Българите от чужбина ще кандидатстват в университетите в България по нов ред

Българите от чужбина ще кандидатстват в университетите в България по нов ред

© Анелия НиколоваМинистерството на образованието и науката (МОН) подготвя промени в постановлението за обучението на българите от чужбина. По всяка вероятност една от тях ще бъде свързана с кандидатстването в магистърски програми, съобщи пресцентърът на министерството.


Обсъжда се възможността магистратурата да се разглежда като втора степен на висшето образование. Тогава статутът, с който хората с български произход, но с чужд паспорт, са влезли в бакалавърска програма на университет в България, ще се признава и за магистърската степен. След тази промяна без проблем ще могат да продължат висшето си образование в България българите - чужди граждани, придобили право на постоянно пребиваване в страната.


МОН работи по изменения в нормативната база от 15 юли, а предложенията трябва да са готови до 30 ноември. Очаква се новата процедура за кандидатстване на българите от чужбина във висши училища в България да влезе в сила от 2022 г.
През тази година приемът на чужди граждани с български произход се осъществява според действащото правителствено постановление от 1993 г. С промените през 2016 г. в него ясно е записано, че по този ред могат да кандидатстват само българи, които пребивават трайно или постоянно в друга държава. Това изключва възможността от облекченията, предвидени в документа, да се възползват чуждите граждани със статут на постоянно пребиваващи в България.


Ето защо през тази година кандидатите за висше образование с български произход и с право на постоянно пребиваване могат да избират между две възможности - или да кандидатстват като всички останали български граждани, или да се откажат временно от постоянния си статут, да кандидатстват и ако бъдат приети, отново да поискат право на постоянно пребиваване.


През 2021 г. българите от чужбина за първи път кандидатстваха в български висши училища чрез електронна система. Кандидат-студентите можеха да правят и пробни тестове онлайн, така че да бъдат максимално подготвени при провеждането на същинските изпити.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK