Столична община платила 108 хил. лв. на адвокат по делото за мръсния въздух

Делото бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух" с колективен иск срещу общината.

© Цветелина Белутова, Капитал

Делото бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух" с колективен иск срещу общината.Столична община е платила 108 хил. лв. за адвокатски услуги на защитник, който да представлява общината по делото срещу мръсния въздух в София и претендира Софийският градски съд (СГС) да излезе с решение, с което не само общината да не носи отговорност и да не бъде санкционирана, но и да възстанови разноските за адвокат.


Делото бе заведено от граждани и неправителствената организация "Група за чист въздух" с колективен иск срещу общината заради редовното превишаване на нормите за замърсяване на въздуха в София и неадекватните мерки на столична община в периода 2015-2017 г.


Днес бе последното заседание по делото като съдебният състав даде срок от 3 месеца на общината и на гражданите, обединени в колективен иск, да представят писмени бележки. След това се очаква решение на първа инстанция.
На днешното заседание адвокат Димо Господинов, който представлява гражданите и неправителствената организация "Група за чист въздух" заяви, че по делото е доказано, че има завишаване на нормите на фини прахови частици във въздуха.


Той посочи, че има два подхода при решаването на казуса - ако се приеме, че общината носи отговорност всеки път при превишаване на нормите, или ако се иска да се докаже нарушение на конкретно задължение, което общината не е изпълнила. Господинов подчерта, че и двете вече са доказани, а общината не само че не е приела програма за качеството на въздуха, но и самата програма не отговаря на изискванията и нормите.


Юристът, представляващ Столична община, поиска съдът да отхвърли всички предявени искове срещу общината и да присъди разноските по делото, сред които е и адвокатският хонорар, да бъдат платени от ищците - гражданското сдружение.


Съдът ще се произнесе писмено по казуса, а срокът за решението е два месеца, след като бъдат представени и последните писмени бележки и аргументи на страните.Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK