Протест внесе в общината искане за оставките на Фандъкова и Ивайло Иванов

Георги Георгиев от "Боец" и Методи лалов (двясно) на протеста пред сградата на ул. "Московска" 33.

© Надежда Чипева, Капитал

Георги Георгиев от "Боец" и Методи лалов (двясно) на протеста пред сградата на ул. "Московска" 33.Граждански протест пред Столичната община поиска оставката на Йорданка Фандъкова и Ивайло Иванов. Лидерът на сдружение "Боец" Георги Георгиев заедно и Методи Лалов, общински съветник от "Демократична България" депозираха писменото искане в деловодството на общината.


В двумесечен срок компетентният орган, в случая кметът Фандъкова, трябва да отговори на това предложение, като отговорът й не подлежи на обжалване, според Административно-процесуалния кодекс, обясни Тома Белев, общински съветник от "Демократична България".


"Вън каскетите от общината" призова протестът
Призивът "Вън каскетите от общината" бе водещ за гражданите събрали се пред сградата на общината на ул. "Московска" 33. Те носеха плакати и мегафони и въпреки дъжда настояваха бившият главен секретар на МВР да бъде освободен от новата си длъжност.


"С това назначение Фандъкова показа, че не е кмет на София, а функционер на ГЕРБ. Тя използва общината като партийна структура за приютяване на калинки, уволнени от други места", заяви инж. Мирослав Спасов от кв. Орландовци.


На протеста бе и Настимир Ананиев, лидер на партия ВОЛТ, с която "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев се регистрира за парламентарните избори на 14 ноември. "Ивайло Иванов носи огромна отговорност за извършеното насилие над граждани по време на протестите миналата година. Онзи ден се обяви, че полицията тогава е пръскала с вещество, забранено от закона и вместо да бъде назначаван, той трябва да бъде разследван и да поеме наказателна отговорност", смята Ананиев.


На протеста дойдоха общински съветници от "Демократична България" - Грети Стефанова, която е председател на групата в общинския съвет. "Общината има нужда от очистване и да започне да служи на софиянци, а не заповеди на партийни псевдолидери. Това трябва да започне с оставката на Фандъкова, защото зад това назначение се крие послушанието й и фактът, че е безгласна буква. Това е едно калабрийско назначение", коментира тя.


Защо Столичният инспекторат се води звено, а не дирекция


Като структура Столичният инспекторат се оказва в противоречие със Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА). Сега той се води звено на пряко подчинение към кмета, а ЗМСМА не дава право на такива звена. Инспекторатът трябва да е с ранг на дирекция, но тогава ръководителят му трябва да се назначава с конкурс, обясни Тома Белев, общински съветник от "Демократична България".


Анализ на колегата му, юриста Борис Милчев, посочва, че според ЗМСМА в този си вид (на пряко подчинение на кмета) Столичният инспекторат има право да изпълнява само функции на орган за противодействие на корупцията и за конфликт на интереси.


"Столичната община е избрала да прилага второто изречение на чл.15, ал.3 от ЗМСМА, според което ако числеността на общинската администрация не е достатъчна за обособяване на такъв инспекторат, неговите функции се изпълняват от комисия от служители - сегашната комисия на Ботьо Ботев към общинския съвет", обясни Милчев. Така според него от щатното разписание на Столичната община са укрити 300-400 души, които сега работят в инспектората.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK