Прокуратурата проверява ремонта на "Ларгото", ще разпитва 800 свидетели за "Автомагистрали"

Снимката е от изслушване на главния прокурор пред парламентарната правна комисия

© Юлия Лазарова

Снимката е от изслушване на главния прокурор пред парламентарната правна комисияПрокуратурата проверява ремонта на "Ларгото", ще разпитва близо 800 свидетели за одита на "Автомагистрали", разследва сигнала на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков за ремонта на над 400 язовира, разследват се и 14 поръчки за пътно строителство.


Това гласи част от справка, изпратена от пресцентъра на държавното обвинение. От нея се разбира, че към прокуратурата са постъпили 20 сигнала от представители на служебните министерства или от самите министри за периода 13 май - 1 октомври.


Справката беше обещана преди време от главния прокурор Иван Гешев заради големия обществен интерес, като тогава той уточни, че имало и много сигнали срещу членовете на служебното правителство, но те няма да бъдат включени.
От държавното обвинение уточняват, че справката не включва сигнали от народни представители от 45-ото и 46-ото Народно събрание, представители на други държавни институции, в които са отправени искания за извършването на проверки, отнасящи се до дейността на членове на Министерския съвет, държавни институции и отделни длъжностни лица, заемали постове в периода от май 2017 до октомври 2021 г. включително. Справката не отразява и постъпилите над 50 сигнала от комисията по ревизия в предишния парламент, оглавявана от Мая Манолова ("Изправи се БГ! Ние идваме").


В съобщението си прокуратурата се оплаква от МВР, като пише, че "по голяма част от сигналите, изпратени за разследване на органите на МВР-ГДНП и СДВР, са дадени конкретни указания, които до момента не са изпълнени и материалите не са върнати на компетентните прокуратури".


От съобщението се разбира, че по нито един от случаите няма внесен обвинителен акт. От държавното обвинение са изпратили три от сигналите към Европейската прокуратура.


За какво има образувано досъдебно производство


Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за безстопанственост по постъпил сигнал от Министерство на икономиката за неупражнен достатъчен контрол при ремонта и реконструкцията на 414 язовири. Разследването се води от Националната следствена служба за престъпление по чл. 219, ал. 2 от НК.
В началото на мандата си като служебен министър на икономиката Кирил Петков обяви, че във ведомството е създадена работна група, която ще провери кои са най-опасните язовири в страната.


Образувано е досъдебно производство във връзка със сигнал от служебен министър на здравеопазването, съдържащ твърдения за декларирани неверни данни при участие в конкурс за независим член на съвета на директорите на УМБАЛ "Александровска". Разследването се води от Софийската районна прокуратура за престъпление по чл. 313, ал. 1 от Наказателния кодекс - деклариране на неверни обстоятелства.
"На 12 август са дадени насоки на полицаи в СДВР за това какво да бъде извършено в хода на разследването. Назначена е графическа експертиза, изискана е декларацията в оригинал, предстоят разпити на свидетели", пишат още от прокуратурата.


Софийска градска прокуратура се е самосезирала по медийни публикации за одитен доклад на Сметната палата за държавното дружество "Автомагистрали" ЕАД. Образувано е досъдебно производство, разследването се извършва от Националната следствена служба. Изискани са документи, касаещи предмета на разследване. Получени са огромен обем материали. По досъдебното производство следва да бъдат разпитани над 800 свидетели.


Кои случаи са пратени до Европейската прокуратура


До европейската прокуратура са изпратени сигнали от екоминистерството за нарушение по програма "Околна среда", сигнал от зам.-министър на икономиката относно престъпления по отношение получени средства по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност 2014 - 2020 г.", като сигналът касае фирма - бенефициент по проект, името не е уточнено. Третият сигнал, получен от Изпълнителна агенция "Одит на средства на ЕС" при Министерство на финансите, е за съмнение за конфликт на интереси по проект за изграждане на анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци. По сигнала е отказано да се образува наказателно производство.


Други сигнали, по които се извършва проверка


- По сигнал със съмнения за измама по проект за подобряване на енергийната ефективност по отношение на бенефициент е възложена проверка от страна на Национална полиция, която все още не е приключила.


- По сигнал от министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров относно разходване на европейски средства при сключване на договори с доставчици на медицинска апаратура с районен център за трансфузионна хематология - Плевен, Софийската градска прокуратура (СГП) е възложила проверка на Главна дирекция "Национална полиция". На 24 септември оттам са поискали удължаване на срока на разследването.


- По сигнал, подаден от заместник-министър на икономиката, във връзка с данни за наличие на престъпление по данъчното законодателство от бенефициент по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е възложена проверка също на Главна дирекция "Национална полиция", на която са дадени "конкретни писмени указания, които не са изпълнени към настоящия момент".


- Сигнал, внесен от служебния министър на земеделието, храните и горите, във връзка с одитен доклад, изготвен от Дирекция "Вътрешна сигурност" към ведомството, за констатирани нарушения в дейността на търговско дружество "Напоителни системи" ЕАД. През юли 2021 г. е възложен за проверка на директора на национална полиция.


- Преписка е образувана и по повод изпратен сигнал от служебния министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Към сигнала е приложен доклад за извършена финансова инспекция от Агенцията за държавна и финансова инспекция на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" - София. В началото на август 2021 г. Софийската градска прокуратура е възложила на СДВР извършване на проверка с оглед данни за престъпления по чл. 219, 220 и 282 от НК (безстопанственост и длъжностно престъпление). Към момента няма данни проверката да е приключила.


- Специализираната прокуратура (СП) е възложила извършването на предварителна проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция и антикорупционната комисия по сигнал, подаден от служебен министър на здравеопазването. Той е свързан с действия на членове на съвета на директорите на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД.


- Специализираната прокуратура извършва действия по сигнал от служебни министри, касаещи незаконосъобразни действия, извършени от съвета на директорите на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД и/или от служители на Агенцията по вписванията, както и от длъжностни лица от Министерския съвет, Министерството на здравеопазването във връзка с учредяването на дейността на дружеството.


- С постановление от 9 август 2021 година на Софийската градска прокуратура на антикорупционната комисия е възложена проверка по сигнал относно реда за отпускането, разходването и отчитането на безвъзмездна хуманитарна помощ, предоставена на Република Хърватия. Сигналът е подаден от служебен министър на вътрешните работи.


- По сигнал на министъра на финансите и министъра на регионалното развитие и благоустройството градската прокуратура е образувала преписка за нарушения по 14 договора за поддръжка и ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа, сключени след процедура по Закона за обществените поръчки. Изискани са самите договори, както и относими документи от други институции - Агенция за обществени поръчки, АДФИ, АПИ и Министерски съвет.


- Предприети са действия по досъдебно производство по отношение на лице, привлечено като обвиняем, и взета спрямо него мярка за неотклонение "задържане под стража". Подател на сигнала е служебен министър на правосъдието. "Дневник" изпрати допълнителни въпроси до правосъдното министерство за детайли по този сигнал.


- Специализирана прокуратура е предприела действия по сигнал от служебния министър на културата, в който се изнасят твърдения за извършени престъпления, свързани с отпуснати средства за ремонта на "Ларгото".


- В Софийската градска прокуратура е изпратен по компетентност сигнал, подаден от Министерството на околната среда и водите, за евентуални неправомерни действия от директор на дирекция и от бивш служител на министерство.


- Служебен министър на земеделието и храните е предоставил доклад относно констатирани пропуски в дейността на Южноцентрално държавно предприятие град Смолян. Преписката е изпратена по компетентност на Окръжна прокуратура - Смолян.


Отказ от разследване


Приключена е преписка по сигнал на министъра на земеделието, храните и горите за проверка за законосъобразност по спазване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетната дейност по отношение на всички обществени поръчки, договори, решения и разпореждания на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), свързани с дейности за обезвреждане на животински отпадъци за периода 1 януари 2017 година - 14 август 2019 година. Постановен е отказ от образуване на досъдебно производство поради липса на данни за извършено престъпление.


По сигнал, получен от Министерството на правосъдието във връзка с приватизацията на "Видахим" АД, има отказ да се образува досъдебно производство поради липса на данни за извършено престъпление.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 317 Неутрално
 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 853 Весело

  Каскета си го е причинил? Не мога да повярвам, че ще тръгне да разследва пътя който води до чекмеджетата на Бай Х.

 3. 3 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2585 Любопитно

  Когато има 800 свидетели ... , ясно къде иска ГЕШЕВ да закара разследването :) Няма алтернатива за прокуратурата , тя трябва да стане полезен за България ОРГАН , а не хора на заплати ... които се съюзяват със ТЪМНИТЕ сили ..

 4. 4 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално
 5. 5 Профил на coy341048611
  coy341048611
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Гешев ще разследва шайката на Баце? Това виц ли е? Защо само ГЕРБ и ДПС не искат смяната на главния прокурор? Отговаряйте веднага, фенове на банкенския Заец!

 6. 6 Профил на witch_doctor
  witch_doctor
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Почна се, все пак.
  —цитат от коментар 4 на Тsonkooo


  Ти сериозно ли?

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5068 Весело

  800 свидетели не са ли малко

 8. 8 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Емил Азар го е написал много добре

  "............... Да залагаш на Борисов и ГЕРБ е все едно да си купиш фабрика на 8 септември.
  Бившият премиер и аверите му притежават огромен финансов ресурс, но единствената им мисъл е къде да скрият придобитите милиарди, а не да ги раздават. За да си спасят задниците, ще накиснат хора от по-ниските нива да отговарят за техните зулуми и престъпления........ "

  Сега ще хвърлят някои калинки на вълците, за да се спасят големите.

 9. 9 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Всички са възложени на спеца. Така ще се мъчат да спасят закриването му. Ама няма.

 10. 10 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#6] от "witch_doctor":

  Иска ми се да вярвам, пътнотранспортните фирми протестират срещу нова година още от времето на Божков, заплашваше че ще ги изкара на жълтите плочи, спираха ги на Цариградско, Борисов приемаше Божков и им броеше милиард и триста беше последния път, като новогодишен подарък, да видим сега дали ще се огънат.

 11. 11 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 937 Неутрално

  При тази масирана атака на библиотекаро-сарайската мафия, някой вярва ли, че Гешев ще причини вред на които е подчинен?

 12. 12 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 494 Неутрално


  ПЕПИ ЕВРОТО кога ще разпитвате?

  Или е твърде влиятелен за да бъде разпитван?

 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  Някой ще изгърми, не всички, но бушони ще има. От 200 млн. на 900 млн., вчера бяха 800 млн., всеки ден повече.

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Весело

  Сетила се Мара да се побара...

 15. 15 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално

  До коментар [#14] от "hodounski":

  По-добре късно, отколкото никога.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  ще разпитва 800 свидетели за "Автомагистрали"
  _________________________
  Не е ли по-добре 10 000?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  При тази масирана атака на библиотекаро-сарайската мафия, някой вярва ли, че Гешев ще причини вред на които е подчинен?
  —цитат от коментар 11 на mara71


  Гешев се държи оправдателно към строителната мафия, защото има признаци,че благодарение на схемата с Ваклин му дадоха поста!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Стефан Янев беше казал, че са пуснали над 60 сигнала.
  Гледам го няма и този за безобразията в болница Лозенец

 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  'Ба си! Прокуратурата щяла да разследва?! Че къде фрейма до сега? Гешев (е радост) защо се правеше на разсеян? То и аферата КТБ щеше да се изясни, и осемте джуджета, и Мата Хари. Сега се заемат с ларгото и магистралите. Накрая ефекта е - нулев, естествено. Виновни няма, няма и да има. Вие, какво очаквате? (саркастично)

 20. 20 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4422 Неутрално
 21. 21 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Докато вярното куче Гешев скрива кокалчета под килима, Пеевски ще бъде нагласен като депутат с имунитет, а Бойко ще ни уверява, че няма нищо общо с кражбите, и че някой друг обслужва руските интереси.
  Мафията не си дава властта и се прави на безразлична към американските санкции и Кутията на Пандора.

 22. 22 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  До коментар [#21] от "mara71":

  А за Панама пейпърс нещо да кажем? Същата работа!
  Пред чуждестранната търговска,финансова и енергийна обсада местните играчи като Пеевски само са обирали трохите от масата като подставени лица!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 23. 23 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4547 Гневно

  800 свидетели не са ли малко
  —цитат от коментар 7 на pet_fire


  Поне 8000 трябва да са свидетелите, че докато каскетурата ги разпита да може да изтече давността!

 24. 24 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#2] от "Големи яйца:)":

  Аз по-скоро подозирам, че ще стане както се пееше в незабравимия български филм "Кит":

  "От нищо нещо правим и веем знамена!"

 25. 25 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  Мафията и задкулисието са в ступор.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 26. 26 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Прокуратурата, ако искаше да свърше нещо щеше да извика една фирма, която проверява качеството на пътищата в Германия или Нидерландия и с протокола от проверките щеше да повдигне обвинения на шефовете в АПИ и собствениците на фирмите. А със тия 800 или 8000 свидетеля, делото ще е по невъзможно и от това за КТБ.

 27. 27 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Прокуратурата, ако искаше да свърше нещо щеше да извика една фирма, която проверява качеството на пътищата в Германия или Нидерландия и с протокола от проверките щеше да повдигне обвинения на шефовете в АПИ и собствениците на фирмите. А със тия 800 или 8000 свидетеля, делото ще е по невъзможно и от това за КТБ.

 28. 28 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Прокуратурата ще си остане само с проверките, евентуално може да се повдигне обвинение на неизвестен извършител. Но повече от това, с този съдебен съвет и това ръководство, няма да се случи..

 29. 29 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 838 Весело

  800 свидетели? Аха. Ясно. А обвинителния акт за КТБ го четат в съда вече втора година и май са стигнали до половината.

 30. 30 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 546 Гневно

  С този главен каскет, няма смисъл да гледат сигналите...

 31. 31 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Прокуратурата проверява ремонта на "Ларгото", ще разпитва близо 800 свидетели за одита на "Автомагистрали"
  —цитат от коментар 0 на статия


  Който си е почитател на дизела, остава завинаги такъв (Иван Гешев: "Нашият НПК е като полет до луната с ракета с дизелов двигател").

  Опасявам се, че разпитът на свидетел с № 457 няма да е възможен, понеже човекът се е поминал.

  В прокуратурите, които не разчитат на дизел за полет до луната, постигат присъди само по документи. И, да - съвсем нищо му няма и на нашия НПК да се работи така.

 32. 32 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Весело

  До коментар [#31] от "inn":

  Гешев чете НПК както дяволът евангелието.

 33. 33 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1821 Весело

  До коментар [#31] от "inn":Гешев чете НПК както дяволът евангелието.
  —цитат от коментар 32 на Един препатил


  Кой сега е сайбията? Втория мъж на първата дама? Да му мисли той е отговорен...

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 34. 34 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Най-важен е Пеевски.
  ДПС се пъне като протурска, за да не си личи руският слугинаж. Те, великите ДПС като че ли забравиха за своя вожд Доган и сега им липсват фанфарите, с които да обявят връщането на великият политик, мислител, следовател, бизнесмен и медиен магнат Делян Пеевски.
  За мощната партия ДПС "Магнитски" нищо не значи, а международният журналистически екип "Пандора" са вятър и мъгла.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  И после ще излезе и ще каже, че не са били открити нарушения.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  До коментар [#29] от "Араламбене му е майката":

  Девет месеца го четоха, накрая промениха закона , да се чете сбит доклад, но и него май не прочетоха, защото се оказа 5000 страници.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK