И фекалните води на незаконни къщи се изливат във Варненското езеро

Районът, от който битово-фекалните води се изливат без пречистване в дере (оцветено в синьо), а от там във Варненското езеро

© Скрейншот от Google maps

Районът, от който битово-фекалните води се изливат без пречистване в дере (оцветено в синьо), а от там във Варненското езероБитово-фекалните води на неизвестен брой незаконни къщи по протежение на една от улиците в ромско гето "Максуда" изтичат в дере, което се влива във Варненското езеро. Това е констатирала районната екоинспекция при проверка, извършена още през април тази година, показа проверка на "Дневник". Въпреки това тя се оказва безсилна да накара администрацията на варненския кмет Иван Портних (ГЕРБ) да изпълни предписаните мерки за предотвратяване на замърсяването. В същото време от местното ВиК дружество продължават да събират от всички живеещи в незаконните постройки такси за отвеждане и пречистване на отпадъчни води в размер на близо лев за кубически метър.


Според информация на Министерството на околната среда и водите, оповестена в рамките на парламентарния контрол на 46-ото Народно събрание, след направена справка в кадастъра на дружеството "ВиК Варна" е било установено, че


в този район няма изградена канализационна мрежа
Същата проверка е показала, че всички сгради в участъка от гетото, граничещ с дерето, в което се изтича мръсната им канализация, са незаконно построени. Въпреки това от момента на проверката администрацията на варненския кмет Иван Портних (ГЕРБ) не е предприела нищо за премахване на незаконното строителство, за изграждането на канализация в района или за узаконяване на къщите.


В отговори на парламентарно питане по проблема, отправено от депутата Стела Николова ("Демократична България"), от екоминистерството са уточнили, че съгласно разпоредбите на Закона за водите контролът по изграждането, поддържането и експлоатация на канализационните мрежи и съоръженията за пречистване на битови отпадъчни води е трябвало да бъде осъществяван именно от Иван Портних в качеството му на общински кмет. По тази причина още на 22 юли му е било изпратено писмено предписание в срок до 16 август да предприеме мерки за преустановяване изтичането на битово-фекални води от жилищни сгради в гетото "Максуда" във Варненското езеро. За даденото предписание е бил уведомен и областният управител.


Пътят на фекалните води (оцветен в синьо) от дерето в гетото "Максуда" до Варненското езеро

© Скрейншот от Google maps

Пътят на фекалните води (оцветен в синьо) от дерето в гетото "Максуда" до Варненското езеро


"Дневник" изпрати до общинската администрация във Варна няколко въпроса във връзка с поредното установено замърсяване на Варненското езеро. От техните отговори трябваше да се разбере защо е допуснато битово-фекални води от незаконни къщи да изтичат в него безконтролно.


Получените отговори нямаха нищо общо със зададените въпроси. В тях бяха цитирани данни от проверки за установяване собствеността на терените, върху които са построени незаконните къщи и уточнения относно правомощията на общинската дирекция "Екология". При повторно изпращане на същите въпроси с искане за повече конкретност бяха получени отговори, илюстриращи за пореден път технологията за генериране на неефективен


документооборот, от който на практика не следва нищо


Резюмирана в едно изречение, изпратената информация гласеше, че

общината е информирала съответното районно кметство за изтичането на фекални води, то от своя страна е установило незаконно строителство, а спирането на замърсяването щяло да стане с премахването на къщите без строителни книжа. Срокове за всичко това няма.

Абсолютно същата информация беше копирана дословно и в отговора на въпроси, които "Дневник" изпрати до Районната инспекция по околната среда и водите във Варна. С няколко напомняния за очакваните въпроси копи-пейст процедурата отне на администрацията в инспекцията две седмици. По-късно в неофициален разговор със служител, пожелал анонимност, от там обясниха, че


не са в състояние да предприемат каквото и да било за спиране на замърсяването


нито да наложат санкция на варненския кмет Иван Портних за това, че не е изпълнил предписанията да спре теча до 16 август т.г.


В същия неофициален разговор от екоинспекцията във Варна обясниха, че при направена проверка в незаконните постройки без канализация в "Максуда"


на един адрес са регистрирани по над 150 души


Това бавело процедурите по установяване и премахване на незаконното строителство, а от там и на поредното установено замърсяване на Варненското езеро с битово-фекални води.


"Дневник" изпрати въпроси и до "ВиК Варна". Те трябваше да изяснят дали на домакинствата, живеещи в незаконните постройки в гетото, са открити партиди за заплащане на услуги, в това число за отвеждане и пречистване на отпадните им води. Както в много подобни случаи, от компанията отговориха писмено, че "абонатите по ул. "Д-р Селемински" (в "Максуда") имат открити партиди съгласно общите условия за предоставяне на ВиК услуги", а дължимите такси се заплащат. На практика това означава, че от неизвестен брой домакинства във Варна


ВиК събира такса за услуга, която не извършва


А информацията за поредното, прикривано от администрацията на Иван Портних, замърсяване на Варненското езеро с битово-фекални води е на фона на продължаващия ремонт на канализационния тръбопровод, от който за година пак в езерото изтекоха над 3 млн. куб. м силно токсични води от мръсните канали на над 27 хил. домакинства в кв. "Аспарухово". По данни на РИОСВ във Варна крайният срок за приключването на ремонта е 31 ноември т.г. В този срок дългият почти 3 км тръбопровод трябва да бъде закопан на 3 м под езерното дъно. От Община Варна обаче и до този момент не са оповестили данни от провежданата процедура за избор на технология, по която това би могло да се случи.


Как над 3 млн. куб. м фекални води изтекоха във Варненското езеро - тук, тук, тук и тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK