Адвокатурата ще провери дали Петър Илиев е накърнил престижа на професията

Адвокатурата ще провери дали Петър Илиев е накърнил престижа на професията

© СкрийншотСофийският адвокатски съвет ще провери адвокат Петър Илиев заради становището на Етичната комисия на Софийския университет, че е плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 г.


Това съобщиха за "Дневник" от Софийската адвокатска колегия. "В Софийския адвокатски съвет е проведено обсъждане по повод становището на Етичната комисия на СУ по казуса с адв. Петър Илиев, както е огласено в медиите. Предвид данните в становището предстои да бъде извършена проверка в съответствие с правилата на Закона за адвокатурата и Етичния кодекс на адвоката, която ще приключи с решение на съвета", е записано в отговора на адвокатурата на въпроси на "Дневник".


Заради изводите на проверката на Етичната комисия на Софийския университет ректорът на висшето училище предложи Илиев да бъде дисциплинарно уволнен. Петър Илиев обаче напусна университета, преди с казуса да се занимае Юридическият факултет, и така предотврати производство срещу себе си.
Според Закона за адвокатурата сред дисциплинарните нарушения са и уронването на престижа и достойнството на професията и нарушаване на професионалната етика и морала. То може да бъде наказано са порицание; глоба от една до осем минимални работни заплати; лишаване от право да бъде избиран в органите на адвокатурата за срок от една до три години; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок от 3 до 18 месеца; лишаване от право да упражнява адвокатска професия за срок до 5 години при повторно нарушение.


Наскоро в."Сега" писа, че и академичното бъдеще на Илиев, който преди време обяви, че ще продължи политическата си дейност, се е заплело в закона. Причината е, че Министерството на образованието и науката дава
противоречиви тълкувания може ли уличен в плагиатство да продължи кариерата си в друг университет.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK