Прокуратурата разследва разгласяване на следствена тайна за шпионажа в завод "Арсенал"

Прокуратурата разследва разгласяване на следствена тайна за шпионажа в завод "Арсенал"

© Надежда Чипева, КапиталОкръжната прокуратура в Стара Загора се е самосезирала и образувала досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 360 от Наказателния кодекс - разгласяване на информация, представляваща следствена тайна. Случаят е по вече образувано досъдебно производство за кражба на конкретни изделия от фирма и документи със съдържаща се в тях информация, чувствителна за фирмата и представляваща интерес за чужди конкурентни фирми.


По информация на "Сега" става дума за разследването за шпионаж в оръжейния завод "Арсенал". Трима чужди граждани, работили в завода, са заподозрени, че са предавали чувствителна за фирмата информация на български и чуждестранни конкуренти, съобщи МВР в четвъртък (7 октомври). Специализираната операция е проведена след подаден на 3 октомври сигнал за установена липса на конкретни изделия от "Арсенал" АД - Казанлък, и документи, относими към тях. Оценено е, че информацията е изключително чувствителна за фирмата и представляваща интерес за български или чужди конкурентни фирми. В рамките на разследването са разпитани свидетели, установено е, че в завода, със сключени трудови договори, са работили 24-годишен литовски гражданин, негова съгражданка на 59 години и 60-годишен гражданин на Русия. Дейността им е била свързана с иновативни технологии, обезпечаващи продукцията на дружеството.


"Разпространената информация би застрашила националната сигурност на страната, може да попречи на разследването и за реализирането на наказателна отговорност на виновните лица. Данните са изнесени без разрешение на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура - Стара Загора, по смисъла на чл.198, ал.1 от НПК - материалите от разследването не могат да се разгласяват без разрешение на прокурора.
В тази връзка ще бъдат разпитани служители на МВР, ДАНС и др. и ако се съберат достатъчно доказателства, ще се предприемат съответните действия за търсене на наказателна отговорност от виновните", съобщават от прокуратурата.


Вътрешният министър Бойко Рашков коментира, че в "Арсенал" са задържани хора, които са искали да изнесат от страната документи и продукция с важно фирмено значение. "Трябва да се подобри сигурността на такива заводи, които са от национална сигурност", каза той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK