София затяга ограничителните мерки срещу COVID-19 от четвъртък

София затяга ограничителните мерки срещу COVID-19 от четвъртък

© Велко АнгеловПрисъствените занимания на учениците в езикови центрове и занимални временно се прекратяват. На частните тържества ще могат присъстват още по-малко гости, театрите и кината ще продават билети за една трета от местата в залите, а спортните състезания на открито ще са без публика. Това предвиждат част от новите ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса в София, които влизат в сила от четвъртък (14 октомври).


Те са въведени със заповед на директора на Столичната Регионална здравна инспекция Данчо Пенчев и налагат по-строги ограничения от действащите на национално ниво от 7 септември насам мерки. Причината е увеличаването на заболеваемостта в най-големия град на страната до 509.3 на 100 хил. души за последните две седмици. Броят на заразените го поставя в графата на най-тежко засегнатите области, оцветена в тъмночервено според правителствения план за справяне с коронавируса.


Според заповедта от четвъртък се преустановяват груповите извънкласни дейности и занимания в присъствена среда, както и присъствените занятия в езикови центрове, образователни центрове, занимални и др., предвижда заповедта. От 7 септември, когато влязоха в сила националните ограничителни мерки, забраната се простираше само върху детските клубове за забавления и парти центровете.
Засега учениците ще продължат да се обучават в класните стаи, но от инспекцията възлагат на училищните ръководства при увеличаване на заболеваемостта да предприемат мерки за преминаване на ротационен принцип на обучение.


Властите ограничават и посещенията в големите търговски центрове - малолетни и непълнолетни могат да ходят в тях, включително в моловете, само ако са придружени от родител или от друг пълнолетен.


Театрите, кината, концертните зали ще могат да работят, но при запълване на не повече от 30% от общия им капацитет на закрито, при настаняване на зрителите най-малко през една седалка и при спазване на физическа дистанция от 1.5 м и задължително поставяне на защитни маски за лице. Същото ограничение важи и за занятията от танцовото, творческото и музикално изкуство. Досега изискването беше да не се запълват повече от 50% от залата. Запазва се възможността да се работи и при пълни зали, но само когато всички посетители и персоналът имат валидни сертификати, че са ваксинирани, преболедували или са дали отрицателен тест (Възползва ли се бизнесът от възможностите да работи без ограничения при проверка на сертификати четете тук.)


Намалява се броят на хората, които могат да присъстват на събирания от частен характер (кръщенета, сватби и др.). За страната според заповедта на здравния министър той е до 30 души на закрито и до 60 на открито, но в София от четвъртък гостите могат да са максимум 15 на закрито и 25 на открито.


Преустановява се провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. В последния месец те бяха ограничени до запълване на 30% от капацитета на залите и не повече от 30 участници при спазване на дистанция и носене на маски. Властите дори позволяваха да се правят събития без ограничения при представяне на COVID сертификати.


Заповедта предвижда всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за всички възрастови групи на закрито и открито да се провеждат без публика. Това означава, че влизането на стадионите, което досега беше ограничено до 30% от капацитета, вече ще е забранено.


Изисква се там, където това е възможно, да се премине към дистанционна работа. "Когато това е невъзможно, работодателите организират провеждането на засилени противоепидемични мерки в работните помещения, в това число филтър, дезинфекция и проветряване, инструктаж за спазване на лична хигиена на персонала и не допускат служители или външни лица с прояви на остри заразни заболявания", се казва в заповедта.


Промяна в режима за работа на заведенията не е посочена: те могат да работят между 7 и 23 ч.
при спазване на отстояние от 1.5 м между облегалките на столовете на съседните маси, допускане на не повече от 6 души на една маса и носене на защитни маски за лице от персонала. При ангажимент за проверка на COVID сертификати могат да работят при пълен капацитет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK