Специализираната прокуратура проверява Кирил Петков по казуса с гражданството (допълнена)

Кирил Петков при представянето на политическия си проект "Продължаваме промяната"

© Велко Ангелов

Кирил Петков при представянето на политическия си проект "Продължаваме промяната"Специализираната прокуратура обяви, че извършва проверка по казуса с гражданството на бившия служебен министър на икономиката Кирил Петков, който е лидер на "Продължаваме промяната".


От съобщението на държавното обвинение се разбира, че проверката е започнала на 24 август след подаден сигнал по електронната поща, съдържащ твърдения за извършено престъпление от г-н Кирил Петков, в качеството му на служебен министър на икономиката, описани подробно и в статия на вестник "Труд" от 22.08.2021 г., е образувана прокурорска преписка.


В статията, озаглавена "Кирил Петков здраво газил закони" се твърди, че като служебен министър на икономиката той е предприел редица действия, които са били в нарушение на закона или в противоречие с него. Изброени са член 313 от Наказателния кодекс - "който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация, носи съответната отговорност", както и твърдения за документно престъпление и за нарушение на Закона за публичните предприятия.
"Към преписката е присъединена и жалба от гражданин, която съдържа идентични твърдения. Сигналът за извършено престъпление от общ характер е разпределен на случаен принцип на прокурор от Специализираната прокуратура. На 15 септември наблюдаващият прокурор е постановил извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Предстои приобщаването на относими към казуса документи, включително и от Конституционния съд. След приключване на проверката наблюдаващият прокурор ще извърши преценка дали има достатъчно данни за извършено престъпление", завършва съобщението.


В края на деня от "Продължаваме промяната" разпространиха позиция, в която припомнят, че специализираните съд и прокуратура трябва да бъдат закрити, защото "играе твърде "особена" роля в прилагането на законите в страната и напълно естествено - именно тяхното закриване в този им вид, следва да бъде един от основните приоритети на законодателната дейност на следващото Народно събрание".


Казусът с двойното гражданство на Кирил Петков в момента е висящ пред Конституционния съд. До него се стигна след като на 16 август десетки депутати от ГЕРБ-СДС внесоха искане до КС за частично обявяване на противоконституционност на указа на Румен Радев за назначаване на служебния кабинет.


Петков беше назначен за служебен министър на икономиката на 12-ти май тази година. Според българската Конституция министър не може да заеме този пост, ако има двойно гражданство. При встъпването си в длъжност, Петков е подписал документ, който удостоверява, че отговаря на критериите да заеме поста. Той многократно е казвал, че е подал заявлението си за отказ от канадско гражданство през април тази година, както и че към момента, в който е подписал декларацията е бил със съзнанието, че не е канадски гражданин.
Миналата седмица Петков показа пред Конституционния съд документ от канадските власти, според който той не е канадски гражданин от 20-ти август - близо два месеца и половина след встъпването му в длъжност. В него е записано: "Посредством настоящото се удостоверява, че лицето, чието име е посочено по-горе (Кирил Петков- бел. ред.) официално се е отказало от канадско гражданство и съгласно Закона за гражданството ще престане да бъде гражданин на 20 август 2021 г."


Петков поиска от конституционните съдии да бъде изслушан в открито заседание и да даде писмено становище, но съдът отказа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK