Изслушването на кандидати за съдебния съвет премина при слаб интерес от съдиите

Изслушването на кандидати за съдебния съвет премина при слаб интерес от съдиите

© Велко АнгеловПри слаб интерес и със съвсем нисък кворум завърши първият ден от Общото събрание на съдиите, които трябва да изберат двама членове за Висш съдебен съвет (ВСС), съобщи БТА.


Кандидатите също са двама - съдиите Марина Михайлова и Деян Денев. До попълването на съдийската квота в съвета се стигна след като след като Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки през юни заради проблемната реформа на съдилищата.


Заради малкото присъстващи се наложи началото на днешното общото събрание да бъде отложено с час. Така, в крайна сметка, то започна с участието само на около 400 от близо 2 200 имащи право на глас магистрати. Двамата кандидати отговориха на въпросите и очертаха приоритетите си в работата, ако получат подкрепа.
И двамата коментираха призива на Съюза на съдиите в България изборът на нови членове на ВСС да бъде бойкотиран, обобщава сайтът за правни новини news.lex.bg."Това, че съм се кандидатирал за член на ВСС не означава, че се припознавам като част от него или че одобрявам дейността му в голямата ѝ част. Критиките и на Съюза на съдиите в България, и на ВКС намирам за обективни и професионално аргументирани в по-голямата им част. Недоумявам обаче, че колегите изготвили такива пунктуални анализи, говорят в момента за бойкот на формалния и безсмислен опит за запълване на състава на ВСС. Недоумявам, защото периодът е тежък и неподходящ. Няма Народно събрание, остава и да няма ВСС, каза Денев, цитиран от lex.


Той разви тезата, че след като всички последни съдебни съвети са били обект на критика от магистратите, то проблемът е структурен, а не персонален. "Не мога да приема, че винаги сме избирали неподходящите", каза той. И заяви, че според него броят на членовете на парламентарната квота на ВСС трябва да бъде намален и те въобще да не участват в заседанията на колегиите, а само в тези на Пленума. "Така ще се намали политическото влияние, но няма да се допусне и капсулирането на съдебната власт", каза Денев.


Съдия Марина Михайлова започна изложението си пред събранието с темата за отстояването на независимостта на съдебната власт. "Какво смятам, че трябва да направи ВСС - първото е обучението на магистратите. Трябва да се обучат добре подготвени колеги, които от първия ден на съдийската банка да вземат правилни решения. Знаещите съдии по-трудно се поддават на влияние", каза тя. И продължи, че ВСС трябва да осигури и икономическата независимост на магистратите и за целта трябва да работи с другите власти. "Третата функция, по която трябва да работи ВСС, е по атестирането, повишаването и преместването на магистратите", каза тя.


Тя посочи, че въпросът с прекрояването на съдебната карат може да се реши само след обсъждане.


След седмица предстои гласуването. Според Закона за съдебната власт, за да е редовен изборът, в него трябва да гласуват поне 1101 магистрати. Ако това условие не е изпълнено, на следващия ден се провежда нов избор, при който, за да има редовен вот, трябва да гласуват не по-малко от 33% или в случая 727 съдии.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK