"Клаузи за лоялност" - колко струва токът на неработещата държавна хижа край язовир "Здравец"

Имотът на брега на яз. "Здравец", в който през 2019 г. съсобственици стават бащите на евродепутата Емил Радев и на председателя на ОбС - Варна Тодор Балабанов

© Дневник

Имотът на брега на яз. "Здравец", в който през 2019 г. съсобственици стават бащите на евродепутата Емил Радев и на председателя на ОбС - Варна Тодор БалабановВарненският административен съд ще разгледа следващия вторник жалбата на общинския съветник Мартин Златев (БСП) срещу отказа на Община Аврен да му предостави справка за разходите, направени за електрозахранване на държавна хижа в чашата на язовир "Здравец" край Варна. Информацията по Закона за достъп до обществена информация бе поискана от Златев заради съмнения, че електроенергия от държавния имот и за сметка на общината е ползвана за захранване на съседен частен терен. Неговата собственост се свързва с евродепутата Емил Радев (ГЕРБ) и с председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов (ГЕРБ).


"Имам основателни подозрения, че частните постройки в имотите, свързани с Радев и Балабанов се захранват с електричество от намиращата се в съседство държавна хижа, каза Мартин Златев. Без особени усилия може да се види, че електрозахранващи


кабели тръгват от държавния имот към съседния частен терен
По тази причина поисках справка за разходите, направени през последните пет години за електроенергия на неработещата от години хижа, но очаквано тя ми беше отказана."


Всичко за тайните около една "документално чиста сделка" - тук.


Отказът на Община Аврен да предостави информация за евентуалните публични разходи, направени за електрозахранване на неработещата държавна хижа, е мотивиран с аргумента, че тя е тайна. А причината за това били клаузи за конфиденциалност, включени в договорите й с електроразпределителни компании.
"Община Аврен има пет сключени договора с електроразпределителни дружества за последните пет години, пише в мотивите към отказа за предоставяне на информацията. Във всеки от тях има


клауза за спазване на лоялни отношения


относно разпространяването на информация относно финансите, икономическите и други отношения между страните по договора."


В жалбата си до съда срещу този отказ Мартин Златев твърди, че информацията, която иска, "не се отнася до предоставяне на счетоводни документи или други протоколи, които биха накърнили лични данни на определени изпълнители или доставчици".


Златев цитира текста на заявлението си по Закона за достъп до обществена информация, с което е поискал справка за размера на разходите за електроенергия по месеци, платени за 5 години назад за хижа "Здравец". "В тази справка е необходимо да се съдържат само суми, без други реквизити, количества и др.", пише още в жалбата си Златев.


Според общинския съветник от Варна местната администрация в Аврен очевидно е разходвала средства, които са публични, съгласно Закона за публичните финанси. Общите разходи на общината за електроенергия се приемат с изготвянето на бюджета за съответната финансова година и задължително се отразяват в съответния годишен финансов отчет. Тази информация е публична и също е публикувана на официалната интернет страница на общината.


"С исканата от мен публична информация за платените разходи за 5 години назад по месеци за използвана електроенергия за хижа "Здравец"


не се нарушават подписаните клаузи


между изпълнител и възложител", пише още в жалбата на Мартин Златев до Варненския административен съд.


Евродепутатът Емил Радев (вляво) и председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов

© Дневник

Евродепутатът Емил Радев (вляво) и председателят на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов


В средата на юни разследване на "Дневник" показа, че през 2017 г. директорът на общинската дирекция "Инженерна инфраструктура и благоустрояване" във Варна Петър Гърбузов е придобил горски терен от 10 дка на брега на язовир "Здравец" за 20 хил. лв.


Имотът е бил продаден на търг от Община Аврен, а изненадващо в него са участвали само двама кандидати. Гърбузов е спечелил наддаването с едва 1000 лв. по-висока оферта от тази на класиралия се на второто място.


Година след като е станал собственик на гората в чашата на яз. "Здравец", Гърбузов е продал три четвърти от нея, а двама от купувачите се оказват


съвсем не случайни хора


Първият е Йордан Радев, баща на евродепутата Емил Радев. Вторият - Иван Балабанов, е баща на председателя на Общинския съвет във Варна Тодор Балабанов. Скоро след приключването на сделките в частния имот се появяват и няколко сглобяеми постройки.


Имотът, в който сега съсобственици са бащите на Емил Радев и Тодор Балабанов, граничи именно с терена частна държавна собственост, в който се намира триетажната хижа "Здравец". Предназначението й според кадастралните регистри е за "курортно-туристическа дейност", но според общинската администрация в Аврен тя е необитаема и затворена от години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK