София отменя действащия план за климатичните промени с нов за 961 млн.лева

Върху покривите на спирките ще се инсталират "зелени градини" е една от мерките в новия план.

© Велко Ангелов

Върху покривите на спирките ще се инсталират "зелени градини" е една от мерките в новия план.Планът на Столичната община за действие срещу климатичните промени, приет през май 2019 г. за срок от пет години, се отменя и се приема нов за срок до 2030 г. Докладът на кмета Йорданка Фандъкова днес бе одобрен от ресорната комисия по екология на общинския съвет. Новият план ще е с финансов ресурс от 961 млн.лева като включва "изключителен обем от работа" - виж повече за документа тук.


Целта е София да намали с 40% емисиите от парникови газове до 2030 г. Резултатите досега са обнадеждаващи - през 2018 г. те са намалели с 18% спрямо 2007 г., отбеляза зам.-кметът по екологията Десислава Билева пред комисията. Не случайно в конкурса за "зелена столица" София стигна до финала и е кандидат за приза за 2023 г. Финансовите източници за мерките по новия план, които са 65, няма да са само общински, а преобладаващо ще са от външни източници, уточни тя.


Новият документ се нарича План за действие за устойчива енергия и климат на Столична община 2021-2030 г. и включва действащите две програми - за енергийна ефективност и дългосрочната за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и биогорива.
Екип на Столичната община вече се е запознал с опита на Виена по актуалната тема за климатичните промени и е възприел идеята за т.нар. Енергийни кооперативи. Те се създават в много европейски градове, обясни Билева.


"В Плана залагаме на публично-частното партньорство за влизане на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в общинския сграден фонд", подчерта тя. Например върху спирките на градския транспорт ще бъдат инсталирани "зелени покриви". Тези покривни градини, които са новата мода за големите офис и жилищни сгради, не е ясно как ще бъдат поддържани върху спирките. Оглед на конструктивното им състояние е показал, че само част от тях могат да понесат натоварването. По тази причина ще се търсят конкретни решения за публично-частните партньорства в тази насока, поясни Билева.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK