Янаки Стоилов: Промени в Закона за обществените поръчки ще спрат порочни процедури

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов обясни, че лошите практики при "ин хаус" процедурите преобладават пред добрите примери.

© Юлия Лазарова

Служебният правосъден министър Янаки Стоилов обясни, че лошите практики при "ин хаус" процедурите преобладават пред добрите примери.Лошите практики и заобикалянето на обществени поръчки с "ин хаус" процедури преобладават пред добрите и прозрачни решения по възлагане на дейности. Това обясни министърът на правосъдието Янаки Стоилов на съвместна пресконференция със зам.-министри на финансите и икономиката.


По думите на Стоилов с малки промени в Закона за обществените поръчки може да се избегне превратното използване на "ин хаус" процедурите, а подкрепата за нормативни промени в тази насока може да бъде "разделителна линия" за партиите, които ще влязат в следващия парламент и ще могат да покажат отношението си към разходването на публични средства.


Стоилов обясни, че "ин хаус" процедурите са добра практика, която обаче често се използва за заобикаляне на обществени поръчки и води до липса на прозрачност и негативи за сметка на държавата.
"Ин хаус" по същество представлява вътрешно възлагане. Когато дадено министерство, държавно ведомство или община правят вътрешно възлагане, те използват собствени структури, без да е необходимо да прилагат общия ред за обществените поръчки, когато се извършват дейности, възложени от публични институции. Самият "Ин хаус" е процедура, съвместима с европейските регулации, разбира се, при определени условия и ограничения", обясни Стоилов.


По думите му обаче широка практика през последните години е с тези процедури да се злоупотребява.


"Виждаме в областта на пътното строителство, икономиката, енергетиката, транспорта и други области превратно използване на "ин хаус" процедурите за избягване на обществени поръчки. В тези случаи държавния дружества се използват като посредник за превъзлагане на дейности без изпълнение на конкурентни условия и публичност. Има и обратни случаи, когато държавата е създала свои предприятия, но те не се използват пълноценно за дейностите, за които са предназначени - например в сектора на отбраната", даде примери Янаки Стоилов.


"Ин хаус" да ползва при не по-малко от 80% самостоятелно изпълнение по договора


Той смята, че с малки промени в чл. 14 от Закона за обществените поръчки тези порочни практики може да бъдат преустановени. По думите му едно от обмисляните предложения е "ин хаус" процедурите да се използват, когато юридическото лице разполага с необходимите човешки и технически ресурси, за да осигури самостоятелно изпълнение на не по-малко от 80% от дейностите по договора.


Зам.-министърът на правосъдието Иван Дерменджиев даде пример с договори, спечелени от дружеството "Автомагистрали", за които и възложителят, и изпълнителят са били наясно, че "Автомагистрали" няма капацитета да изпълни.


"Дружеството печели "ин хаус" договори, възлага му се строителство. Ползвайки института на възлагането "ин хаус", не превъзлага строителни работи, а наем а строителна техника, закупува материали, а техниката се наема заедно с персонала. Това е скрито превъзлагане на строителни работи. По този начин безпрецедентно грубо се заобикаля законът, защото ползите отриват в дружествата, които изпълняват тези работи", подчерта Дерменджиев.


Той каза, че тези дружества получават плащанията, без да участват в нормална, прозрачна и конкурентна процедура по обществена поръчка, а негативите остават за държавните компании, тъй като "Автомагистрали" отговаря и носи гаранционна отговорност за извършените работи от други лица.


"Това е конкретен пример, с който да се разбере колко са опасни този тип възлагания, без да са въведени ясни правила, по който да се случат", обобщи Дерменджиев.


Зам.-министърът на икономиката Красимир Киряков посочи като емблематичен пример случая с "Държавна консолидационна компания" и прокуратурата се е самосезирала, след като дружеството е сключило договори с "Монтажи", държавна строителна фирма, която също е под шапката на Министерството на икономиката (МИ) за ремонт на язовири. Договорите са на обща стойност над 630 млн. лева, които са били изплатени авансово, а "Монтажи" няма капацитет да извърши планираните дейности и без конкурс ги превъзлага на частни компании.

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бони и Клайд
  Бони и Клайд
  Рейтинг: 154 Неутрално

  Дайте на Янаки и на Гечев да правят и икономиката, та да си спомним позабравеното минало :))))

 2. 2 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Това означава ли, че досегашните процедури са според закона и всичкото плюене на Комитова е било само с политическа цел!?!?!?

 3. 3 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Това означава ли, че досегашните процедури са според закона и всичкото плюене на Комитова е било само с политическа цел!?!?!?
  —цитат от коментар 2 на svoboden


  Точно това означава!

  Янаки Стоилов така ще промени закона, че само техни фирми да получават държавни поръчки!

  ДБ: Време е да спечелим България
 4. 4 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  По принцип служебните правителства са само за да организират изборите, но защо служебните на пРезидент Радев се опитват да променят основни закони, без да имат необходимата подкрепа на законно избран Парламент?

  Време е за промяна на Конституцията, служебно остава предното правителство, както е в Германия, Белгия, Холандия и почти цяла демократична Европа!

  ДБ: Време е да спечелим България
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3584 Неутрално

  Законът за обществените поръчки е съставян от Делян Пеевски и Ахмед Доган по такъв начин, че през една "държавна фирма" (с три бюра, два компютъра и един бус/баничарка) да се възлагат на "подизпълнители" договори за милиарди без търг и конкурс.

  А също и обществена поръчка с първоначален бюджет 30 милиона да може да набъбва на 2 милиарда.

  Затова герболяка и техните началници от ДПС ще се борят с нокти и зъби на де бъде променян.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  И как ще стане това, с комисия по 'инхауса'?
  Правителството на Боко се обърна към 'инхауса' след няколко серийни обжалвания на напълно изрядни големи обществени поръчки. Финансирането го имаше, поръчките бяха блокирани, а времето течеше без да се прави нищо.
  По скоро трябва да се работи по ЗОП така, че да не се блокира работата по финансиран проект.
  И двете по горе не са работа на служебното правителство. То няма мандат да твори законопроекти.
  Просто предизборен радеФски популизъм

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  Само да вметна, че във връзка с инфлацията, както и че по принцип обществените поръчки се точат доста дълго, като процедура, ОЧАКВАМ В НАЙ*БЛИЗКО ВРЕМЕ, обществените поръчки ДА СЕ ИЗДЪНЯТ!

  [email protected]
 8. 8 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  По принцип служебните правителства са само за да организират изборите, но защо служебните на пРезидент Радев се опитват да променят основни закони, без да имат необходимата подкрепа на законно избран Парламент?Време е за промяна на Конституцията, служебно остава предното правителство, както е в Германия, Белгия, Холандия и почти цяла демократична Европа!
  —цитат от коментар 4 на Полковник Паликъщов


  +++++++
  Надявам се, че накрая точно това ще стане. Защото такива правителства са безотговорни институционално.
  Къде е парламентарния контрол към тях, и да има парламент не могат да бъдат свалени, а практиката показа, че с парламентарни заигравки може да им бъде удължен максимално срокът на действие.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 9. 9 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  "Ин хаус" да ползва при не по-малко от 80% самостоятелно изпълнение по договора"

  Със сигурност ще заложат вратичка и при тази промяна на закона.
  В политиката нищо не се прави, ако някой няма да спечели от него!
  Точно както инхаус процедурите са измислени, за да се заобикаля ЗОП.

  I Want To Believe
 10. 10 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1670 Неутрално

  За Бога братя, не купувайте

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Янаки да каже кой ще плаща за гяволиите на Кирето.
  Сега ще падне указа за назначаването на правителството в частта икономически министър и ще се подкарат едни дела... Това шефове на ББР, това обществени поръчки, не ми се мисли.
  Та Кирето верно може да стигне до Бай Ставри.

 12. 12 Профил на kmat
  kmat
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Това трябваше да се каже от самото начало - че въпросът е дали да се строи бързо по процедири, създаващи предпоставки за корупция или да се забави темпото, но да се прилага стриктно законът и той да се промени, ако и където е необходимо, за да не се заобикаля или тълкува превратно. За това става дума общо взето. Другото е предизборна пушилка.

 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Да уточня / при заложен бюджет - например 50 000 лева/без ДДС/ и изискване за най-ниска цена - обикновено се играе с около 10 до 20 % надолу - тоест 40-45 000 лева/, а при бюджет заложен преди поне година, настоящите цени ще накарат :
  - или фирмите да не участват!
  - или да не изпълнят реалните параметри!
  - или да се чака / неизвестно време / актуализация
  защото цените са вече към 30 до 50 % нагоре !!!

  [email protected]
 14. 14 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1591 Неутрално

  В България порочни процедури за обществени поръчки и корупция няма.
  Гарантирано от г-н Гешев и г-н Цацаров.

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Закона за обществените поръчки ще спрат порочни процедури
  _____________
  Закона трябва да е такъв ,че държавата да плаща по-малко за по-високо качество. С шуро-баджанашкото крило на статуквото до сега е точно обратното!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Те вече са издънени. Пуснали 630 милиона авансово и върви ги търси тия фирми...! Това си е абсолютна кражба!

  Бивш tww09306483.
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#16] от "Petleshev":

  Тия фирми, ясно !
  Аз говоря по принцип за всички !

  [email protected]
 18. 18 Профил на nnedkov
  nnedkov
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Geospatial Analytics приложени върху Инхаус поръчки биха разрешили проблема!

 19. 19 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#15] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":


  Закона за обществените поръчки ще спрат порочни процедури_____________Закона трябва да е такъв ,че държавата да плаща по-малко за по-високо качество. С шуро-баджанашкото крило на статуквото до сега е точно обратното!
  —цитат от коментар 15 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Законът е от Брюксел

  [email protected]
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Неутрално

  Било трудно да се работи с конкурси.
  А как ще правим пазарна икономика без конкуренция.

  подпис
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  До коментар [#20] от "Иван K":

  А как мислиш, колко фирми реално разполагат с техника, кадри и възможности за изпълнение на някаква ОП ?
  Гарантирам ти, че за всяка конкретна ОП , има реално не повече от 3 - ТРИ !

  [email protected]
 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  До коментар [#20] от "Иван K":

  Каква пазарна икономика те гони, като отчетем и , че тези ТРИ , а може и ДВЕ фирми работяр реално заедно в някакъв район и в някакъв бранш ?

  [email protected]
 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  До коментар [#20] от "Иван K":

  Нали не мислиш, че фирма за спедиция ще се захване с ремонт на училище, или фирма за търговия на канцеларски материали, ще осигурява сметопочистване и сметоизвозване?

  [email protected]
 24. 24 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1329 Весело

  До коментар [#8] от "zz_s":

  Точно пък служебните кабинети са най-лесни за сваляне - гласуват редовен кабинет и служебният отива в миналото. Относно парламентарния контрол, практиката от последните години показва, че точно служебните кабинети на Радев бяха подложени на най-сериозен контрол от страна на НС, като всяка седмица министрите и премиерът се отчитаха в пленарна зала. Кога за последен път Буци отиде в НС? 2019 г.? 2018 г.? 2017!?

  Поздравления за коментара, който в 3 изречения не каза нищо вярно.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 25. 25 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1329 Любопитно

  До коментар [#19] от "karabastun":

  Добре де, не те ли е срам да лъжеш така нагло?

  "критерии за възлагане:
  1. най-ниска цена;
  2. ниво на разходите, като се отчита разходната ефективност, включително разходите за целия жизнен цикъл;
  3. оптимално съотношение качество/цена, което се оценява въз основа на цената или нивото на разходите, както и на показатели, включващи качествени, екологични и/или социални аспекти, свързани с предмета на обществената поръчка.
  (3) Избраният критерий за възлагане по ал. 2 се посочва в обявлението, с което се оповестява откриването на процедурата или поканата за потвърждаване на интерес, и в документацията за обществена поръчка."

  У нас Буци строи по критерий "най-ниска цена", за да декласира автоматично чуждестранни участници и да позволи на Вальо, Делян и ко. да строят възможно най-некачествено, за да може след това пътят да се ремонтира през 5 години.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 26. 26 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1329 Гневно

  До коментар [#21] от "karabastun":
  До коментар [#22] от "karabastun":
  До коментар [#23] от "karabastun":

  В цяла Европа са хиляди. Извади достатъчно пари и дори американци ще дойдат да строят тук. Само че Буци не дава - иска да е най-ниската цена, по възможност предварително договорена с изпълнителя, за да може след това да има ресто. Повдига ми се от апологети на организираната престъпност, която граби милиарди от нас! Срам нямаш ли бе, безродник?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  До коментар [#26] от "Darulio":

  Какви глупости, а ?
  Извади достатъчно пари и дори американци ще дойдат да строят тук.
  ОП - първо не са само за строителство !
  - второ - какви пари ще вадиш за ОП, като по принцип - парите се залагат, като бюджет още на проект, и чакаш одобрение ?
  - откъде ще си ги извадиш те тия достатъчно пари , като пере инфлация, бе ?

  [email protected]
 28. 28 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1329 Весело

  До коментар [#27] от "karabastun":

  Само това ли успя да измислиш?
  Да, не са само за строителство. И?
  Да, не се "вадят" парите, ами при оповестяването на обществената поръчка се залагат средствата за нея. И??
  Ще отчетеш инфлацията при организирането на обществената поръчка. И???

  Ако следващият ти коментар ще е толкова неадекватен, по-добре си го спести. Буци има нужда от теб и в други теми, примерно в лайняната статия за лайняната Варна. Фокусирай се там.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Любопитно

  До коментар [#26] от "Darulio":

  В момента текат ОП със заложен бюджет отпреди две, че и повече години !
  Хайде да видя, кой ще ги актуализира, като гарантирам, че парите са недостатъчни към днешна дата!

  [email protected]
 30. 30 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#19] от "karabastun":

  Е то от Брюксел вървят най-големите далавери де!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 31. 31 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Весело

  До коментар [#30] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  :)
  Има бая народ, който обаче вярва , че Борисов е измислил закона за ОП :)

  [email protected]
 32. 32 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  До коментар [#8] от "zz_s":Точно пък служебните кабинети са най-лесни за сваляне - гласуват редовен кабинет и служебният отива в миналото. Относно парламентарния контрол, практиката от последните години показва, че точно служебните кабинети на Радев бяха подложени на най-сериозен контрол от страна на НС, като всяка седмица министрите и премиерът се отчитаха в пленарна зала. Кога за последен път Буци отиде в НС? 2019 г.? 2018 г.? 2017!?Поздравления за коментара, който в 3 изречения не каза нищо вярно.
  —цитат от коментар 24 на Darulio


  Какво общо има неявяването на Боко в парламента с отговорноста на правителството му пред същия.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 33. 33 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2613 Весело

  До коментар [#1] от "Бони и Клайд":

  Всичко гербята трябва да бъдат отбити от държавни пари ! ГЕРБ немогат да не крадат , те генетично са такива ... мисирки , охранители , други криминални
  Да се гушкат там с "другото приятелче на Борисов - Домусчиев ! Пари на тези фирми след като се национализират

 34. 34 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  До коментар [#2] от "svoboden":


  До коментар [#3] от "Полковник Паликъщов":

  На вас, герберите, трябва повече да ви се обяснява.

  "Дружеството печели "ин хаус" договори, възлага му се строителство. Ползвайки института на възлагането "ин хаус", не превъзлага строителни работи, а наем а строителна техника, закупува материали, а техниката се наема заедно с персонала. Това е скрито превъзлагане на строителни работи. По този начин безпрецедентно грубо се заобикаля законът, защото ползите отриват в дружествата, които изпълняват тези работи"
  Това ли е според вас законно? Всички са за затвора и да връщат парите, дадени авансово.

 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  До коментар [#30] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"::)Има бая народ, който обаче вярва , че Борисов е измислил закона за ОП :)
  —цитат от коментар 31 на karabastun


  Всъщност според процедурите и търговете, закона може да се спазва, но да се заобикаля и пак да се гепи, без виновните да отидат на съд , това е измисленото.
  Справки - похарчените пари от СО за една година!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1329 Весело

  До коментар [#29] от "karabastun":

  За последен път ти отговарям, защото се убедих, че коментираш тема, от която не отбираш ИЗОБЩО. Договорите за обществените поръчки МОГАТ да бъдат изменяни с ДО 20 на сто от стойността на сключения договор.

  Закон за обществените поръчки: https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136735703
  Наясно съм, че надали някой измежду плеймейтките на Буци някога го е отварял. Давай, бъди първият.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 37. 37 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3368 Неутрално

  До коментар [#36] от "Darulio":

  За последен път ти отговарям, ЧЕ ел, енергията за фирми е със повече от 100 % увеличение, а за горивата е с 50 %, това се отнася и за ред други неща !
  [quote#36:"Darulio"]До коментар [#29] от "karabastun"Договорите за обществените поръчки МОГАТ да бъдат изменяни с ДО 20 на сто от стойността на сключения договор.Закон за обществените поръчки: https://www.lex.bg/bg/laws/ldoc/2136735703 /quote]
  Докато се направи тази актуализация, а не виждам кой и кога ще я направи - ОП СА БЕЗИНТЕРЕСНИ !
  Чакай сеир , само след двадесет дни !

  [email protected]
 38. 38 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1329 Весело

  До коментар [#32] от "zz_s":

  "Министър-председателят ръководи и координира общата политика на правителството и носи отговорност за нея. "

  Как НС ще се запознае с политиката на правителството, след като отговарящият за нея се крие с години от върховния орган в парламентарната Република България? Ще я преразкаже Менда, ПКП-то или някое министърче ли?
  Май годините беззаконие при режима Борисов са увредили част от хората, че това е нормално. Не, не е, колкото и клакьорките на Буци да го повтарят(е).

  До коментар [#37] от "karabastun":

  😂😂😂

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 39. 39 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 627 Неутрално

  [quote#3:"Полковник Паликъщов"][/quote]

  Да , бе, да.
  И ще ги даде на едни фирми дето нямат техника , щот са наши??Хемус за това се отлагаше защото терена е лош и трябва много да се копае.
  И "пеевски" ще им даде под наем машини заедо с работниците, за милиони, за стотинки?Ха да си купят машини.А и материали , е само машии , дето ББ авансово на далавера преди поскъпването ги купи.
  Ха да си ги купят по пзари цеи,м?И "асе" ще им работи за жълти стотики че а промяата им трябват гратове;ЕК им отсФири гратовете за жълтите павета. ... И още и още ...
  ББ ще ги пита за колко ще строят един километър и що крадат?.
  Тия не мислят с главите си а със задните си части.
  Те това им е промяната.Деградация на разума.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK