Кратки новини

Кратки новини

© Юлия ЛазароваКратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Минстърът подозира, че собственикът на "Vera Su" иска единствено застраховката

Христо Алексиев

© Юлия Лазарова

Христо Алексиев


Собственикът на заседналия край Яйлата товарен кораб "Vera Su" умишлено не предприема никакви адекватни действия по спасяването на кораба и неговия товар и го води към затопяване, с идеята да получи сумите от застраховката. Това предположи министърът на транспорта Христо Алексиев, цитиран от пресцентъра си. Той е във Варна за срещи в Морската администрация с представители на компанията - спасител, застрахователя на кораба и застрахователя на товара.


Неговите събеседници са уверили, че имат готовност и дават гаранции за бързото разрешаване на ситуацията, но до момента не са получили възлагане на операция от страна на турския корабособственик.
.
Алексиев е заявил, че България ще търси възстановяване на направените и предстоящи разходи по спасяването на екипажа, изтеглянето на горивото и разтоварване на кораба. "


Утре предстои нов оглед на актуалното състояние на кораба, след което, ако е възможно, приоритетно ще започне извозване на останалите опасни материали – остатъчното гориво, акумулатори и други.

Проверки на касовите наличности изсветлиха 2.8 млн. лв. за два дни

Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП

© Георги Кожухаров

Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП


Само за първите два работни дни на октомври са декларирани над 2.8 млн. лв. изплатен дивидент към собственици на юридически лица, сочат данните на Националната агенция за приходите. Според данъчните има пряка връзка между течащите близо 1800 проверки за т.нар. касова наличност и интензивното изплащане на дивиденти. Срокът за подаване на декларациите за авансови данъци изтича в края на октомври, най-късно тогава се внася и данъкът върху получените дивиденти.


През юли НАП започна масова кампания за проверка на касова наличност – сумите, отчитани счетоводно като налични в касите на фирмите. До момента е установена липсата на над 215 млн. лв. в касите на 271 фирми, други 182 са декларирали, че ще разпределят дивидент и ще внесат дължимия данък в следващите 20 дни.


Данъчните обясняват, че фиктивната касова наличност най-често се получава, когато собствениците на юридически лица извършват за сметка на компаниите разходи за лични цели – например скъпи покупки, луксозни почивки и други подобни, за които обаче липсват счетоводни документи, или системно теглят от банковите сметки суми, които не се изразходват за дейността. Счетоводителите отчитат тези пари като фиктивна касова наличност, но при проверка не могат да ги представят. Законът дава възможност на фирмите да разпределят дивидент към собствениците като платят 5% данък, припомня приходната агенция.

Две деца загинаха при пожар, родителите са обвинени за палежа

Кратки новини

© Надежда Чипева, Капитал


Две деца - на една и на четири години, загинаха тази нощ при пожар във варненския квартал "Владислав Варненчик", съобщи БТА като се позова на полицията. Сигналът за инцидента е получен към 22.20 часа снощи. Огънят е лумнал в апартамент в жилищен блок. Към мястото незабавно са насочени четири екипа на Пожарната.


В неделя следобед разследващите съобщиха, че семейството живеело в блока от година и половина, а наскоро електозахранването на жилището било прекъснато поради неплащане на сметки. Затова версии за късо съединение и гръмнал бойлер се изключват. Заключението е, че пожарът е възникнал в резултат на човешка дейност, но не е сигурно дали умишлена или не. Мъжът и жената са известни на полицията от преди, но няма данни пожарът да има връзка с това обстоятелство.


Майката била в жилището по време на пожара, а мъжът - навън. След като се прибрал, успял да изведе нея, но не и децата. Жената дава противоречиви показания и постоянно ги променя, коментираха от полицията. В момента с двамата съпрузи работят психолози.


Няколко часа по-късно окръжният прокурор Красимир Конов им повдигна обвинения за палеж с последвали значителни вреди и смърт.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK