедже)

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Какво значи "социално поносима"? Съжалявам, обаче...цената си е цена и който иска да ползва, трябва да я плаща. Друг е въпросът, че трябва да се спрат кранчетата, злоупотребите, да се намалят загубите.
  Предвид реално монополното положение на Топлофикация, цената следва да се одобрява от КЕВР, НО да е пазарна

 26. 26 Профил на Blaga Yankova
  Blaga Yankova
  Рейтинг: 286 Неутрално

  [quote#19:"akad.nedelchev"][/quote]

  МИ В БУРГАС ТАКА Я КУПИХА ЧРЕЗ РАЗНИ ОФШОРКИ /разбирай кинти на БАШ бизнесмени/И СЕГА СИ РАБОТИ НА ПЕЧАЛБА НОРМАЛНО !!!!!!!!АМА СОФИИСКИТЕ ТАРИКАТИ КАК ЩЕ ИЗТЪРВАТ ВЪЗМОЖНОСТА ХЕМ ДА СЕ ОБЛАЖВАТ ХЕМ ДА НЕ НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ/собственоста си е отговорност/!!!ДА ФАЛИРА И ДА СЕ ПРОДАВА ЗА ДА НЕ СУЧАТ КАТО КЪРЛЕЖИ ОТ ХАЗНАТА –АЙ СИКТИР ВЕ

 27. 27 Профил на Грую
  Грую
  Рейтинг: 345 Неутрално

  А тия, които се топлят със същата тази газ? Може ли и за тях?
  Последните дни, енергото кляка по 3-4 пъти на ден. Като застудее още малко, ще стане като коледна елха.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Честно ли е цяла България да плаща за отоплението на софиянци, след като всички си плащаме сами сметките. И това не е за пръв път. А и в София са с най-високите доходи. ТЕЦ София да накара хората да си платят старите сметки, защото има много, които не плащат.

 29. 29 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Каквото и който да ви говори за Топлофикация- София то знайте, че става въпрос за КОЛОСАЛНИ КРАЖБИ в полза на ГЕРБ и Шайката!!!!!!
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Съгласна, че кражбите са колосални, но започнаха много преди ГЕРБ. Джакузито не беше ли преди това?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 30. 30 Профил на Х
  Х
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Съгласен, ако и всички останали българи получат някаква помощ за отоплителния сезон. Това да се подпомагат само хората в София е несправедливо.

 31. 31 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  Когато ТЕЦ София беше държавен, заради източването Вальо Топлото влезе в затвора. Да вкарат в затвора герберунгелите дето са натрупали другата половина от дълговете и държавата може да си помисли.
  —цитат от коментар 18 на 3biri


  А Топлото случайно да върна нещо?

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#25] от "uq":

  Как ти се струва сградната да е 60 % от сметката за отопление?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Гневно

  До коментар [#29] от "AModoMio":

  Миличка, Нали ГЕРБ щяхте да ги спирате?
  А ВИЕ ГИ УВЕЛИЧАВАТЕ ПОВЕЧЕ ОТ16 години.
  Хайде малко по-умно!!!
  Кражбите са за стотици милиони и дори милиарди с натрупването!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Гневно

  До коментар [#31] от "AModoMio":

  Питай цацаров и гешев. От вашите са!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#28] от "Роси":

  Не е баш така Росе. Тая с неплащането БЕШЕ някога, от доста години за просрочени сметки Топлофикация дава длъжника на съд по бързата процедура и си прибира парите с лихвата чрез запори на заплата и съдя изпълнител, че даже и дере длъжника с разходи по делото за хиляди левове. Обаче... продължават да подхранват този мит с неплащането, за да се оправдават къде са парите. А парите са...по партийните каси, по нечии джобове, в някои почивни бази за някои хора, в някои коли, ползвани от някои хора, в някои обслужващи фирми....там са

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  До коментар [#32] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Струва ми се...че съседите ти яко крадат.

 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Гневно

  До коментар [#36] от "uq":

  И по една случайност е общинска собственост. Коментирай .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Гневно

  До коментар [#35] от "uq":

  Не е вярно

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2684 Любопитно

  И защо няма ГРАМ действие за намаляване на колосалните загуби ? Значи всички областни градове могат да си плащат , а София не може !?? Не могат ГЕРБОЛЯКА , защото крадат ...

 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Гневно

  До коментар [#39] от "dejmos":

  Факт!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Милион пъти ти обясних, че не съм гласувала никога за ГЕРБ.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 42. 42 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Е па редно е селяните да платят на софиянци неустойка, задето избират Боко и ДПС от 12 години. Какво се оплаквате? Та това са вашите любимци, дето продъниха И топлофикация. Нали ръце целувате, с питки посрещате, благодарите за новия асфалт, за поправената детска площадка; нали само Боко за вас мисли и само той работа върши в китните ви селца. Ми плащайте сега, щото това е управлението на гербиджа в кутийка: крадем, на краденото му викаме "натрупан дълг" и сметката връчаме на данъкоплатеца. Това си избрахте, това получавате.
  —цитат от коментар 9 на Green Day


  +++++++++++++++++++

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 43. 43 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2494 Неутрално

  Градът с най- високо заплащане в държавата иска останалите да му плащат "социално поносимата цена"..Некво пълно безумие.
  —цитат от коментар 5 на Hristov


  А на държавния ТЕЦ Марица-изток, трупащ само загуби и плащаш тлъсти заплати на старозагорци, кой му покрива масрафа ???

 44. 44 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#41] от "AModoMio":

  Не си въобразявай, че ме интересува. Важното е, че защитаваш престъпленията им!
  ВИНАГИ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 45. 45 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 755 Неутрално

  НЕ!
  Няма толкова нагли и арогантни кмет и ОС! Поздравления за Бонев, срам за ДБ - ите по популизма се увлекоха.
  Преди седмица СОС гласуваха намаление на патентен данък за таксиджии, пак за сметка на държавата.

 46. 46 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#43] от "Alex Ivanov":
  И там е същата кочина като вашата. Но ток се потребява в цялата държава, докато софийската топлофикация продава под себестойност само на софиянци.
  Това си е проблем между столичани, столична пбщина и столична топлофикация. Да се разберат помежду си!

 47. 47 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#46] от "acarid":

  Тока години наред го продаваха на загуба на Ковачки. Да сте чули за някакви дела?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 48. 48 Профил на BAT Man
  BAT Man
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Вместо да искат помощи, да вземат да изпратят управителния съвет (борда) на специализация в ЛУКОИЛ - как може едно дружество да е на "загуба" десетилетия и да продължава да работи на пълни обороти, и най важното : Да не иска помощи!

 49. 49 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#33] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Пратете си дълговете софиянци.
  И стига сте хленчили.
  Нагла работа.

 50. 50 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 374 Неутрално

  На държавата и общината въобще не им е работа да притежават нещо като Топлофикация.

  Много хитър
 51. 51 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не забравяй в кражбите и комунисти и депесари , те също са от БКП , като гербаджиите против които плюеш и храчиш.

 52. 52 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#47] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ЧЕ Ковачки не е Гербаджия ,а комунист

 53. 53 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#29] от "AModoMio":

  А на бележките покрай джакузито не пишеше ли Р Овч , и той ли е гербаджия бе .

 54. 54 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 915 Весело

  ВСИЧКИ КРАДЦИ ОТ ТОПЛОФИКАЦИЯ В ЗАТВОРА!!!
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  Удрииий Кмете по крадците! Не жали матерял!
  Голем смех!

 55. 55 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#49] от "Да вярваме на истината":

  Абе отворко- ТИ ПЛАЩАЙ КРАЖБИТЕ НА СЪПАРТИЙЦИТе ти !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#51] от "Bai nik":

  Вие сте на първото място !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#52] от "Bai nik":

  Много отдавна играе с ГЕРБ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4474 Неутрално

  Нали държавата беше лош собственик.

 59. 59 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Който не може да си позволи конкретна услуга, не я плаща. Няма логика държавата да доплаща на топлофикациите, при положение, че не е отменила крепостничеството към тези дружества.
  А Топлофикация защо не плаща наем на хората, през чиито апартаменти преминават тръбите без да им искат топлотоа вместо това на хора в чужбина се осъждат за неплатени неразбираеми сметки.

 60. 60 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Градът с най- високо заплащане в държавата иска останалите да му плащат "социално поносимата цена"..Некво пълно безумие.
  —цитат от коментар 5 на Hristov


  най-високите заплати, но от друга страна сигурно и броят на пенсионерите хич не е малък Не че не живеят в жилища за стотици хиляди лева, но няма как да ги осребрят лесно.
  Топлинните счетоводители вече почти са излишни. С отдалеченото отчитане на топломерите кварталните монтажисти могат да отчитат потреблението всеки месец, без това да носи допълнителни разходи на аботнатите. С едни дистанционно водомери за топлата вода ще се реши съвсем проблема с влизането в жилищата....или просто Топлофикация да си говори със Софийска вода, които отчитат водомерите на три месеца. Разбирам да сме като в Германия, където топломерите и водомерите са собственост на счетоводителите и съответно да се грижат за тях, за подмяната и т.н.и да се плаща наем на тези уреди. Само че при нас ние си купуваме всичко (странно, защото при ЧЕЗ не го правим). Но ако прескочат счетоводителите ще се нарушат нечии финансови интереси...

 61. 61 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Който не може да си позволи конкретна услуга, не я плаща. Няма логика държавата да доплаща на топлофикациите, при положение, че не е отменила крепостничеството към тези дружества. А Топлофикация защо не плаща наем на хората, през чиито апартаменти преминават тръбите без да им искат топлотоа вместо това на хора в чужбина се осъждат за неплатени неразбираеми сметки.
  —цитат от коментар 59 на mara71


  тръбите, които минават през домовете на гражданите не са собственост на топлофикация. Собственността на топлофикация е на тръбите до абонатната станция + самата абонатна. Оттам нататък всичко е собственост на етажната собственост. То по същия начин може да се иска и наем за преминаване на тръбите за водата през апартамента, защо съседът отгоре не си ги прекара извън сградата?

 62. 62 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Вместо да искат помощи, да вземат да изпратят управителния съвет (борда) на специализация в ЛУКОИЛ - как може едно дружество да е на "загуба" десетилетия и да продължава да работи на пълни обороти, и най важното : Да не иска помощи!
  —цитат от коментар 48 на BAT Man


  масово работодателите в България, където се плащат най-големите заплати не са на печалба. В ИТ бранша масово фирмите са дъщерни клонове, чиито приходи са просто заплатите. Тези фирми реално продават човекочасове на фирмата майка в чужбина. Колкото и да ни говорят, че България е данъчен рай, в ЕС има държави с по-изгодни данъци през които минават печалбите. Ако свалят корп данък на 5% може да се прекарват печалбите през България.

 63. 63 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  До коментар [#49] от "Да вярваме на истината":

  Софиянци дълг нямат бе, троле. "Топлофикация" има. А софиянци плащат като попове, защото ако не платят, ги дерат не само мутрите-топлофикация, а и мутрите-ЧСИта. И заплати плащат на калинките в Топлофикация, и бонуси плащат на тия, дето са натрупали милиони дълг, и заплата на Фандъка плащат, и на Пи Ар Севи, а тя пък пуска стотинки и на тролове като тебе. КАжи едно благодаря.

 64. 64 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2808 Неутрално

  До коментар [#29] от "AModoMio":А на бележките покрай джакузито не пишеше ли Р Овч , и той ли е гербаджия бе .
  —цитат от коментар 53 на Bai nik


  Кажи го това на кмета. За мен всички са еднакви.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 65. 65 Профил на Ivanov
  Ivanov
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Някой знае ли Овергаз ( София ) на загуба ли е или не? Тях ще ги субсидират ли, за да може гражданите ( също софиянци) да получат “социално справедлива” цена?

  Поздрави!
 66. 66 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Столичната топлофикация ще бъде спасена за трети път. За късопаметните, вече два пъти беше спасявана. Същевременно, дружество на най-богатата община в България, която давала нам-къв-си процент от БВП, на община която си позволява да строи изключително сложни и скъпи инфраструктурни обекти като метро, да моли българският данъкоплатец да им бъде очисти дълговете, е меко казано...тъпотия. Като не може да управлява дружеството си ефективно, има добре познати пътища. Приватизация или фалит.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 67. 67 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Добре де, Топлофикация купува скъпа газ, върти турбини и продава топлината прескъпо. Но тези турбини произвеждат ток, който сега струва доста скъпо. Хем ток, хем и плащат за топлото, което в случая е отпаден продукт. Как става така, че постоянно е закъсала?

 68. 68 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#67] от "Kotarak":

  щото газовите турбини не струват
  По принцип новите имат КПД 60%, но в Топлофикация са със 30% КРД може и по малко
  По принцип новите централи се изграждат на секции и се включват само секциите които отговарят на потреблението това н Сохийския тец не е направено
  Правителството специално продължи решените, че ТЕЦ софия е високоефективта централа да могат да им изкупуват тока по на висока цена (даже по скъпа от на фотоволтаиците)

 69. 69 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 510 Неутрално
 70. 70 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 484 Неутрално

  За тези помощи само в затвора!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK