Само за ден ВиК - Шумен, поиска поскъпване на водата до 4.30 лв. за кубик, а след това даде заден ход

Само за ден ВиК - Шумен, поиска поскъпване на водата до 4.30 лв. за кубик, а след това даде заден ход

© Анелия НиколоваВ рамките само на един работен ден управителката на местното ВиК дружество в Шумен Жанета Панайотова най-напред е поискала рязък скок в цената на водата в града до 4,30 лв. на куб. м още от 1 ноември, а след това се е отказала от собственото си предложение, като е декларирала, че дори то да бъде одобрено от КЕВР, тя няма да го изпълни. В момента цената на водата за домакински нужди в Шумен е 3.40 лв. за кубик, въпреки че отговаря на стандарта за поливна, но не и за питейна.


Информацията за поисканото увеличение е била публикувана най-напред в сайта на ВиК - Шумен, миналата сряда, а след това новината е била потвърдена пред местни медии и лично от Жанета Панайотова. Това очаквано е предизвикало недоволството на потребителите, изразено в стотици гневни коментари в социалните мрежи. Минути след 18 ч. от пресцентъра на ВиК в града разпространиха друго решение, според което цената на питейната вода ще остане непроменена.


"Ръководството на ВиК - Шумен, взе решение да запази действащите цени на ВиК услугите, независимо от решението на КЕВР по предложението за тяхната актуализация, пише във второто съобщение. Дружеството изпълни своя регулаторен ангажимент да предложи корекция на цените на основание чл. 31, ал. 3 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационни услуги и във връзка с увеличение с над 30% на признатите разходи за сметка на непредвиденото и непредотвратимо увеличение с над 100% на цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса." В същия текст Жанета Панайотова е цитирана с думите: "Няма да допуснем промяна на цената на водата, независимо от решението на КЕВР по нашето предложение. Ние разбираме отлично високата социална чувствителност на този въпрос, както и трудностите, които нашите клиенти понасят в резултат на безпрецедентната криза с Covid-19."
Според Васил Тодоров, общински съветник от "Демократична България" в Шумен, става дума за предизборен трик в полза на ГЕРБ. Той твърди, че даденият "заден ход" с цената на водата няма да спаси града по-високи сметки за ВиК услуги веднага след изборите през ноември. "В Шумен партията на Бойко Борисов продължава да управлява чрез кмета Любомир Христов, който е и неин областен координатор, каза Тодоров. Начело на всички институции продължават да стоят назначенията на ГЕРБ. А Жанета Панайотова е едно от тях", твърди Тодоров.


Според Добромир Драев, председател на дясноцентристката група "За Шумен" в местния общински съвет, бързата смяна на позицията на управителя на ВиК в Шумен има и друга стратегическа цел. "С този ход Жанета Панайотова на практика вече си е издействала увеличение на цената на водата в Шумен, но ще пристъпи към него по-късно, смята Драев. Вече има подадено заявление до КЕВР за това и то не е оттеглено, а това означава, че след като регулаторът го одобри, управителят на ВиК - Шумен, може да го приведе в действие във всеки следващ момент със своя заповед."


Бизнес плановете на ВиК дружествата в цялата страна, според които цената на питейната вода за следващите пет години трябва да бъде драстично повишена, вече предизвикаха общественото недоволство, обясни още Драев. "Служебното правителство най-вероятно ще направи всичко възможно тези бизнес планове да не бъдат одобрени, а няма гаранция, че това ще бъде направено и от евентуално редовно правителство, сформирано след изборите. Увеличението обаче ще се случи независимо от всичко именно през поисканото увеличение заради повишените цени на електроенергията за индустриалните потребители."

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  Ако се не лъжа, г-жа Панайотова беше близка във всяко едно отношение с Илиян Илиев, който от директор на ВиК Шумен, стана директор на ВиК Холдинга... ;)

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Щото са и казали, че може утре да не се появи на работа, поради инцидент!
  Не стига, че е само за миене водата, ами и искат златна да я направят.
  Десетки години, навсякъде у нас, над 50% от водата се губи, поради некачествена ВиК мрежа, за което си плащаме, ами и още искат!
  Тази зима ще е страшно!

 3. 3 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Опипват почвата, ще стане и по-съпа водата!

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2603 Неутрално

  България е една от най-богатите на вода, странно ,че толкова много се краде и водата е толкова скъпа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Подмяната идва със страшни темпове... Безработица, пандемия, висока инфлация, постоянно растящи цени, замразени доходи...

  ДБ=БКП
 6. 6 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1012 Неутрално  След покачване на цените на енергията при това на всякаква , електрическа , топлоенергия , газ , нефт , въглища , винаги следва покачване и на цената на водата , както и практически на всички хранителни продукти , бяла и черна техника итн . Това е аксиома . Именно затова истинските държавници , проницателните и предвидливите , винаги се стремят да осигурят енергоносители на ниски и предвидими цени . Енергията е кръвта на икономиката на една държава . 7. 7 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1468 Любопитно

  До коментар [#5] от "anonimnii":

  Тъй тъй хортувай а защо Пройзводството расте?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  България е една от най-богатите на вода, странно ,че толкова много се краде и водата е толкова скъпа!
  —цитат от коментар 4 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Спрямо западните стандарти, цената на водата в България е една от най-евтините. България е богата на минерални води и термални извори , но тези води не се използват рационално.

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#7] от "dedoliben":

  Расте в сравнение с миналата година ли? Айде вие дето се правите на тъпи сами си отговорете.

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Еми как няма да дадат назад, като са си рискували здравето и може би дори живота. Шуменци едва ли са от най-търпеливите, нищо че бая се успаха последните 12-13 години.

  мурзилка
 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  В Шумен и особено в селата в областта живеят много турци... Все пак турците в Северна България бяха първите които тръгнаха без страх да протестират срещу насилствената смяна на имената. Това се случи през 1989 г. от едно село тръгнаха хора, после се присъединиха от следващото село и т. н. и тълпата стана доста внушителна. Тоталитарният режим хвърли срещу протестиращите армията и имаше и убити, но това не спря хората.

  ДБ=БКП
 12. 12 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Нека да минат изборите, ще я поискат още по-настоятелно!!!

 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  коментар [#8] от "tacheaux":

  Това ЕСЕ ли е, не съм сигурен дали ти си автора. Чел съм го някъде и то сравнително отдавна, ако не в статия, може би в нечий коментар...Може и да се лъжа, но май не еднократно и последният път май...Да си помисля още малко...май все пак коментар под една от статиите за язовирната криза в Перник. Нищо чудно дори самият аз да съм имал коментар с подобно значение...но в случая ми се набива прилика не само по значение, ами ми изглежда като клише, което някой си пази в пълен с клишета компютърен склад с данни и ги копира от там и поставя в коментарите. Това за богатството на България с води, съм го чел още през соца...без частта колко се опропастява в нечия грешна изгода, или въобще се оставя само да си изтече без да се ползва. А да се оставя определен отток неизползван, е задължително бои закон, щото и рибата иска да живее, имаше нещо там за биоразнообразието, популациите и др. не помня всичко. Чудя се какво да мисля по въпроса. От личен опит, климатът вече е е същият като преди 35 години. И не съм уверен че богатството ни на(годни за питейна употреба) води, продължава да е каквото имахме тогава.

  мурзилка
 14. 14 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Водоснабдяване и ценообразуване на водата трябва да бъда работа на местната власт.

  Щото едва ли на някой му пука, че Перник останал без вода, освен на жители му, дето се мъчат. :)

 15. 15 Профил на Бони и Клайд
  Бони и Клайд
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Поскъпване на водата?
  Гарантирано от резидента и ОФ-то!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  В Шумен ползваме / не пием, защото от години не става/ най скъпата вода и пак искат да увеличават цената. А от чешмите тече нещо жълто и мътно, дори за миене често не става.

 17. 17 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#13] от "Маршалов":

  Ох, по-добре късно, отколкото никога.
  Климатът НЕ е същият като преди 35 години. Не знам къде се е загубило "НЕ"-то. Да се чете с "НЕ".

  мурзилка
 18. 18 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  ВиК Шумен не беше ли онова с почти 70% загуби на вода?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK