COVID сертификат: документът, който (почти) никой в България не иска

COVID сертификат: документът, който (почти) никой в България не иска

© European commission (audiovisual service)"Усмихнат сервитьор се приближава към масата, носи меню. За да вземете менюто, трябва да покажете COVID сертификат. Това е условието да бъдете в заведение, дори и на открито. Искането на здравен пропуск се е превърнало в рефлекс".


Така читател на "Дневник" описва рутината на социалния живот около себе си в последния месец. Той обаче живее не в България, а в Австрия. Влезлите в сила от началото на юли европейски сертификати за COVID-19 се използват в редица държави като условия за достъп до обществени места. Презумпцията е, че притежателят им е с голяма степен на сигурност безопасен за околните и така не е нужно да се прави компромис нито със здравето, нито със социалния живот, нито с бизнеса.


В България след влизането в сила на актуалните ограничителни мерки много сектори получиха възможност да работят с максимален, вместо с намален, капацитет, ако целият персонал и всички посетителите притежават документа. Той доказва, че притежателят му е или ваксиниран, или преболедувал, или е дал отрицателен резултат при тест за COVID-19 в последните дни. Бизнесът обаче не се възползва от нея. Официалното обяснение е, че държавата не е предвидила ясна процедура и практически принуждава към законови нарушения.
Неофициалните обяснения насочват към комбинация от проблеми, заложени в предишните етапи на коронавирусната криза, съчетани със строгите общоевропейски изисквания и занижения контрол по спазването на ограничителните мерки в страната. В този контекст обявеното наскоро от здравния министър Стойчо Кацаров намерение изискването на сертификат да е задължително за достъп до публични места, може да е предпоставка за ново напрежение между властта и бизнеса.


Никой не иска сертификати


Заповедта на министъра на здравеопазването за затягане на ограниченията срещу разпространение на коронавируса дава възможност от 7 септември на обучителните центрове, кината и театрите, музеите и галериите, школите за танцово и музикално изкуство, фитнесите и спортните зали, както и на заведенията,
да допускат неограничен брой хора, ако всички имат сертификат. Същите правила важат за конгресите и семинарите. Така всички те могат да избегнат задължението да работя с едва 30% от капацитета си (само за кината и театрите ограничението е 50%).


"Дневник" поиска информация от пет регионални здравни инспекции (РЗИ) в страната - София-град, Варна, Пазарджик, Пловдив и Бургас, за това колко обекти са заявили, че ще работят със сертификати. Отговори дадоха единствено инспекциите в столицата и в Пазарджик. От тях става известно, че към 23 септември в София са постъпили едва 48 заявления:

 • 23 за конгреси и конференции
 • 21 от заведения за хранене
 • 7 за кина, театри, концерти
В Пазарджик пък интересът към тази възможност е нулев - не е постъпило нито едно заявление.


Нарушава ли се защитата на лични данни


Една от най-често изтъкваните от собствениците на заведения причини да не въвеждат допуска на клиенти с документи е, че проверката на валидността им - чрез създаденото от държавата приложение COVID CHECK BG, би нарушила закона.


Пред "Дневник" председател на "Българска асоциация на заведенията" Ричард Алибегов заяви, че служителите в заведенията (и като цяло на обществените места) нямат право да проверяват COVID сертификати, защото в тях има лични данни.: "Изискването има само пожелателен характер. Ако искате да го покажете, добре. Ако не искате, мога да си избера дали да Ви пусна и евентуално да ме глобят, или да не Ви допусна и да изгубя клиент". Отбелязва и, че дори и да се сканира клиентски сертификат, следва да се поиска лична карта, за да се види дали действително е на човека, който го показва.


На въпрос как тогава се прави проверка на лични карти (при съмнения дали клиентът е пълнолетен) за влизане в заведения, Алибегов отговаря, че "това са оторизирани органи от охранителна фирма, които имат лиценз за това, даден от МВР".


Според юристи, с които "Дневник" разговаря, обаче няма правна пречка служители на обществени места да проверяват сертификати. Адвокатът Мария Шаркова смята, че ограниченията на закона не се прилагат, когато става дума само за поглед върху документа.


Поглеждането на документ не представлява обработване на лични данни. Тоест, в случая регламентът за защита на данните въобще не е приложим.


Мария Шаркова,

адвокат


По думите на Шаркова сканирането на QR кода на сертификат също не представлява обработване на лични данни, защото това само удостоверява автентичността му и също не съдържа лични данни. Адвокатът посочва, че няма пречка и пред сверяването на собствеността на сертификата с лична карта, защото в тази ситуация обработването на данните не е "автоматизирано - не се събират, заснемат, запаметяват".


Друг юрист, пожелал да остане неназован, коментира, че поглеждането на сертификатите е форма на обработване на лични данни, но е допустимо, ако става дума за обществен интерес, напр. ако има колебания дали човек е болен. Според него за искането на лична карта трябва да има законово основание (напр. че човек е пълнолетен), но автентичността на сертификат не е такова. И все пак, по думите му, след като личната карта не се копира, би следвало проверка да може да се прави.


В становище на Комисията за защита на личните данни за сертификатите за COVID-19 се посочва, че може да им бъде правена проверка, но "без да съхраняват резултатите от нея".


COVID сертификат: документът, който (почти) никой в България не иска

© Георги Кожухаров


Сертификатът като усложнение


Макар да са силно желани за пътуванията в чужбина, заради поредица от проблеми в предишните фази на коронавируса в България COVID сертификатите се оказват малко потребни на територията на страната.


Документите са три вида и се издават според единните европейски критерии:

 • Сертификат за ваксинация - валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза.
 • Сертификат за преболедуване - издава само на хора, при които заразата е установена с PCR тест и документът е валиден от 14 дни до шест месеца след положителния резултат.
 • Сертификат за отрицателен резултат може да се издаде както при изследване по PCR метода, така и с антигенен тест, но трайността при първия е 72 часа, а при втория - 48 часа. Тестващите се трябва да са направили изследването в лаборатория.
Изискванията обаче правят невъзможно сдобиването с документ заради недоизчистени проблеми от предишните вълни на коронавируса в България. В страната, например, има все още неизвестен, но немалък брой, преболедували хора, които обаче не са се тествали в лаборатория и не могат да докажат това. Броят им нарасна значително, след като станаха достъпни т.нар. домашни тестове, които всеки може да си направи сам. Властите неведнъж са потвърждавали неофициалната информация, че масово заразените не си правят втори тест в лаборатория, за да избегнат задължителната изолация и карантината на контактните.


Други пък са установили, че са инфектирани, с бърз антигенен тест, вместо значително по-скъпия и по-бавен PCR. Резултатът от бързите тестове, направени в лицензираните лаборатории, е достатъчно основание положителните да бъдат поставени в изолация, но не и да получат сертификат за преболедуван COVID-19. (Какво отговори на въпроси за това европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакиду четете тук). Цената на изследванията пък е сериозен аргумент срещу редовното им използване като алтернатива на сертификатите за ваксинация.


Тези причини изтъква като обяснение за слабия интерес и Ричард Алибегов. По думите му има поне три причини работата на пълен капацитет при проверка на сертификатите да не е изкусително за бизнеса:

Делът на ваксинираните е много нисък


Наличието на антитела не е основание за издаване на сертификат (на европейско ниво)


Тестването е за собствена сметка

"Докато здравното министерство не вкара бързи антигенни тестове и за антитела, платени от държавата, за бизнеса няма смисъл", смята Алибегов.


Най-сложното от всичко е, че българинът не е готов на такива усложнения.


Ричард Алибегов,

"Българска асоциация на заведенията"


Разбира се, при тълкуването на липсата на интерес към документите за COVID-19 следва да се има предвид, че в България е спорно доколко се спазват и контролират ограниченията. Така остава отворен въпросът дали след като не проверяват сертификати, всички обекти действително работят с намален капацитет. Съвсем отделен въпрос е колко от сертификатите са фалшиви.


И все пак можело


Макар и слабо, в България към допускане на обществено място със сертификати за COVID-19 интерес проявяват малцина организатори на конферентни събития.


През последните дни заседаваха инициативните комитети, издигнали Румен Радев и проф. Анастас Герджиков за кандидат-президенти. В съобщенията до журналистите бе изрично посочено, че се допускат само хора със сертификат за ваксиниране, за преболедуване или тестът им на място е отрицателен.


Аналогичен бе подходът и на събитие на Министерството на здравеопазването, на което Стойчо Кацаров награди служители на РЗИ в страната.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (210)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  А колко е просто.

  Една ваксинация.

 2. 2 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Тоест, България е все още свободна страна. И на някои това не им харесва.

 3. 3 Профил на В началото бе словото ...
  В началото бе словото ...
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ковид сертификатите са фашизъм!!!

 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4954 Неутрално

  Аз имам такъв сертификат - един хвърчащ лист, който едва опазих до вкъщи да не се смачка, дори не можаха да ми отговорят дали мога да го ламинирам.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Убеден съм, че никой журналист в България и по света няма да посмее да разследва колко милиарда са платили Пфайзер и сие на лобисти в европарламента, на ПР агенции, на медии и журналисти, на личности за тази очевидно координирана и проектирана корона кампания.

 8. 8 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 575 Любопитно

  Аз имам такъв сертификат - един хвърчащ лист, който едва опазих до вкъщи да не се смачка, дори не можаха да ми отговорят дали мога да го ламинирам.
  —цитат от коментар 4 на Тsonkooo


  Цонко, Цонко, за смартфон да си чувал?

 9. 9 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 682 Весело

  “ Презумпцията е, че притежателят им е с голяма степен на сигурност безопасен за околните и така не е нужно да се прави компромис нито със здравето, нито със социалния живот, нито с бизнеса.”

  Ама той не е! Не е въобще безопасен, а според някои последни публикации, дори пренася повече вируси. Та какво точно гарантира тоя зелен сертификат?

 10. 10 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 682 Весело

  До коментар [#1] от "pro_bono":

  Всъщност не е и едната ваксинация нищо не решава. Не и поне в посоката, в която се тръби, че вървим с ваксинирането..

 11. 11 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 575 Неутрално

  “ Презумпцията е, че притежателят им е с голяма степен на сигурност безопасен за околните и така не е нужно да се прави компромис нито със здравето, нито със социалния живот, нито с бизнеса.”Ама той не е! Не е въобще безопасен, а според някои последни публикации, дори пренася повече вируси. Та какво точно гарантира тоя зелен сертификат?
  —цитат от коментар 9 на nassaux


  Смени си "информационните" източници, веднага!

 12. 12 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4954 Неутрално

  До коментар [#6] от "гарата":

  Сертификати и крайни ограничения има там където ваксинираните са повече от 50%, тогава могат да разчитат на обществена подкрепа, иначе загубите са големи.

 13. 13 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Както обикновено, тук се работи с половинчати мерки. И на майтап.

 14. 14 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  А колко е просто.Една ваксинация.
  —цитат от коментар 1 на pro_bono


  И малко милиардчета в нечий джобчета и офшорни сметчици .... а после втора "ваксинация", трета, четвърта ....

 15. 15 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Ако някой си мисли, че сертификатът е последното, значи е голям наивник. Това е само първата стърка към концлагера на бъдещето, в който всеки ще трябва да слушка и да предаде свободата си на много добрите чичковци от билд бак бета. Те знаят по- добре от нас кое е добре за нас. Те ще накажат всеки, който им пречи да ни направят щастливи.

 16. 16 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Както обикновено, тук се работи с половинчати мерки. И на майтап.
  —цитат от коментар 13 на papunqk


  Половинчати мерки, които не се спазват...
  Маски се носят само в големите магазини, и това е.

 17. 17 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1075 Разстроено

  На Ричард Алибегов и други антиваксъри в бизнеса ще им уври главата, когато България ще бъде заобикаляна от чуждестранни туристи като чумова зона. То това, май, вече става за предстоящия зимен сезон.

 18. 18 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 773 Неутрално

  В Канада от другия месец ще е забранено на неваксинирани да напускат страната. Да ви кажа ли как се нарича това?

 19. 19 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#17] от "alg57373608":

  Освен ако не стане точно обратното.

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  Убеден съм, че никой журналист в България и по света няма да посмее да разследва колко милиарда са платили Пфайзер и сие на лобисти в европарламента, на ПР агенции, на медии и журналисти, на личности за тази очевидно координирана и проектирана корона кампания.
  —цитат от коментар 7 на Lazarus


  Не само на европарламента са платили! Платили са и на американския конгрес, на канадския парламент, на японския, южнокорейския и на всички други парламенти по нормалните страни са платили стотици милиарди! Сега ще трябва от бедните българи да си изкарват милиардите! Къде ви намират такива плоскоземци?!

  BTW Ти беше този, мойто в началото на ваксинационната кампания бе йнаписал, че Бил Гейтс е основен акционер във Пфайзер! Това вярно ли е, тов. антиваксър?

 21. 21 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Ковид сертификатите са фашизъм!!!
  —цитат от коментар 3 на В началото бе словото ...  :::::::::::::::::::::::::::::::::
  Не случайно статията започва с Австрия, сигурно става въпрос за градчето Браунау !!!!

 22. 22 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#2] от "Anton Andonov":

  Кажи сега, според теб задължителното носене на колан в колата фашизъм ли е? Нарушават ли ти правата?

 23. 23 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#17] от "alg57373608":

  Заобикалянето ще е единствено ако броят на заразените е голям. Но с тези темпове, скоро може и да стигнем до колективен имунитет, но с цената на много починали.

 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3210 Весело

  Верно ли, че и навремето сертификат от БКП отварял всички врати

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 753 Неутрално

  След като се доказа, че ваксинираните разпространяват заразата, макар и в по-малка степен от неваксинираните, то тези сертификати са по-скоро подвеждаща информация и създават допълнителна опасност от разпространение на вируса. В същото време тези, които са преобледували преди повече от 6 месеца, нямат право на такъв сертификат, въпреки, че риска да разпространяват заразата е значително по-малък.

 26. 26 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#22] от "Yard":

  Само да погледна данните от Сингапур след ваксиниране на цялото население, и ще ти кажа

 27. 27 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#25] от "bpcorp":

  Всъщност, точно в това е голямата питанка и е причина за съмнения. Всички изследвания показват, че преболедувалите са по-устойчиви при евентуално повторно заразяване. Но въпреки това, те нямат правата на ваксинираните. Така само се подхранват конспиративни теории и засилва недоверието.

 28. 28 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Всеки път, когато някой журналист зачекне темата за ковид сертификатите/здравни пасове, удобно се пропуска един документче.

  Конституция на република България:

  Чл. 6.
  2) Всички граждани са равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

  Чл. 16.
  Трудът се гарантира и защитава от закона.

  Чл. 19.

  2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.

  Чл. 29.
  2) Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие.

  Чл. 48.
  (1) Гражданите имат право на труд. Държавата се грижи за създаване на условия за осъществяване на това право.

  3) Всеки гражданин свободно избира своята професия и място на работа.


  Чл. 52.
  (1) Гражданите имат право на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ, и на безплатно ползване на медицинско обслужване при условия и по ред, определени със закон.

  4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи.

 29. 29 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Ам, не се ваксинирайте, бре. Супер, по-малко анативаксъри из Европа.

 30. 30 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Само да погледна данните от Сингапур след ваксиниране на цялото население, и ще ти кажа
  —цитат от коментар 26 на Anton Andonov


  Ще е интересно за аудиторията, ако кажеш колко са починалите от Ковида , примерно за последния месец в Сингапур, и колко са умрелите от ваксината.

 31. 31 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#14] от "Alex Ivanov":

  Да де. Но помисли за алтернативата.
  Дали така ще мислиш ако си загубил родител или близък човек от Ковид ?

 32. 32 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#28] от "dwr30648311":

  В кое точно ти се нарушават правата?

 33. 33 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2400 Весело

  Сертификата е нужен !
  Особено за ваксинирани граждани !
  За да могат доброволно и безплатно да разпространяват Ковид ( ако са заразени ) .

 34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#17] от "alg57373608":

  Дрънкаш врели некипели.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 35. 35 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Както е тръгнало в ЕССР и в други страни по бившия демократичен свят, скоро ковид сертификат няма да стига да показваш в заведенията, ще трябва и сертификат за трансджендър и зоофил, за да те обслужат. Пък като почнат да правят хората по изкуствен начин и сертификат че не си раждане, защото родените по естествен път, от нормална хетеро връзка, ще се броят за нисши създания, ако въобще им се позволи да живеят за нещо друго освен да са част от менюто на новият "човек".

  мурзилка
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#32] от "Yard":

  Със задължаването за ваксиниране на преболедували хора с устойчив имунитет , който е в пъти по-надежден(доказано) от този на убодените.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Антиваксъеите са агенти на Бил Гейтс който иска да ни умори.

 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  Защо синът ти отказа да го ваксинираш насилствено?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 773 Неутрално

  [quote#30:"uvtest"][/quote]

  https://graphics.reuters.com/world-coronavirus-tracker-and-maps/countries-and-territories/singapore/ ами ето, ама внимавайте да не забравите да погледнете и колко са починалите преди ваксинацията...

 40. 40 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#36] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Никой не те задължава да се ваксинираш.

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Любопитно

  До коментар [#20] от "vassilun":Защо синът ти отказа да го ваксинираш насилствено?
  —цитат от коментар 38 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, ти май познаваш семейството ми повече от мен самия! Как стигна до този извод?

 42. 42 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#31] от "pro_bono":

  Загубих много близък човек, майка ми, заради лекарска грешка/небрежност. Тогава нямаше ковид, но умело я прикриха с други алибали. След време разбрах, че докато е чакала резултати от изследвания, заради които всъщност е влязла в болница, са и дали "ново" лекарство, което не е било достатъчно добре проучено за странични ефекти.

  No Pain No Gain
 43. 43 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  “COVID сертификат: документът, който (почти) никой в България не иска.”
  И аз оставям с подобно впечетление, та се чудя от къде идва този напън?
  Избрахме си политик, дето в предизборната си програма го заложи като приоритет ли?
  Направихме референдум, на който стана ясно, че мнозинството е за въвеждане на вакс пас ли?
  Не сме автономна държава и чакаме #кой от Брюксел да ни казва какво можем и какво не можем да правим в Татковината ли?

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#42] от "tokkay":

  Аз не познавам човек, който да няма починали или сериозно увредени след лекарска грешка роднини или приятели.

  Мисля да започна кампания "Не отивай на лекар и спечели 100 лв" примерно. Гаранция ще намали смъртността с около 50 % поне....

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 46. 46 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  До коментар [#39] от "Anton Andonov":

  Благодаря, но не видях отговор на въпроса, колко сингапурци са починали от ваксините.Вие имате ли такива данни?

 47. 47 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2058 Гневно

  Ей значи тия западноевропейци какви са послушковци.

  То хубаво да представиш сертификат в заведение. Ама имам един проблем - не мога да си надмогна себеусещането. От самия акт на представяне на такъв документ, от самото подчинение ми се обръща стомаха и ще почне да ми се гади. Е как да се насладя после на храната в заведението...

  И всеки нормален човек би следвало да изпитва подобно отвращение. Другото е да си трениран в приспиване на инстинктите. Не, хората не се чипират с ваксините, но дават още едно съгласие за микроменажиране всеки ден, тоест преброени и заприходени като послушковци. И, разбира се, с усмивка и позитивно, щото да не си конспиратор да отбележиш колко гнусно и погрешно е това.

 48. 48 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#17] от "alg57373608":Заобикалянето ще е единствено ако броят на заразените е голям. Но с тези темпове, скоро може и да стигнем до колективен имунитет, но с цената на много починали.
  —цитат от коментар 23 на gogo2011


  99% от преболедувалите ковид оцеляват. Според всичко, което знам, процентът на оцелелите "ваксината" е най-вероятно същият. Плюс страничните ефекти, видими и невидими, разбира се.

  Както и да е - който иска да се ваксинира, да се ваксинира. Но да ограничаваш хора от ежедневни елементарни неща като пазаруване, излизане на кафе, придвижване от място на място, ползване на услуги и прочее, като ги НАСИЛВАШ да сложат в тялото си нещо, което те не искат да сложат, нещо, което отгоре на всичко е със съмнителен ефект на дейност... този натиск за КОНТРОЛ е фашизъм в чиста форма.

 49. 49 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#39] от "Anton Andonov":Благодаря, но не видях отговор на въпроса, колко сингапурци са починали от ваксините.Вие имате ли такива данни?
  —цитат от коментар 46 на uvtest

  Не можеш да намериш такива данни, защото се крият. Примерно под формата на хора, починали между две дози или до две седмици след приемането на която и да е доза ваксина, които се водят починали от ковид. И това е масова практика по цял свят.

 50. 50 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#46] от "uvtest":

  Наскоро гледах статистика за Тайван, при почти изцяло ваксинирано население, смъртността е някъде 70 на милион. Това без тежките, по-леки и незнайно тежки странични ефекти. Ами не е малко, хич даже. В страната имат горе-долу еднакъв брой починали от ковид и от ваксини...

 51. 51 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  До коментар [#47] от "lil_alex":

  Отвращаваш ли се когато те спре катаджията да види дали си с колан, документи, пожарогасител и т.н.? Казваш ли му, че е фашист и те "микроменажира"?

 52. 52 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  Но да ограничаваш хора от ежедневни елементарни неща като пазаруване, излизане на кафе, придвижване от място на място, ползване на услуги и прочее
  —цитат от коментар 48 на parcaleste


  Я дай пример къде и кога са те ограничили?

 53. 53 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#41] от "vassilun":

  Има една наука за познанието - Логика. Както и факта, че много говориш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 54. 54 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#47] от "lil_alex":Отвращаваш ли се когато те спре катаджията да види дали си с колан, документи, пожарогасител и т.н.? Казваш ли му, че е фашист и те "микроменажира"?
  —цитат от коментар 51 на Yard

  Това е едно от най-малоумните и глупави сравнения, които съм виждал из целия интернет.

 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5073 Неутрално

  До коментар [#41] от "vassilun":Има една наука за познанието - Логика. Както и факта, че много говориш.
  —цитат от коментар 53 на КМЕТ В СЯНКА


  Логиката ти е непозната! А ти говориш поне пет пъти повече от мене!

 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#45] от "digitalmarketing":

  В интерес на истината има много лекарски грешки но това е така откак свят светува.
  Лошото е, че се навъдиха много търгаши и че търговията със здраве стана държавна политика. Никой не го вълнува здравния статус на народа.
  "Айше ще народи други чавета"!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 358 Неутрално

  Те и без сертификат едвам се навивам за заведения, че са дигнали цените до небесата. Ако сложат такова изискване, чао от мен - не са нещо жизнено необходимо и незаменимо. Да се борят да го няма това безумие, или да фалирват

 58. 58 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 708 Неутрално

  До коментар [#45] от "digitalmarketing":

  Когато грешката е умишлена, защото лекарите са взели едни пари да тестват препарат, и го дават на всеки, попаднал при тях, можеш да насочиш усилията си към разобличаването им и прекратяването на подобни престъпления.

  No Pain No Gain
 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#46] от "uvtest":

  Ако отговориш смислено на моите въпроси ще ти отговоря на твоя незабавно.
  Давай лелче.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2569 Неутрално

  До коментар [#25] от "bpcorp":

  След като се доказа, че и трезвените шофьори причиняват катастрофи, макар и в по-малка степен от пияните, то тези проверки за алкохол са по-скоро подвеждаща информация и създават допълнителна опасност от разпространение на катастрофите…

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 61. 61 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#39] от "Anton Andonov":Благодаря, но не видях отговор на въпроса, колко сингапурци са починали от ваксините.Вие имате ли такива данни?
  —цитат от коментар 46 на uvtest


  от ваксините не знам - това са данните за починали от Ковид; рисковете от ваксинирането обаче също не е въпрос с ясен отговор - най-интересно е защо карат млади хора и деца да се ваксинират. Според мен това е и най-издайническият ход на биг фарма.

 62. 62 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Така, сега нека да видим как стоят нещата по света, където хората "чинно" се ваксинират и се връщат към "нормалния живот":

  Франция, Париж: https://www.youtube.com/watch?v=t9zidRrN-Uo
  Германия, Нюрнберг: https://www.youtube.com/watch?v=V5M2JbXksiw
  Италия, Рим: https://www.youtube.com/watch?v=k_idZYWd_po (тук нещата за куките леко ексалират и се разклащат, а?)
  Италия, Тренто: https://www.youtube.com/watch?v=HU-lr5vh8wQ
  Швейцария, Берн: https://www.youtube.com/watch?v=bpP4xcZAZnw
  Австралия, Мелбърн: https://www.youtube.com/watch?v=YWZEIfRZDlc
  Румъния, Букурещ: https://www.youtube.com/watch?v=plcYxboVR-M
  САЩ, Ню Йорк: https://www.youtube.com/watch?v=iZlrDbCIyOc
  Словения, Любляна: https://www.youtube.com/watch?v=cerdx2hA-oE
  Франция, По: https://www.facebook.com/bezlogosite/videos/229160785940596  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 63. 63 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#30] от "uvtest":

  Ваксъре, в Сингапур за последните 2 седмици само са починали 69 човека. Искам да се върнеш от началото на пандемията и да сметнеш дали имат 14 дни с толкова починали откакто има Ковид?

  И нямало смърт след ваксината там ли? А това?

  https://www.todayonline.com/singapore/death-64-year-old-woman-after-covid-19-vaccine-due-hypertensive-heart-disease-coronary-artery

  Или то сигурно здрава жена съвсеееем случаааайно след ваксината е получила сърдечен удар и то няма връзка, нали?

  Ето така се прикриват смъртните случаи от ваксинацията!

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 64. 64 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#9] от "nassaux":

  Да се разхождаш напред-назад.
  Толкоз.
  И ака ти харесва така- да се дупчиш форевър.

 65. 65 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2400 Весело

  Най-фрапантно (щеше да е смешно, ако не беше тъжно) беше семейство антиваксъри във Фейсбук. След десетки постове от типа „на, на, на, ти ли ше ми кажеш на мене, ше ма чипират, отнемат ми свободата, дръж ма да не ги почна“, мъжът взе че влезе в болница и след 2 дни умря. Жената трие сега постове в нествяст, ревове, хълцавици, щяла да се самоубива, не можела да живее сама.Ем, тя тъпотията не ходи по животните. Утешихме я, казахме й да потърси друг мъж, за предпочитане ваксиниран, да не се повтори историята.
  —цитат от коментар 44 на Ганя фурията балканска


  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Това са много тъпи лъжи , моето дете .
  Госпожата много ще ти дърпа ушите ако не измисляш по-елегантни за в училище .

 66. 66 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  [quote#65:"stenlyaka"][/quote]

  А, не се хващай с нея. Не й желая втори път същата история - ревове, самоубийства, тъжна картина.

 67. 67 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#51] от "Yard":

  Знаеш ли, че такива проверки (освен за колана) не са основание за спиране и са незаконни.
  Хайде малко по-умно пиленце мамино.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 68. 68 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#51] от "Yard":

  Не, но примерно би ме отвратило някакво прекомерно следене за еко стикери. Законът следва да проверява за конкретни неща, не за "ефект на пеперудата"...

 69. 69 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#46] от "uvtest":

  От линка който Андонов показа е
  ............There have been 124,157 infections and 153 coronavirus-related deaths reported in the country since the pandemic began.

  Т.е. от 5,7 млн. човека живеещи там,от началото на пандемията са били болни 124,157 и починали 153. Може ли да бъде сравнено с Б-я?

 70. 70 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#5] от "EU Fighter":

  Хахахахх хаххаха. Заразната зона на Европа.
  —цитат от коментар 5 на EU Fighter


  Като та слушам тебе, необратимо заразната болест определено НЕ Е в България.

 71. 71 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#17] от "alg57373608":


  На Ричард Алибегов и други антиваксъри в бизнеса ще им уври главата, когато България ще бъде заобикаляна от чуждестранни туристи като чумова зона. То това, май, вече става за предстоящия зимен сезон.
  —цитат от коментар 17 на alg57373608


  А дали пък няма да дойдат, точно защото НЕ се изисква малоумния сертификат. Според мен тази идиотия ще изчезне до 4-5 месеца.

 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#66] от "Ганя фурията балканска":

  Втори път ли ще я "самоубивате"???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#20] от "vassilun":

  BTW Ти беше този, мойто в началото на ваксинационната кампания бе йнаписал, че Бил Гейтс е основен акционер във Пфайзер! Това вярно ли е, тов. антиваксър?
  —цитат от коментар 20 на vassilun


  Тоя па. Бил Гей наскоро го бяха снимали как говори на някаква кондеференция и съвсем открито си казва, че с добри здравни мерки /разбирай аборти и концепративи/ и с ваксинация / ?!? / населението на света ще се редуцира с 15 %. Каза го в контекста, че имало 4 компонента на замърсяването с въглероден диоксид и едниият разбира се е популацията. Е, най-малкото чичко Гей те смята за причинител на замърсяване подлежащ на редуциране, нищо че си скрил в Африка. :-)

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2740 Неутрално

  До коментар [#44] от "Ганя фурията балканска":

  Най-фрапантно (щеше да е смешно, ако не беше тъжно) беше семейство антиваксъри във Фейсбук. След десетки постове от типа „на, на, на, ти ли ше ми кажеш на мене, ше ма чипират, отнемат ми свободата, дръж ма да не ги почна“, мъжът взе че влезе в болница и след 2 дни умря. Жената трие сега постове в нествяст, ревове, хълцавици, щяла да се самоубива, не можела да живее сама.Ем, тя тъпотията не ходи по животните. Утешихме я, казахме й да потърси друг мъж, за предпочитане ваксиниран, да не се повтори историята.
  —цитат от коментар 44 на Ганя фурията балканска


  По-фрапантното е, че ти се кефиш на тази история. Не че съм учуден.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тsonkooo":

  Много точки имаш, а пък си глупавичък.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#74] от "Ганя фурията балканска":

  Интересно, вчера имаше един мъж на 96 с неврологично заболяване - и той ли е подъл антиваксър, или невинна свидна жертва, можеше да живее още 20 години, да се ожени за млада булка и да изгледа трима сина...

 80. 80 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2058 Любопитно

  Иначе законите за трафика са лоша аналогия; ако искам, мога да си живея без книжка и законът важи само на пътя. С неговото налагане са натоварени служителите на КАТ, а не всяка рандъм сервитьорка. Може да ми липсват точки в талона, но в театъра ще ме пуснат. Никой няма да ми иска селфи с колан.

  Освен това някой трябва да докаже, че сертификатът води до по-голяма безопасност. Трябва да има някакво мерило и граница, за да се види, че работи и изпълнява целта. Трябва и да знаем каква е целта, а не протост "за да има сертификати". Защото ако правиш нещо без цел и без видим, доказуем положителен ефект, а това нещо е като цяло неприятно, скъпо и ограничаващо - ми защо го правиш?

 81. 81 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Нормалните хора, които протестират срещу Ковид сертификата са наречени "екстремисти"! Накъде сме се запътили?

  https://fakti.bg/world/619630-sblasaci-na-protestite-sreshtu-zdravnia-pasport-v-italia

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 82. 82 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#74] от "Ганя фурията балканска":Интересно, вчера имаше един мъж на 96 с неврологично заболяване - и той ли е подъл антиваксър, или невинна свидна жертва, можеше да живее още 20 години, да се ожени за млада булка и да изгледа трима сина...
  —цитат от коментар 79 на lil_alex


  Нямам информация за този човек и не мога да отговоря на въпроса, който също липсва.

 83. 83 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Убеден съм, че никой журналист в България и по света няма да посмее да разследва колко милиарда са платили Пфайзер и сие на лобисти в европарламента, на ПР агенции, на медии и журналисти, на личности за тази очевидно координирана и проектирана корона кампания.
  —цитат от коментар 7 на Lazarus


  През 2010 г. е имало някакво разследване за пандемията от свински грип, но е замряло.
  https://www.youtube.com/watch?v=q9qeLcq3y8w

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 84. 84 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Ето какво ни натресоха:

  https://www.facebook.com/photo/?fbid=10223731340135305&set=a.1819008758788

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 85. 85 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2058 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ганя фурията балканска":

  Въпросът е: с коя мярка щеше да се спаси този човек от вируса и дали изобщо можеше да се опази. Също дали има смисъл.

 86. 86 Профил на Чубрица
  Чубрица
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Още за "пандемията" от свински грип (2010 г.).
  https://www.youtube.com/watch?v=hoQN1to3C2U

  "Certainement qui est en droit de vous rendre absurde est en droit de vous rendre injuste" Voltaire
 87. 87 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 183 Неутрално

  Ма фанити за сартификатъ хахаха спрели клети бантуси

 88. 88 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#82] от "Ганя фурията балканска":Въпросът е: с коя мярка щеше да се спаси този човек от вируса и дали изобщо можеше да се опази. Също дали има смисъл.
  —цитат от коментар 85 на lil_alex


  На 96 години (жив и здрав да е още толкова) би имал някакъв шанс с ваксинация. Но ще трябва да ограничи и контактите си до минимум - просто на тази възраст имунната система е толкова слаба, че и най-слабия щам на коронавируса би бил фатален. И, за Ваше сведение - никога не съм нарекъл антиваксър подъл. Да си против ваксините е глупаво, според мен, но е въпрос на лично виждане, и в това няма нищо подло. НЕ зная откъде измислихте тази комбинация, че съм казал.

 89. 89 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#88] от "Ганя фурията балканска":

  Абе я не лъжи и ти бе. Ти псуваш антиваксърите във ВСЕКИ твой пост. Защо ме караш да ти изваждам хронология на публикациите под Ковид статиите?

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 90. 90 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#88] от "Ганя фурията балканска":Абе я не лъжи и ти бе. Ти псуваш антиваксърите във ВСЕКИ твой пост. Защо ме караш да ти изваждам хронология на публикациите под Ковид статиите?
  —цитат от коментар 89 на digitalmarketing


  Извади. Кого съм напсувал?

 91. 91 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#89] от "digitalmarketing":

  Явно ме бъркаш с някой друг ганювец.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  До коментар [#92] от "zakintos":

  Дрън дрън.Издишаш яко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 94. 94 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#88] от "Ганя фурията балканска":Абе я не лъжи и ти бе. Ти псуваш антиваксърите във ВСЕКИ твой пост. Защо ме караш да ти изваждам хронология на публикациите под Ковид статиите?
  —цитат от коментар 89 на digitalmarketing


  Още ли търсиш? Няма да намериш. Аз не псувам съфорумците си и не говоря лъжи като много антиваксъри.

 95. 95 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#7] от "Lazarus":

  Те да кажат колко са платили от "Пфайзер" по извън съдебни споразумения.

 96. 96 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  До коментар [#9] от "nassaux":

  Реално - нищо. Дори и това че си боцнат.

 97. 97 Профил на eip52315793
  eip52315793
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#81] от "Чубрица":

  първо в глобалната не0либерална империя, после заразата и по васалите и протекторатите ;)

  напомням за 80 000 000 вътрешни терористи в САЩ
  спомента от фейк президента бай Дън Дименцията даба по време на инагурационната му реч ;0

  всеки който мисли е заплаха за не0либералния глобализъм !

 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Ганя фурията балканска
  Ганя фурията балканска
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#98] от "eip52315793":

  А, не, бъркаш. Ти имаш свободното право да решиш дали да се ваксинираш или не. Твоя воля, с всички произтичащи права и задължения. Никой не те кара насила. Обаче аз имам правото да не те допускам в магазина си, ако реша, че представляваш заплаха за мен и семейството ми или другите посетители. И това не е дискриминация, а мое право. Ти също няма да ме допуснеш в ресторанта си, ако съм силно заразен с кожна инфекция например. И това е твое право. НО към другите имаме и задължения.

 100. 100 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#94] от "Ганя фурията балканска":

  Не търся вече, не ми отне много време, 2 минути някъде.

  Ганя фурията балканска преди 2 дни, 18:54

  публикува коментар [#131]: "Ганьо сега ще избуха няколко илядарки за сертификати за семейството, да не се прекара. Нищо че ваксинирането е безплатно. Няма такова тъпо парче" към "Кабинетът обмисля да въведе изискването за "зелен сертификат" навсякъде" в Дневник

  Тъпо парче сигурно не е обида, нали?

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK