На живо

Коронавирусът в България: Допълнителни ограничителни мерки може да има в петък

Заседание на 46-то народно събрание, парламент Стойчо Кацаров

© Юлия Лазарова

Заседание на 46-то народно събрание, парламент Стойчо Кацаров"Дневник" следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите на властите и коментарите на здравните експерти.
Асоциация на организациите на българските работодатели поиска в държавния бюджет за 2022 г. да бъдат предвидени средства за финансиране на политики за справяне с последиците от кризата, причинена от COVID-19 и енергийната криза. В препоръките си към бюджета четирите национално представителни организации искат в бюджета за следващата години да бъде заложен ресурс за провеждане на политики за подобряване на бизнес средата, както и възможности за осигуряване на икономически растеж на България.
Коронавирусът в България: Допълнителни ограничителни мерки може да има в петък

© Асоциация на организациите на българските работодатели


Според работодателските организации независимо от сложната политическа обстановка дебатите по приоритетите и политиките на "Бюджет 2022" трябва да бъдат в дневния ред на обществото и при конструиране на новия парламент проекта да бъде внесен и гласуван в ускорени срокове.

Допълнителни мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус ще бъдат съобщени евентуално в петък, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров днес на брифинг. Той подчерта, че ако се стигне до нови затваряния, последни ще бъдат засегнати училищата и детските градини.

Ситуацията е напрегната, но няма хаос и паника, успокои здравният министър

Добра организация, свободни легла и по-ниска смъртност от предишните две вълни от COVID-19, това отчетоха днес на пресконференция от Министерството на здравеопазването. Брифингът идва на фона на продължаващото нарастване на броя на заболелите и сигнали от болници, и лекари, че изнемогват.
Коронавирусът в България: Допълнителни ограничителни мерки може да има в петък

© Надежда Чипева, Капитал


Според министър Стойчо Кацаров що се отнася до леглата и настаняването има само моментни, локални неуредици. По последни данни от разкритите 7268 легла са заети 71%, а от 485 за активно лечение се ползват 65 на сто.


Най-тежко е положението в Търговище и Шумен, а най-слаба е натовареността на болниците в Плевен и Враца. Отчетено беше също, че заболеваемостта в България е далеч под нивата в Румъния и Сърбия и на равнищата в Албания, Гърция и Турция.

Кацаров обобщи, че ситуацията е напрегната, но няма хаос и паника

Актуалната ситуация с коронавируса - брифинг на здравното министерство

Просветното министерство обяви кои антигенни тестове могат да се ползват в училищата

Единадесет антигенни теста за диагностициране на COVID-19, налични на пазара в България, могат да се прилагат в училище от самите деца или от медицинските специалисти там. Те са включени в списък, предоставен на Министерството на образованието и науката (МОН) от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ). В него са изброени шест теста за самотестуване от назофарингеален (носен) или орофарингеален (гърлен) секрет, предлагани в нашата страна от седем фирми, както и пет теста от слюнка за професионална употреба (от медицински специалист) и за самотестуване. Към всеки от тестовете има листовка за употреба, преведена на български език.
Коронавирусът в България: Допълнителни ограничителни мерки може да има в петък

© Златина Зехирова


МОН поиска тази информация от ИАЛ, за да улесни, от една страна, образователните институции при организиране на тестването на ученици, а от друга – родителите при вземането на решение за тестването на техните деца и избора на конкретен вид тест. С писмо до Регионалните управления на образованието, което ще бъде изпратено днес, МОН ще предостави всички налични данни на директорите на училища.


Подробности тук

Организатори на събития настояват за коригиране на заповедта с ограниченията

Организатори на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия настояват да бъде променена заповедта на Софийската здравна инспекция от вчера, с която от утре всички подобни прояви се забраняват. Те искат такъв тип събирания да са разрешени, ако всички участници са ваксинирани, преболедували са COVID-19 или имат отрицателен PCR-тест. Калоян Тодоров от Българско конгресно бюро коментира за "Дневник", че на последните срещи в здравното министерство от миналата седмица са получили уверения точно за такъв регламент.
Коронавирусът в България: Допълнителни ограничителни мерки може да има в петък

© Велко Ангелов


"Тази заповед от днес за утре създава куп проблеми. Има прояви, които са започнали днес, но продължават 3-4 дни, организаторите се чудят какво да правят. За уикенда също има много прояви, подготовката, за които е спряна", каза Тодоров. Според него за момента има уверение, че в рамките на днешния ден ще бъде издадена нова заповед, коригираща ограниченията и позволяваща провеждането на събития при спазване на цитираните мерки.

Протест на медицински сестри в София

Протест на специалистите по медицински грижи се проведе днес пред Здравното министерство. Те искат заплатите им да са не по-малко от две минимални, или 1300 лв. Искат с наредба да се определи къде и колко сестри има нужда. Според тях една сестра в болница обслужва между 20 и 30 пациенти. Сред исканията на протестиращите са и промяна в наредбата за работното време и отпуските на сестрите в реанимациите. Настоява се и за справедливо заплащане на нощния труд, чиято стойност не е променяна от години. В момента за час труд през нощта сестрите получават 0,25 лв. Според тях надницата трябва да е поне 3 лв. на час. Очакват също и да получават купони за храна.
Коронавирусът в България: Допълнителни ограничителни мерки може да има в петък

© Велко Ангелов

Ваучери за пазаруване при ваксинация дават хипермаркети в Пазарджик

Хипермаркети в Пазарджик се включват в стимулиране на ваксинирането срещу Covid-19, съобщи БНР. Пред един от магазините вече е разкрит подвижен кабинет, като всеки, който се ваксинира, получава ваучер за пазаруване на стойност 20 лева. Въпреки финансовия стимул желаещите са малко, казва директорът на регионалната здравна инспекция д-р Хюля Шериф. "За ден около 10 човека минаха за ваксинация. Очаквахме по-голям интерес", допълва тя. Изнесеният кабинет ще работи в почивните дни до 7 ноември. Към момента ваксинираните в областта са едва 14%.
Коронавирусът в България: Допълнителни ограничителни мерки може да има в петък

© Цветелина Белутова, Капитал

Кризата от коронавирус затворила 10% от хотелите

Кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса, е довела до затварянето на около 10% от работещите хотели. Това каза служебният зам.-министър на туризма Ирена Георгиева по време на инвестиционен форум в София. Тя обясни, че през 2019 г. в България е имало 3391 места за настаняване с 10 и повече легла. През юли тази година работещите обекти вече са намалели до 3058.


Коронавирусът в България: Допълнителни ограничителни мерки може да има в петък

© Надежда Чипева, Капитал


Според Георгиева заради ограниченията и формалностите при пътуванията в чужбина вътрешният туризъм се е развил и хората все повече предпочитат да пътуват до по-близки дестинации. Освен това имало и пренасочване от самолетен към автомобилен туризъм - както за пътуванията в страната, така и в чужбина.

Ниският процент ваксинирани носи риск от мутации, казва вирусолог

Делта вариантът на коронавирусът присъства в почти 100% от положителните проби в Националния център за заразни и паразитни болести, каза днес пред Би Ти Ви ръководителят на една от лабораториите там проф. Нели Корсун. Тя предупреди, че при нисък процент ваксинирани, каквато е ситуация в България, се предполага широко разпространение на вируса сред много хора и вероятността той да мутира е се измени е по-голяма.
За проф. Корсун въведените ограничителни мерки са навременни, но въпросът е да се спазват.
Коронавирусът в България: Допълнителни ограничителни мерки може да има в петък

© Георги Кожухаров

Пожар в COVID отделение на русенска болница

Пожар е избухнал в COVID отделение на русенска болница около 4 часа тази сутрин, съобщава "Нова телевизия". Няма пострадали хора, като са нанесени само материални щети. По първоначална информация един от пациентите е махнал кислородната си маса и е запалил запалка, за да потърси нещо в болничната стая. Това е довело до възпламеняване, но бързата реакция на болничния персонал е успяла да предотврати разрастването на пожара.
Коронавирусът в България: Допълнителни ограничителни мерки може да има в петък

© Надежда Чипева, Капитал

Лекари: Нужно е пълно затваряне в София веднага

Нужно е пълно затваряне на София. Всичко трябва да спре, ако искаме да живеем и да нямаме повече жертви, каза днес пред БНТ председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов. Той обясни, че пред кабинетите на джипитата е кошмар, като се смесват заразени с коронавирус и други болни, което води до допълнително разпространение на заразата.
Коронавирусът в България: Допълнителни ограничителни мерки може да има в петък

© Юлия Лазарова


Според Миндов вече са подминати върховите показатели от последната вълна. Той подчерта, че COVID-зоните не работят. Миндов посъветва всички, които има съмнения, че са заразени с коронавирус да се обаждат по телефона на личния си лекар, който можел да им даде код за взимането на безплатен PCR-тест от аптеките

Над 19% от тестваните са с коронавирус

Процентът заразените сред тестваните подмина 19% за последното денонощие, сочат данните на единния информационен портал. Броят на новозаразените остава над 3000 - 3469 за денонощието. Всички данни вижте тук.
Коронавирусът в България: Допълнителни ограничителни мерки може да има в петък

© Надежда Чипева, Капитал


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK