И жилищни комплекси в София ще стават недвижима ценност

Ж.к. "Яворов".

© Георги Кожухаров

Ж.к. "Яворов".Сгради в София, строени след 1944 г., са включени в списък за получаване на статут на недвижима културна ценност (паметник на културата). Сред избраните са резиденция "Бояна", сградата на външно министерство, хотел "Родина", НДК, ж.к. "Яворов", ж.к. "Заимов", "Зона Б-5", жилищни сгради на ул. "Солунска" и на ул. "Кораб планина", детска градина, училище...(пълният списък е в края на текста). През този месец списъкът ще бъде представен публично, не само на гилдията на архитектите, а и пред други експертни организации и граждани, за да се събере обратна връзка.


В проекта, иницииран от столичното предприятие "Софияплан" и изготвен от преподаватели от УАСГ, са идентифицирани около 100 обекта. Авторите са селектирали къс списък от 22 като най-важни и рискови за опазване. Те са подбрани на база "ясни и международно признати критерии за недвижима културна ценност".


"В България архитектурата на модернизма и всичките му разклонения са проявени през втората половина на ХХ век. Това са огромните модернизационни усилия на архитектурата да промени средата. В резултат 80 на сто от средата, в която живеем сега, е построена тогава", очерта обхвата на проекта арх. Анета Василева от катедра "История и теория на архитектурата" на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Заедно с арх. Емилия Кълева са проучили над 100-те сгради.
По какви критерии са избрани сградите за опазване


"В Закона за културното наследство нямаше опция да се разглежда периода след 1944 г. С промени в закона от 2009 г. това стана възможно и "Софияплан" възложи на УАСГ да изготви списък на най-ярките примери на българската архитектура от втората половина на ХХ век, които да бъдат защитени", обясни Даяна Николова от "Софияплан". Общинското предприятие инициира изготвянето на проекта, наречен "Ново архитектурно наследство".Критериите за селекция на обектите са избрани на базата на най-доброто от националната система и международния опит, което е приложимо за този период и тази архитектура. Целта е да се филтрират едновременно потенциално най-ценните и най-застрашени обекти, защото от тях би следвало да започне юридическата защита, разясниха авторите на проекта.


Собственици на имоти от списъка са изненадани


В късия списък са включени няколко жилищни сгради. Ако получат статут на НКЦ, те ще се сдобият и с конкретни режими за опазване - напр. позволено ли е остъкляване на балконите или надстрояване на покрива.


Частните собственици в пететажна сграда на ул. "Солунска" 37 не знаеха, че е "номинирана". Тя е построена през 1953 г. за жилища на редови служители на тогавашното Министерство на строителството.


Сградата на ул. "Солунска" 37 е построена през 1953 г.

© Максим Караджов

Сградата на ул. "Солунска" 37 е построена през 1953 г.


"Строена е с много бетон и изключително скъпо - отвън с помпозни колони, с широки стълбища, а самите апартаменти са кутийки, където в началото са живеели заедно по няколко семейства", критична е домоуправителят Мария Ненова, която е юрист. Обитателите сега са възрастни, повечето с ниски пенсии и едва си плащали за таксата за чистене на стълбището. "Ще събираме пари за поправяне на покрива. Сега разбирам, че сградата може да получи статут (на НКЦ), но в това ще има повече минуси, отколкото плюсове и мисля, че съседите не биха били съгласни", предполага тя.


Партерният етаж на жилищна сграда на ул. "Кораб планина" 54.

© Юлия Лазарова

Партерният етаж на жилищна сграда на ул. "Кораб планина" 54.


Изгодата за ж.к. "Яворов" е в опазването на зелените площи


Ж.к. "Яворов" е в списъка като пример за комплексно жилищно застрояване от епохата на модернизма - свободно стоящи обеми в зелена среда, обясни архитект Василева. Пряката изгода за живеещите там ще е, че няма да плащат данък сгради, ако не ползват имота си за търговски цели. По-важното е, че статутът на Групова недвижима културна ценност ще е гаранция, че междублоковите пространства няма да се застроят. Същото ще важи и за ж.к. "Заимов" и "Зона Б-5". Този проблем е сериозен в панелните комплекси като "Младост" и "Люлин", но те не са разпознати като архитектурни образци на епохата.


"В други държави има експериментални изследвания за даване на статут и на панелни комплекси, например в Берлин. Така се защитава цялото устройствено решение и определени параметри - гъстота на застрояването, височина, ширина Това е начин да се спасят междублоковите пространства", коментира Василева.


Арх. Кълева: Предстоят обсъждания със собствениците


"Опазването не е само консервиране и капсулиране, а по-скоро търсене на оптимално развитие. За театър "София", например, допуснахме допълнителни обеми, стига да следват логиката на първоначалната концепция, защото сме наясно, че там са нужни нови площи", обясни Кълева. Наложителни са промени в Закона за културното наследство, защото не е толерантен към собствениците и ползвателите и не ги привлича за съмишленици, т.е. освен задължения не се дават права за тях. Те нямат право да откажат, ако държавните органи решат да дадат статут на НКЦ на техен имот, обясни тя.


Фасадата на хотел "Родина".

© Виктория Димитрова

Фасадата на хотел "Родина".

Проектът "Ново архитектурно наследство" се изпълнява по възлагане на "Софияплан" от Центъра за научни изследвания и проектиране към УАСГ в партньорство с Българския национален комитет на Международния съвет за паметниците на културата и забележителните места". В този център темата се разгръща и към всички градове и селища в страната. "За нас е важно да покажем многообразието и модернизационния устрем на ХХ век. Тогава са построени много театри, кина, детски градини, културни домове, площади и паркове. Смисълът на този проект е да позволи на нашето поколение да живее в една по-интересна и многообразна среда", разказа за бъдещите проучвания архитект Василева.


Топлоизолацията на знакови сгради унищожава фасадите им


По темата потърсихме и директорът на НИНКН арх. Петър Петров. Ето какво коментира пред "Дневник":


Как оценявате начинанието да се даде статут на НКЦ на съвременни сгради?


- Това е инициатива на "Софияплан". Образците на архитектурата от най-новата история на България трябва да бъдат обект на защита, за да не се унищожават художествени и декоративни елементи на фасадите и то на значими сгради. Сега те биват обличани с топлоизолационни материали. Това трябва да се постави в законова рамка, защото главните архитекти на градовете, включително и на София, нямат инструменти да забранят или откажат подобна намеса.


Законът за енергийната ефективност императивно изисква сградите да бъдат със съответните показатели и това може да се промени не с общински наредби и подзаконови актове, а през Закона за културното наследство, който има приоритет над останалите (закони), включително и над този за енергийна ефективност.


Фасадата на театър "София" щеше да се санира с ламинат по проект на Столичната община. Обществената реакция предотврати намесата.

© Виктория Димитрова

Фасадата на театър "София" щеше да се санира с ламинат по проект на Столичната община. Обществената реакция предотврати намесата.


Приемате ли критериите, по които е изготвен списъкът?


- Имаме колебание в критериите за подбор на тези сгради. Те трябва да са поставени на научна основа, за да се избегнат емоциите от близкото минало и да има безпристрастност. Тя се постига във времеви период от 40-50 години, който е необходим за да бъдат реално оценени сградите. На първо време в консенсус с Камарата на архитектите и Съюза на архитектите да се търси законова форма да се наложи мораториум върху намесата в архитектурните и художествени елементи по техните фасади.


Всяка нова по-значима сграда в София трябва да бъде пускана в експлоатация с определени правила: императивно да бъдат поставяни режими, които собствениците да съблюдават. Сега виждаме нови, архитектурно добре направени, сгради само 2-3 години по-късно започват да се обезобразяват - сменят се дограми, слагат се климатици, остъкляват се балкони... Самоуправството на много от собствениците трябва да бъде канализирано в някакви рамки. Това ще е превантивна мярка, която след 30 години ще даде своя резултат.


Списък на образци на архитектурата, предложени за недвижима културна ценност:


1. Резиденция "Бояна" с прилежащ парк и правителствен хотел (Дом 2) и Домове 6, 7 и 8


2. Хотел "Витоша-Ню Отани"/ "Кемпински"/ "Маринела"


3. Театър "София"


4. Резиденция "Банкя" (бивш Правителствен балнеосанаториум)


5. НДК


6. Жк "Зона Б-5"


7. Покрита тенис зала "София"


8. Зала "Фестивална"


9. Жк "Яворов"


10. Жк "Владимир Заимов"


11. Ларгото заедно със сградите на Министерския съвет, президентството, ЦУМ и хотел "Балкан"


12. Зала "Универсиада"


13. Терасовидни жилищни блокове в жк "Мотописта"


14. Дом на съветската наука и култура на ул. "Шипка"


15. Приемна сграда и музей към Боянската църква


16. Световен търговски център "Интерпред"


17. 122 училище "Николай Лилиев"


18. Министерство на външните работи


19. Жилищна кооперация на ул. "Кораб планина"


20. 192-а ДГ "Лозичка"


21. Кооперативни апартаментни сгради на ул. "Солунска" 37 и 41


22. Хотел "Родина".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Смехотворно. Само НДК и Японският заслужават този статус.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Весело

  Хотел "Родина" вече има ново име. Звучното българско име Астория.


  До коментар [#1] от "galapagas":

  Говори се че НДК е плагиат на сграда в Мексико...

 4. 4 Профил на chehyl
  chehyl
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":

  Ами след като се "говори" дай линк към някоя снимка, която го доказва. Мисля си, че в 21 век е елементарно за няколко минути да се намерят информация и снимков материал за толкова голяма сграда, м?

 5. 5 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Демек, никой не пита собствениците, а те могат само да пият по една студена вода и после да плащат... Яко

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 6. 6 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  "Тя е построена през 1953 г. за жилища на редови служители на тогавашното Министерство на строителството."
  "Редови служители"?????
  В комунистическо министерство???
  Ти да видиш...
  Значи там ,в сградата,е нямало и още няма комунета с дебели привилегии...
  Верва ли некой???

 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2295 Неутрално  Защитени архитектурни паметници не означава, че трябва да са красиви и изящни, а просто да са типични представители на определена епоха.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  Ама какъв модернизъм, какви пет лева? През соца е имало терор, още терор и много оскъдица. Всичко хубаво е било преди 1944 г. и след 1989 г. Поне така прокламират либералните медии. Чак е куриозно, че точно такъв и обширен материал е публикуван тук.

 9. 9 Профил на AdMin
  AdMin
  Рейтинг: 277 Весело

  Милата домоуправителка от Солунска ще ме разплаче. В тази сграда от снимката живееха завеждащи отдели в ЦК на БКП, министри и други високонадарени партийци, дето ги возеха с волги с перденца. Гарантирам, че не са живели в кутийки. Ако бедните пенсионери, дето не могат да съберат парички да си оправят течащия покрив, аз мога да купя два-три от малките (по 140 кв.м) апартаменти на цената на Артекс за Цецо и Цеца.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  До коментар [#3] от "deaf":Ами след като се "говори" дай линк към някоя снимка, която го доказва. Мисля си, че в 21 век е елементарно за няколко минути да се намерят информация и снимков материал за толкова голяма сграда, м?
  —цитат от коментар 4 на chehyl  До коментар [#4] от "chehyl":

  Не мога да намеря в нета. И не е толкова "елементарно" да се намери информация...


  До коментар [#8] от "Читател":

  Всички красиви сгради в центъра на София,(а и в другите големи градове) са построени през Царска България...
  Вие комунистите само панелки ни оставихте...

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  недвижима ценност - квартали - това сериозно ли

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2295 Неутрално  Сградата на Интерпред е първата бизнес-сграда в България, в момента почти в оригинално състояние.

  На рецепцията чичките ползват Нортел телефони модел 1995 г. , закачени за корпоративна тел. централа (PBX) "Meridian" , която не се поддържа от производителя поне от 20 години.

 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":

  Повечето сгради в "Яворов" са от преди соца бе писател.

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Аз не мога да разбера, опазвали се така зелените площи. Е няма ли градоустройствен план за тая работа? Не можеш цял квартал да го направиш наследство. Можеш да го обявиш за архитектурен резерват, обаче с "Яворов" е вече прекалено късно, съборени са доста къщи и са вдигнати няколко нови блока и къщи, хората са си сложили топлоизолации, ....ако ще се прави както трябва, всичко трябва да се възстанови в оригинален вид и някой (разбирай общината) ще трябва да плати за това. Ако ще се замрази в този вид, то това е резерват на началото на 21 век не на постмодернизма

 15. 15 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Ако бедните пенсионери, дето не могат да съберат парички да си оправят течащия покрив, аз мога да купя два-три от малките (по 140 кв.м) апартаменти на цената на Артекс за Цецо и Цеца.
  —цитат от коментар 9 на AdMin


  Случайно ли изпускаш жената на Лозан Панов от списъка с подарени апартаменти от Артекс?

 16. 16 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#13] от "uq":

  Моля?

 17. 17 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#13] от "uq":

  Моля?

 18. 18 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4456 Любопитно

  Надявам се собствениците на жилищните имоти номинирани за тази "висока чест" да са наясно, че от тук нататък ще им бъде много трудно да ремонтират сградите без специално разрешение и утвърден план? Дори подменянето на дограмата трябва да бъде съгласувано и разрешено. От една страна това не е лошо, но много хора ще бъдат хванати на тясно, че няма да могат да сложат кафява дограма вместо бяла примерно.
  Същото го има от десетилетия и в ОК. Така наречените "Listed buildings". Дори и керемидите на покрива не можеш а смениш с "нови" а ти трябват същите като оригиналните и сега вече те могат да бъдат купени само по поръчка и това означава много по скъпо отколкото тези които се продават на пазара.
  За много хора това ще бъде шок да установят, че те реално нямат пълен контрол над имота си.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 19. 19 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 898 Неутрално

  "Обитателите сега са възрастни, повечето с ниски пенсии и едва си плащали за таксата за чистене на стълбището. "

  Живеят в "кутийки" за по няколкостотин хиляди лева, ама нямат пари да си изчистят стълбището.

 20. 20 Профил на Дамаджан Печиджибров
  Дамаджан Печиджибров
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Абсурден списък полазващ тотално архитектурно невежество! Да попитам, защо хотел рила не е в подобен списък? Това говори само за невнятността(по радеф) на подобно съчинение.

 21. 21 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Човешката глупост е безгранична и няма националност. А някои български архитекти, които наляво и надясно прокарват тезата, че в кварталите и междублоковите пространства в София „трябва да се уплътнява” , най - добре е да си изядат дипломите. Както и софийските кметове и общинари, които го допускат.

 22. 22 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1499 Весело

  Закривай архитектурната чалга!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 23. 23 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Стига простотии бе,арх.Петър Петров,стига!!!4-та година чакам заключението на умрелия ви институт за статута на моята сграда,определен още по времето на Людмила Живкова,защото са се натягали местните култур-трегери!Позор,за нищо не ставате!

 24. 24 Профил на Дамаджан Печиджибров
  Дамаджан Печиджибров
  Рейтинг: 28 Неутрално

  Надявам се собствениците на жилищните имоти номинирани за тази "висока чест" да са наясно, че от тук нататък ще им бъде много трудно да ремонтират сградите без специално разрешение и утвърден план? Дори подменянето на дограмата трябва да бъде съгласувано и разрешено. От една страна това не е лошо, но много хора ще бъдат хванати на тясно, че няма да могат да сложат кафява дограма вместо бяла примерно.Същото го има от десетилетия и в ОК. Така наречените "Listed buildings". Дори и керемидите на покрива не можеш а смениш с "нови" а ти трябват същите като оригиналните и сега вече те могат да бъдат купени само по поръчка и това означава много по скъпо отколкото тези които се продават на пазара.За много хора това ще бъде шок да установят, че те реално нямат пълен контрол над имота си.
  —цитат от коментар 18 на padrino


  В ОК има закон за насилствено отнема на собствеността(май не си наясно) Нарича с CPO(Compulsory purchase order) ! Който закон противоречи на хартата на правата на човека и хиляди собственици са жертва на този закон! Комунистите в България като отнемаха дори даваха жилище на ощетените! Айде стига с твойто ок!

 25. 25 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#8] от "Читател":Повечето сгради в "Яворов" са от преди соца бе писател.
  —цитат от коментар 13 на uq


  Ж.к. "Яворов" не беше ли бившият комплекс "Ленин"? Онзи построен през соц'а (до 1958-9г)? На изток от Печатния комбинат (май Димитър Благоев) до...след "Феята", но Плиска май, между Цариградското шосе и ул Иван Асен? Щото на първата снимка в статията май е той? Живяхме там 4 г (под наем, там "случайни" собственици почти нямаше)...
  До коментар [#13] от "uq":

  ---------------

  П.С. А комлекът със сградите ЦУМ и отсреща...Президентството и голямия хотел, и те ли са включени? Като представители на онзи мастодонтски архитектурен стил от ранния соц (копиран от ссср, разбира се)...май "култовия период" се наричаше...Не помня, още съм на първото кафе и не съм 100 % буден😃

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 26. 26 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  "Обитателите сега са възрастни, повечето с ниски пенсии и едва си плащали за таксата за чистене на стълбището. "Живеят в "кутийки" за по няколкостотин хиляди лева, ама нямат пари да си изчистят стълбището.
  —цитат от коментар 19 на kapitan_laino


  Ми, наследниците ги държат в полугладно състояние за да се свършва по-скоро...

 27. 27 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Весело

  До коментар [#7] от "Нинов":

  "Защитени архитектурни паметници не означава, че трябва да са красиви и изящни, а просто да са типични представители на определена епоха."


  Моча ще го превърнат ли и него в " недвижима ценност " по тази логика ?

 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дамаджан Печиджибров":

  Защото брендо има планове за него.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#20] от "Дамаджан Печиджибров":

  Чиста корупция в СО.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на Vasil Angelov
  Vasil Angelov
  Рейтинг: 78 Неутрално

  Похвална инициатива!
  Единствено за руския културен център имам забележка - наистина е интересна сграда, но преди години го унищожиха с някаква изолация и боядисване в ярък цвят.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#25] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Феята и Ропотамо ги разрушиха вандалите от СО!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  Меко казано спорно предложение. Кое му е невероятното на родина и японския? Нищо.
  НДК е нефункционален от създаването си. Ма сега ще го запазим за винаги. Направен като копие на ГДР-ското. Което май отдавна е разрушено.
  Невероятния архитектурен комплекс Яворов. Ако целта е да не се строи може лесно да се оправи с нормите за гъстота на застрояването. Това важи и за останалите части на София.
  А как се разбра кой закон има предимство? Еле във времената на псевдонаучния консенсус и зелената сделка? И на толерастките цени на енергия. Дневник, я се замислете за правилната партийна политика.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 33. 33 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Нищо не е останало от повечето стойностни постройки в "новите" квартали.
  Какво има в Зона Б-5 - едни красиви мастодонти с "тухлена" облицовка (да, красиви са били, така смятам), които сега са топлоизолирани на парче/етаж, остъклен, накачени с климатици.
  Не става за културна ценност това.
  И това е само пример.
  Докато не се въведе строг ред по отношение на:
  - климатици
  - остъклявания
  - изолации - самоделки и частични пребоядисвания
  - надстройки и пристройки
  - всякакви други преработки на фасади и конструкции
  Никакви "културни ценности" няма да успеем да запазим в града си

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 34. 34 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Мисля, че трябва да се включат и сгради от страната. Театрите в повечето окръжни градове са много красиви и са типични представители на епохата. Някои кина - също. Естествено, това не е в интерес н местните дерибеи - за тях е важно да се надстрои, дострои, пеустрои ... Типичен пример е кино "Българка" в Сливен - прекрасна сграда, която е обезобразена по най-свинския начин. Великолепната театрална сграда я чака същата съдба. Много са примерите и от други градове. Фрапиращ пример е ФК във Варна. А от списъка може да махнат №14 - тази сграда вече е със съсипана фасада. Толкова могат колхозниците. Да си слагат, ако ще колони, орли, летящи мадами ... нека им се вижда "широката руска душа".

 35. 35 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#33] от "pariah":

  Зона Б5 е отличен пример за комплексно застрояване , функционалност и жилищна среда за обитателите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 36. 36 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  До коментар [#25] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Феята и Ропотамо ги разрушиха вандалите от СО!!!
  —цитат от коментар 31 на КМЕТ В СЯНКА


  Добре че ми припомни: Бившият комплекс Ленин (сега Яворов) почваше от Полиграфическия комбинат и свършваше до Ропотамо. ЕГАСИ И ХАМБАРА беше Ропотамо, ама за онази времена-шик ресторант, почти извън София😃

  Сега погледнах в картата и видях блока където живяхме 4 г: Блок 12 А😃 Извадихме късмет-пред хола (с балкон) и една от стаите имаше ОГРОМНА незастроена площ, нещо рядко в иначе бая нагъсто нагъчкани други блокове😃 А другата стая гледаше към двора на училището. Егаси врявата от сутринта до 14;00, после беше тихо.
  До коментар [#31] от "КМЕТ В СЯНКА":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#36] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  А Феята помниш ли я?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  Щом ж.к. Яворов ще е недвижима културна ценност, защо пропускат ж.к. „Славия”.

 39. 39 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#32] от "Цецо":

  Дворецът на Републиката в Остберлин построен 1971 -76 г. беше бутнат като отмъщение за бутането на Кралския дворец през 1950 г.

  Новата западна власт бутна "източно-германското НДК" за да изгради наново Кралския дворец: https://www.humboldtforum.org/de/

  Ако един ден комунистите пак додат на власт, сигур пак ще бутнат кралския дворец за да изградят на нвгово място наново НДК-то. 40. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#39] от "Нинов":

  Действия без мисъл на вандали и на едните и на другите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 41 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Смехотворно. Само НДК и Японският заслужават този статус.
  —цитат от коментар 1 на galapagas


  Глупости!Толкова ти разбира главата от стойностно!Разходи се малко из София и вдигни очи от телефона - може и да видиш какви сгради има.
  Тази на Солунска съм я гледал доста пъти.Наистина е впечатляваща!Вероятно няма да им е лесно на тези, които живеят там, но е така - всеки според възможностите си!И аз искам да живея другаде, но си зная докъде мога да се простра.
  Иначе ще става както до сега - някой решил да прави промени и съсипал архитектурна ценност.
  Препоръчвам ти книгата "Къщите говорят" - там са описани и снимани доста сгради в София, като повечето вече не съществуват, защото никой не ги е защитил.Иронията е, че са съборени от комунистите, а сега се опитваме да запазим сгради построени от тях.Малко е тъжно, защото обитателите и собствениците на онези сгради, са били ако не убити, то прогонени от домовете си, за да се нанесат там простите комунисти.
  Има и продължение - "Къщите още говорят" - за сгради в цяла България!

 42. 42 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1038 Весело

  До коментар [#36] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":А Феята помниш ли я?
  —цитат от коментар 37 на КМЕТ В СЯНКА


  И още как😃 Сутрин бягах до там и обратно преди даскалото, и бях от първите видяли едни дамски гащи (с малък размер) закачени на ръката на феята😃 Като поотраснах (16-17 г) почнахме и да пием разни хип'напитки там рано вечер, преди да ни изгонят да освободим масата за батковците с каките😃

  Беше КУЛТОВО заведение,ама нефункционално...мамата си трака😃
  До коментар [#37] от "КМЕТ В СЯНКА":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 43. 43 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#25] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Този е комплекса, обаче само това е вярно от цялото ти излияние. Повечето сгради в частта след Орлов Мост, което е основната част от квартала, са строени между 1930 до 44та. Известен е с кино Влайкова, построено и дарено от дъщерята на Тодор Влайков, и място, където са живели ..Йовков, Ран Босилек, Зорница Попова и много други. „Авицена” е позната в миналото като професорската улица, поради няколкото изявени професори, живеещи на нея

 44. 44 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#16] от "dokoro":

  за какво.ми се молиш? Имало е живот на земята и преди соца и то хубав живот

 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#43] от "uq":

  Моше говори за сградите СЛЕД Полиграфическия комбинат. Чети внимателно преди да коментираш и апострофираш. Всяка епоха има стойностни проекти.
  Има и идиоти, които съсипват както съсипаха НДК при ремонта за председателството.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1038 Весело

  До коментар [#25] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Този е комплекса, обаче само това е вярно от цялото ти излияние. Повечето сгради в частта след Орлов Мост, което е основната част от квартала, са строени между 1930 до 44та. Известен е с кино Влайкова, построено и дарено от дъщерята на Тодор Влайков, и място, където са живели ..Йовков, Ран Босилек, Зорница Попова и много други. „Авицена” е позната в миналото като професорската улица, поради няколкото изявени професори, живеещи на нея
  —цитат от коментар 43 на uq


  Виж, може би греша, но май онзи "комплекс Ленин" почваше от Полиграфическия комбинат до Ропотамо, и беше строен след 9/9 и приключил строенето му преди 1958-9. От Полиграфическия комбинат към центъра сградите са РАЗБИРА се от преди соц'а. А дали се включват в понятието "Комплекс ленин/Яворов"-не съм сигурен.

  Помня, разбира се, кино Влайкова: Страшно неуютно и неудобно, в сравнение с кината в центъра, но понякога там пускаха и интересни филми...
  До коментар [#43] от "uq":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 47. 47 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Ама разбира се, че недоразуменията на социализма ще са на първо място в списъка за ценностите. Тоалетната на Бузлоджа, продуктите на соц-а = култура.
  Истинският български модернизъм на свободна България - оставен да се срине и скапе.

  Ще ви кажа - Бай Тошо е жив. Не само в политиката, не разхожда се и из културата чрез дечицата на съратниците си партизани. Анета - преподавател по история и теория във ВИАС, Боже, Боже....
  Тези хора нито разбират от архитектура, нито тя ги интересува - имат само една денонищна мечта - паметниците на социализма да доминират гордо над всичко останало.

  Виждам това като абсолютна обида и унижение над Българската култура. Това, че големите ни постижения са обречени на позорно срутване и изличаване за сметка на тази истерична доминация. Колега съм и добре познавам както тези примери така и много други. Но тези хора не са ми колеги, за мен не са и българи - те са деца на родителите си. Имат задачи.

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#46] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Да, може от това да е. В момента той е ЧАСТ от Яворов. Яворов почва от Орлов мост, между Цариградско и Военна Академия и стига. ако не се лъжа до Външно министерство

 49. 49 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#44] от "uq":

  Че кой го оспорва. Ти си нихилиста, който отрича уникалните строителни постижения от този период на социализма.
  Кажи какво стойностно построи пост социализма и бойко ти например.
  кажи еднин пример за комплексно застрояване на нивото на времето.
  Говоря за София.
  Предварително благодаря.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 50. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#48] от "uq":

  Яворов е от алея Яворов до Универсиада.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 51 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 497 Неутрално

  за мен не по-малко предателство е това на обществото, тези дето цъкате +ове и -нуси.
  защото в нашето общество няма ясни критерии за ценности, единствено се смята, че Къщата с ягодите е ценна - другото кучета го яли.
  И с този запас от вкус и култура се оставяте на абсолютна соц реставрация, която продължава да си разчиства сметките с българскта култура. Тази, която в София я познават няколко стотин души, и която някога е била лицето на България, на свободна и интересна България, а не на тази страна, в която принудата и терорът определиха това, което днес влиза в тези списъци.
  Вметсто това децата на партизани и комунистически генерали, които са я рушили тая България днеска ви диктуват каква да е културата и вие ентусиазирано се радвате, че "все пак нещо се пази". Гнус.

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 52. 52 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#44] от "uq":Ти си нихилиста, който отрича уникалните строителни постижения от този период на социализма.
  —цитат от коментар 49 на КМЕТ В СЯНКА


  "уникалните постижения"
  С такива хора да не се чудите защо бай тошо ви управлява.
  И бойко борисов, и радев и всичките приличат визуално на бай-тошо.
  защо е това?

  защото не сте се променили, променило се е само да имате айфони и да карате такива коли, но останалото си е същото. Вижте заглавието само на тая статия.
  заради вас е така.

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 53. 53 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "В България архитектурата на модернизма и всичките му разклонения са проявени през втората половина на ХХ век. Това са огромните модернизационни усилия на архитектурата да промени средата. В резултат 80 на сто от средата, в която живеем сега, е построена тогава", очерта обхвата на проекта арх. Анета Василева от катедра "История и теория на архитектурата" на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).


  Средата в която живеем сега не е определена от комунистическите предци на Анета Василева.
  Сградите са строени от архитекти възпитавани по европа по времето на Свободна България, които след 1944 са били поставени с преоктантски организации, на които партизани директори са определяли дебелашки как точно да се копира Москва.
  Така е внесен този стил и така за пръв път в хилядолетната ни история се случва загуба на човешкия мащаб в строежа на сгради. Това преди не е било.
  Просташките социалистически мраморни летища=площади, които се инсталират във всеки град разрушават десетки сгради на една страна с друг образ и култура. И днеска тези наследници да приоритизират тези соц мизерии, социализма бил модернизъм и да искат да им се благодари за средата днес - не това не е срамно, това е невероятна простотия и липса на критерии, както и изумително волско търпение на съгражданите - на самозабравили се посредствени говорители на бай тошо. това е.

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 54. 54 Профил на protoger
  protoger
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Какво по-типично за периода от панелките в "Дружба"? Цялото ж.к. да се обяви за резерват.

 55. 55 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И сигурно си мислите, че това е просто проект за някакви сгради в миналото - объркали сте се.
  Това е културна доминация на социализма.
  Оттук нататък всичко, което се строи ще трябва да съответства стилово на тези сгради и ансамбли - Свещенни крави и това ще се определя като критерии за одобрение на проекти от комунистическия институт за паметници на културата, който съгласува бъдещето -място предварително овладяно от кадри, деца и внуци на другари, имам предвид буквално каквото казвам.
  Грозотията на партийния дом ще определя всичко, което се случва около него и разбира се ще доминира. Където има соц монументална сграда в центъра ще е не просто защитена вовеки, но ще бъде определяща и за всичко в съседство.


  Това е по-скалндално в пъти от назначението на Пеевски на пост в разузнаването както стана 2013. Това е обещание за социализъм на визията, на мислите, на правила на стила, които идват от социалистическото копиране на москва.

  Не си представям в София някой да протестира. А точно за това най-много би трябвало - ако има воля за живот.

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 56. 56 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#50] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, аз ли знам какво пише на нотариалния ми акт и в личната ми карта или ти?

  Ако ще си говорим за уникалната архитектура на соца, добре хайде. Не помня да съм отричал нещо, а и не бих могъл, предвид приноса на родителите ми в строителството от това време.
  Та....ако си говорим за соц и архитектура в кварталите, човка се казва Яким Петров. Не Агура тариката, дето има и паметна плоча ама....не на сграда проектирана от него. Образци -Зона Б-5 - образец за високо строителство на съвременен комплекс с подземните гаражи и вертикалната планировка и самите сгради са добре проектирани, за....Кеворкян, Сашо Диков и Аня Пенчева и...с елитарното училище. Подобни неща могат да се видят на много места в Европа, например в Рим.
  Обаче населяването на цяло село в един блок се оказа кофти идея и квартала се превърна в нещо като гето. А архитектурата е добра, ако се приведе пак във вида, в който е проектирана.
  Японския...Кишо Корукава го признава цял свят, освен Миню Стайков ли беше и жена му Маринела (или Маринка не зная)
  За друго нещо стойностно като архитектура в София от соца поне аз не се сещам.

 57. 57 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#18] от "padrino":

  "Специално разрешение и утвърден план" да, но пропусна "специалните" фирми извършващи това.
  А там за елементарни ремонтни дейности цените са в пъти. Вкл. и изхвърляне на боклук.

 58. 58 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#50] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тц. Това е ж.к. Гео Милев.

  Антиваксър=деб*л!
 59. 59 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 771 Неутрално

  Ясно.
  Поредното столично нахалство за държавни финансови компенсации на собственици които не могат да поддържат имотите си на социално приемлива цена.

 60. 60 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  До коментар [#55] от "izoblichitel":

  А какво според трябва да се направи, интересно? Като Евгений Бакърджиев - да взривим 75% от България, да изтрием периода 1944-1989 от календарите (само какво ще правим с рождените дати и нотариалните актове), да избием всички, родени преди Свободата и Демокрацията, защото носят заразата на Москва? Сори, България е била в социализъм 45 години и това е дало отражение в архитектурата. Исторически факт.
  Същият сектант си като онези новите в САЩ, представям си как събарят най-красивите сгради в Ню Орлиънс примерно, защото са от оня лошия, забранения период. Скоро и ще стане. Тия фиксации и компексарщини са диагноза при вас.
  Оруел за вас е писал "1984", за сектантите и изтривачите. Не за компартията, нито за бай Тошо. Ама не се усещате.

 61. 61 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#59] от "acarid":

  Иии какви компенсации я кажи че не става ясно...

 62. 62 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Домът на съветската наука и култура на ул. "Шипка" трябва да се махне от списъка.

 63. 63 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 771 Неутрално

  До коментар [#61] от "uq":

  Същите като за Метрото и Топлофикация. София не може да си ги издържа и реве за социализъм.
  Тези сгради утре ще ги обявят за паметници на нещо си, догодина ще ги набутат за финансиране от някъде си.

 64. 64 Профил на udq52696536
  udq52696536
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Искам незабавно кв. Люлин с всичките си микрорайони да стане недвижима културна ценност! Люлин, Люлин, ти квартале необятний!

 65. 65 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#51] от "izoblichitel":

  Чекай малко че не разбрах....свободна и интересна България, която назова централната софийска улица булевард "Руски" , новата си катедрала Свети Александър Невски, издигна на централния площад паметник на руския император и в другия край на града (тогава край) руски паметник, а повечето централни улици наименова на руски генерали?
  Разбира се България се появява на картата в резултат на руско-турската освободителна война и е редно да се отдаде почит на Русия и войните, загинали в тази война ама...не е ли малко прекалено а?

 66. 66 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#63] от "acarid":

  Я ме светни какво финансиране получават паметниците на културата че не се сещам

 67. 67 Профил на Stefan Stefanov
  Stefan Stefanov
  Рейтинг: 167 Неутрално

  Когато се канеха да събарят р-т "Ропотамо" имаше протести срещу това, дойде сина на архитекта който го е проектирал със снимки от комплекса скоро след откриването му. Говореше се и се пускаха подписка за обявяването на целия ж.к. Яворов за паметник на културата, за да се запази средата със зеленината между блоковете и т.н. "Ропотамо" го събориха обаче, както и останките на "Феята" по-късно, останаха само легендите за едно време...

 68. 68 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Много клиширано мислене.
  Бакърджиев бутна една сграда, невероятно просташки и грозен символ за съхранение на труп на национален предател. Нарича се достойнство.

  А какво е моето мнение ли?
  Според мен тези сгради трябва да се адаптират като за един съвременен град, в който няма манифестации, нито нужда от срамно копиране на чужд стил в нечовешки мащаб. Трябва да се изградят озеленени фасади, които да превърнат тази грозотия в археология, която да се вижда частично отзад - за да е интересно и живо при това без да се руши нищо.
  Трябва да бъдат обогатени функциите им, като тези зелени фасади са нещо като чардаците на рилския манастир, по които се ходи и които ще позволят изключително интересен достъп до многообразни пространства, което ще демократизира града.
  В германия пред много соц сгради се изградиха изключително тънки допълнения, които превърнаха тези остарели структури в нещо супер интересно, макар и не точно това, което казвам аз.

  Не по-малко важно е да се допусне съвремие в града, а не диктат на грозотиите, които защитаваш. Едни зелени фасади като това, за което говоря могат да провокират както обществен дебат за това кои сме и към какво се стремим като култура, така и чисто и просто ентусиазъм в обществото от нещо красиво.

  защото въпреки истеричния ти коментар пич, тази грозотия е произвела днес едно изключително немотивирано население, което просто не мечтае, а се съобразява с тези "Реалности". Единствената му мечта е да емигирира надалече. Така че, айде стига с тази дебелашка ретроградност, помисли малко!

  До коментар [#55] от "izoblichitel":А какво според трябва да се направи, интересно? Като Евгений Бакърджиев - да взривим 75% от България, да изтрием периода 1944-1989 от календарите (само какво ще правим с рождените дати и нотариалните актове), да избием всички, родени преди Свободата и Демокрацията, защото носят заразата на Москва? Сори, България е била в социализъм 45 години и това е дало отражение в архитектурата. Исторически факт. Същият сектант си като онези новите в САЩ, представям си как събарят най-красивите сгради в Ню Орлиънс примерно, защото са от оня лошия, забранения период. Скоро и ще стане. Тия фиксации и компексарщини са диагноза при вас. Оруел за вас е писал "1984", за сектантите и изтривачите. Не за компартията, нито за бай Тошо. Ама не се усещате.
  —цитат от коментар 60 на Green Day


  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 69. 69 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#38] от "dorn":

  Щото чичо Венци не се побира в папката :D
  Шегичка. Имаш известно право ама....то трябва и Докторски Паметник и стара София около банята и Западен парк ако се тръгне...за това казвам че е идиотия това. Трябва просто съответното градоустройство да се направи както трябва и да се спазва

 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#58] от "Пакоджет":

  Грешиш. Гео Милев е от другата страна на Шипченски проход.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#53] от "izoblichitel":

  Наистина си много зле. Говори се за постиженията а не за издънките. Кажи кои са строителните постижения на демократичната държава България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на jex20523962
  jex20523962
  Рейтинг: 278 Весело

  хитлер казал да утрпем 3млн еврей и 3 жирафа. питали го, защо жирафи а той казал: ето никой не пита за еврейте...

  та така и тука: Жк "Зона Б-5"....

 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#56] от "uq":

  На НДК какво му е? Както и на Ларгото преди мехурите на Вежди.
  Феята, Ропотамо, Лебеда, Универсиада, Фестивална, Христо Ботев и много други сгради.
  Изброявам примерно а не изчерпателно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#50] от "КМЕТ В СЯНКА":

  ж.к. Яворов
  https://maps.app.goo.gl/LzyL7Y6Zry9zbHDA9

 75. 75 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#53] от "izoblichitel":Наистина си много зле. Говори се за постиженията а не за издънките. Кажи кои са строителните постижения на демократичната държава България.
  —цитат от коментар 71 на КМЕТ В СЯНКА


  "постиженията" ви са голямата издънка.
  Единствените начини да се оправи са не да се мумифицира, а или да се опакова с нещо друго и вътре да се оправят функциите или да се бутне.

  А постиженията на демократична България са много големи.
  Имаме локална Баухаус култура, която е изградена кооперативно, това е реалният облик на града - кооперациите от 30те, които като стил не можете да надскочите с целия ви период на "постижения"
  Сгради от това време са печелили награда за сграда на Европа - нещо, което с нещастната ви имитация може да си го мечтаете само.

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 76. 76 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#74] от "uq":

  Мерси. Преди беше както го казах аз. Може би не си роден тук и не помниш. От коя година е това?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 77. 77 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#75] от "izoblichitel":

  Дай конкретни примери по категории.
  Общите лафове - в ХОРЕМАГ-а по месторождение.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 78. 78 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  До коментар [#76] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не ми мрънкай преди след. Говоря ти ама ти си все много умен. Може би съм роден тук ама не помня да, защото съм доста по-млад. Феята работеща не я помня, помня я избушена. Обаче живея в тоя квартал и знам за какво става дума. Става дума например, че хората от квартала не дадоха на Фандупкпова да асфалтира Иван Асен II както си беше наумила става дума, че се събират и доброволно помагат кой с каквото може на кино Влайкова, става дума за месарницата и млекарницата и магазинчето за бира и ...е такива едни..

 79. 79 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#75] от "izoblichitel":Дай конкретни примери по категории.Общите лафове - в ХОРЕМАГ-а по месторождение.
  —цитат от коментар 77 на КМЕТ В СЯНКА


  хоремаг-овете вие ги иградихте. това ви е средата.
  Аз наистина не разбирам, като не обичате България като свободна и независима държава, защо не си изградихте един социалистическа комуна, или някакво място тип соц манастир, където да живеете според вашите разбирания и естетика.
  Какво ми живеете в града, които въпреки соц метастиазите си е изграден от други хора и манталитет и облъчвате с радиоактивното си папагалстване? Да съм дадял примери...милото растение.

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 80. 80 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#78] от "uq":

  Можеш да ми вярваш. Питай по-възрастни съкварталци.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 81. 81 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Прекомерно четене на соц агит и проп води до затъпняване,
  пишущ Читателю.
  Резултат: сблъсък страшен с исторически факти.

  МОЧАта е антихристко творение от 1954
  с цел лъжливо възхищение.

  Нужно на крадци, лъжци и подбен вид творци,
  щот Народа да поробят и "заслуги" фалш да гонят.
  Ей такива подлеци са лъжливите творци с "идеални идеали".

  МОЧА, нужна им и пост соц, за елит лъжлив и прост.

  Факт 2021 годишен (минус минусите на 1954 г и следващи).

  За 1340 годишна държава в Европейска Цивилизация:
  Недописуем срам! Недопустими!

  Затова Гражданите, Най-достойни, на България,
  са решени да разкрат капището на лъжата в музей за соц.

  Доблестен безброй... не можем избОри.
  Достатъчно е да споменем уважаемия господин Мартин Заимов,
  внук на господина Български Генерал (поддал се на древновремски советски соц илюзии) Заимов.

  Общоизвестен факт, още.

  Твърдо неизвестно е в Християнското Царство България,
  преди непредизвиканото и подлярски вероломно нашествие от 1944,
  да имало монументална совецка (или каквато и да е) тъпня
  подобна на МОЧАта.

  Най-вероятно, сегашното начинание от група МОЧАфилци,
  за увековечание на "недвижимо статукво" от престъпен и
  нелегитимен тоталитарски период 1944-1989,
  е сформирано от интелектуялски кръжец около заслужилия
  лъжезаслуги академик Герпиджиков:
  опонент на Българския Президент Румен Радев.

  От опонент на Президента на Република България.
  На държава членка на ЕС и НАТО.

  Жалък опонент срещу Президент Главнокомандващ въоръжениета сили
  на държава членка на НАТО.

  На държава съчленка на "Три морета" с държави съчленки,
  заедно, в общността.

  Жалка работа... опонент-протестърска.
  Чуждофилци анти България, анти Европа, анти Цивилизацията...

  До коментар [#8] от "Читател":

  През соца е имало терор, още терор и много оскъдица.
  Всичко хубаво е било преди 1944 г. и след 1989 г.

  Поне така прокламират либералните медии.
  Чак е куриозно, че точно такъв и обширен материал е публикуван тук.

  "Сгради в София, строени след 1944 г., са включени в списък за получаване на статут на недвижима културна ценност (паметник на културата).

  Сред избраните са резиденция "Бояна", сградата на външно министерство, хотел "Родина", НДК, ж.к. "Яворов", ж.к. "Заимов", "Зона Б-5", жилищни сгради на ул. "Солунска" и на ул. "Кораб планина", детска градина, училище...(пълният списък е в края на текста).

  През този месец списъкът ще бъде представен на гилдията на архитектите, а след това Столичната община ще го внесе в Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН).

  В проекта, иницииран от столичното предприятие "Софияплан" и изготвен от преподаватели от УАСГ,

  са идентифицирани около 100 обекта. Авторите са селектирали..."

 82. 82 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#79] от "izoblichitel":

  Не ми философствай като банкянски селтак. ЧАКАМ КОНКРЕТНИТЕ ти примери.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 83. 83 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 390 Любопитно

  Ако:
  Терасовидни жилищни блокове в жк "Мотописта"
  защо не и подобните в Младост 4?
  Риторичен въпрос, но ето все пак някакъв възможен отговор - защото ако тези в Мотописта са леко променени - навеси на дворовете и т.н., то тези в Младост 4 са тотално "окепазени"! А мисля, че има подобни и в Младост 1, част от които са запазени много близо до оригиналния си вид (тези на ул. "Миторполит Серафим Сливенски")

 84. 84 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#79] от "izoblichitel":Не ми философствай като банкянски селтак. ЧАКАМ КОНКРЕТНИТЕ ти примери.
  —цитат от коментар 82 на КМЕТ В СЯНКА


  "селтак" е термин, който приляга на теб повече.
  Искаш да ти описвам културата на града ми ли? Мисля, че щом досега в живота ти си стигнал до тези твърдения, изказвания, отношение и заявки за незнание, значи е безнадеждно. Не мисля, че трябва да се говори с теб,

  Що се отнася до конкретните примери, не се притеснявай, те съществуват и ще съществуват въпреки селташката доминация. Просто с теб не трябва да се коментира, защото - виж се. С теб ли? Хаха.

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 85. 85 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#84] от "izoblichitel":

  Нямаш аргументи и хитрееш на дребно.
  Жалка история.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 86. 86 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2030 Весело

  До коментар [#7] от "Нинов":

  "Защитени архитектурни паметници не означава, че трябва да са красиви и изящни, а просто да са типични представители на определена епоха."

  Всички панелки в Люлин са "типични представители на определена епоха"... Не знам само защо в статията наричат стила "модернизъм", като точното наименование е "социалистически реализъм"!

 87. 87 Профил на izoblichitel
  izoblichitel
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#7] от "Нинов":"Защитени архитектурни паметници не означава, че трябва да са красиви и изящни, а просто да са типични представители на определена епоха."Всички панелки в Люлин са "типични представители на определена епоха"... Не знам само защо в статията наричат стила "модернизъм", като точното наименование е "социалистически реализъм"!
  —цитат от коментар 86 на plamen_b


  +++

  Octavian е антикомунист и се смее на номенклатурната имитация на псевдо опозоция от чичкови червенотиквеничета и комсомолската й редакция и цензори.
 88. 88 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Демонстративно Антиконституционно!

  Против Основен и Върховен Закон с Непосредствено действие.

  Всяко Жилище е,
  под върховенството и пазителство на Конституцията,
  Неприкосновено.

  Всяка Частна собственост е,
  под върховенството и пазителство на Конституцията,
  Неприкосновена.

  Инициативата е на диво неграмотна група анархисти.

  Неграмотен неграмотен...
  нероден след изпит за Конституционни познания.
  Разбираемо.

  Но... следвало е да има колебания относно своята
  (невероятно) чугуноглава "непогрешимост".

  Като така:
  Запитване до Конституционен съд,
  за тълкувание разсейващо чугуноглави колебания

  До коментар [#5] от "rumen_s":

  Демек, никой не пита собствениците,
  а те могат само да пият по една студена вода и после да плащат...
  Яко

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2021/10/08/4259380_i_jilishtni_kompleksi_v_sofiia_shte_stavat_nedvijima/?ref=home_mainStory #comment-81

 89. 89 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 467 Гневно

  А защо малоумниците от НИНКН не обявят за културни паметници мутро-барок къщите в Драгалевци,Бояна,Симеоново?!А бе,я си ЕПМ!

 90. 90 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#40] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете,

  Vandili туй не бяха ли някакви източно германски племена?

  Поздрав

 91. 91 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4843 Неутрално

  До коментар [#90] от "svetlio26":

  https://www.chr.bg/istorii/dosieta/istoriyata-na-plemeto-vandali-i-dumata-vandalizam/
  Поздрави и на теб.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 92. 92 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#86] от "plamen_b":

  Ами от всички представители могат да изберат няколко знакови блока и да ги защитят.

  Аз бих защитил и няколко блока с интересна реконструкция от самите жители:
  - съчетания индивидуални остъклявания,
  - преправяне на приземни етажи на магазиничета,
  - мази на клекшопове,
  - втори етажи на конюшни с рампа за коня да се качи до тях,
  - изведени през панелната стена комини за твърдо гориво,
  - идивидуални решения за климатици

  Все предствителите на бълг. постмодерен индивидуализъм от ХХ век.

 93. 93 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1038 Весело

  До коментар [#86] от "plamen_b":Ами от всички представители могат да изберат няколко знакови блока и да ги защитят.Аз бих защитил и няколко блока с интересна реконструкция от самите жители:- съчетания индивидуални остъклявания, - преправяне на приземни етажи на магазиничета, - мази на клекшопове, - втори етажи на конюшни с рампа за коня да се качи до тях, - изведени през панелната стена комини за твърдо гориво,- идивидуални решения за климатициВсе предствителите на бълг. постмодерен индивидуализъм от ХХ век.
  —цитат от коментар 92 на Нинов


  Пропуснал си да добавиш и "уникално съчетание на залепен разноцветен стиропор"😃😃😃 С малце лобизъм току виж и ЮНЕСКО би вкарал тези архитектурни..."изящества" в тяхния списък на обекти😃 И току виж тълпи туристи идват в София да видят на живо този "арт'ново'посткомунистико"😃 Зер нормален човек би помислил че това е фотошоп😃😃😃
  До коментар [#92] от "Нинов":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 94. 94 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4456 Весело

  В ОК има закон за насилствено отнема на собствеността(май не си наясно) Нарича с CPO(Compulsory purchase order) ! Който закон противоречи на хартата на правата на човека и хиляди собственици са жертва на този закон! Комунистите в България като отнемаха дори даваха жилище на ощетените! Айде стига с твойто ок!
  —цитат от коментар 24 на Дамаджан Печиджибров


  Поредният "умен" трол регистрирал се преди 4 дни който знае всичко 😂😂😂

  Когато има CPO(Compulsory purchase order), тези които искат ти да продадеш с това си искане само изразяват желание да те накарат да продадеш, НО НЕ МОГАТ по закон.
  Разликата е голяма. Когато искаха да разширяват Хитроу първо взеха Development Consent Order (DCO) и след това трябваше да искат от ПАРЛАМЕНТА да одобри тяхното искане и чак след това могат да поискат (въз основа на парламентарно решение) от съда да издаде заповед за продажба. Дори и в този момент все още няма задълженое защото ти имаш право да оспорваш сумата която ти се предлага и в крайна сметка винаги става така, че компанията плаща обикновено 20/30% над пазарната цена за момента.
  Наистина трябва да се образоваш преди да пишеш глупости. 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 95. 95 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#86] от "plamen_b":

  Бъркаш се. От 1960-те години нататък в България си шества следвоенния модернизъм. Преди това, точно по времето на Сталин навлиза т.нар съветски барок. Помпозни сгради, които всъщност се родеят със строеното в края на 19 в. И всъщност, жилищните сгради от този период могат да минат за красиви.
  Та за модернизма. Огромната част от безличните сгради от стъкло и бетон в градовете са(хотел Рила) били напълно модерни за времето си. Следвайки световни тенденции. С тази разлика, че при нас качеството е куцало. Дали ни харесват е друг въпрос.
  И панелките не са измислени в социалистическия блок. Историята на практичното масово строителство от панелни плоскости идва още от началото на 20 в От САЩ и ЕВРОПА. А през 1950 в Западна Европа популярен е т.нар брутализъм. Което си е точно строеж на бетонни мастодонти.
  Не сме открили топлата вода. Друг е въпросът как измисленото на запад се е прилагало и в какви мащаби.

 96. 96 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1548 Любопитно

  [quote#25:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"][/quote]

  По емпирични и дългогодишни наблюдения собствениците там биваха разпределени по следния начин (м,р при разпределение от три апартамента на плоча): 1. наш човек, за предпочитане от биещото сърце на партията, 2. обикновено чугунено партийно канче, и 3. неблагонадежден елемент, разбирай недоутрепан остатък от буржоазната интелигенция.

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 97. 97 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1038 Весело

  [quote#25:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"]
  —цитат от коментар 96 на Добрият войник Швейк
  По емпирични и дългогодишни наблюдения собствениците там биваха разпределени по следния начин (м,р при разпределение от три апартамента на плоча): 1. наш човек, за предпочитане от биещото сърце на партията, 2. обикновено чугунено партийно канче, и 3. неблагонадежден елемент, разбирай недоутрепан остатък от буржоазната интелигенция.[/quote]

  😃😃😃Готино си го написал, ама не си толкоз прав...по спомени до 68😃

  Те "бившите"/неблагонадеждните/недоутрепан остатък от буржоазната интелигенция😃😃😃...тези на които не са им конфискували жилищата а само им вкарали 1-2 "наемателя" си живееха в собствените си апартаменти в Центъра. Повечето ми съученици от 6то у-ще (това срещу МВРто) бяха такива. Имаше сравнително малко деца "на наши другари", живеещи в конфискувани апартаменти и новопстроените на Ръкси и Графа.

  В комплекс Ленин май всички собственици бяха "наши другари" с примес от "редови чугуни". Специално в нашето блокче бяха разни висши милиционери, и служители във Външното+разни партийни функционери от нисш ранг. Имаше и две турски семейства, ама освен по име (Ясен/Асен) не се различаваха изобщо.

  П.С. СТРАХОТЕН ник имаш😃
  До коментар [#96] от "Добрият войник Швейк":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 98. 98 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Кмете, твоята министърка Комитова е колежка на арх. Анета Василева от катедра "История и теория на архитектурата" на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ).
  А арх. Петър Петров, новият директор на НИНКН е от ДБ, жена му де.
  Тъй че тук не може да плюеш Бойко.

 99. 99 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 72 Неутрално

  До коментар [#32] от "Цецо":Дворецът на Републиката в Остберлин построен 1971 -76 г. беше бутнат като отмъщение за бутането на Кралския дворец през 1950 г.Новата западна власт бутна "източно-германското НДК" за да изгради наново Кралския дворец: https://www.humboldtforum.org/de/ Ако един ден комунистите пак додат на власт, сигур пак ще бутнат кралския дворец за да изградят на нвгово място наново НДК-то.
  —цитат от коментар 39 на Нинов


  В Германия е малко вероятно да дойдат комунистите пак на власт, но в България е доста вероятно. Както е казал великият Димитър Талев - „Знаеш ли, Минке, последният правоверен комунист ще умре в България. И тогава, когато никъде по света няма да има правоверни комунисти, нито дори в болшевишка Русия, тук, у нас, все още ще се намери някой… Те това е положението, Минке!“ Нали виждате сега как се обединиха всички комунисти около Радев.

 100. 100 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1277 Неутрално

  До коментар [#16] от "dokoro":

  Така е. Това е бившият комплекс Ленин, но там има къщи и вили от преди комунистическото време.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK