МВР установи още 12 виновни за полицейско насилие срещу протестиращи

Кадър от охранителна камера пред Министерския съвет, запечатала полицейско насилие над протестиращите

© Дневник

Кадър от охранителна камера пред Министерския съвет, запечатала полицейско насилие над протестиращитеМВР установи още 12 виновни служители за полицейското насилие зад колоните на Министерския съвет. Спрямо тях са започнали проверки, заяви главният секретар на МВР Петър Тодоров пред Нова телевизия.


"Бяха разпоредени нови проверки по въпросния скандален случай, който като поведение е недопустим и потресаващ. В хода на тези проверки бяха установени още 12 виновни служители, спрямо които са започнали проверки. Успоредно с тази, са започнати още няколко проверки. Общо около 20 служителя са проверявани. Дисциплинарните производства ще приключат до дни и ще бъдат наложени необходимите наказания", каза Тодоров.


Досега беше известно, че четирима полицаи са наказани за насилие, упражнено върху протестиращите миналата година граждани пред Министерския съвет. Техните наказания бяха потвърдени в съда, а под обществен натиск прокуратурата обяви, че е започнала разследване.
Според главния секретар причините за насилието са комплексни - липса на достатъчно добро обучение, неправилни тактически действия от ръководителите, недобър инструктаж.


"Всеки един по веригата - от ръководителя до изпълнителя, ще получат наказание. Те са такива, каквито предвижда закона за МВР, включително дисциплинарно уволнение", каза главният секретар на МВР.


МВР проверява информацията, че Венцислав Дамянов - Боксьора, срещу освобождаването на когото протестираха жителите на Световрачене, е бил пазен от полицията като свидетел. Заради този казус директорът на Второ районно полицейско управление вчера беше освободен. "Има пропуски от страна на полицията, поради което се извършва комплексна проверка във 2-ро РУ, за да установи защо се е стигнало до този парадокс една банда, която да тормози в продължение на години няколко населени места. Това е недопустимо. При наличие на виновно поведение от страна на полицейски служители, замитали проблема, ще бъдат взети дисциплинарни мерки", каза Тодоров.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK