Портрети на жени, загинали от домашно насилие, прозират през изложба със снимки на вещите им

Портрети на жени, загинали от домашно насилие, прозират през изложба със снимки на вещите им

© Георги КожухаровНедочетена книга, любим ключодържател, червило - снимки на личните предмети на жени, убити от партньорите си, ще бъдат показани в изложбата "Вещи безценност", която се открива тази вечер на оградата на Британския съвет - на ъгъла на улица "Кракра" и "Оборище" в София. "Колкото и универсални, личните предмети създават връзката на припознаването и съзерцанието в памет на неповторимите хора, които сме загубили завинаги", се казва в описанието на събитието. Изложбата е част от проекта "Да излезем от кръга на полово базираното насилие срещу жени и деца в България" на Българския хелзинкски комитет (БХК) в партньорство с Алианса за защита от насилие, основано на пола (АЗНОП). Автор на фотографиите е Анна Стоева (кратко интервю с нея в края на текста)


"Вещи безценност" имат идеята да свържат зрителя с всяка от жените, използвайки предметите като ключ към човека, който е била", пишат още от организаторите. Експозицията ще може да бъде видяна до 28 октомври, като след това ще бъде показана и на други открити локации в София.


"Вещи безценност" е част от кампания на Българския хелзинкски комитет и АЗНОП към проект за превенция на насилието, основано на пола. В рамките на кампанията стартира и сайтът spasena.org в помощ на хора, страдащи и засегнати от домашно насилие. Предстои и разпространение на социално ангажиран видеоклип по темата с ново изпълнение на песента на ПИФ «Приятел», която групата специално предостави за кампанията.


Авторът на изложбата пред едно от паната.

Авторът на изложбата пред едно от паната.
Анна Стоева, фотограф: Връщането към хората, които сме загубили, е пътят към справянето с болката


Как се появи идеята за тази изложба?


- Идеята дойде от цялостната идеята за кампания и за видеото към нея, които се въртяха около идеята за женското приятелство. И как може с подкрепа между приятели да се намерят стъпки за вадене на жени, попаднали в ситуация на домашно насилие. И там се появи този образ на липсващата приятелка, на човека, който сме загубили. И след това дойде идеята да разкажем, да се свържем с този човек чрез предмети. Но тъй като, за да се проучи тази тема, ми се наложи да изчета всевъзможни медии от всякакъв вид и характер, със сензационните новини около смъртта на тези жени, където не се научава нищо лично за тях.


Идеята е с изложбата да разкажем какви са били, с техните хобита и професии, с малките им джунджурийки, които показват характер. Те хем са много индивидуални, хем са много универсални и всяка една от нас може да се припознае в тях. В един пълноценен човек, който не е получил подкрепата, за да се спаси от ситуацията на насилие.


Какво е усещането да се снимат и разглеждат тези предмети?


- На мен ми е сложно да кажа какво е усещането да се разглеждат, защото толкова дълго време съм ги снимала и монтирала. Но процесът да ги получа, за да ги заснема, беше много интересен. Защото всеки портрет натюрморт беше предшестван от дву-, тричасово интервю с роднината, събирал предметите - дали майка, сестра или приятелка. Тези разговори се превърнаха в много вдъхновяващи истории за тези жени. Те всички са били много предприемчиви, с чувство за хумор, много бойни и след това в тези предмети аз виждах аспектите от една супер многопластова личност, а не просто жертва от вестникарско заглавие. Жените, които са намирали начин да продължат и са се борили, защото много от тях са загинали. след като са се разделили с насилника си, който не е могъл да приеме този факт.


С близките на колко жени се срещнахте?
- С четири.


В България има оглушителна тишина по темата за полово базираното насилие. Защо според вас е така?


- Това, с което аз се сблъсках, докато се опитвах да намеря семейства, които да се включат в изложбата, беше желанието да се избяга и да се забрави, а не с желанието да се говори. Мисля, че това е свързано и с това по какъв начин темата се покрива в медиите, как се акцентира върху сензацията, а не се разглеждат възможните решения, не се обвързват с това какви законодателни промени трябва да се случат и какви промени в прилагането на закона. Семействата имат една горчивина от сблъсъка с медиите, които са ги търсили при отразяването на тяхната лична трагедия, а от друга страна в България често забравата се разглежда като лек и ние сме склонни така да подхождаме. Но това не е така. Говоренето, връщането към хората, които сме загубили, за да ни остане споменът, а не само бариерата да не искаме да се връщаме към болезненото минало, би било начинът да се справим с тази болка.
Какво беше най-смущаващото нещо, което усетихте или видяхте по време на проекта?


Струваше ми се, че защото бях много убедена, че историите са интересни, че това сближаване е ценно, мислих, че това ще надделее. Но в търсенето на всеки контакт и случай, отказите, мълчанието и после като видиш предмет на някого, за който си изчел всяка подробност от трагедията, остава една тежест. Особено когато говориш с роднините, имаш чувството, че са ти много близки. И тогава наистина това не е поредната сензация в жълта опаковка, със сензационна формулировка, а е човек, когото наистина познаваш. И е болезнено. Надявам се изложбата да постигне тези две цели: да сближи, да усмихне и да има този удар, че това са хора, които вече ги няма. И ги няма, защото не са имали никаква подкрепа, когато са се опитвали да се измъкнат от ситуация на домашно насилие.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Истамбулеца идва неумолимо ....

  Това е пропаганда за Истамбулската Конвенция, прави се от сайт спонсориран от Америка за България - дневник, капитал и &.

  От АзБ се ппоссорира и Демократична Бъглария, отчасти през НПО-то на Боикики.
  Другата партия която ще натиска за ИК ще е на Киро и Асен. Байдън лично даде рамо на Киро на Триморската среща.

  Истамбулеца идва !

 2. 2 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Весело

  А жените що избират да се задомяват с агресивните мъже с надеждата, че ще могат да ги променят ?

  Къде е личната отговорност ? Защо все като се говори за жените други са виновни, пък мъжете трябва да могат да виждат в бъдещето и се очаква 300% отговорност за всяко тяхно действие...

  Като избираш агресивен темерут си поемаш рисковете... Имало е поне десетки мъже в живота ти, които са свестни, пък ти избираш лошото момче, щот не планираш напред ми базираш целия си живот на това, къде те сърби бубата и къде не, на повърхностни и плитки временни емоции :)))

 3. 3 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 573 Неутрално

  ИК има за лице домашното насилие на жени (уж).

  А вътре като се прочете цялата излизат неще които въобще не се рекламират от тези които искат да го продадат на българското туземно население:
  - определения за джендър и пол, кое какво е и как да се тълкува
  - изискване да приемаме емигранти които са преследнвани по сексуален признак някъде си в Афганистан , Кения или Таганайка (т.е. непроверимо на практика)
  - Брюкселското СС - ГРАВИС (така ли се казваше?)

  А какво общо има това с уж проклаираната цел - да не насилваи жени в къщи от мъжете си?
  Къде е общото м/у българските жени и проблемите на трансексуалните в Занзибар?
  Нищо общо .
  Но на корицата на Истамбулеца е извадени приемливото за туземците от България "насилие над жени".

 4. 4 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Разстроено

  Ако от БХК искат, аз пък мога да им пратя лични вещи на двама приятели, които се самоубиха заради постоянен психически тормоз, полово базиран, упражняван от жени. Познавам и други, но нямам техни лични вещи. Ама за този проблем, за който никой не получава помощ и потърпевшите няма на кого да се оплачат на БХК и Дневник не им пука.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Много жени страдат от децата си.До нас комшията ром беше дигнал брадва на майка си

 6. 6 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Това добре, съчувстваме на тези жени и роднините им и се интересуваме от реални идеи да осигурим помощ която да намали подобни трагични случаи в бъдеще.

  Но защо се възползват от тъжната съдба на тези жени за да ни пробутат дефиницията социален пол през Истанбулската Конвенция?

 7. 7 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ramon Asvalda":

  Естествено, жертвите са виновни.

  I had a dream, Joe
 8. 8 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 261 Неутрално

  И всичката тая история за да може някоя държавна агенция пак да вземе субсидии. За да може да се изкарват мъжете зверове и да се разтрогват все повече и повече бракове. За да може да се промотира феминизъм, х(самоцензура) ценности.

  Кому е нужно да се ровят вещите на загиналите от домашно насилие? Само на тези на които това им е работата - а именно агенции наложени от държавната мафия.

  Ще видим ли някога музей на алкохолизирания мъж който е загубил семейството си само защото феминиските комунистки са напълнили главата на бившата му съпруга с глупости за независимост? Не естественно,

  Ще видим ли някога музей на всичките тези самотни самоубийци чиито деца са отнети от съда подчинен на държавната мафия?
  Не естественно.

  Цялата история се върти около едно. Демокрацията облагодетелства държавната мафия която пък се облагодетелства от разбити семейства.
  Как ли?
  Много просто когато имате едно разбито семейство вече имате две жилища на които се плащат двойни такси, имате два дохода които на които да се крадат данъците. И имате деца които порастват без бащите си и стават зависими (подобно на майката понеже няма от къде да гледат) от системата.

  Ето до това води демокрацията.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#2] от "Ramon Asvalda":

  Мдааа, аз лично трудно мога да преброя колко пъти съм чувал "С него сякаш ме удря ток!", "Има страшна тръпка!" и т.н. за някое "лошо момче" и после мадамата си ходи ошамарена на общо основание. Ама важното е, че я "бие тока". И накрая оня урод като прекали - "обществото" виновно. Продължавам да твърдя, че никъде, по никакъв повод не съм чул някой да оправдава домашното насилие, а се движа и съм се движил в най-различни среди. Опитват се да ни пробутат сериозни обществени и законови промени скрити зад наглата лъжа, че един личен проблем, е всъщност вина на всички и поради това трябва да ги скъсаме от джендъри и "бежанци". Ама номерът не мина.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Дневник, истанбулската конвенция е противоконституционна.

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  Не е само това. Най-важното е после НПО-та да администрират проблемите и съответно да усвояват парите.
  Така биха станали по-силни и от държавата, защото отговорността пак ще си остане на последната.

 12. 12 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Весело

  До коментар [#7] от "Ослик, суслик, паукан":

  Същото важи и за хората, които отиват в зоопарка и решават да влязат да погалят полярната мечка, щот има много пухкава козина :))

  Еми... По принцип нещата рядко се проявяват изведнъж.. Цикъла на насилието си има стъпки и сигнали преди да се стигне до тази крайност... Във всеки един момент тези жени е можело да намерят начин да се отцепят, вместо това са чакали и са се надявали, че той ще се промени, щото след всеки юмрук се чувствал виновен и им се извинявал от сърце с цветя, шоколадови бонбони и други лъскави неща :)))

  Искаш да ми кажеш, че след първите 10 юмрука, не е можело да разбере, че тигъра шарката не си мени ?

 13. 13 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":

  Ами искат, но българите не са дорасли да спрат да си бият жените още. На запад започва сериозно да се говори за насилието на мъже от жени. Тук Ганя стана жертва на руската пропаганда и джендъри са му в пустата глава. Еми кеф. А тия, които намират жените за виновни за това, че са били убити от приятелите/съпрузите си имам да кажа само, че сте абсолютни социопати. Естествено човек, който е за домашното насилие ще обвинява жертвата, не извършителя. Така ли викате на бабите по селата дето ги крадат циганите, за които толкова милеете? "Ми премести се ма, що живееш в това циганско село!". Нищо, че не е по възможностите на бабата. Еми смятайте, че много голяма част от жертвите на домашно насилие също са нямали избор. Насилниците специално си търсят жени без активни родители, с малко приятели, такива с проблеми със самочувствието. Никой насилник не е бил жената на първата среща, сещате ли се?

  Ама какво да обяснявам? Ганьо иска да си бие жената. Сега е моментът пак да ми разкажете мита за българския джентълмен, докато аз за трети път тази година звъня на полицията, защото слушам как съседът хвърля гаджето си като чувал с картофи на пода.

 14. 14 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Неутрално

  До коментар [#12] от "Ramon Asvalda":

  Също проучи по темата " Хибристофилия"

  В САЩ има серийни убийци с цели фен клубове и жени готови да се оженят за тях :)))

  Има много еволюционни причини, жените да са привлечени към опасни мъже... Проблема е ,че не живеем в средновековието и трябва да правим активен опит да изкореним подобна агресивност, независимо колко ни възбужда, но очевидно жените поставят по голяма тежест над това как се чувстват сега :))))

 15. 15 Профил на Мощ
  Мощ
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Този въпрос постоянно се върти напоследък в общественото пространство, но се избягва най-основното. Това е се извади разбивка на етническата и религозна принадлежност на насилниците в проценти. Нека ви подскажа. Тези два етно-религиозни сегмента извършват над 90% от насилието. Това са цигани и мюсюлмани (турци, помаци и придошли). Който има глава да мисли, нека мисли.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 16. 16 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ядосан Октопод":

  Такъв прякор само жена може да си измисли.
  Знаем твоята позиция, тя винаги е феминистка.
  И че Боб Дилън е виновен, че преди 60 години е правил секс с някакво момиче.
  А то сега се сетило, че тогава не е било още на 18...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ядосан Октопод":Такъв прякор само жена може да си измисли.Знаем твоята позиция, тя винаги е феминистка.И че Боб Дилън е виновен, че преди 60 години е правил секс с някакво момиче.А то сега се сетило, че тогава не е било още на 18...
  —цитат от коментар 16 на НеКой


  А постове като твоите може да пуска само един кретен. Така, че айде заври си загрижеността за традиционните цености там, където традиционно слънце не огрява. Знам, че няма да спреш с тъпотиите, ама поне да ти се напомни, че си за заведение, където ученето се случва по-бавно...

 19. 19 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#18] от "misinformed_808":

  Обичаш да обиждаш, значи си от Да България.
  И само твоето мнение има значение, значи си от "умните и красивите".

 20. 20 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":Ами искат, но българите не са дорасли да спрат да си бият жените още. На запад започва сериозно да се говори за насилието на мъже от жени. Тук Ганя стана жертва на руската пропаганда и джендъри са му в пустата глава. Еми кеф. А тия, които намират жените за виновни за това, че са били убити от приятелите/съпрузите си имам да кажа само, че сте абсолютни социопати. Естествено човек, който е за домашното насилие ще обвинява жертвата, не извършителя. Така ли викате на бабите по селата дето ги крадат циганите, за които толкова милеете? "Ми премести се ма, що живееш в това циганско село!". Нищо, че не е по възможностите на бабата. Еми смятайте, че много голяма част от жертвите на домашно насилие също са нямали избор. Насилниците специално си търсят жени без активни родители, с малко приятели, такива с проблеми със самочувствието. Никой насилник не е бил жената на първата среща, сещате ли се?Ама какво да обяснявам? Ганьо иска да си бие жената. Сега е моментът пак да ми разкажете мита за българския джентълмен, докато аз за трети път тази година звъня на полицията, защото слушам как съседът хвърля гаджето си като чувал с картофи на пода.
  —цитат от коментар 13 на Ядосан Октопод


  ИК е инструмент на нео-комунистите за противопоставяне на мъжете срещу жените. Едните са жертви, а другите извършители. Това класическа марксистка теория но в културен аспек - обществото се разделя по безброй много различия на подтиснати и подтискащи

  Ти продължавай да вярваш в конспирации за лошия мъж, и жените жертва.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 21. 21 Профил на aresega
  aresega
  Рейтинг: 257 Неутрално

  До коментар [#1] от "Черноморец":

  Ти не си мръднал от Истанбулския манталитет.

  Доста драскачи има, който от некадърност и простотия са си самички и затова жените са им виновни. Тръгнали да търсят оправданите, че са скапани нещастници, като обвиняват другите.

 22. 22 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#20] от "AllLivesMatter":

  С този никнейм си ми ясен като пролетна зора. Изумителен е умствения дисонанс, който демонстрираш. Обявяваш една абсурдна конспирация, докато ме наричаш конспиратор в същото изречение.

  btw Тръмп на кой август щеше пак да става президент? Тва е в кръга на шегата, за разликата от домашното насилие.

 23. 23 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":Ами искат, но българите не са дорасли да спрат да си бият жените още. На запад започва сериозно да се говори за насилието на мъже от жени. Тук Ганя стана жертва на руската пропаганда и джендъри са му в пустата глава. Еми кеф. А тия, които намират жените за виновни за това, че са били убити от приятелите/съпрузите си имам да кажа само, че сте абсолютни социопати. Естествено човек, който е за домашното насилие ще обвинява жертвата, не извършителя. Така ли викате на бабите по селата дето ги крадат циганите, за които толкова милеете? "Ми премести се ма, що живееш в това циганско село!". Нищо, че не е по възможностите на бабата. Еми смятайте, че много голяма част от жертвите на домашно насилие също са нямали избор. Насилниците специално си търсят жени без активни родители, с малко приятели, такива с проблеми със самочувствието. Никой насилник не е бил жената на първата среща, сещате ли се?Ама какво да обяснявам? Ганьо иска да си бие жената. Сега е моментът пак да ми разкажете мита за българския джентълмен, докато аз за трети път тази година звъня на полицията, защото слушам как съседът хвърля гаджето си като чувал с картофи на пода.
  —цитат от коментар 13 на Ядосан Октопод


  В САЩ всеки ден три жени биват убивани от съпруг или приятел.Холивудски звезди като Брад Пит,Джони Деп,Мел Гибсън,Чарли Шийн са шамаросвали жените си редовно.
  Ама естествено българомразците изкарвате българите най-лошите на света.

 24. 24 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#20] от "AllLivesMatter":С този никнейм си ми ясен като пролетна зора. Изумителен е умствения дисонанс, който демонстрираш. Обявяваш една абсурдна конспирация, докато ме наричаш конспиратор в същото изречение. btw Тръмп на кой август щеше пак да става президент? Тва е в кръга на шегата, за разликата от домашното насилие.
  —цитат от коментар 22 на Ядосан Октопод


  В кръга на шегата - кой е Тръмп?

  А по темата можеш да говориш ясно и конкретно, не със заучени фрази - ала 'това е конспирация'. Умствения дисонанс е неподходящо употребен - най-вече защото не говоря за противопоставящи се идеи....

  И все пак - кое е абсурдна конспирация? Да се посмеем де.

  'progressives' is the politically correct word for communists
 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#13] от "Ядосан Октопод":

  Малката, първо се успокой. Ако си жертва на домашно насилие, то не е понеже някой го одобрява. В България никой нормален човек не одобрява побоите над жени. И се замисли защо полицията не идва след всеки сигнал, ако преди това като е дошла три пъти и си си оттеглила показанията и оплакването, щото нали - "Той ще се промени". Ами те не са семейни консултации, че да идват да ви разтървават, само за да разберат после, че то всъщност нямало нищо и грешно изглеждало. Другите ти глупости няма да коментирам, щото си ги чела в някоя феминистка група във ФБ и не ме интересуват.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":

  В САЩ има 350 милиона човека една пропорция ще сметнеш ли? Какво точно имаш да кажеш? Може би намекваш, че понеже някъде си бият жените е ОК и тук да ги бият?! А темата е за България, впрочем - ясно ми е, че искате да я смените, понеже не ви изнася да ви се напомнят фактите.

 27. 27 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тюфлекчия":

  Тъп и упорит. Не съм жена, но съм силно против архетипа Ганьо, тук силно представен от герберистанците и псевдопатреотите.

 28. 28 Профил на Momchil Ivanov
  Momchil Ivanov
  Рейтинг: 9 Неутрално

  За пореден път се убеждавам, че българите са нетолерантна и расистка нация.

 29. 29 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тюфлекчия":

  ПП. Начинът по който се държиш, когато си мислиш, че разговаряш с жена доста добре показва какви са настройките ти.

 30. 30 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  А жените що избират да се задомяват с агресивните мъже с надеждата, че ще могат да ги променят ?Къде е личната отговорност ? Защо все като се говори за жените други са виновни, пък мъжете трябва да могат да виждат в бъдещето и се очаква 300% отговорност за всяко тяхно действие...Като избираш агресивен темерут си поемаш рисковете... Имало е поне десетки мъже в живота ти, които са свестни, пък ти избираш лошото момче, щот не планираш напред ми базираш целия си живот на това, къде те сърби бубата и къде не, на повърхностни и плитки временни емоции :)))
  —цитат от коментар 2 на Ramon Asvalda


  От това до- защо носят къси поли щом не искат да ги изнасилват има една крачка. А до защо излизат сами вечерта, щом не искат да ги изнасилят има две.

 31. 31 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 248 Разстроено

  Поредната свръх глупава статия, съпортваща едно глупаво събитие (изложбата).
  Надявам се утре да не се случи изложба 'вещи на изнасилени' и да съберете салфетки, мокри кърпички, скъсани бикини и т.н.
  Иначе колко пропили и самоубили се мъже има заради жени няма ли да ни осведомите ?!

 32. 32 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тюфлекчия":

  Съчиняваш си. Откъде знаеш какво става като идва полицията?
  Аз знам, от адвокат, как полицаите в един областен център буквално хвърлят подобни оплаквания в кошчето. И изобщо за формално отношение при подобни оплаквания
  Знам и за жена, която търпи шамарене от време на време щото без съпруга си е буквално с дете на улицата. А е така, защото той е много ревнив и не й дава да работи. И това дори не е толкова страшен случай. Защото през по-голямата част от времето той е готин и ако го слуша няма сериозни проблеми.

  И за да не ми скачаш с тая прословута Конвенция, която никой не е чел без предразсъдъци-тя няма да помогне. Просто е един пожелателен акт, без който можем. И сега има достатъчно читаво законодателство за борба с домашното насилие, което разбира се може да се подобри. Но най-важното е как се прилага. И там е проблемът. А и отношението на обществото.

 33. 33 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#31] от "Storm":

  Ами направи такова проучване. Разбира се равнозначно е една жена да бъде жертва на някакъв комплексар и това един "мъж" да е такъв лузър, че да се самоубие заради жена.

 34. 34 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#25] от "Тюфлекчия":Тъп и упорит. Не съм жена, но съм силно против архетипа Ганьо, тук силно представен от герберистанците и псевдопатреотите.
  —цитат от коментар 27 на Ядосан Октопод


  Ние пък сме силно против модела на поведение - ала 'либерал'. Либерал е човек който е възприемчив, аргументиран и с принципи - това е толерантен към чуждото мнение.

  А модела на поведения който ти изповядваш е на комунист - безпочвени обвинения, хвръляне на кал, обощаване на опонента му и не зачитане на мнението му.

  На твое място, щях да изпълзя от мястото и/или средата в която живея и почна да се срещам с хората които 'защитавам'. Но може би завърши училище първо....

  'progressives' is the politically correct word for communists
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  До коментар [#1] от "Черноморец":

  На вас какво не ви харесва в Истамбулската конвенция? Цяла Европа я прие, само ние философстваме, защото знаем всичко, както винаги.

 36. 36 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#33] от "filofob":

  Явно разбиранията Ви за човешката психика са лаически, но иначе щедро раздавате етикети.

 37. 37 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1374 Весело

  До коментар [#36] от "Читател":

  По-малко от лаически даже. Но мога да видя крещащата логическа грешка във фалшивото сравнение. Та затова и се считам на подоходящо ниво да коментирам.

 38. 38 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Весело

  До коментар [#30] от "filofob":

  Домашното насилие предполага поне месеци съжителство :)) А агресията много рядко се проявява от раз и едва ли първите прояви на агресия ще доведат до убийство, тоест не е същото и са имали много шансове да си тръгнат, но са избрали да останат..

  Докато разхождането в съмнителни квартали по къса пола окичена със злато сама...

  Хубаво как да го кажа, за да ме разбереш...

  Представи си, че си в река пълна с крокодили и плуваш с парче прясно и още кървящо месо в джоба си :)))) Друг вариант.. Отиди в близкия изток облечен като джендър с ЛГБТ флага...

  Да не е редно да бъдеш нападан, но и ти трябва да не предизвикваш съдбата излишно :)))

 39. 39 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#32] от "filofob":

  Значи, шамаросвал жена си и не й давал да работи, защото бил много ревнив, но иначе бил готин ако жена му го слушала, разбирай безропотно да му се подчинява?!
  И кое му е готиното? Как би се почувствал такъв, ако някой него го контролира по този начин и го шамаросва, когато не изпълнява инструкциите? Когато му ограничава личната свобода и социалните контакти?

 40. 40 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#39] от "pamela":

  Не усещаш ли иронията? Аз след като разбрах за това спрях да контактувам с тях. Защото не мога да си мълча знаейки какви ги върши. Но извън това, човекът е интелигентен и осигурява на нея и децата много интересен и динамичен живот. Който тя, жена от по-нисък социален слой, не би имала. Но не това надделя, когато трябваше да реши дали да се махне, а чисто икономическите аргументи. Това е пример за една причина защо жените търпят.

 41. 41 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#4] от "Тюфлекчия":Ами искат, но българите не са дорасли да спрат да си бият жените още. На запад започва сериозно да се говори за насилието на мъже от жени. Тук Ганя стана жертва на руската пропаганда и джендъри са му в пустата глава. Еми кеф. А тия, които намират жените за виновни за това, че са били убити от приятелите/съпрузите си имам да кажа само, че сте абсолютни социопати. Естествено човек, който е за домашното насилие ще обвинява жертвата, не извършителя. Така ли викате на бабите по селата дето ги крадат циганите, за които толкова милеете? "Ми премести се ма, що живееш в това циганско село!". Нищо, че не е по възможностите на бабата. Еми смятайте, че много голяма част от жертвите на домашно насилие също са нямали избор. Насилниците специално си търсят жени без активни родители, с малко приятели, такива с проблеми със самочувствието. Никой насилник не е бил жената на първата среща, сещате ли се?Ама какво да обяснявам? Ганьо иска да си бие жената. Сега е моментът пак да ми разкажете мита за българския джентълмен, докато аз за трети път тази година звъня на полицията, защото слушам как съседът хвърля гаджето си като чувал с картофи на пода.
  —цитат от коментар 13 на Ядосан Октопод

  Сигурно съм бил аз.
  Опрасках две ракии (мое производство), сега си правя салата от зеле и пия третата. След това ще видя дали жената вече се е свестила и ще ѝ още ударя два юмрука; не че нещо е направила, но така, да се знае кой е боса тука. След това хапвам малко пръжки с чесън, вкарвам бързо три бири и си пускам порно.
  Като изгледам филма удрям по един шамар на децата за лека нощ, ритам котката така, че да залепне за стената, кръстя се пред олтаря на Путин и си лягам.
  След тая рутина винаги сънувам цветни сънища в либерално-розово.
  И смятам, че съм типичен български нежен мъж. (Кой туй джентълмен, ма? Нали си имаме превод на нашия ганьовски език)

 42. 42 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#30] от "filofob":Домашното насилие предполага поне месеци съжителство :)) А агресията много рядко се проявява от раз и едва ли първите прояви на агресия ще доведат до убийство, тоест не е същото и са имали много шансове да си тръгнат, но са избрали да останат..Докато разхождането в съмнителни квартали по къса пола окичена със злато сама...Хубаво как да го кажа, за да ме разбереш...Представи си, че си в река пълна с крокодили и плуваш с парче прясно и още кървящо месо в джоба си :)))) Друг вариант.. Отиди в близкия изток облечен като джендър с ЛГБТ флага... Да не е редно да бъдеш нападан, но и ти трябва да не предизвикваш съдбата излишно :)))
  —цитат от коментар 38 на Ramon Asvalda


  Мда, пиша аз за крачки, а ти вече си готов за скок. Ще излезеш един истински космополит. Поне по някои точки ще се разбираш добре с онези мургавките и черничките. Разликата е, че ти си окован в наложените от обществото ограничения, които спират твоят свободен порив. За разлика от невинните мургави души.

  п.п както каза колегата горе, хайде да не го играем психолози и да казваме кое как било

 43. 43 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2206 Неутрално

  "Да излезем от кръга на полово базираното насилие срещу жени и деца в България" на Българския хелзинкски комитет (БХК) в партньорство с Алианса за защита от насилие, основано на пола (АЗНОП)."

  ...откъде им хрумват идеи за такива НПО-та с такъв абсурден предмет, като АЗНОП ?

  I Want To Believe
 44. 44 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Ако от БХК искат, аз пък мога да им пратя лични вещи на двама приятели, които се самоубиха заради постоянен психически тормоз, полово базиран, упражняван от жени. Познавам и други, но нямам техни лични вещи. Ама за този проблем, за който никой не получава помощ и потърпевшите няма на кого да се оплачат на БХК и Дневник не им пука.
  —цитат от коментар 4 на Тюфлекчия

  В това отношение статистиката е много интересна и дава повод за размисъл:
  Жените правят три пъти повече опити за самоубийство от мъжете, но всъщност мъжете се самоубиват три пъти повече от жените.
  Какво мисли по този въпрос Хелзингския комитет е загадка.

 45. 45 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 84 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ramon Asvalda":

  Да, явно пак жените са ви виновни!

 46. 46 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 84 Неутрално

  Някои коментари са потресаващи.

 47. 47 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 84 Неутрално

  За пореден път се убеждавам, че българите са нетолерантна и расистка нация.
  —цитат от коментар 28 на Momchil Ivanov


  Абсолютно.

 48. 48 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#40] от "filofob":

  Обикновено насилниците подбират жертви с ниско самочувствие и не спират да им внушават, че без тях те са нищо и че никой друг не би ги и погледнал.

  А със сигурност твоят познат е осигурил динамичен и интересен живот на жена си в очакване кога ще я сполети поредният бой.

 49. 49 Профил на ambra
  ambra
  Рейтинг: 84 Неутрално

  До коментар [#6] от "everlast666":

  Ами за да влезе България в 21. век, но надали.

 50. 50 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  [quote#47:"ambra"][/quote]

  Ако не е тайна бащите ви от каква националност са?

 51. 51 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#50] от "Nedyalko Lazarov":

  Ами не са били майките ни, мога това да ти кажа. Що, при теб нормално ли беше?

 52. 52 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2437 Неутрално

  До коментар [#50] от "Nedyalko Lazarov":
  Ако не е тайна бащите ви от каква националност са?...

  ...Казва ли ти някой.:)

 53. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#23] от "Мусаши":В САЩ има 350 милиона човека една пропорция ще сметнеш ли? Какво точно имаш да кажеш? Може би намекваш, че понеже някъде си бият жените е ОК и тук да ги бият?! А темата е за България, впрочем - ясно ми е, че искате да я смените, понеже не ви изнася да ви се напомнят фактите.
  —цитат от коментар 26 на Ядосан Октопод


  Ами фактите са такива,че в цял свят има подобни случаи,ама ти изкарваш само българите,че са склонни към такива действия. Мел Гибсън и Джони Деп и те ли са ганьовци?

 54. 54 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#50] от "Nedyalko Lazarov":Ами не са били майките ни, мога това да ти кажа. Що, при теб нормално ли беше?
  —цитат от коментар 51 на Ядосан Октопод

  Редовно. Понякога и аз се включвах. Сега бия само жената и децата.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мусаши":Джони Деп не е насилвал жена си, а точно обратното. Пак нещо си недочул. Мел Гибсън е австралийски селянин, което също щеше да знаеш, ако не четеше с гъза си.
  —цитат от коментар 55 на Ядосан Октопод


  Английският съд отсъди противното на това, което ти твърдиш. Значи е бил жена си. Пиши с факти.
  https://www.google.ca/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwiqwIPXi8XzAhWoHzQIHVQuCtsQFnoECAMQAw&url=https://apnews.com/article/uk-court-reject-johnny-depp-appeal-wife-beater-ruling-6802370f6e080c19cbdac50a244a5e2d&usg=AOvVaw2XdQWN3sPmC_AiOvf5XDFP

 57. 57 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#56] от "Nedyalko Lazarov":

  Направил си си труда да гугълнеш, което значи че си попаднал и на другите статии, но си избра тази от преди половин година, вероятно напълно умишлено. Щото лесно се намират и снимките, и записите, които е направил Деп на това как го бият и хвърлят чинии по него. Айде пробвай пак, този път пусни статия на апела, който е спечелил. Иначе му викаме cherry picking, а аз доматите не ги ям с колците. Та май ги излезе лъжеца :)

 58. 58 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  ПП. Можехте тук с Деп да ми развъртите локума с насилието над мъже от жени, ама май си избодохте очите...

 59. 59 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Весело

  До коментар [#45] от "ambra":

  Не мила, мъжете са виновни, щото жените избират по агресивните мъже за партньори :)))

  А и няма само насилие над жените има и над мъжете, по рядко физически, но емоционално... :))) Има причина мъжете да живеят по малко от жените.. 50 години брак с манипулативен крокодил и ти ще искаш да си отидеш пръв :))))

  21 век е, свободни сте да правите свой избор за кой да се разкрачите.. Мъжете ли са виновни, че отивате към по примитивните темерути ? Което между другото спомага разпространението на подобни гени в бъдещето :))) Да, част от тази агресивност е и генетична... Гените на агресивността може и да не се активират в детството ако има читави родители, но често, детето на безотговорната жена и агресивния мъж, вижда взаймоотношенията на родителите си и.... Всичко се предава напред, щот жената не може си затвори краката и да владее примитивните си пориви и залага целия си живот на моментни чувства :)))

  Аз също не излизам с мастии, колкото и да ми се... Човек трябва да има някакви стандарти, за да има самоуважение.. Другите можеш да ги излъжеш, но себе си..

 60. 60 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#59] от "Ramon Asvalda":

  Всичките ти малоумни аргументи съм оборил по-горе, но явно и ти си избрал да не четеш.
  Вие практикувате това:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Victim_blaming

 61. 61 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  До коментар [#56] от "Nedyalko Lazarov":Направил си си труда да гугълнеш, което значи че си попаднал и на другите статии, но си избра тази от преди половин година, вероятно напълно умишлено. Щото лесно се намират и снимките, и записите, които е направил Деп на това как го бият и хвърлят чинии по него. Айде пробвай пак, този път пусни статия на апела, който е спечелил. Иначе му викаме cherry picking, а аз доматите не ги ям с колците. Та май ги излезе лъжеца :)
  —цитат от коментар 57 на Ядосан Октопод

  Направи си труда и прочети за какво точно Джони Деп печели пред апелативния съд.
  https://www.google.ca/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&ved=2ahUKEwjkr5zkk8XzAhVXrJ4KHY8HB4oQFnoECAMQAw&url=https://www.wfmz.com/entertainment/johnny-depp-wins-victory-in-amber-heard-legal-battle-over-7m-settlement-donations/article_efd072ae-6d64-5a78-9bdc-ad511bb20b92.html&usg=AOvVaw0guace2H4OP7RKLy-rWdtk
  Announcing the ruling at the Royal Courts of Justice in London, Lord Justice Underhill said: "It is not easy to persuade this court to overturn the findings of a trial judge on purely factual questions.

  “We do not believe that there is a real prospect of it being prepared to do so in this case.

  “The hearing before Nicol J was full and fair, and he gave thorough reasons for his conclusions which have not been shown even arguably to be vitiated by any error of approach or mistake of law...

  “We refuse Mr Depp’s application to admit further evidence in support of his proposed appeal and we conclude that the appeal has no real prospect of success and that there is no other compelling reason for it to be heard. We accordingly refuse permission to appeal.”

 62. 62 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мусаши":Джони Деп не е насилвал жена си, а точно обратното. Пак нещо си недочул. Мел Гибсън е австралийски селянин, което също щеше да знаеш, ако не четеше с гъза си.
  —цитат от коментар 55 на Ядосан Октопод


  Явно гъзът заема много важна част в твоя живот. Много добре знам,Гибсън е австралиец.Но е холивудска звезда.

 63. 63 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Весело

  До коментар [#60] от "Ядосан Октопод":

  Малоумно е да изисквам отговорност за свободно взетите решения от жените :))) Може би си прав :))) Трябва да ги третирам като деца, а не като възрастни с право на свободен избор и отговорност за решенията си :))))))

  Мисля, че с аргументите си показвам, че все пак виждам жените като способни да вземат правилното решение ако решат да не залагат живота си на временни чувства :)))

  Смисъл ако съм стигнал до заключението, че жените са неспособни на рационални решения, няма да си хабя думите тук все пак :)))

 64. 64 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Весело

  До коментар [#63] от "Ramon Asvalda":

  Та, жените възрастни с права и отговорности, с право на избор и отговорност за последствията ли са или са деца, които трябва да бъдат пазени от лошите лоши последствия и контролирани ? :))

  Не може да са и двете едновременно... За правата и свободата на избор да са възрастни, а за последствията деца :))) Избери пътека и върви по нея..

  Обори това :))

 65. 65 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 423 Неутрално

  До коментар [#63] от "Ramon Asvalda":

  Ще се повторя само веднъж: МНОГО ОТ ТЕЗИ ЖЕНИ НЯМАТ КАК ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ СИТУАЦИЯТА, В КОЯТО СА СЕ НАМЕРИЛИ. Ако това не го разбираш, няма смисъл да продължавам да споря с теб.

 66. 66 Профил на myh40649590
  myh40649590
  Рейтинг: 28 Неутрално

  И защо постоянно се натяква за жените - жертви на домашно насилие? Нима всички останали жертви заслужават съдбата си?

 67. 67 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Весело

  До коментар [#65] от "Ядосан Октопод":

  Много хора са се озовали след верига лоши решения в ситуации откоито не могат да излязат.. Например тези в затвора :)))) Обществото ли е виновно, че си взел тези решения и си продължил да ги вземаш, докато се озовеш в затвора ?

  Да ако продължиш да вземаш лоши решения въз основата на емоциите си рано или късно ще се озовеш в ситуация от която не можеш да излезеш....

  Жалко за жените, другите да се учат, докато е време.. Нямам какво да добавя повече по темата...

 68. 68 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1675 Весело

  До коментар [#67] от "Ramon Asvalda":

  Отивам да медитирам над въпроса " След 5-тия или след 10-тия юмрук, ще осъзная, че тази връзка е токсична ?"

 69. 69 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2739 Неутрално

  До коментар [#68] от "Ramon Asvalda":

  Там е работата, че някои от убитите жени са напуснали насилниците и точно затова са били убити.
  Веднага ми идва на ум за онзи изрод, който уби жена си и отвлече и уби и дъщеричката си.
  Имаше и един друг изрод, Панюков се казваше. Изби цялото си семейство, двете си деца и жена си. Жена му го беше напуснала и той да си отмъсти.
  Има и доста други случаи.
  Така, че да обвиняваме жертвите при положение, че са напуснали насилието не само е безсърдечно, но и цинично. На всеки може да се случи дъщерята или сестрата да попадне на насилник, който първоначално се представя като добър и любящ, а след това капанът щраква.

 70. 70 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1904 Неутрално

  До коментар [#1] от "Черноморец":

  Неграмотна червена гнида.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 71. 71 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 949 Неутрално

  - Брюкселското СС - ГРАВИС (така ли се казваше?)
  —цитат от коментар 3 на Черноморец


  ГРЕВИО

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK