Само за ден ВиК - Шумен, поиска поскъпване на водата до 4.30 лв. за кубик, а след това даде заден ход

Само за ден ВиК - Шумен, поиска поскъпване на водата до 4.30 лв. за кубик, а след това даде заден ход

© Анелия НиколоваВ рамките само на един работен ден управителката на местното ВиК дружество в Шумен Жанета Панайотова най-напред е поискала рязък скок в цената на водата в града до 4,30 лв. на куб. м още от 1 ноември, а след това се е отказала от собственото си предложение, като е декларирала, че дори то да бъде одобрено от КЕВР, тя няма да го изпълни. В момента цената на водата за домакински нужди в Шумен е 3.40 лв. за кубик, въпреки че отговаря на стандарта за поливна, но не и за питейна.


Информацията за поисканото увеличение е била публикувана най-напред в сайта на ВиК - Шумен, миналата сряда, а след това новината е била потвърдена пред местни медии и лично от Жанета Панайотова. Това очаквано е предизвикало недоволството на потребителите, изразено в стотици гневни коментари в социалните мрежи. Минути след 18 ч. от пресцентъра на ВиК в града разпространиха друго решение, според което цената на питейната вода ще остане непроменена.


"Ръководството на ВиК - Шумен, взе решение да запази действащите цени на ВиК услугите, независимо от решението на КЕВР по предложението за тяхната актуализация, пише във второто съобщение. Дружеството изпълни своя регулаторен ангажимент да предложи корекция на цените на основание чл. 31, ал. 3 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационни услуги и във връзка с увеличение с над 30% на признатите разходи за сметка на непредвиденото и непредотвратимо увеличение с над 100% на цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса." В същия текст Жанета Панайотова е цитирана с думите: "Няма да допуснем промяна на цената на водата, независимо от решението на КЕВР по нашето предложение. Ние разбираме отлично високата социална чувствителност на този въпрос, както и трудностите, които нашите клиенти понасят в резултат на безпрецедентната криза с Covid-19."
Според Васил Тодоров, общински съветник от "Демократична България" в Шумен, става дума за предизборен трик в полза на ГЕРБ. Той твърди, че даденият "заден ход" с цената на водата няма да спаси града по-високи сметки за ВиК услуги веднага след изборите през ноември. "В Шумен партията на Бойко Борисов продължава да управлява чрез кмета Любомир Христов, който е и неин областен координатор, каза Тодоров. Начело на всички институции продължават да стоят назначенията на ГЕРБ. А Жанета Панайотова е едно от тях", твърди Тодоров.


Според Добромир Драев, председател на дясноцентристката група "За Шумен" в местния общински съвет, бързата смяна на позицията на управителя на ВиК в Шумен има и друга стратегическа цел. "С този ход Жанета Панайотова на практика вече си е издействала увеличение на цената на водата в Шумен, но ще пристъпи към него по-късно, смята Драев. Вече има подадено заявление до КЕВР за това и то не е оттеглено, а това означава, че след като регулаторът го одобри, управителят на ВиК - Шумен, може да го приведе в действие във всеки следващ момент със своя заповед."


Бизнес плановете на ВиК дружествата в цялата страна, според които цената на питейната вода за следващите пет години трябва да бъде драстично повишена, вече предизвикаха общественото недоволство, обясни още Драев. "Служебното правителство най-вероятно ще направи всичко възможно тези бизнес планове да не бъдат одобрени, а няма гаранция, че това ще бъде направено и от евентуално редовно правителство, сформирано след изборите. Увеличението обаче ще се случи независимо от всичко именно през поисканото увеличение заради повишените цени на електроенергията за индустриалните потребители."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK