Съдът постанови Цветомир Найденов да се извади от "черния списък" по "Магнитски"

Цветомир Найденов обжалва включването в черния списък, който бе създаден с решение на Министерския съвет след санкциите по "Магнитски".

© Юлия Лазарова

Цветомир Найденов обжалва включването в черния списък, който бе създаден с решение на Министерския съвет след санкциите по "Магнитски".Върховният административен съд (ВАС) разпореди името на един от собствениците на "Ефбет", Цветомир Найденов, да бъде извадено от т.нар. черен списък на свързаните със санкционираните по глобалния закон "Магнитски" българи.


Списъкът бе създаден с решение на Министерския съвет на 4 юни и в него бяха включени физически и юридически лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерство на финансите на САЩ. Идеята на служебния кабинет бе да се блокира възможността държавни структури да бъдат засегнати от санкциите.


До момента решения по подобни казуси на Административния съд София-град гласяха, че ако физическо или юридическо лице е попаднало в "черния списък" на българските власти като свързано със санкционираните от САЩ по глобалния закон "Магнитски" и реши да обжалва това, то действието на решението на Министерския съвет спира, докато няма окончателно произнасяне по делото. На практика, докато няма окончателно произнасяне, фирмите не могат да търпят последиците от попадането им в "черния списък", но и това не ги изважда автоматично от него.
Според съдебния състав от ВАС, който се е произнесъл по жалбата на Найденови, действията по поддържане на "черния списък" със свързани лица са фактически, а не правни.


Съдът посочва, че поддържането на данните на Найденови във въпросния списък следва да се квалифицира именно като фактическо действие, което продължава и към настоящия момент и засяга правната сфера на жалбоподателя.


"Нещо повече, от представеното от страна на ДАНС се установява, че ДАНС не разполага с преписка, въз основа на която жалбоподателят да е включен в списъка", пише в решението си съдебния състав.


Как бе създаден българския "черен списък"


Още в началото на юни Националната агенция за приходите публикува имената на 64 фирми, след като администрацията на президента Джо Байдън обяви, че налага санкции на шестима българи, сред които Васил Божков и Делян Пеевски, както и на юридически лица, свързани с тях. В списъка попадат още Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.


Действието на НАП бе резултат от правителствено решение на служебния кабинет, с което на работна група бе възложено да идентифицира и обяви всички лица и фирми, свързани с тримата, така че държавните компании и институции да са наясно докъде се простират санкциите и да се предпазят от транзакции, за да не се окажат в санкционирания кръг.


Веднага след публикуването на списъка заваляха и жалби в съда от засегнати и попаднали в него като свързани лица или дружества, а сред жалбоподателите бяха не само семейство Найденови, но и пряко засегнатият от санкциите по "Магнитски" Делян Пеевски.


Найденови: Нито веднъж не получихме възможност за ответна реакция


"За целия период на неправомерното си включване в българския списък на лица, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите "Магнитски", след като никога не са били включвани в американския списък, засегнатите Найденови нито веднъж не получиха възможност за ответна реакция, не им беше предоставена информация за решението на постоянната работна група, нито адекватно обяснение на действията й. Постоянната работна група не взе предвид жалбите на Найденови, но за разлика от тях "извади" от списъка партньорите на Васил Божков от компанията "Интралот" само 6 дни след включването им", посочват в съобщение до медиите от "Ефбет".


Посочва се и че Найденови са включени в "Списъка на списъка", без да бъде взета предвид промяна на обстоятелствата и фактът, че са преустановили съдружие с включения в списъка "Магнитски" Васил Божков година и половина преди въвеждането на санкциите.


Найденови подадоха сигнал и са основни свидетели на прокуратурата по първото обвинение срещу Божков за данъчни престъпления, свързани с хазартната му дейност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK