Съдът постанови Цветомир Найденов да се извади от "черния списък" по "Магнитски"

Цветомир Найденов обжалва включването в черния списък, който бе създаден с решение на Министерския съвет след санкциите по "Магнитски".

© Юлия Лазарова

Цветомир Найденов обжалва включването в черния списък, който бе създаден с решение на Министерския съвет след санкциите по "Магнитски".Върховният административен съд (ВАС) разпореди името на един от собствениците на "Ефбет", Цветомир Найденов, да бъде извадено от т.нар. черен списък на свързаните със санкционираните по глобалния закон "Магнитски" българи.


Списъкът бе създаден с решение на Министерския съвет на 4 юни и в него бяха включени физически и юридически лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ. Идеята на служебния кабинет бе да се блокира възможността държавни структури да бъдат засегнати от санкциите.


До момента решения по подобни казуси на Административния съд София-град гласяха, че ако физическо или юридическо лице е попаднало в "черния списък" на българските власти като свързано със санкционираните от САЩ по глобалния закон "Магнитски" и реши да обжалва това, то действието на решението на Министерския съвет спира, докато няма окончателно произнасяне по делото. На практика, докато няма окончателно произнасяне, фирмите не могат да търпят последиците от попадането им в "черния списък", но и това не ги изважда автоматично от него.
Според съдебния състав от ВАС, който се е произнесъл по жалбата на Найденови, действията по поддържане на "черния списък" със свързани лица са фактически, а не правни.


Съдът посочва, че поддържането на данните на Найденови във въпросния списък следва да се квалифицира именно като фактическо действие, което продължава и към настоящия момент и засяга правната сфера на жалбоподателя.


"Нещо повече, от представеното от страна на ДАНС се установява, че ДАНС не разполага с преписка, въз основа на която жалбоподателят да е включен в списъка", пише в решението си съдебния състав.


Как бе създаден българския "черен списък"


Още в началото на юни Националната агенция за приходите публикува имената на 64 фирми, след като администрацията на президента Джо Байдън обяви, че налага санкции на шестима българи, сред които Васил Божков и Делян Пеевски, както и на юридически лица, свързани с тях. В списъка попадат още Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.


Действието на НАП бе резултат от правителствено решение на служебния кабинет, с което на работна група бе възложено да идентифицира и обяви всички лица и фирми, свързани с тримата, така че държавните компании и институции да са наясно докъде се простират санкциите и да се предпазят от транзакции, за да не се окажат в санкционирания кръг.


Веднага след публикуването на списъка заваляха и жалби в съда от засегнати и попаднали в него като свързани лица или дружества, а сред жалбоподателите бяха не само семейство Найденови, но и пряко засегнатият от санкциите по "Магнитски" Делян Пеевски.


Найденови: Нито веднъж не получихме възможност за ответна реакция


"За целия период на неправомерното си включване в българския списък на лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите "Магнитски", след като никога не са били включвани в американския списък, засегнатите Найденови нито веднъж не получиха възможност за ответна реакция, не им беше предоставена информация за решението на постоянната работна група, нито адекватно обяснение на действията й. Постоянната работна група не взе предвид жалбите на Найденови, но за разлика от тях "извади" от списъка партньорите на Васил Божков от компанията "Интралот" само 6 дни след включването им", посочват в съобщение до медиите от "Ефбет".


Посочва се и че Найденови са включени в "Списъка на списъка", без да бъде взета предвид промяна на обстоятелствата и фактът, че са преустановили съдружие с включения в списъка "Магнитски" Васил Божков година и половина преди въвеждането на санкциите.


Найденови подадоха сигнал и са основни свидетели на прокуратурата по първото обвинение срещу Божков за данъчни престъпления, свързани с хазартната му дейност.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално
 2. 2 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 788 Неутрално

  ВАС - думи нямам, тия очеизвадното не виждат, а ние чакаме какво?

 3. 3 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Съдът постанови Цветомир Найденов да се извади от "черния списък" по "Магнитски"
  ===
  С други думи спецофф, кирето, рошкофф и не знам кой беше шефа на ДАНС (това са участниците в т.нар работна гупа)не са имали идея какво правят или съзнателно са погазили закона.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 4. 4 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Освен изриване на каскети, ще трябва и да се поизринат и някои изгнили ябълки. За да има смислено правосъдие. Ама тя и на прасчо майка му нямаше нищо общо с него.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 5. 5 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 922 Неутрално

  Как Васил Божков се оказа престъпник, а неговите бизнес партньори Найденови - не, продължава да е загадка. Но прокуратурата има по-важна работа, отколкото да разследва Найденови, например да краде бизнеси.

 6. 6 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Съдът не може да издава решения срещу американските закони!

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#3] от "clarkv622":

  С други думи очаквай отговора на САЩ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Любопитно

  По този случай е меродавно крайното мнение на САЩ.Ако Вашингъон си затрае, то значи , че Найденов е по погрешка в този списък, но ако има ответна реакция , то има нещо гнило в нашата съдебна система.

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4175 Любопитно

  По този случай е меродавно крайното мнение на САЩ.Ако Вашингъон си затрае, то значи , че Найденов е по погрешка в този списък, но ако има ответна реакция , то има нещо гнило в нашата съдебна система.

 10. 10 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1657 Неутрално

  Очакваше се

  Законът Магнитски е нещо добро, но има правна сила само в САЩ. Тук няма как да санкционират когото и да било позовавайки се на този закон

  Лошото е, че сега ще могат да съдят държавата за вреди и пропуснати ползи

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 11. 11 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Вярвам, че Найденови са от същото котило като Божков.
  И вярвам, че изваждането им от всякакъв черен списък е стъпка назад в отвоюването на България от мафията.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 12. 12 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  До коментар [#3] от "clarkv622":С други думи очаквай отговора на САЩ.
  —цитат от коментар 7 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти си мислиш, че като цял живот си чакал отговори от СССР и другите хора са като теб.
  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 13. 13 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  Съдът скоро ще извади и Божков и Пеевски от списъка...щом съдът ни е мафиотски.

 14. 14 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Очакваше сеЗаконът Магнитски е нещо добро, но има правна сила само в САЩ. Тук няма как да санкционират когото и да било позовавайки се на този закон
  —цитат от коментар 10 на Николов


  ===
  Ма тези дето създадоха списъка на списъка идиоти ли са, та не го знаят това или просто изпълняват мокри поръчки, потъпквайки закона.
  До коментар [#10] от "Николов":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 15. 15 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Ма то няма значение какво казва ВАС това си е решение на американците те не задължават никой да го спазва.
  Само казват че няма да си играят с тези Лоши Деца.
  Но въпреки това всеки бяга от Шишкото като от Прокажен.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5027 Неутрално

  До коментар [#12] от "clarkv622":

  Точно аз съм давал отговори. Цял живот го правя. А кой чака и откъде виждаме всички.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#10] от "Николов":

  могат невещо, ако банките са им прекратили сметките, няма земна сила частна финансова институция да приеме клиент, който не желае. А банките не ги желаят, че могат щатите да им опукат експозициите в долари като стой та гледай.
  Цеките въпреки решението на съда, сметка в която и да е банка няма да могат да си отворят, скоро и всичките им дружества ще са в тази позиция

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3120 Весело

  Трябва си реформа в прокуратурата

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Добре, ще го извадят. И коя банка ще го обслужи, само защото съдът е постановил. Съдът може да каже за списъка, но не и на банките да го обслужват.

 20. 20 Профил на Georgi Ganchev
  Georgi Ganchev
  Рейтинг: 15 Неутрално

  После, че в България нямало мафия, всички сайтове на Пеевски и ко са си изключили коментарите под тази новина.

 21. 21 Профил на Georgi Ganchev
  Georgi Ganchev
  Рейтинг: 15 Неутрално

  После, че в България нямало мафия, всички сайтове на Пеевски и ко са си изключили коментарите под тази новина.

 22. 22 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Целият този цирк със списъка е жалък и противозаконен, но нали трябва да сме по католици от папата.....

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 23. 23 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 729 Неутрално

  И сега какво видите ли ортаците на черепа по чисти от моминска сълза.
  Не лопата,а фадрома трябва в съдебната система,защото каскетите там са масово явление.
  Материала,материала.

 24. 24 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1758 Весело

  Значи Божков лош, Цеките добри?! Боже, Боже....

  Sic transit gloria mundi
 25. 25 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Вярвам, че Найденови са от същото котило като Божков.И вярвам, че изваждането им от всякакъв черен списък е стъпка назад в отвоюването на България от мафията.
  —цитат от коментар 11 на Боби Колев


  Тези са от добрите мафиоти.

 26. 26 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1061 Весело

  Аз викам да запорират сметките на всички, които са получавали печалби от 7777 или са работили в/с Лафка, които са разпространявали вестници, които работят в неправилни медии и предприятия... бе въобще да въдворим всички "бивши хора" на парвилното място.
  Или както предлагах още преди време - да се гласува само с членска книжка от (някои!) партийки в ДБ.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 27. 27 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 869 Неутрално

  От Мустафата зависи "независимостта" на БГ съда, както и подигравката с нереципрочния визов режим за "янки-башибозука"

 28. 28 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  До коментар [#24] от "Hristov":
  Не става въпрос за "добър" или "лош", за за товатака прокламирано равенство пред закона.
  Законите на чужда страна НЯМАТ действие на закон у нас. Т.е. Найденов неможе да прави бизнес в САЩ, но няма как да му се забрани да работи в други страни, освен ако не наруши законите на сътветните страни.

  Когато в правото започне да се вменява понятиято "добър" или "лош" всичко отива по дяволите.
  Когато освободиха Джок Полфриймън, въпреки моята лична позициия, че трябва да си излежи целия срок защитих тезата на лилавите другари, че след като едно нещо не е забранено от закона, то е законно. Т.е. когато в закона има възможност за предсрочно освобождаване, тази клауза трябва да е приложима към всеки, не към накого конкретно.

  Ако не се лъжа Хампарцумян много точно обясни как американците натискат банки и компании да се съобразяват с подобни закони: за да операрит с долари банките подписват заявление, че ще спазват законите ан САЩ. Ако не ги спазват никой няма да ги затвори или накаже, но се лишават от правото си да работят паричната единица "долар" (американски) и на алериканска територия. Работи си с руандски дорали и рубли в Мианмар на воля!... Това важи за частните банки. Националните нямат такава договорка с САЩ.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 29. 29 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  С нокти и зъби драпа мафиотската структура да спаси плячката си. Впрегнала е всички завладяни институции да работят за нейното спасение.
  Добре е, че така ни показват Гнилите ябълки.

 30. 30 Профил на magistrat
  magistrat
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Е, това вече върхът на правосъдието в Родината.
  Съдиите ще си получат подкупа, изтривайки точните билетчета на Цецко!

 31. 31 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 730 Любопитно

  И колко му струваше това!?
  За един приятел питам...

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Този не беше ли съдружник на Божков. И ако той е вътре, този защо не е.

 33. 33 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Този черен списък няма юридическа ст-ст, че съда да може да постановява кой да се вади и кой не. Както са посочили това е фактически, а не правен въпрос. Съда няма право да наарежда на правителството как да управлява.

  Този списък е инструкция на правителството към държавните институции и фирми с кой да не работят. И за това не им трябва нито Магнитцки нито нищо, защото имат право да управляват.

 34. 34 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 87 Весело

  Слава богу няма никакво значение нито от българския списък нито от българския съд какво пишат или мислят.

  Името ти попадне ли в списъка на чичо Сам си финито в света на финансите на запад от Беларус...

  За това пък сека прасчо го доят едни мазни адвокати от УАшингтон и де му пеят в дебелите ушички, ще ще го махнат от списъка.

  За сведение, до сега никой, никога не е махан от списъка на чичо Сам.

 35. 35 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  ..."да се извади". Друмева!!!

  За да направиш прерия ,е нужно- пчела и детелина, и една мечта голяма. Но и мечтата стига само ако пчела и детелина няма.
 36. 36 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Допълнението на списъка по магниски си е изцяло измислица на българското правителство и си е директно нарушение на човешки права.
  А да видим сега Хелзинските дали ще се сезират.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 37. 37 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1933 Неутрално

  Този черен списък няма юридическа ст-ст, че съда да може да постановява кой да се вади и кой не. Както са посочили това е фактически, а не правен въпрос. Съда няма право да наарежда на правителството как да управлява. Този списък е инструкция на правителството към държавните институции и фирми с кой да не работят. И за това не им трябва нито Магнитцки нито нищо, защото имат право да управляват.
  —цитат от коментар 33 на hellwitch


  Нямат такова право на дискриминация. С кои ще се работи от страна на държавата се определя по ЗОП и примерно по ЗЗКИ. Издаването на такъв забранителен списък е незаконно.
  Колко юрисдикцията на щатите важи у нас е друга тема.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  Еми правилно, Цеката вече не е свързван с Божков а с Домуза.

 39. 39 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1771 Неутрално

  До коментар [#37] от "zz_s":

  Това е така, но не пречи в обществената поръчка да се включат изисквания, дружеството да не е с повишен риск от потенциално блокиране на международните му операции, което може да се оправдае с повишен риск от неизпълнение на поръчката

 40. 40 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  Интересно, нали хазартните игри бяха нещо лошо и затова подгониха Черепа?
  Сега този господинчо тук с какво се занимава? Благотворителност?

  Cancel "Cance(r)l culture" (#MeToo, #LGBTIQ+, #EndFatTalk, #BlackLivesMatter, etc.)
 41. 41 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Тая Цека гледа толкова невинно..
  Как да не я извадиш от списъка?

 42. 42 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Интересно, нали хазартните игри бяха нещо лошо и затова подгониха Черепа?Сега този господинчо тук с какво се занимава? Благотворителност?
  —цитат от коментар 40 на keen


  Да.Към съдиите.

 43. 43 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Дреме ин на янките какво бил решил някакъв си български ВАС.Те дори не знаят,че съществува ВАС.И ще продължат да цакат Цеките.

 44. 44 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Кой е изненадан, че опиканите ДС мошенници имат влияние във ВАС... Аре, във ВАС ще се изръси малката Цека, но от Черепчо кой ще го спаси?

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 45. 45 Профил на bulit
  bulit
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "nhh18551388":

  Не е срещу американските закони,а срещу своеволията на фуражката.Той измисли българският вариант на Магнитски.

 46. 46 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6204 Весело

  До всеки истински играч, стои друг играч.
  Ефбет.
  Вече играеш...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 47. 47 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  ..."да се извади". Друмева!!!

  За да направиш прерия ,е нужно- пчела и детелина, и една мечта голяма. Но и мечтата стига само ако пчела и детелина няма.
 48. 48 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1071 Весело

  И Цецо взе,че се "извади".

  За да направиш прерия ,е нужно- пчела и детелина, и една мечта голяма. Но и мечтата стига само ако пчела и детелина няма.
 49. 49 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  Аз викам да запорират сметките на всички, които са получавали печалби от 7777 или са работили в/с Лафка, които са разпространявали вестници, които работят в неправилни медии и предприятия... бе въобще да въдворим всички "бивши хора" на парвилното място.Или както предлагах още преди време - да се гласува само с членска книжка от (някои!) партийки в ДБ.
  —цитат от коментар 26 на olexander


  Парадоксално, но да се запорират сметките на всички, които са получавали печалби, а направо и играли 7777 може да е противоконституционно, но със сигурност би било полезно за обществото като цяло.

  Колкото по-малко за глупаците, толкова повече за останалите.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 50. 50 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Какво ли не вършат паричките

  Комунистите са виновни!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK