Противоепидемичните мерки в училищата и още две области ще се затягат, за останалите - повече контрол

Противоепидемичните мерки в училищата и още две области ще се затягат, за останалите - повече контрол

© Велко АнгеловОколо въвеждане на допълнителни мерки срещу разпространението на коронавируса за учители и ученици и по-строг контрол на останалите са се обединили на среща днес експерти по епидемиология и представители на регионални здравни инспекции, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.


В четвъртата вълна на епидемията от COVID-19 случаите се увеличават седмично между 10 и 13-14%, което Кунчев определи като значителен ръст. "В разгара сме на четвъртата вълна. В момента сме в заболеваемост от 340-360 на 100 хил. заразени в отделните седмици. В Сърбия в момента е 1370. Надявам се, че няма да достигнем такива нива. Източна и Централна Европа са в пика на заболяването", обобщи Кунчев


Той съобщи, че в областите Видин и Монтана се подготвя налагането на нови мерки, сходни с тези в Габрово. Според седмичният анализ на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), базиран на данните от Единния информационен портал за коронавируса до неделя (3 октомври) Габрово попадна в т. нар. тъмночервена зона за COVID-19, където новите заразени на 100 хил. население за период от 14 дни са над 500 души. В района от понеделник (4 октомври) са в сила по-строги в сравнение с общовалидните за страната ограничения срещу разпространението на заразата. Сред тях са онлайн обучение на ротационен принцип, забранени са и обществените мероприятия, спортните събития, групови туристически пътувания, частни събирания като сватби и кръщенета.
Кунчев съобщи, че ако половината от областите в страната влязат в тъмночервената зона по заболеваемост ще трябва да се въведат нови, по-строги мерки, които ще бъдат национални.


Ще бъдат затегнати мерките в училищата


Според Ангел Кунчев указанията на Министерството на образованието за училищата са пожелателни и е оставено на директорите да преценяват в каква степен да се изпълняват противоепидемичните мерки, което е неприемливо.

"Време е носенето на маски от децата над началния курс, както и от всички учители, да стане задължително. Да спре и смесването на паралелките, например на курсове по танци или език, така се губи ефектът от мерките", каза Кунчев. Препоръката ще бъде тези мерки да се спазват по-строго, вкл. в регионите, които не са достигнали 500 на 100 хил. души заболеваемост. Според него ротационният принцип на обучение минимално намалява риска от разпространение на заразата и не решава проблема дефинитивно.

Новото, около което експертите са се обединили, е подобряване на контрола за спазване на мерките. Ще бъдат възобновени контактите с МВР и на Министерството на земеделието (в частност Агенцията по храните). Идеята е техни представители, заедно с местните власти и представители на регионалните здравни инспекции да осъществяват контрола. "Няма как кметът да няма отношение към случващото се в населеното място", подчерта Кунчев.


Той на няколко пъти и за пореден път повтори, че ваксините работят и това е начинът да се отървем от заболяването, но в България не го ползваме. "Ако продължаваме да имаме близо 40-45% от населението, което нито е имунизирано, нито се е срещнало с вируса, това значи, че имаме горивен материал за интензивна следваща вълна", каза той. Представи данни, че в Португалия вече 98% от населението е ваксинирано, докато България е едва с 20%.


Ваксинацията ще повлияе на заболеваемостта, когато мине 70-75%. У нас няма усещането нито сред хората, нито сред политиците, че това е реален проблем, с който като нация трябва да се справим.


доц. Ангел Кунчев,

главен държавен здравен инспекторВсичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK