Съдът задължи държавно дружество да каже как е похарчило 400 млн. лв. за руски дълбачки

Съдът задължи държавно дружество да каже как е похарчило 400 млн. лв. за руски дълбачки

© Надежда ЧипеваВарненският административен съд задължи със свое решение директора на държавното дружество "Транспортно строителство и възстановяване" ("ТСВ" ЕАД) да предостави на "Дневник" пълни копия от всички договори, сключени във връзка с удълбочаване на плавателните канали в Пристанище Варна. Проектът е на стойност от близо 400 млн. лв. Дейностите по него бяха възложени без обществени поръчки, а в крайна сметка изпълнител на удълбочаването се оказа руската компания "Гидрострой".


"С мотивите към решението си съдията по делото в буквалния смисъл на този израз е направил "на пух и прах" аргументите на ответника - "ТСВ" ЕАД, който отказа да предостави исканите договори според разпоредбите на Закона за достъп до обществена информация", коментира решението на Варненския административен съд адвокат Кирил Терзийски от правния екип на "Програма Достъп до информация. Той защитаваше интересите на "Дневник" в хода на общо четири административни дела, заведени заради отказите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", а след това и на "ТСВ" ЕАД да предоставят информация за начините на финансиране на проекта и избора на изпълнителите на дейностите по него.


Според съдебното решение по последното - четвърто дело всички договори, които би следвало да дадат отговор на въпроса как публичното финансиране по проекта е стигнало без конкуренция до руската компания "Гидрострой", трябва да станат публични до края на месец октомври.
Защо е тайна как руски далбъчки бяха наети по проект за над 400 млн. лв. - тук.


Договорите бяха поискани от "Дневник" още през май м.г. но тяхното предоставяне беше отказано с мотива, че те представляват "търговска тайна" и публикуването им може да доведе до нелоялна конкуренция във вреда на "ТСВ" ЕАД. В решението си от 1 октомври т. г. Варненският административен съд е постановил, че поисканите документи не представляват търговска тайна, тъй като държавното търговско дружество оперира с бюджетни средства и на практика управлява държавно имущество. "В оспореното решение не са изложени факти, установяващи, че информацията представлява търговска тайна и предоставянето й или разпространяването ѝ би довело до нелоялна конкуренция между търговци", пише в решението на съда.


"Накратко, съдът е приел, че заявителят има право да получи копия от договорите, сключени във връзка със споразумението за удълбочаване на каналите на пристанището като е отхвърлил всички доводи на ответника, коментира още адвокат Кирил Терзийски. А те бяха, че информацията представлява търговска тайна, че заявителят можел да я използва за нелоялна конкуренция заради участието си във фирми с подобна дейност, че заявителят не бил посочил с каква цел иска информацията, че не бил налице надделяващ обществен интерес, че по реда на ЗДОИ можело да се иска достъп до информация, но не и до конкретни документи".


Според мотивите за решението дори и информацията, до която се иска достъп, да представляваше търговска тайна, по делото не е установено, че предоставянето ѝ би довело до нелоялна конкуренция между търговци. Изложените в отказа на "ТСВ" ЕАД мотиви, че заявителят на поисканите договори, или близки до него лица са конкуренти на "ТСВ" ЕАД и с предоставянето на информацията се цели не информираност относно дейността на държавната компания, а изместването на дружеството от пазара, са неоснователни, гласи още решението.


"Неправилно и в противоречие с идеята и целта на Закона за достъп да обществена информация е въведеното от "ТСВ" ЕАД изискване за посочване на конкретна цел за предоставяне на исканата информация", смята Варненският административен съд. Законът не е предвидил необходмост заявителят на информация, квалифицирана като обществена, да посочва и обосновава конкретната цел, с която иска достъп до нея".


В опита да прикрият информацията за това, как и защо над 400 млн. лв. са били похарчени без обществена поръчка, от "ТСВ" ЕАД предявиха в хода на административното дело дори абсурдния аргумент, че "Дневник" е поискал само информацията, съдържаща се в договорите, но не и самите договори. По тази причина те не можели да бъдат предоставени. "Законът поставя знак на равенство между информацията, съдържаща се в даден документ, и самия документ като неин материален носител, гласят в този случай мотивите към съдебното решение. Искането на копие от документ е равносилно на искане за достъп до съдържащата се в него информация. Дали се иска конкретният материален носител на информацията или се иска описателно самата информация, е ирелевантно за дължимостта ѝ".


Разследването на "Дневник" до момента показа, че при възлагането без търг на дейности за удълбочаване на "Пристанище Варна" на руската компания "Гидрострой" като последник е било използвано дружеството "ЕС Билд" ДЗЗД. А резултатът от извършената до момента работа е в полза единствено на пристанището в ТЕЦ "Варна" - предоставено без концесия за срок от 35 години на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.


Как държавата е отстъпила на Доган пристанището на ТЕЦ Варна - тук.


Приложената схема е следната: Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" (част администрацията на транспортното министерство) е прехвърлило през миналата година 435 млн. лв. на собственото си търговско дружество "Транспортно строителство и възстановяване" ("ТСВ" ЕАД). Това е т.нар. in-house модел (на бълг. - "вътрешни" поръчки), който позволява институциите да възлагат поръчки без търг на собствените си дружества. Напълно идентична схема е била прилагана и от държавната компания "Автомагистрали" при наемането на подизпълнители.


Веднага след това обаче, "ТСВ" е превъзложило работата на външен подизпълнител. Така отново без търг държавната компания е платила 393 млн. лв. от осигуреното финансиране на частната - "ЕС Билд" ДЗЗД. Източници на "Дневник" твърдят, че в този случай Законът за обществените поръчки най-вероятно е заобиколен със сключването на договор не за извършване на услуга, а за доставка на материали, машини или съоръжения.


Тази информация би трябвало да бъде потвърдена или изяснена с предстоящото предоставяне на копията от договорите, сключени от "ТСВ" ЕАД в хода на изпълнението на дейностите по проекта за удълбочаване на двата плавателни канала в Пристанище Варна.


Кой е последникът и как държавата е платила без търг над 400 млн. лв. за руски дълбачки - тук.

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Е как - с ОПГ-то на един дето лъже и шофира и спи с пачки като бандит...

 2. 2 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1676 Неутрално
 3. 3 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 770 Неутрално

  Пеевски е имал да връща едни пари на руснаците - и да не се набутва той - ние сме ги платили.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 4. 4 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2708 Неутрално
 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Весело

  Руските дълбачки са си ин-хаус, дет се вика. "Курица не птица, Болгария не заграница".
  Не ли?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5239 Неутрално

  Браво на Дневник и на съда.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Каквото Татовия е постро̀ил за братушките, Радев не мое го боядише… ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Какво доживяхме!
  Съдът да търси сметка на русофилите.

  подпис
 9. 9 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1135 Неутрално

  Сега стои въпросът дали дружеството ще изпълни съдебното решение в срокът обявен от съда.

 10. 10 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  И съвсем не е случайно, че за кмет на Варна бе командирован специално кадърът на "Балкантурист" АД от холдинга на МG Иван Портних. Вярно е, че той бе номиниран от ГЕРБ, но можем и да помислим дали той е от пейката на ГЕРБ, или на ДПС?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Любопитно

  Руските дълбачки са си ин-хаус, дет се вика. "Курица не птица, Болгария не заграница". Не ли?
  —цитат от коментар 5 на Николай Колев


  Явно тава е бил най-стратегическият руски проект в България а не Южен поток или АЕЦ Белене!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  "...Договорите бяха поискани от "Дневник" още през май м.г..."

  Или...
  Делян и Доган чакат начело на България да се върне Партия-БББ (Партия Бойко Борисов Банкялията), и всичко да се замете под килима!

  Fu*k Your Opinion
 14. 14 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Браво на Дневник и на съда.
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Браво на съда? Е, има и изключения, но само който не е сърбал попарата на Окръжен съд Варна, известен добре в средите, имащи контакт с правораздаването у нас, може да го казва.
  Жив и здрав!

 15. 15 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Колко пари даде ББ на рашките само миналата година
  - 3 000 000 000 лв на руски фирми да построят на Путин тръбата
  - 400 000 000 за удълбаване на подхода на ТЕЦ-а на Доган
  -

 16. 16 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#12] от "Julian Mall":

  Спрете се поне за малко!
  Думата "Русия" ви действа като лампата на кучето на Павлов!
  Веднага ви превръща в Александър Матросов!

  Fu*k Your Opinion
 17. 17 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  "...Договорите бяха поискани от "Дневник" още през май м.г..."Или...Делян и Доган чакат начело на България да се върне Партия-БББ (Партия Бойко Борисов Банкялията), и всичко да се замете под килима!
  —цитат от коментар 13 на vova.josei_ki


  А както вървят нещата, почти е сигурно, че ще се върнат!
  ГЕРБ с ДПС, а и ИТН ще се включи в групата , и още 4 години "мъдрият" български народ пак ще се тюхка откъде му дойде.

  Що за човек трябва да си, за да гласуваш за Бойко М. Борисов, или за Станислав Трифонов?

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Весело

  До коментар [#15] от "doctor.no":
  "Колко пари даде ББ на рашките само миналата година"

  Каквото и да си написал в поста си - бедна ти е фантазията

  подпис
 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2490 Весело

  До коментар [#9] от "Индиана":
  "Сега стои въпросът дали дружеството ще изпълни съдебното решение в срокът обявен от съда."

  Няма такъв въпрос. Ясно е, че няма да го изпълнят.

  подпис
 20. 20 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1559 Разстроено

  До коментар [#17] от "pontius_glarus":


  Що за човек трябва да си, за да гласуваш за Бойко М. Борисов, или за Станислав Трифонов?
  —цитат от коментар 17 на pontius_glarus


  Трябва да си високо-интелигентен българин!😏😏😏
  (Нищо, че сутринта на една карта по Нова-ТВ ни дадоха, че сме заедно не с Европа, а с Африка!)

  Fu*k Your Opinion
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2923 Гневно

  Обикновен бандитизъм.

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 23. 23 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Този случай е мега скандален и много хора трябва да са обвиняеми и след това осъдени за незаконното разходване на публични средства в полза на чужди, частни интереси. Но българската прокуратура е с широко затворени очи.

 24. 24 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Колко пари даде ББ на рашките само миналата година- 3 000 000 000 лв на руски фирми да построят на Путин тръбата- 400 000 000 за удълбаване на подхода на ТЕЦ-а на Доган-
  —цитат от коментар 15 на doctor.no


  Със сигурност сме пропуснали някой милиард. Проблемът е, че подобна информация се появява само при "Дневник", Медиапул", май и "Фрогнюз", но тотално отсъства от другите медии, включ. и електронните. Или бегло се споменава. Напр. Вова от пост № 16 ни се чуди какво сме обсебени от "Русия"?

 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Бойко Методиев Борисов от Банкя даде 3 МИЛИАРДА на руски и украински фирми, за да построят на Путин поток да си продава газовете на своя клиент Вучич. От този поток България няма никаква нужда и полза.

  Бойко Методиев Борисов от Банкя съзнателно загуби арбитражно дело, за да плати на Путин 1 МИЛИАРД за негоден руски реактор, който сега може да си завре в … зайчарника.

  Бойко Методиев Борисов от Банкя ОТКАЗА да присъедини Българшя към санкциите срещу Русия за Скрипал.

  Бойко Методиев Борисов от Банкя даде на руска фирма 400 МИЛИОНА за разширяването на плавателния канал до частното пристанище на Доган, за да минава по него - КАКВО?! Въпрос с повишена трудност.

  Бойко Методиев Борисов от Банкя се обяви ПРОТИВ присъствието на бойни кораби на НАТО в Черно море.

  Бойко Методиев Борисов от Банкя неколкократно пропусна през българското въздушно пространство руски самолети да доставят на сърбите ракети, насочени срещу нашите съюзници от НАТО.

  Гласувайте за Бойко Методиев Борисов от Банкя, щото Радев е национален предател и ще ни продаде на руснаците. ☠️

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  Напр. Вова от пост № 16 ни се чуди какво сме обсебени от "Русия"?
  —цитат от коментар 24 на pontius_glarus


  Обсебени сме. Защото почти е сигурно, че с тези 3,4 млрд, изхарчени за Балкански пАток и удълочаването на канала можеше да се довържи АМ Хемус.

 27. 27 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#24] от "pontius_glarus":

  От както е БМБ на власт рашките ни изтупват като брашнян чувал, че сме много богати и това милиардите са ни жълти стотинки. Няма нещо да им е отказал.

 28. 28 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3503 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  И бъди сигурен, че над 650 хил. мъдри местни тузе..и пак ще гласуват за него! И пак ще се чудят откъде им дойде?

 29. 29 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  "Бойко Методиев Борисов от Банкя даде 3 МИЛИАРДА на руски и украински фирми"

  Грешиш, не украински, а беларуски. Няма никаква документация - строителен надзор, технически ръководители и т.н. на такъв сложен обект. И няма и как да има, тези хора по никакъв начин няма как да са били законно в БГ и в ЕС. Да не спомнаваме, че охраната беше от руснаци с оръжие.

 30. 30 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Сега стои въпросът дали дружеството ще изпълни съдебното решение в срокът обявен от съда.
  —цитат от коментар 9 на Индиана


  Сещам се, че преди 2-3 години варненския Портник беше осъден да изпълни нещо такова. Санкцията при неизпълнение беше глоба горе-долу 300 лева за всеки ден неизпълнение.

 31. 31 Профил на pafaka22
  pafaka22
  Рейтинг: 879 Неутрално

  В случая не е толкова важно, че дълбачките са руски. Такива са намерили, такива са наели.
  Скандалното в случая е, че държавата харчи приоритетно 400 млн. за да разшири достъпа до частното пристанище на Доган. За да може по този начин частното пристанище на Доган да стане конкурент на държавното пристанище Варна.

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#29] от "doctor.no":

  “Да не спомнаваме, че охраната беше от руснаци с оръжие.”

  Това е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО, каквото не си е позволявал и учителят му от Правец.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#32] от "Norman Granz":

  а да им подариш МОЧА заедно с Княжевската градина, това и през ума на бай Тошо не е минавало
  да припомням ли, че някаква диверсионна група на КГБ си се разхожда свободно из страната 8-9 години и си взривява, каквото и хареса от складовете за специална продукция и трови с новичок българи

 34. 34 Профил на K2doors
  K2doors
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Аха,"руските дълбачки" на Киро Домуса!!

 35. 35 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#34] от "K2doors":


  Киро е само смокиново листо

 36. 36 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  "Малкото Зло"&со трябва да бъдат осветявани а след това съдени, за злините и щетите нанесени на Суверена!
  "Сделката", в полза на Доган, е само малка част от всички престъпни деяния на Мафията - ОПГ ГЕРБ!
  Браво на екипа на "Дневник" за осветяването на тъмните сделки на Мафията!

 37. 37 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#19] от "Иван K":

  Със сигурност няма да изпълнят съд нареждане, защото е известно на всички, че прокуратурата е в 7год платен отпуск.

 38. 38 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Е как - с ОПГ-то на един дето лъже и шофира и спи с пачки като бандит...
  —цитат от коментар 1 на Бай Ганьо


  За него "като бандит" си е хубав комплимент :)

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#33] от "doctor.no":

  "...диверсионна група на КГБ си се разхожда свободно из страната 8-9 години и си взривява, каквото и хареса от складовете за специална продукция и трови с новичок българи..."

  На ГРУ, не на КГБ.

  А през това време Иван Гешев и Сотир Цацаров ходят в Москва на инструктажи при Юрий Чайка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#39] от "Norman Granz":

  А това ме подсеща, че за първи път от 1989 г до сега, РФ чрез посланника си излиза и то с две критични декларации към САЩ за критиките към корупцията в правосъдието и управлението и РФ обявява, че имаме върховенство на правото, никаква корупция и свобода на словото.
  Както и да си го казваме, това си е защита на правителството на ББ и прокуратурата, които "ловят" руски шпиони.

 42. 42 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  "твоите червени бандити никога не са допускали Бойко до далаверите с пристанищата."

  Е как така, нали евроатлантикът имаше цялата власт да ни пази от комунистите?

 43. 43 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  И съвсем не е случайно, че за кмет на Варна бе командирован специално кадърът на "Балкантурист" АД от холдинга на МG Иван Портних. Вярно е, че той бе номиниран от ГЕРБ, но можем и да помислим дали той е от пейката на ГЕРБ, или на ДПС?
  —цитат от коментар 10 на pontius_glarus


  Какъв ГЕРБ, какво ДПС, руското БСП е било винаги господарят във Варна. ДПС е лека периферия, ако изпадне някоя троха. Ако си варненец, ще питаш др. Премянов, ако го откриеш или крадеца Гуцанов, който наднича често тия дни зад мощния гърба на промяната Нинова.

 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#42] от "doctor.no":

  "Е как така, нали евроатлантикът имаше цялата власт да ни пази от комунистите?"

  Де ги троловете?

  Снощи под новината, че Ристю не подписал собственоръчно за Стара Загора, за 10 минути се събраха 100 коментара със злоради хилежи, а под този скандал ги няма никакви...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на chychka
  chychka
  Рейтинг: 101 Неутрално

  Тия копачки през Гугъл са регистрирани в Кьонигсберг, руска офшорна зона

 46. 46 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#44] от "Norman Granz"

  Pi Ar Sevi na Boiko не може да насмогне на делата на лошия Прокопиев

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#9] от "Индиана":

  Каквото и да става, няма да изпълнят съдебното решение и няма да покажат договорите. Може и да кажат, че са се изгубили някъде. Като с онзи меморандум подписан от Теменужка за Руско/Турски поток който изчезнал и никой не знае къде е...!

  Бивш tww09306483.
 49. 49 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2708 Весело

  Съдът задължи държавно дружество да каже как е похарчило 400 млн. лв. за руски дълбачки
  **************************************

  Веднага и без всякакво разследване мога да кажа, че тези добри хора са похарчили парите с огромно удоволствие!

  Мараба, С-ДС доносници!
 50. 50 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2344 Неутрално

  Колко пари даде ББ на рашките само миналата година- 3 000 000 000 лв на руски фирми да построят на Путин тръбата- 400 000 000 за удълбаване на подхода на ТЕЦ-а на Доган-
  —цитат от коментар 15 на doctor.no  Това не е така, Буци е евроантлантик, рийш’ли …

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 51. 51 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  "Дейностите по него бяха възложени без обществени поръчки, а в крайна сметка изпълнител на удълбочаването се оказа руската компания "Гидрострой"."

  Това е поредното доказателство, че сме изпаднали в дълбока колониална зависимост от САЩ, които ни имат за бананова република.

  "България единствена на Балканите внася повече домати отколкото банани", 19 апр. 2021 г.

 52. 52 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2959 Весело

  До коментар [#12] от "Julian Mall":Спрете се поне за малко!Думата "Русия" ви действа като лампата на кучето на Павлов!Веднага ви превръща в Александър Матросов!
  —цитат от коментар 16 на vova.josei_ki


  Това го кажи на приятелчетата ти които веднага стръвно захапаха темата с руските дълбачки - заплаха за националната сигурност.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 53. 53 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Пръв заговори срещу инхаус поръчките някакъв си от Харвард - Киро канадеца.От къде се вземат такива бе и няма ли за нях новичок.
  —цитат от коментар 21 на Иван K


  Имаше един, дето искапе да проверявам дали Лукойл си плащат акцизите и ДДС то.
  Вече го няма. А Лукойл така и не сложиха измервателни уреди, които да отчитат реалните количества внос и износ.

 54. 54 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Изилиза, че Асен и Кирил са прави - ако се намерт политически формации с воля да спрат кражбите, може да се окаже ( аз впрочем съ сигурен), че България си е едно много добро място за живот. И няма как да пропуснем, че не брюкселските зелки ни пречат, а едни сибирски мечета шетат у нас.

 55. 55 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 943 Любопитно

  Вярно е, че той бе номиниран от ГЕРБ, но можем и да помислим дали той е от пейката на ГЕРБ, или на ДПС?
  —цитат от коментар 10 на pontius_glarus


  Каква е разликата?

 56. 56 Профил на Пламен Карапетков
  Пламен Карапетков
  Рейтинг: 188 Весело

  До коментар [#27] от "doctor.no":

  Как да им "откаже",като част от тези пари се връщат обратно в чекмеджето.

 57. 57 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#15] от "doctor.no":

  Само да допълня - след удълбаването и заработването на пристанището на Доган - още по 80 - 100 милиона на година от пристанищни такси. т.е. с нашите пари даваме законен бизнес на най-противното същество в България

 58. 58 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 943 Неутрално

  "Приложената схема е следната: Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" (част администрацията на транспортното министерство) е прехвърлило през миналата година 435 млн. лв. на собственото си търговско дружество "Транспортно строителство и възстановяване" ("ТСВ" ЕАД). Това е т.нар. in-house модел (на бълг. - "вътрешни" поръчки), който позволява институциите да възлагат поръчки без търг на собствените си дружества. Напълно идентична схема е била прилагана и от държавната компания "Автомагистрали" при наемането на подизпълнители."

  Ин-хаусът е диамантът в короната на ГЕРБ-ДПС.

 59. 59 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#54] от "tsvetko_51":

  “... може да се окаже ( аз впрочем съ сигурен), че България си е едно много добро място за живот.”

  България би била ПРЕКРАСНО място за живот, ако попадне в ръцете на икономически грамотни и най-вече ПОРЯДЪЧНИ хора, а не на СИК-аджии, гангстери, продажници и бандити.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 60. 60 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2498 Весело

  Трябваше да ги оставят да дълбаят, поне щеше да се разбере, дали има някъде дъно за достигане......

 61. 61 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2498 Весело

  Трябваше да ги оставят да дълбаят, поне щеше да се разбере, дали има някъде дъно за достигане......

 62. 62 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Браво така се прави. Има надежда.

  SHADOWS of SOFIA
 63. 63 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1007 Гневно

  А в панделата някой кога??????

 64. 64 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  До коментар [#29] от "doctor.no":

  Така е, беларускА. И няма документи, защото фирмата БелТруб (или нещо такова) е санкционирана и от ЕС.

  Колко пари даде ББ на рашките само миналата година- 3 000 000 000 лв на руски фирми да построят на Путин тръбата- 400 000 000 за удълбаване на подхода на ТЕЦ-а на Доган-
  —цитат от коментар 15 на doctor.no


  Е, сега. Какво са няколко милЯрда между приятели?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 65. 65 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Гневно

  Герберята краднат на поразия, крият, лъжат, а народонаселението сляпо все още щяло да гласува за тези.
  Да не говорим, че им биха децата и от това народонаселение продължават да им гласуват.
  Такава робска психика никъде няма по света!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 66. 66 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Под тази статиями липсват коментарите на селянина, който е едновременно голям гербер и голям русофоб!

 67. 67 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  Най-сетне нещо смислено нещо от Темида.

 68. 68 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Тихо е! Барикадата този път е пуста.

  SHADOWS of SOFIA
 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  До коментар [#15] от "doctor.no":

  А тука не влизат парите, които платихме за Белене и още плащаме, не влизат и милионите, които платихме за Турски поток и после го зарязахме.

 70. 70 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  Те поне са свършили някаква работа, а уважаемия съд кога ще задължи бивши министри на отбраната да обяснят, защо България участва в афганистанската афера, където плащахме по 300 млн на година х 20г.?

  Уважаемия съд защо не подведе под отговорност Пламен Орешарски, спрял Южен Поток от който гарантирано държавата щеше да печели по 300 млн от транзитни такси, без нито лев разходи за строителството?

 71. 71 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2091 Неутрално

  Герберските тролове, тотално млъкнаха под тази статия! Само един се опита да мъцне нещо за малтретирането на негрите, ама така някак си с половин уста!

 72. 72 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#69] от "Роси":

  не, не влизат. То, ако се пише всичко, трябва и да се броят и отказаните транзити от тръбата през Украйна, в договорът с БТГ и Газпром са заложени транзитни такси на дъмпингови спрямо стандартите на ЕС цени, за да може Сърбите да получават най-евтината газ, а съответно и Унгария и да прецакат и транзита до Унгария през Украйна.
  Всичко това за наша сметка

 73. 73 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  " Веднага след това обаче, "ТСВ" е превъзложило работата на външен подизпълнител. Така отново без търг държавната компания е платила 393 млн. лв. от осигуреното финансиране на частната - "ЕС Билд" ДЗЗД. Източници на "Дневник" твърдят, че в този случай Законът за обществените поръчки най-вероятно е заобиколен със сключването на договор не за извършване на услуга, а за доставка на материали, машини или съоръжения."

  Самото възлагане може да се оспори като нищожно - заобикаля закона и като такова е недействително по смисъла на чл. 26, ал. 2 ЗЗД ! И става много интересно като се стигне до това да се търсят обратно парите от руската мафия, която в крайна сметка ги е прибрала........

 74. 74 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1276 Любопитно

  за кой ли път Дневник върши работата, за която в каскетурата взимат заплати?

  досега един път не съм видял баш-каскетът да прояви усърдие в защитаването на държавния интерес - доста по-сериозно престъпление от липсващия зарзават на баба Вуна от Щръклево!

 75. 75 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Те поне са свършили някаква работа, а уважаемия съд кога ще задължи бивши министри на отбраната да обяснят, защо България участва в афганистанската афера, където плащахме по 300 млн на година х 20г.?Уважаемия съд защо не подведе под отговорност Пламен Орешарски, спрял Южен Поток от който гарантирано държавата щеше да печели по 300 млн от транзитни такси, без нито лев разходи за строителството?
  —цитат от коментар 70 на otrqdnik


  Добър опит но за друга територия.Да печелиш като отдаваш територия за чужди интереси . Дали разбираш какво говориш?

  SHADOWS of SOFIA
 76. 76 Профил на Свилен Стойков
  Свилен Стойков
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Съдът е задължил, но има ли наказателни и административни мерки да наложи решението си? Документите за въпросното одълбочаване са при пътната карта за Южен поток, няма ги.

 77. 77 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Съдът е задължил, но има ли наказателни и административни мерки да наложи решението си? Документите за въпросното одълбочаване са при пътната карта за Южен поток, няма ги.
  —цитат от коментар 76 на Свилен Стойков


  Някой трябва повдигне обвинение.

  SHADOWS of SOFIA
 78. 78 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  До коментар [#2] от "мики маус":

  " Браво на съда!"

  Браво на всеки, който не се примири с това стотици милиони да се изливат в схемите на мафията и Русия и продължи битката и в съда с този въпроса докрай, въпреки всички съпротиви на мутрите във властта........

 79. 79 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#75] от "К2":

  Всяка чужда инвестиция е отдаване на територия на чужди интереси. Не съм чул някой да е споменал, че чуждата инвестиция заробва страната, дори обратното. Разбира се ние винаги можем да направим така, че чуждата инвестиция да е в наша вреда, примерно американските топлоцентрали вдигат двойно цената на електричеството в България, Тиквата щеше да им преразглежда договорите, но от посолството го предупредиха да не пипа там! Не знам дали разбираш за какво говориш.

 80. 80 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#75] от "К2":Всяка чужда инвестиция е отдаване на територия на чужди интереси. Не съм чул някой да е споменал, че чуждата инвестиция заробва страната, дори обратното. Разбира се ние винаги можем да направим така, че чуждата инвестиция да е в наша вреда, примерно американските топлоцентрали вдигат двойно цената на електричеството в България, Тиквата щеше да им преразглежда договорите, но от посолството го предупредиха да не пипа там! Не знам дали разбираш за какво говориш.
  —цитат от коментар 79 на otrqdnik


  Не съм подходящ събеседник ! Потърси си някой с проруски крен.

  SHADOWS of SOFIA
 81. 81 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#26] от "pontius_glarus":

  Без глупости, моля. Нека да не смесваме нещата. Тези "3 милиарда лв" са заем, който е взет от Булгаргаз от неизвестна нам банка и са кредит, който се изплаща от фирмата. Нямат нищо общо (поне засега) с "нашите пари" и тези от бюджета. Нека да не пишем глупости, в стремежа си да оклепаме бившите. С тези пари, не може да се строи магистрала. По-важният въпрос, който не се повдига от Дневник е колко наистина струва удълбочаването на каналите и дали има многомилионна кражба, както се внушава тук. Другата голяма лъжа, която упорито се поддържа, е че каналите били в интерес на Догановото пристанище. То си е на фарватера и няма нужда от удълбочаване. Лесно може да се провери на всяка карта. Иначе поздравления за Дневник за упоритата им работа в разобличаване на крадците и далаверите. Защо обаче не препубликуват от Блиц разобличаването на далаверите на Кирчо и кокорчо през 2013г.:
  нhttps://blitz.bg/analizi-i-komentari/mega-afera-kak-kharvardtsite-uspyakha-da-gushnat-27-miliona-za-58-dni-i-kolko-li-shche-otkradnat-za-sledvashchite-4-godini-ako-dokopat-vlastta_news844859.html?__cf_chl_jschl_tk__=pmd_lWdAALXZPjTrWhkVTDAUbZ4CV0hamHcEtIcCd1icEio-1634109152-0-gqNtZGzNAyWjcnBszQ49

 82. 82 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3050 Неутрално

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  Необходимо е да бъде добавено още:

  Борисов Бойко Методиев забави с 14 месеца предоговарянето на цените на газа и хариза на "Газпром" 280 млн. лв.

  Борисов Бойко Методиев опрости на "Газпром експорт" транзитните такси до 2030 г. в размер на 1,9 млрд. лв.

  Борисов Бойко Методиев съзнателно саботира изграждането на газовата връзка с Гърция за да поддържа монопола на "Гозпром". Щетите за България се равняват на десетократния размер на комисионните платени от "Газпром" по сметката на Борисов Бойко Методиев в руската ВТБ.

 83. 83 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  До коментар [#80] от "К2":

  Напротив, идеален събеседник си, щом си с проамерикански корен, нали сега е модерно. Ако се обърне ситуацията ще станеш и с проруски, това сме го виждали многократно. За хора като вас, конюнктурата е много важна и пропагандата. Утре вестника ще почне да сатанизира САЩ и да възвеличава Русия, до няколко месеца ще си по-руснак от руснаците.

  Аз съм свикнал да живея с вас, които се движат успешно с модните тенденции. Преди беше модерно да си гербаджия, днес вече не е, затова много хора изживяха своя катарзис за една вечер. Където е келепира там сте и вие, Бай Ганьо да не е написан случайно, той идва от специфична народна душевност в половината ни съграждани, които винаги добре се ориентират на къде да се наведат.

 84. 84 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  До коментар [#81] от "Oggie Petkov":

  "... Без глупости, моля. Нека да не смесваме нещата. Тези "3 милиарда лв" са заем, който е взет от Булгаргаз от неизвестна нам банка и са кредит, който се изплаща от фирмата. Нямат нищо общо (поне засега) с "нашите пари" и тези от бюджета..."!

  Моля?! Държавно дружество тегли 3 милиарда заем, обаче това нямало общо с нас? И кой ще плаща скъп газ заради тази далавера? Някой от Луната ли? Сърбите се хвалят, че щели да плащат най-евтиния газ! Същият газ, който минава по този газопровод. Ние обаче ще плащаме по-скъпо на държавната фирма, а?!
  И все се чудя, как има такива кухи кратуни...!

  Бивш tww09306483.
 85. 85 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  И какво, ще платят някаква глоба и пак нищо няма да покажат. Решението е смана на всички директори в това държавно дружество. Като си помисля обаче че за да върнат корурупционното управление на ББР са готови и да направят нещо което не е било от създаването на съвременната българска държава ( със задна дата да отменят актове на изпълнителната власт) съм песемист за такава стъпка.

 86. 86 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  До коментар [#80] от "К2":Напротив, идеален събеседник си, щом си с проамерикански корен, нали сега е модерно. Ако се обърне ситуацията ще станеш и с проруски, това сме го виждали многократно. За хора като вас, конюнктурата е много важна и пропагандата. Утре вестника ще почне да сатанизира САЩ и да възвеличава Русия, до няколко месеца ще си по-руснак от руснаците.Аз съм свикнал да живея с вас, които се движат успешно с модните тенденции. Преди беше модерно да си гербаджия, днес вече не е, затова много хора изживяха своя катарзис за една вечер. Където е келепира там сте и вие, Бай Ганьо да не е написан случайно, той идва от специфична народна душевност в половината ни съграждани, които винаги добре се ориентират на къде да се наведат.
  —цитат от коментар 83 на otrqdnik


  Бе ти не разбра ли , че твойта глава на чужди рамене не можеш да сложиш.

  SHADOWS of SOFIA
 87. 87 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#82] от "Един препатил":

  Да, благодаря за допълненията.

  След Тодор Живков (Тато) Москва не е имала по-сговорчив глава на изпълнителната власт от Татовия.

  Щеше и Княжевската градина да им подари, ако не се беше размирисало.

  А те, каквито са деликатни, можеха да си я заградят и да сложат КПП-та за софиянци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 88. 88 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#87] от "Norman Granz":

  “Княжевската градина...” >> Княжеската, Княжевската е в Княжево (евентуално). 😆😆😆

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 89. 89 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#87] от "Norman Granz":

  И гвардейци от Червената армия да дефилират и да ни напомнят за "освобождението"

 90. 90 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Весело

  "по реда на ЗДОИ можело да се иска достъп до информация, но не и до конкретни документи"

  Много искали да дадат информация, ама нЕмали желание! :-)

 91. 91 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Разстроено

  До коментар [#87] от "Norman Granz":И гвардейци от Червената армия да дефилират и да ни напомнят за "освобождението"
  —цитат от коментар 89 на doctor.no


  Не само да ни напомнят, а и да събират данък за това...

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Гневно

  До коментар [#26] от "pontius_glarus":Нека да не смесваме нещата. Тези "3 милиарда лв" са заем, който е взет от Булгаргаз от неизвестна нам банка и са кредит, който се изплаща от фирмата. Нямат нищо общо (поне засега) с "нашите пари" и тези от бюджета... С тези пари, не може да се строи магистрала.
  —цитат от коментар 81 на Oggie Petkov


  "Булгаргаз" не е ли държавно дружество? "Неизвестната нам банка" не отпуска ли заемите с увереността, че българската държава-собственик гарантира този дълг по един или друг начин? Дали чрез предоставянето на монополно положение на "Булгаргаз" на българския пазар, дали чрез одобряването на такива цени на газа на българския пазар, че "Булгаргаз" да излезе на гарантирана печалба, дали като изплати дълговете на други държавни дружества към "Булгаргаз" (като "Топлофикация", например), а ако се наложи- и чрез финансова инжекция директно към "Булгаргаз"... И ако държавното дружество има такава една гаранция от българската държава, не значи ли че способността на българската държава да взима други заеми се намалява?

  Защо да не разгледаме други начини, по които такъв един заем би могъл да се използва от държавното дружество? Този заем на "Булгаргаз" не помага по никакъв начин българската икономика. Строителството на "Балкански поток" бе предоставено на чужди фирми с чужди работници. Газът, който тече по него не се използва от български клиенти- фирми или граждани. Той не създава допълнителна конкуренция на българския пазар, която да намали цените на газа в България! "Булгаргаз" можеше да построи най-после интерконектора с Гърция, което щеше да намали монополното положение на "Газпром" на българския пазар, да намали зависимостите и цените за българските потребители... Да не говорим колко други възможности да инвестира такъв един заем би имала българската държава- пряко или чрез други държавни дружества. И да, дори и дострояването на част от магистралите и скоростните пътища би помогнало на българската икономика повече от "Балкански поток"!

 94. 94 Профил на black_recluse
  black_recluse
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Либерал-комунистите, пардон автентично десните разбирачи от всичко, моля да кажат - колко би трябвало да се дадат за дълбачка, ако е правилна, прогресивна, либерална и американска?

 95. 95 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2769 Разстроено

  с удоволствие...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 96. 96 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2769 Разстроено

  До коментар [#94] от "black_recluse":

  русофилите дълбаете дъното безплатно

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 97. 97 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  До коментар [#93] от "plamen_b":

  " Защо да не разгледаме други начини, по които такъв един заем би могъл да се използва от държавното дружество? Този заем на "Булгаргаз" не помага по никакъв начин българската икономика. Строителството на "Балкански поток" бе предоставено на чужди фирми с чужди работници. Газът, който тече по него не се използва от български клиенти- фирми или граждани. Той не създава допълнителна конкуренция на българския пазар, която да намали цените на газа в България! "Булгаргаз" можеше да построи най-после интерконектора с Гърция, което щеше да намали монополното положение на "Газпром" на българския пазар, да намали зависимостите и цените за българските потребители... Да не говорим колко други възможности да инвестира такъв един заем би имала българската държава- пряко или чрез други държавни дружества. И да, дори и дострояването на част от магистралите и скоростните пътища би помогнало на българската икономика повече от "Балкански поток"!"


  Ако разгледаме нещата по този начин, гръбнакът на мафията у нас се прекършва, а Кремъл остава насухо ! Т.е източването на цялото ни общество под благовидни предлози спира ! Дали " големите началници" на мутрата ще бъдат доволни от такъв развой на събитията ?.....................................................

 98. 98 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2769 Неутрално

  До коментар [#97] от "samoedin":

  за съжаление има положителна обратна връзка, т.е. нещата се задълбочават...преди 20 години би било възможно да се прекъсне порочният кръг, но вече не вярвам.
  Само някакъв външен световен катаклизъм може да сложи край на това.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 99. 99 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Неутрално

  UNITED EU UNION

  уточнение

  Документ Е Информацията в документа.

  Документ Не е (точно) материалният носител.
  Материялният носител може да е хартия или
  цифров носител или плоча каменна и т.н.

  Документ е еднообразно, тоест точно, копие (екземпляр) на Документ.
  На Информацията, "едно към едно".
  На съдържанието, но и на форма, доколкото е възможно.

  Тадицията на хартиени идокументи поощрява визуализация на "хартиена" информация: форма и съдържание, условно различни,
  и двете важни.

  Традицията се следва при нормално качествено сканиране на хартиен документ в цифров. Изображението на документа е "същото".

  Материалният носител е друго нещо (хартиен, цифров, ...).

  Не случайно една от дефинициите за или съществено качество на "информация" е:
  не зависи от материалния носител, в смисъл, носителят е заменим.

  и като така... пак:
  Документ Е Информацията в документа.

 100. 100 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4573 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Ми и ти бе.

  Какво да се прави.
  Глобална орисия.

  Ей вземи за пример САЩ.
  На добро ли реагира?
  С рефлекс Матрос Павлов?

  Съвсем не.
  Дълго Конгресмените мислеха за да измислят
  санкции "закон Магнитски".
  Щот Под игото... и те.

  До коментар [#16] от "vova.josei_ki":
  До коментар [#12] от "Julian Mall":
  Спрете се поне за малко!

  Думата "Русия" ви действа като лампата на кучето на Павлов!
  Веднага ви превръща в Александър Матросов!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK