COVID сертификат: документът, който (почти) никой в България не иска

COVID сертификат: документът, който (почти) никой в България не иска

© European commission (audiovisual service)"Усмихнат сервитьор се приближава към масата, носи меню. За да вземете менюто, трябва да покажете COVID сертификат. Това е условието да бъдете в заведение, дори и на открито. Искането на здравен пропуск се е превърнало в рефлекс".


Така читател на "Дневник" описва рутината на социалния живот около себе си в последния месец. Той обаче живее не в България, а в Австрия. Влезлите в сила от началото на юли европейски сертификати за COVID-19 се използват в редица държави като условия за достъп до обществени места. Презумпцията е, че притежателят им е с голяма степен на сигурност безопасен за околните и така не е нужно да се прави компромис нито със здравето, нито със социалния живот, нито с бизнеса.


В България след влизането в сила на актуалните ограничителни мерки много сектори получиха възможност да работят с максимален, вместо с намален, капацитет, ако целият персонал и всички посетителите притежават документа. Той доказва, че притежателят му е или ваксиниран, или преболедувал, или е дал отрицателен резултат при тест за COVID-19 в последните дни. Бизнесът обаче не се възползва от нея. Официалното обяснение е, че държавата не е предвидила ясна процедура и практически принуждава към законови нарушения.
Неофициалните обяснения насочват към комбинация от проблеми, заложени в предишните етапи на коронавирусната криза, съчетани със строгите общоевропейски изисквания и занижения контрол по спазването на ограничителните мерки в страната. В този контекст обявеното наскоро от здравния министър Стойчо Кацаров намерение изискването на сертификат да е задължително за достъп до публични места, може да е предпоставка за ново напрежение между властта и бизнеса.


Никой не иска сертификати


Заповедта на министъра на здравеопазването за затягане на ограниченията срещу разпространение на коронавируса дава възможност от 7 септември на обучителните центрове, кината и театрите, музеите и галериите, школите за танцово и музикално изкуство, фитнесите и спортните зали, както и на заведенията,
да допускат неограничен брой хора, ако всички имат сертификат. Същите правила важат за конгресите и семинарите. Така всички те могат да избегнат задължението да работя с едва 30% от капацитета си (само за кината и театрите ограничението е 50%).


"Дневник" поиска информация от пет регионални здравни инспекции (РЗИ) в страната - София-град, Варна, Пазарджик, Пловдив и Бургас, за това колко обекти са заявили, че ще работят със сертификати. Отговори дадоха единствено инспекциите в столицата и в Пазарджик. От тях става известно, че към 23 септември в София са постъпили едва 48 заявления:

  • 23 за конгреси и конференции
  • 21 от заведения за хранене
  • 7 за кина, театри, концерти
В Пазарджик пък интересът към тази възможност е нулев - не е постъпило нито едно заявление.


Нарушава ли се защитата на лични данни


Една от най-често изтъкваните от собствениците на заведения причини да не въвеждат допуска на клиенти с документи е, че проверката на валидността им - чрез създаденото от държавата приложение COVID CHECK BG, би нарушила закона.


Пред "Дневник" председател на "Българска асоциация на заведенията" Ричард Алибегов заяви, че служителите в заведенията (и като цяло на обществените места) нямат право да проверяват COVID сертификати, защото в тях има лични данни.: "Изискването има само пожелателен характер. Ако искате да го покажете, добре. Ако не искате, мога да си избера дали да Ви пусна и евентуално да ме глобят, или да не Ви допусна и да изгубя клиент". Отбелязва и, че дори и да се сканира клиентски сертификат, следва да се поиска лична карта, за да се види дали действително е на човека, който го показва.


На въпрос как тогава се прави проверка на лични карти (при съмнения дали клиентът е пълнолетен) за влизане в заведения, Алибегов отговаря, че "това са оторизирани органи от охранителна фирма, които имат лиценз за това, даден от МВР".


Според юристи, с които "Дневник" разговаря, обаче няма правна пречка служители на обществени места да проверяват сертификати. Адвокатът Мария Шаркова смята, че ограниченията на закона не се прилагат, когато става дума само за поглед върху документа.


Поглеждането на документ не представлява обработване на лични данни. Тоест, в случая регламентът за защита на данните въобще не е приложим.


Мария Шаркова,

адвокат


По думите на Шаркова сканирането на QR кода на сертификат също не представлява обработване на лични данни, защото това само удостоверява автентичността му и също не съдържа лични данни. Адвокатът посочва, че няма пречка и пред сверяването на собствеността на сертификата с лична карта, защото в тази ситуация обработването на данните не е "автоматизирано - не се събират, заснемат, запаметяват".


Друг юрист, пожелал да остане неназован, коментира, че поглеждането на сертификатите е форма на обработване на лични данни, но е допустимо, ако става дума за обществен интерес, напр. ако има колебания дали човек е болен. Според него за искането на лична карта трябва да има законово основание (напр. че човек е пълнолетен), но автентичността на сертификат не е такова. И все пак, по думите му, след като личната карта не се копира, би следвало проверка да може да се прави.


В становище на Комисията за защита на личните данни за сертификатите за COVID-19 се посочва, че може да им бъде правена проверка, но "без да съхраняват резултатите от нея".


COVID сертификат: документът, който (почти) никой в България не иска

© Георги Кожухаров


Сертификатът като усложнение


Макар да са силно желани за пътуванията в чужбина, заради поредица от проблеми в предишните фази на коронавируса в България COVID сертификатите се оказват малко потребни на територията на страната.


Документите са три вида и се издават според единните европейски критерии:

  • Сертификат за ваксинация - валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза.
  • Сертификат за преболедуване - издава само на хора, при които заразата е установена с PCR тест и документът е валиден от 14 дни до шест месеца след положителния резултат.
  • Сертификат за отрицателен резултат може да се издаде както при изследване по PCR метода, така и с антигенен тест, но трайността при първия е 72 часа, а при втория - 48 часа. Тестващите се трябва да са направили изследването в лаборатория.
Изискванията обаче правят невъзможно сдобиването с документ заради недоизчистени проблеми от предишните вълни на коронавируса в България. В страната, например, има все още неизвестен, но немалък брой, преболедували хора, които обаче не са се тествали в лаборатория и не могат да докажат това. Броят им нарасна значително, след като станаха достъпни т.нар. домашни тестове, които всеки може да си направи сам. Властите неведнъж са потвърждавали неофициалната информация, че масово заразените не си правят втори тест в лаборатория, за да избегнат задължителната изолация и карантината на контактните.


Други пък са установили, че са инфектирани, с бърз антигенен тест, вместо значително по-скъпия и по-бавен PCR. Резултатът от бързите тестове, направени в лицензираните лаборатории, е достатъчно основание положителните да бъдат поставени в изолация, но не и да получат сертификат за преболедуван COVID-19. (Какво отговори на въпроси за това европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакиду четете тук). Цената на изследванията пък е сериозен аргумент срещу редовното им използване като алтернатива на сертификатите за ваксинация.


Тези причини изтъква като обяснение за слабия интерес и Ричард Алибегов. По думите му има поне три причини работата на пълен капацитет при проверка на сертификатите да не е изкусително за бизнеса:

Делът на ваксинираните е много нисък


Наличието на антитела не е основание за издаване на сертификат (на европейско ниво)


Тестването е за собствена сметка

"Докато здравното министерство не вкара бързи антигенни тестове и за антитела, платени от държавата, за бизнеса няма смисъл", смята Алибегов.


Най-сложното от всичко е, че българинът не е готов на такива усложнения.


Ричард Алибегов,

"Българска асоциация на заведенията"


Разбира се, при тълкуването на липсата на интерес към документите за COVID-19 следва да се има предвид, че в България е спорно доколко се спазват и контролират ограниченията. Така остава отворен въпросът дали след като не проверяват сертификати, всички обекти действително работят с намален капацитет. Съвсем отделен въпрос е колко от сертификатите са фалшиви.


И все пак можело


Макар и слабо, в България към допускане на обществено място със сертификати за COVID-19 интерес проявяват малцина организатори на конферентни събития.


През последните дни заседаваха инициативните комитети, издигнали Румен Радев и проф. Анастас Герджиков за кандидат-президенти. В съобщенията до журналистите бе изрично посочено, че се допускат само хора със сертификат за ваксиниране, за преболедуване или тестът им на място е отрицателен.


Аналогичен бе подходът и на събитие на Министерството на здравеопазването, на което Стойчо Кацаров награди служители на РЗИ в страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK