Корабът Vera Su вече се смята за потънало имущество (обновена)

Vera Su

© Александър Тодоров, Maritime.bg

Vera SuМашинното отделение на кораба Vera Su е запълнено с вода и корпусът на кораба е компрометиран. Причината са вратите, които не са с достатъчно добро уплътнение. Така плавателният съд се смята за потънало имущество", заяви директорът на агенция "Морска администрация" Венцислав Иванов, цитиран от БНТ. Той обяви резултатите от направения днес водолазен оглед на плавателното средство.


Корабът е в заседнало стабилно състояние, което не позволява да се пречупи. Няма как и да потъне повече, тъй като е изцяло легнал на дъното, обясни Иванов. Необходимите документи не са били иззети от водолазите, тъй като обстановката не е позволявала. При първа възможност ще бъде изкарано всичко, необходимо на прокуратурата. Видеоматериалите и снимките, направени от водолазите, ще бъдат прегледани утре. От властите очакват корабособственика да обяви, че или изоставя кораба, или ще продължи да извършва някаква дейност по извличането му като потънало имущество. Има възможност да се отворят люковите закрития, за да бъде разтоварен товарът, но операцията ще бъде много сложна.


"С корабособственика нещата са по-сложни, тъй като комуникацията ни е сложна, освен това има правна част, която "Морска администрация" не може да покрие сама", каза капитанът.
Според основната версия до момента корабът Vera Su най-вероятно се е отклонил от курса си, тъй като вахтеният втори помощник-капитан е заспал. Това съобщи по-рано днес на брифинг в Каварна следователят от Националната следствена служба Иво Ангелов. Според него обаче вина за инцидента носят двама души, срещу които вече е повдигнато обвинение.


"Доказателствата, събрани до момента, сочат, става въпрос за заспиване на вахтения в рамките на 15-20 минути, което е довело до засядането на кораба, каза Ангелов. Корабът е трябвало да завие наляво преди брега, но вместо това е продължил направо."


По време на днешния брифинг стана ясно също, че има съмнения за унищожаване или манипулиране на част от корабната документация. "Действията на екипажа ни водят до това да мислим, че нещо не е както трябва", каза още Иво Ангелов. Според него щели да бъдат проверени и записите от видеокамерите на борда на кораба, както и дали част от тях не са били унищожени.


По-късно следобед екип на Националната следствена служба, спуснат от гумена лодка, се качи на кораба за проверка. Според Ангелов целта на операцията е да се проверят трюмовете и машинното помещение, както и дали има манипулация в навигацията.


Националната следствена служба е доставила на място и собствена лаборатория, с която ще направи своя проверка за евентуално замърсяване на морската вода около Vera Su. "Длъжни сме да проверим резултатите, затова сме с наша лаборатория, каза Иво Ангелов. Освен това има съмнения, че в товара освен декларирания карбамид има още нещо. Първо искаме да проверим, след това може да се окаже, че съмненията ни са неоснователни."


Вчера министърът на транспорта Христо Алексиев се срещна във Варна с представители на салвидж компанията, както и със застрахователите на кораба и товара му.


"Корабособственикът умишлено не предприема никакви адекватни действия по спасяването на кораба и неговия товар и го води към затопяване с идеята да получи сумите от застраховката", каза след срещите си транспортният министър.


Представителите на салвидж компаниите "Смит салвидж" и "Мултрашип" са обяснили, че имат готовност веднага да започнат действия по изтегляне на кораба от скалите край Яйлата и дават гаранции за бързото разрешаване на ситуацията. До този момент обаче те не са получили възлагане от страна на турския оператор на кораба.


Застрахователите на товара са споделили с транспортния министър притеснение от разнопосочните сигнали, които операторът на кораба отправял към различни институции. Според Алексиев това можело да се тълкува като опит за изкуствено забавяне на процеса по спасяване на кораба, за да бъдат реализирани приходи от застраховката.


"Няма да толерирам подобно поведение спрямо българската държава, каза по този повод министърът на транспорта. Всички заинтересовани страни работим в пълна координация, за да се защити интересът на страната ни, да се минимизира негативното влияние върху околната среда и да не се допусне опит за застрахователна манипулация. Държавата ще претендира всички направени разходи по операцията и евентуални щети", каза още Христо Алексиев.

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Това го знаеме отдавна.
  Заспиване, след тежка алкохолна интоксикация.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2926 Весело

  След едномесечни родилни мъки на планината се роди ...
  Явно са нямали чистачка на борда, та тя да е виновна.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1213 Гневно

  Да кажат какво са щели да разтоварват на това място. Резерват, не пускат пиле да прехвръкне, само точни хора, чудесно място за контрабанда.

 4. 4 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Май на това място преди време бяха намирали бали с кокаин.
  Та на тези моряци задържането в български арест може да им удължи живота.

  Panta rhei....
 5. 5 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Вера потъва по-бързо от България!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 6. 6 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 387 Весело

  Защо корабът вече почти не се вижда, нали радевите хора казаха, че бил укрепен добре и нямало проблеми. А по БНТ даваха хора наети от собственика, някакви холандски специалисти, които на въпрос може ли да се спаси кораба, отговориха с НЕ , защото има много лоша пробойна под водата и от там изтичат хилядите тонове с торове, дето не били вредни според управляващите

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Като се нашмъркат рибите наоколо. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Румцайс
  Румцайс
  Рейтинг: 560 Неутрално

  На тези хубостници някой успя ли да има направи проби за алкохол и наркотици?

 9. 9 Профил на Румцайс
  Румцайс
  Рейтинг: 560 Неутрално

  На тези хубостници някой успя ли да има направи проби за алкохол и наркотици?

 10. 10 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Вера Су и суверена от левундери, който докара онези, които не могат да се справят с един кораб, а отворили такива уста да лапнат държавата. Сещайте се, когато гледате новите цени в магазините.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  То някой и българската морска администрация е спал и не ги е предупредил, че вървят към скалите.

 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Кога ще надуваме италианските баржи?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3790 Весело

  До коментар [#3] от "442":

  " Да кажат какво са щели да разтоварват на това място. Резерват, не пускат пиле да прехвръкне, само точни хора, чудесно място за контрабанда."

  Е, вече сме с един контрабанден канал по - малко.....

 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Весело

  ""Доказателствата, събрани до момента, сочат, става въпрос за заспиване на вахтения в рамките на 15-20 минути, което е довело до засядането на кораба, каза Ангелов. Корабът е трябвало да завие наляво преди брега, но вместо това е продължил направо."

  Егати гениалния вахтен който докато спи може да паркира кораба на метри от скалите! Това много будни посред бял ден трудно ще го направят!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Любопитно

  Това го знаеме отдавна.Заспиване, след тежка алкохолна интоксикация.
  —цитат от коментар 1 на schwimmwagen


  Хем пиян, хем заспал а успява да спре в непрогледната нощ гемията на метри от скалите вместо да се разбие в тях?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Гневно

  То някой и българската морска администрация е спал и не ги е предупредил, че вървят към скалите.
  —цитат от коментар 11 на Роси


  Предупредени са но били изключили радиостанцията както и алармата която се включва ако се отклонят от курса. Турците ни разиграват както си искат.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 836 Весело

  От това ще стане хубава приказка за лека нощ🤪

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 18. 18 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 793 Гневно

  До коментар [#1] от "schwimmwagen":

  Човекът е заспал, защото е бил преуморен!
  Чорбаджията на кораба за да печели повече е намалил до минимума – 9 човека.
  Това значи работен ден от 12-15 часа,

  До коментар [#8] от "Румцайс":


  До коментар [#15] от "Julian Mall":

 19. 19 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 793 Гневно

  До коментар [#1] от "schwimmwagen":

  Човекът е заспал, защото е бил преуморен!
  Чорбаджията на кораба за да печели повече е намалил до минимума – 9 човека.
  Това значи работен ден от 12-15 часа,

  До коментар [#8] от "Румцайс":


  До коментар [#15] от "Julian Mall":

 20. 20 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  "Представителите на салвидж компаниите "Смит салвидж" и "Мултрашип" са обяснили, че имат готовност веднага да започнат действия по изтегляне на кораба от скалите край Яйлата и дават гаранции за бързото разрешаване на ситуацията. До този момент обаче те не са получили възлагане от страна на турския оператор на кораба."

  Че нашата държавица не може ли да им го възложи и после да си търси парите по съдебен ред от собственика вместо да чакаме да стане още по-голяма беля?

  Не ме търсете преди обяд
 21. 21 Профил на helemong
  helemong
  Рейтинг: 171 Неутрално

  Махнете некадърника, който съсипа Морска администрация Варна Валентин Енчев.
  Този мишок 11 година обслужва Домусчиеви и Доган по морските далавери.

 22. 22 Профил на st0rmbringer
  st0rmbringer
  Рейтинг: 334 Гневно

  Не заспиване, а будна кома поради потресаваща некомпетентост на целокупното слежубно правителство и техния ментор Радев, е причината за невиждания цирк и предстояща екокатастрофа в Яйлата!

 23. 23 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  смешно оправдание

  и смешни подозрения, които подозрения ще си останат - защото тези, които сега разследват, СЕ ТУТКАХА!

  и смешни закани накрая - очевидно за да прикрият безсилието, да замажат излагацията


  но пък преди доста часове чух по радиото, че съюзът на българските морски капитани (не запомних заглавието на организацията) се обявили в защита на арестуваните; е, разбирам ги, и аз съм против затворите
  но ме притеснява друга - това рипане и професионална солидарност ми мирише на осъзнаване на собствената некомпетентност, склонност към гафове и "аварийно поведение"

  та нещата така ще си останат
  с последствия единствено за рибоците в района...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 24. 24 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 145 Весело

  "Заспиване на втория помощник-капитан..." да се чете "Препиване на втория помощник-капитан...".

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3765 Весело

  Да няма някъде сврян 1-2 тона кока?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 26. 26 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  То някой и българската морска администрация е спал и не ги е предупредил, че вървят към скалите.
  —цитат от коментар 11 на Роси


  Т'ва сериозно ли? След 2 часа опити - никой не бил ги предупредил :О Сигурно трябваше да гръмнат по кораба, та да ги събудят. Освен всичко друго, заспалият не знаел английски.

 27. 27 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2505 Неутрално

  [quote#15:"Julian Mall"][/quote]

  И като е заседнал в скалите, как искаш да се разбие.

  Някои са виждали кораб само на картинка и пишат небивалици.

 28. 28 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Тоя неадекватник транспортния министър, какво чака още ами не тръгва!?

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Собственикът ще вземе застраховката , а държавата ще трябва да извади това корито.

 30. 30 Профил на gelethian
  gelethian
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Потъна един ден по-късно отколкото предвидих. Браво на Морска Администрация и на всички държавни бръмбари и калинки. Сега цяла есен и цяла зима ще си седи там и ще си изтича тор малко по малко, както и смазочни материали и останалото гориво на дъното на резервоарите. Накратко акваторията на Яйлата и драскаме за поне една-две годин напред.

  Alea iacta est!
 31. 31 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 235 Неутрално

  m/s “Vera SU” не е излъчван сигнал “бедствие”, сигнал “помощ”

 32. 32 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#11] от "Роси":

  Росице, там има един фар, който ги е предупреждавал от далече ама кой да реагира- Плували са къв него.

 33. 33 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 844 Неутрално

  И на малките деца е ясно че кораба е бил изпратен нарочно да заседне точно там и да потъне! Въпроса е, кой стой зад цялата работа? (глобалистите)

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 34. 34 Профил на martin pavlov
  martin pavlov
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#5] от "Красимир Андонов":

  Вера поне се е стабилизирала и не потъва повече.

 35. 35 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 662 Весело

  Всичко е по план, на пролет ще има и акт 16

 36. 36 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1103 Весело
 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Защо не след тежка идеологическа?

  пп
  Зная и предполагам правят две неща.
  Понеже са различни.

  До коментар [#1] от "schwimmwagen":

  Това го знаеме отдавна.
  Заспиване, след тежка алкохолна интоксикация.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Потънаха и гемиите на държавата като такава !!!

 40. 40 Профил на dobadoba
  dobadoba
  Рейтинг: 80 Неутрално

  За протокола: как ще е потънал, щом е над вода?..

 41. 41 Профил на Divaka
  Divaka
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Трябва да има сега една сериозна глоба на Турския превозвач, за всички разходи от наша страна по обезопасяването, премахването и преработката на кораба в скрап, като и солидна глоба за навлизане в резерват умишлено увреждане на Българска собственост. Помните ли заседналия кораб в Суецкия канал - и съответно глобата, която получи за изваждането му от там.

  一期一会
 42. 42 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  [quote#15:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 27 на Галя Станчева
  И като е заседнал в скалите, как искаш да се разбие.Някои са виждали кораб само на картинка и пишат небивалици.[/quote]

  Май ти си гледала кораби на картинка! Не знам как си представяш кораб натоварен до дупка с тонове карбамид да се движи срещу брега на пълна скорост но вместо да се блъсне с носа директно в скалите на брега елегантно се е завъртял около него с минимална пробойна на носа и няма нито един пострадал от екипажа? Като дете лично съм наблюдавал как пътнически кораб трудно акостира на пристанището и понякога му се налага няколко пъти да прави заход за да се приближи на нужната дистанция за да хвърлят въжетата за привързване към кея.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 43. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  До коментар [#11] от "Роси":Росице, там има един фар, който ги е предупреждавал от далече ама кой да реагира- Плували са къв него.
  —цитат от коментар 32 на ahasver


  Фаровете са за заблудени рибарски лодки. Вера-Су е имала модерна навигационна система с GPS и радар.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 44 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Освен потънало имущество и символ на половингодишното управление на Румен Радев. Ще остане да стърчи така - полупотопен, като грозно петно върху най-красивия ни бряг.

 45. 45 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Министърът на екологията при Борисов Емил Димитров-Ревизоро, питан той какво би направил в такава ситуация, каза - до часове щях да съм на мястото и да почна разговори, с румънци, украинци, руснаци, турци за необходимите влекачи, баржи, кранове и пр. Щом видя, че нашите не стават. До два-три дни проблемът трябваше да е приключен. Край на цитата. Въпросът е защо малинките на Румен Радев се ослушваха 10 дена. Страх ги беше да поемат инициатива, а и да безпокоят шефа, който беше зает да се кипри пред "цвета на нацията" и да прави предизборни обиколки. Това му е лошото на авторитарното управление. Пълен ступор без тежката дума на шефа.

 46. 46 Профил на Koothrapalli
  Koothrapalli
  Рейтинг: 217 Весело

  Туристическа атракция. Защо не?

 47. 47 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#43] от "Julian Mall":

  Фаровете отдавна са включени в ДПС системите и имат транспондери.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK