И фекалните води на незаконни къщи се изливат във Варненското езеро

Районът, от който битово-фекалните води се изливат без пречистване в дере (оцветено в синьо), а от там във Варненското езеро

© Скрейншот от Google maps

Районът, от който битово-фекалните води се изливат без пречистване в дере (оцветено в синьо), а от там във Варненското езероБитово-фекалните води на неизвестен брой незаконни къщи по протежение на една от улиците в ромско гето "Максуда" изтичат в дере, което се влива във Варненското езеро. Това е констатирала районната екоинспекция при проверка, извършена още през април тази година, показа проверка на "Дневник". Въпреки това тя се оказва безсилна да накара администрацията на варненския кмет Иван Портних (ГЕРБ) да изпълни предписаните мерки за предотвратяване на замърсяването. В същото време от местното ВиК дружество продължават да събират от всички живеещи в незаконните постройки такси за отвеждане и пречистване на отпадъчни води в размер на близо лев за кубически метър.


Според информация на Министерството на околната среда и водите, оповестена в рамките на парламентарния контрол на 46-ото Народно събрание, след направена справка в кадастъра на дружеството "ВиК Варна" е било установено, че


в този район няма изградена канализационна мрежа
Същата проверка е показала, че всички сгради в участъка от гетото, граничещ с дерето, в което се изтича мръсната им канализация, са незаконно построени. Въпреки това от момента на проверката администрацията на варненския кмет Иван Портних (ГЕРБ) не е предприела нищо за премахване на незаконното строителство, за изграждането на канализация в района или за узаконяване на къщите.


В отговори на парламентарно питане по проблема, отправено от депутата Стела Николова ("Демократична България"), от екоминистерството са уточнили, че съгласно разпоредбите на Закона за водите контролът по изграждането, поддържането и експлоатация на канализационните мрежи и съоръженията за пречистване на битови отпадъчни води е трябвало да бъде осъществяван именно от Иван Портних в качеството му на общински кмет. По тази причина още на 22 юли му е било изпратено писмено предписание в срок до 16 август да предприеме мерки за преустановяване изтичането на битово-фекални води от жилищни сгради в гетото "Максуда" във Варненското езеро. За даденото предписание е бил уведомен и областният управител.


Пътят на фекалните води (оцветен в синьо) от дерето в гетото "Максуда" до Варненското езеро

© Скрейншот от Google maps

Пътят на фекалните води (оцветен в синьо) от дерето в гетото "Максуда" до Варненското езеро


"Дневник" изпрати до общинската администрация във Варна няколко въпроса във връзка с поредното установено замърсяване на Варненското езеро. От техните отговори трябваше да се разбере защо е допуснато битово-фекални води от незаконни къщи да изтичат в него безконтролно.


Получените отговори нямаха нищо общо със зададените въпроси. В тях бяха цитирани данни от проверки за установяване собствеността на терените, върху които са построени незаконните къщи и уточнения относно правомощията на общинската дирекция "Екология". При повторно изпращане на същите въпроси с искане за повече конкретност бяха получени отговори, илюстриращи за пореден път технологията за генериране на неефективен


документооборот, от който на практика не следва нищо


Резюмирана в едно изречение, изпратената информация гласеше, че

общината е информирала съответното районно кметство за изтичането на фекални води, то от своя страна е установило незаконно строителство, а спирането на замърсяването щяло да стане с премахването на къщите без строителни книжа. Срокове за всичко това няма.

Абсолютно същата информация беше копирана дословно и в отговора на въпроси, които "Дневник" изпрати до Районната инспекция по околната среда и водите във Варна. С няколко напомняния за очакваните въпроси копи-пейст процедурата отне на администрацията в инспекцията две седмици. По-късно в неофициален разговор със служител, пожелал анонимност, от там обясниха, че


не са в състояние да предприемат каквото и да било за спиране на замърсяването


нито да наложат санкция на варненския кмет Иван Портних за това, че не е изпълнил предписанията да спре теча до 16 август т.г.


В същия неофициален разговор от екоинспекцията във Варна обясниха, че при направена проверка в незаконните постройки без канализация в "Максуда"


на един адрес са регистрирани по над 150 души


Това бавело процедурите по установяване и премахване на незаконното строителство, а от там и на поредното установено замърсяване на Варненското езеро с битово-фекални води.


"Дневник" изпрати въпроси и до "ВиК Варна". Те трябваше да изяснят дали на домакинствата, живеещи в незаконните постройки в гетото, са открити партиди за заплащане на услуги, в това число за отвеждане и пречистване на отпадните им води. Както в много подобни случаи, от компанията отговориха писмено, че "абонатите по ул. "Д-р Селемински" (в "Максуда") имат открити партиди съгласно общите условия за предоставяне на ВиК услуги", а дължимите такси се заплащат. На практика това означава, че от неизвестен брой домакинства във Варна


ВиК събира такса за услуга, която не извършва


А информацията за поредното, прикривано от администрацията на Иван Портних, замърсяване на Варненското езеро с битово-фекални води е на фона на продължаващия ремонт на канализационния тръбопровод, от който за година пак в езерото изтекоха над 3 млн. куб. м силно токсични води от мръсните канали на над 27 хил. домакинства в кв. "Аспарухово". По данни на РИОСВ във Варна крайният срок за приключването на ремонта е 31 ноември т.г. В този срок дългият почти 3 км тръбопровод трябва да бъде закопан на 3 м под езерното дъно. От Община Варна обаче и до този момент не са оповестили данни от провежданата процедура за избор на технология, по която това би могло да се случи.


Как над 3 млн. куб. м фекални води изтекоха във Варненското езеро - тук, тук, тук и тук.

Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 309 Неутрално

  ГЕРБ безчинства във Варна, както и на много други места в страната. Хората са свободни да вземат каквито искат решения за бъщето на ГЕРБиджиите. И Чаушеску много време стоя на власт, но...

 2. 2 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Герберастийска рапсодия. Благодарение на ОПГ ГЕРБ не само варненското езеро, но цяла България е станала една голяма клоака!

 3. 3 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  "на един адрес са регистрирани по над 150 души"

  Това си е направо незаконен небостъргач.

 4. 4 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 39 Неутрално

  То езерото е незаконно те за кастите се разтревожили.

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour
 5. 5 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Така ще е докато държавните институции нехаят и не си вършат работа. Предполагам, че в доста градове в част от т.н. гета проблемът ще е същият. Докато не се вземат стриктни и безкомпромисни мерки, няма да се реши това.

 6. 6 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3291 Неутрално

  До коментар [#3] от "doctor.no":

  Не точно - да преведа - на един законен адрес са регистрирани 150 души, които живеят в незаконни постройки. Във всяка махала е така - дели се на две - където има улици в кадастъра и където е Бидонвил - обикновено Бидонвил е десетки пъти по-голям.

 7. 7 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 3109 Разстроено

  С това управление варненци живеят в края на деветнайсти век.

  Жалко...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Долу ръцете от евроатлантическия електорат! 😆

  Варненското езеро е метафора на 12-годишното управление на Татовия: корупция, некадърност, безотговорност и в резултат - ОТРОВНА СМРАД.

  Трябва да построят на брега му един затвор специално за бивши гербави величия без душове и чешми - да ги къпят в него.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Варненци като нямат кауза имат фекалии....
  https://www.youtube.com/watch?v=tYI6auKBMvU

  CONTADOR GRATUITO!
 10. 10 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  За съжаление малък процент от жителите на Варна се впечатляват от свинщините в града им. Харесва им да ги крадат и да плуват в ла@на. Както и при ефекта на сварената жаба, те не усещат деградацията на иначе хубавия някога град.

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Във Варна много отдавна много здраво смърди не само от това...

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  Очаквам варналиите във форума да коментират чистосърдечно без партийните си обременености.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на Imaginary Friend
  Imaginary Friend
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Не държава, а кочина.

  Не цъкам плюсове и минуси.
 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  Това не са фекални води, а светена вода, с каквато обозе почившият Божо Димитров поръси Боекооо.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4721 Неутрално

  Не държава, а кочина.
  —цитат от коментар 13 на Imaginary Friend


  По скоро, държава превърната в кочина........ за съжаление😢

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Варна е хубав град. Варненци са много доволни от последните си 2 кмета - Йорданов и ПоТник. От там са произлезли все хубави хора, като ТИМ, Марешки, Костя Копейкин...

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 17. 17 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1585 Весело

  Същото е положението в 90% от селата, независимо от расовата принадлежност на живущите.

 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3180 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "на един адрес са регистрирани по над 150 души


  Това бавело процедурите по установяване и премахване на незаконното строителство,.."

  Идиотщината няма как да бъде коментирана.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#18] от "дерибеев":

  Това са пълни глупости на корумпирани чиновници. Регистрираните лица нямат отношение към премахването.
  Играят роля САМО собствениците.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Този клип най-добре обобщава мизерния финал на отишлата си власт:

  https://www.youtube.com/watch?v=yMVI2u4RS1o

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#20] от "Norman Granz":

  Може да си е отишла де юре но не о де факто.
  Метастазите не са премахнати.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на kant
  kant
  Рейтинг: 405 Неутрално

  "По данни на РИОСВ във Варна крайният срок за приключването на ремонта е 31 ноември т.г."

  Наистина ли са дали този срок 31 ноември ?

 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Весело

  Към строените оплювачи. Тези къщи и дерето са от 50-60 г там. Преди 12 г фекалните води в канализация ли отиваха или пак в дерето? Преди 1990 г в канализация ли отиваха или пак в дерето?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Ае Дневник, втората снимка, която сте дали, където каналът е обозначен със синьо е твърде остаряла. Тя е още от преди построяването на мега-корупционното варненско нововъведение - бул. Васил Левски, което значи, че актуално в преминаването на канала със сигурност има изменения.
  Проверявайте ги тия неща де, елементарно е!

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 25. 25 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Бананова република, не европейска държава. Макар че, напоследък и западна европа с тия много милиони "прираст" от Африка и югоизточна Азия, които прие за да си оправи проблема с популацията от яко чукащи се, но не раждащи и отглеждащи (достатъчно)деца местни граждани, заради които населението им все повече застарява, не знам как се оправят. 100% и там тия милиони нови "граждани" едва ли всичките имат законни жилища и там сигурно вече текат фекалии навсякъде. Не щото няма пари да им направят всичко както трябва, ама това са много милиони пристигнали в относително кратък период и едва ли са им наваксали със строеж на законни жилища със всичката нужна инфраструктура, за да е хигиенично където живеят. Пък и те си пристигат с културните си особености... Та да не си мислим, че само при нас е мизерно, а другаде не газят и не се къпят в изпражнения, само щото ги няма в лъскавите рекламни листовки и не ги показват по цензурираните медии.

  мурзилка
 26. 26 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1093 Весело

  Не му върви на този град. Не случи на хубаво езеро.

 27. 27 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Спасе , разходи се по отсрещния бряг на езерото,по пътя за с.Константиново.
  По предлог "рибарско селище" овластени тарикати строят крепости на самия езерен бряг.И строят,и строят,и някои даже им прекарва електричество.
  И това не са братята роми,а чистокръвни бели българи.Но и техните фекалии смърдят.
  Канализация няма,естествено.
  Но измисленият кмет Портних яко спинка..
  .

 28. 28 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1202 Весело

  До коментар [#24] от "blurred":

  Може да има и по-актуални снимки, ама едва ли ще са им достъпни такива от днес, или вчера, с това мизерно време кой ще ти иде да снима.

  мурзилка
 29. 29 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Варна е хубав град. Варненци са много доволни от последните си 2 кмета - Йорданов и ПоТник. От там са произлезли все хубави хора, като ТИМ, Марешки, Костя Копейкин...
  —цитат от коментар 16 на majorman


  Варна ги псува мощно,но изброените имат подкрепа от София...

 30. 30 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1202 Весело

  До коментар [#22] от "kant":

  Споко, ше се отложи за 31 февруари.

  мурзилка
 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#23] от "chichka":

  Просто послъгваш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  Към строените оплювачи. Тези къщи и дерето са от 50-60 г там. Преди 12 г фекалните води в канализация ли отиваха или пак в дерето? Преди 1990 г в канализация ли отиваха или пак в дерето?
  —цитат от коментар 23 на chichka


  Поздравления, четох докато стигнах до този постинг и се чудех как може никой да не обръща внимание на това.

  ГЕРБ и по-специално управлението на Варна че е мафия и некадърност е ясно по ред причини.

  Но е крайно некоректно да бъдат обвинявани само те при положение, че това са неща натрупвани с години.

  Кмете и Нормане, прекалявате с ентусиазма да плюете по ГЕРБ, дразнещо е просто.

  Искате ли да се обзаложим дали новите управляващи ще изринат циганските гета?

  Искате ли да се обзаложим дали новият главен прокурор ще забрани на полицаите от под колоните да работят на държавна работа?

  Дали ще разплете случая с 8-те джуджета до дъно и ще вкара Пепи Еврото и останалите от историята в дранголника?

  Дали ще намери и накаже изнудвалия Борисов със снимки и записани лични разговори в публичното пространство?

  Аз съм готов да заложа, че няма да стане - независимо кой ще бъде той.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#32] от "Боби Колев":

  "Кмете и Нормане, прекалявате с ентусиазма да плюете по ГЕРБ, дразнещо е просто."

  Вярно ли?

  През кой период от последните 30+ години управлението на България е било по-некадърно и корумпирано? През кой период от историята на Варна градът е бил по-превзет от мафията? Кога Варненското езеро е било по-мръсно от сега?

  Да казваме, че ГЕРБ са ОК, защото "така е било и така ще си бъде" е активно съучастничество в престъпленията им. Още повече, че те дойдоха на власт с обещание за промяна.

  И промяна има - към местен феодализъм. От 20 върнаха България в 19 век.

  А щом "нищо няма да се промени" - хайде да не гласуваме, какво ще кажеш?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Любопитно

  Преди, там сигурно е имало истинска канализация. И по цялото Черноморие, нито едно "ако" не е влизало в морето. Но сега настана тотален развал, като всичката канализация и всички пречиствателни станции по крайбрежието, завещани от предишните власти бяха безвъзвратно унищожени...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#32] от "Боби Колев":

  Каквото виждам това пиша . Истината ми е по-важна от твоето мнение. Като не ти харесва не чети.
  Просто е!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  Цигански махали е имало през целия период от 44-та до сега.
  В някои периоди може да е било по-добре, в други - по-зле.
  И престъпници си е имало - и през комунизма и особено веднага след комунизма и от тогава та до сега.
  Впрочем смея да кажа, че имаше период, в който имаше доста повече трупове от сега.
  Сега има повече собственост от комунизма и определено повече стоки.
  Нещата съвсем не са толкова черно бели колкото ги изкарвате.
  Не ме дразни ,че мразите ГЕРБ. Мразете ги, имате си основанията.
  Дразни ме че се държите сякаш единствено и само ГЕРБ е проблема.
  Не е.
  Преди ГЕРБ беше царя. юпитата и тройната коалиция.
  Преди това бяха ченгетата дегизирани като СДС.
  Някъде там през всички тези периоди има и някакви ТИМ-аджии, дето мноого не се вълнуват как се наричат тези на власт.
  Името на проблема е много по-дълбото от ГЕРБ.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 38. 38 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  Мисля, че мога да го кажа по-просто: ГЕРБ може да е мафия, но мафията е много повече от ГЕРБ.

  Затова е дразнещо как сте се вторачили в едно име и нарочно или не правите внушението, че ако го няма него и нещата ще са по-добре.

  Няма да са. Ще се смени името, не и проблема.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Весело

  До коментар [#32] от "Боби Колев":

  "Дали ще разплете случая с 8-те джуджета до дъно и ще вкара Пепи Еврото и останалите от историята в дранголника?"
  От цялата сага Еврото е най-чистия! Потърсили са от него адвокатска помощ, казал си е тарифата- 50% от спечеленото, печели делото и си взима хонорара! Затова го наричат "скъпчия", и Златанов е бил предупреден преди да го заведат при него че е скъпчия!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 40 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Весело

  До коментар [#37] от "Боби Колев":

  1988 г загиналите по пътиката са 2200 човека!!!! 1991 г са 1260 човека, 2002 г са 680 човека!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2042 Весело

  2020 са 680...

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3989 Неутрално

  До коментар [#7] от "дедо Андро":

  Явно си го харесват, щом го избират. Затова си заслужават съдбата. Колци и винкела има. Да си превъзпитат администрацията начело с кмета. А МОСВ да наложи ефективни глоби за всеки ден бездействие. По 1000 на ден са 90 хиляди на тримесечие. С връщане назад за пет години стават над милион и половина.

 43. 43 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#32] от "Боби Колев":
  Комплименти, Боби!
  Изброените и още неколцина като тях се хранят от това, от омразата към герб.
  Тя придава смисъл на клетия им животец.
  Всеки разумен човек е наясно, че положението и във Варна, и навсякъде другаде е такова отпреди герб и ще си остане така и след герб.
  Да се справи с незаконното строителство в БГ може само една тоталитарна власт, с демокрация не става.
  Повтарям - в БГ!

 44. 44 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Преди, там сигурно е имало истинска канализация. И по цялото Черноморие, нито едно "ако" не е влизало в морето. Но сега настана тотален развал, като всичката канализация и всички пречиствателни станции по крайбрежието, завещани от предишните власти бяха безвъзвратно унищожени...
  —цитат от коментар 35 на Незнайко в Слънчевия град

  Не знам колко са унищожени, но през мрачното управление на герб бяха построени и открити поне десетина пречиствателни инсталации по морето.

 45. 45 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  Нали? Ако се приложи законът и се разрушат всички незаконни постройки ще има рев от защитниците на човешките права. Това, което те ще поискат е да се раздадат жилища на нарушителите на закона.
  Което би било несправедливо спрямо чакащите за общински жилища, които също са нуждаещи се, но не нарушават закона.

 46. 46 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Весело

  До коментар [#44] от "Toshko Afrikanski":

  Софийските корифеи, пиещи си сутрешното кафе на терасата във високите южни квартали, откъдето освен цяла София, лежаща в краката им, очевидно много добре се вижда и Варненския залив, са блокирани в един затворен логически кръг, който започва с "ония са невероятно прости", минава през "дай да ги изчегъртаме" и завършва с "ние сме най-компетентните и най-можещите".
  Като куче, гонещо опашката си, което се е откъснало от реалния свят.
  И не се усещат, че може да има и друга, по-отдалечена в посока нагоре гледна точка, от която се вижда цялата картина на пейзажа, в който и те са елемент, и откъдето се вижда ясно, какво всъщност представляват.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 47. 47 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Скоро ще е Варненската септична яма !!!

 48. 48 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Прочетох много глупости в коментарите на "специалистите" тук. Гетото в Максуда е от поне 70 години, а може би и повече. Така че вината на Потник е много малка в случая. На всички умници ще кажа: Елате и се опитайте да изгоните циганин от незаконна къща. Веднага ще наскочат разни НПО та и ще ви заврат в куч*и гъ*з. Ще ви накарат да им построите къщи поне в центъра на града. Това е мисия невъзможна. Има и друго. Нито един от циганите не е собственик на имотите там. Истинските собственици са други, но те не могат да влязат във владение. Написаното тук от въпросната Стела е чисто и просто предизборен ПР.

 49. 49 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 681 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  На Спасов му дай да критикува и да пише манипулативно.
  Спасов - така е от 50 години поне! Сетила се Мара...

 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Неутрално

  Само не разбрах защо още го наричат езеро, наистина ? То се превърна в едно голямо нарицателно за цялото управление на ГЕРБ и мутрите у нас ! Същото е навсякъде и в държавата ни, ако изобщо може да се нарече така.........

 51. 51 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  ГЕРБ безчинства във Варна, както и на много други места в страната. Хората са свободни да вземат каквито искат решения за бъщето на ГЕРБиджиите. И Чаушеску много време стоя на власт, но...
  —цитат от коментар 1 на Бай Ганьо


  Предвид високия резултат, който постигна кмета Иван Портньiх на последните две гласувания за местна власт, не може да се говори за "безчинстване", а за изпълнение на очакванията на избирателите.

 52. 52 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  "Максуда"... що ли не съм изненадан? Сигурно защото съм виждал същата картинка в Аспарухово? Не, чакайте, сигурно е заради видяното в София в Кв.Филиповци, в кв.Факултето, в кв.Христо Ботев и особено в реката до военните фургони, на изхода от кв.Люлин, къде преместените човек-гали напълниха с триметров слой боклуци ~10 декара от дерето само за 3 години?
  Обаче не са виновни само тези, дето строят незаконно, изливат отпадни води в отводнителната система за дъждовна вода и хвърлят боклук където им падне. Не по-малка вина имат тези, дето са упълномощени да контролират и предотвратяват подобни нарушения, както и тези, които са ги избрали. А в числото на последните са именно споменатитe ~150 човека на адрес... та кръга се затваря.

 53. 53 Профил на Тарасконски
  Тарасконски
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Четейки текста и коментарите оставам с впечатление, че за никого не е проблем, че се иска да бъдат узаконени незаконните постройки на циганите в Максуда, за да е щастлив пиарът на Добрин Митев - авторът на текста.

 54. 54 Профил на Сара
  Сара
  Рейтинг: 922 Неутрално

  А къде се изливат фекалните води на законните къщи и вили, където няма канализация? Тези, чиито са строени на УПИ (урегулиран поземлен имот), което означава парцел с ток, вода и канал, ама канал йок! Ами и те си ги изливат в морето. По липсата на друга възможност. Иначе трябва да плуват в тях]

 55. 55 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#37] от "Боби Колев":1988 г загиналите по пътиката са 2200 човека!!!! 1991 г са 1260 човека, 2002 г са 680 човека!
  —цитат от коментар 40 на chichka


  Е и?!

  Ако имате малко по-добро разбиране за статистика неминуемо ще знаете, че така представени сами по себе си данните по никой начин не доказват че това има нещо общо с ГЕРБ или дори със състоянието на пътишата.

  Понеже мога да ги интерпретирам по много и различни, вкл. противоречащи си начини, не мога да отгатна какво всъщност искате да кажете с тези презюмирам верни числа.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 56. 56 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2022 Весело

  До коментар [#46] от "Незнайко в Слънчевия град":

  +++

 57. 57 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#32] от "Боби Колев":Каквото виждам това пиша . Истината ми е по-важна от твоето мнение. Като не ти харесва не чети.Просто е!!!
  —цитат от коментар 36 на КМЕТ В СЯНКА


  нека кажем, че правя същото: Кмете, повтаряте непрекъснато, че ГЕРБ е виновен за едно или друго.
  Това може да е истина, но далеч не е цялата истина и като така често представлява отклонение от истина - понякога достатъчно голямо за да може да се каже по-скоро, че е неистина.
  Т.е. някои от твърденията Ви граничат с неистина.
  Въпреки, че Вие това виждате и за Вас това е истина.
  Е за мен не винаги е.
  И ето, точно като Вас - затова и го пиша.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 58. 58 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1767 Неутрално

  До коментар [#32] от "Боби Колев":Каквото виждам това пиша . Истината ми е по-важна от твоето мнение. Като не ти харесва не чети.Просто е!!!
  —цитат от коментар 36 на КМЕТ В СЯНКА


  нека кажем, че правя същото: Кмете, повтаряте непрекъснато, че ГЕРБ е виновен за едно или друго.
  Това може да е истина, но далеч не е цялата истина и като така често представлява отклонение от истина - понякога достатъчно голямо за да може да се каже по-скоро, че е неистина.
  Т.е. някои от твърденията Ви граничат с неистина.
  Въпреки, че Вие това виждате и за Вас това е истина.
  Е за мен не винаги е.
  И ето, точно като Вас - затова и го пиша.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 59. 59 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 667 Неутрално

  Живея в по-ниските части на града и понякога през лятото се усеща миризма на метан. Винаги съм си мислил, че е от канализацията, но може и да греша.

 60. 60 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 720 Неутрално

  "По данни на РИОСВ във Варна крайният срок за приключването на ремонта е 31 ноември т.г."Наистина ли са дали този срок 31 ноември ?
  —цитат от коментар 22 на kant


  Не могат да си оправят календара, вие искате от тях чудеса от героизъм. Нищо подобно - ГЕРБ .

 61. 61 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#60] от "Uprsport":

  31 ноември

  Това явно е новия административен жаргон на израза „на кукуво лято“.

  @)----,--'--
 62. 62 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Ми нещата вървят към подобрение. Преди да направят прословутия булевард, на същото място имаше двойно повече незаконни къщи (и от двете страни на дерето), които... двойно на сегашното изливане. Та има едно 50% намаляване на калпазанщината.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 63. 63 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Гарантирано от Радев!

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 64. 64 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 938 Весело

  До коментар [#8] от "Norman Granz":

  на изкуствен остров по-добре,в средата на езерото:))))

 65. 65 Профил на deacon
  deacon
  Рейтинг: 385 Гневно

  [quote#29:"makemydayy"][/quote]

  Нищо и никой не псува във Варна!Живея там по няколко месеца в годината и аз също имам впечатления - не им дреме!Гледат си заплатката,децата,жената,ракията и колата (не е задължително в този ред).Не им пука,ама въобще!Същите неебателNици като селяндурите в София и отношението им към Фандъка - НИКАКВО!

 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Този мафиот Портних о..а хубавия град. Но и варненци го заслужават, шом искат той да ги управлява.

 67. 67 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1567 Разстроено

  А беше време, когато Варна беше най-добрия град за живеене!

  Fu*k Your Opinion
 68. 68 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  А беше време, когато Варна беше най-добрия град за живеене!
  —цитат от коментар 67 на vova.josei_ki


  Той и сега не е лош. Все още...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK