Гешев атакува в Конституционния съд отнемането на имущество на Бюрото по защита

Гешев атакува в Конституционния съд отнемането на имущество на Бюрото по защита

© Велко АнгеловГлавният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане да обяви за нарушаваща основния закон една от разпоредбите в закона, с който Народното събрание премести Бюрото по защита на свидетелите от прокуратурата към Министерството на правосъдието.


Параграф 25 от Преходните и заключителни разпоредби на закона предвижда дълготрайните материални активи, ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, да се предоставят на Министерството на правосъдието.


В искането до КС се посочва, че атакуваната разпоредба е в противоречие с Конституцията (в частта, според която Министерският съвет организира стопанисването на държавното имущество), както и с принципа за разделението на властите. Гешев твърди, че с приемането й се нарушава балансът във взаимоотношенията между висшите държавни органи.
Главният прокурор се позовава на редица решения на Конституционния съд, според които Министерският съвет, като най-висш орган на изпълнителната власт, единствен има оперативни управленски функции по отношение на реда, по който се осъществява разпореждането с държавно имущество. Тези правомощия не могат да бъдат изземвани от законодателната власт, която по Конституция има други функции.


В мотивите на искането се посочва и че с атакуваната разпоредба Народното събрание на практика е задължило Министерския съвет да отнеме имоти - публична и частна държавна собственост (част от дълготрайните материални активи), дадени за безвъзмездно управление на прокуратурата и ползвани от Бюрото по защита при главния прокурор, и да ги предостави на Министерство на правосъдието.


Нарушен е и принципът на разделение на властите, тъй като законодателната власт е иззела и упражнила разпоредителни конституционни правомощия на изпълнителната.


По закон недвижимите имоти, предоставени за ползване на съдебната власт, се управляват от Пленума на Висшия съдебен съвет. Той е разпределил на прокуратурата имотите, ползвани от Бюрото по защита към главния прокурор, и те са дълготрайни материални активи на прокуратурата, твърди главният прокурор. Предназначението им не може да се променя без съгласието на органите на съдебната власт, се посочва още в мотивите.


Прокуратурата: Бюрото е модернизирано по времето на Цацаров и Гешев


Заедно с мотивите към искането на главния прокурор и сезирането на Конституционния съд в съобщение до медиите прокуратурата за първи път предоставя публично информация за активите на Бюрото по защита от 2014 г. (когато е прехвърлено от Министерството на правосъдието в прокуратурата) до влизането в сила на промените в Закона за защита лица, застрашени във връзка с наказателно производство през септември 2021 г.


През 2014 г. Бюрото по защита е разполагало със значително по-малко активи, с минимално материално-техническо оборудване, което се оказва амортизирано, морално остаряло и недостатъчно за изпълнение на специфичните функции на служителите. През 2014 г. дълготрайни активи на Бюрото по защита са били в размер на 2 059 774 млн. лв., в това число 24 леки автомобили. Задбалансовите активи възлизат на 661 205,76 лв., посочват от държавното обвинение.


По предварителни данни дълготрайните активи (към 28 септември 2021 г.), преди преминаване на Бюрото по защита към министерството, възлизат на 3 039 200,00 лв., сред които има и 29 леки автомобила. Задбалансовите активи са в размер на 980 000 лв.


За периода 2014-2021 г. за нуждите на Бюрото по защита е изградена материална база, обезпечена с необходимото мрежово оборудване, което отговаря на изискванията за информационна сигурност. Компютърното оборудване е подменено изцяло предвид това, че при преминаването към прокуратурата през 2014 г. употребяваната техника е морално остаряла и не отговаря на изискванията за инсталация на актуални операционни системи.


В изпълнение на законовите задължения по защита на застрашените лица е изградено видеонаблюдение, което допълнително гарантира сигурността на защитените лица. Бюрото е в пъти по-добре оборудвано и подсигурено, което ще позволи занапред то да осъществява дейността си в пълна степен, посочват от прокуратурата.


На 7 октомври Конституционният съд (КС) прекрати друго дело, свързано с Бюрото по защита на свидетелите. То бе образувано по искане на президента Румен Радев да обяви структурата и мястото на Бюрото по защита на свидетелите на подчинението на главния прокурор за противоконституционни. Причината делото да бъде прекратено и да няма произнасяне по него по същество е, че в последния работен ден на 46-ото Народно събрание бяха приети законодателни промени, с които бюрото премина към Министерството на правосъдието и на практика въпросът вече е решен и няма смисъл от произнасяне по него.След гласуването на законопроекта Гешев предупреди, че ще се обърне към Конституционния съд заради прехвърлянето и на всички материални активи на бюрото към правосъдното ведомство, но това все още не се е случило. Междувременно се провеждат срещи между работни групи от правосъдното министерство и прокуратурата, на които се обсъждат и решават детайли за имуществото и материалната база и се прави инвентаризация.


В началото на октомври на заседание на пленума на Висшия съдебен съвет служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов изиска от представляващия ВСС Боян Магдалинчев да представи отчет за движимите активи на Бюрото по защита. По думите на Стоилов една значителна част от движимите активи на бюрото са били прехвърлени към прокуратурата, но са платени от общия бюджет на ВСС и би трябвало да останат за нуждите на Бюрото. Стилов поиска отчетът да бъде представен, за "да не възниква неяснота по този въпрос". Предстои такъв доклад да бъде представен.


На 30 септември зам.-министър Иван Дерменджиев съобщи, че са получени сигнали за това, че са разпродавани бронирани автомобили, собственост на бюрото. Дали това е така тепърва предстои да се изясни след прехвърлянето на материалната база към Министерството на правосъдието, но от прокуратурата още тогава отрекоха информацията.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Весело

  " Главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане да обяви за нарушаваща основния закон една от разпоредбите в закона, с който Народното събрание премести Бюрото по защита на свидетелите от прокуратурата към Министерството на правосъдието."

  Горкичкият ! Отнеха му бухалката, как да се съгласи, че вече не може да праща муджихидините си където и когато си реши и срещу когото му хрумне.....😂

 2. 2 Профил на Трезвеник
  Трезвеник
  Рейтинг: 110 Неутрално

  Гешев, мафията не иска да има ефективно бюро за защита на свидетелите! Това им пречи!

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Няма ли да обжалва и за мултитемпературния охладител - сега си държи ракията от Мирково в обикновен хладилник, такова унижение не се преживява лесно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1736 Неутрално

  Да се оплаче на седемте жужета. Еврото ше му помогне.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на themtrx
  themtrx
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Хората за няколко месеца ваксина разработват, ние 2 години не можем да се отървем от най-коварната болест за държавата - Гешев!

 7. 6 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Татяна Дончева за главния прокурор Иван Гешев и колегите му:

  „Човека е завършил полицейска школа, ходи с пистолет на кръста. Там няма нито интелект, нито задръжки. Ако до сега плащаме на Цветанов акциите и още не сме ги изплатили, предстоят тепърва незаконни арести и акции. Това ще продължи през целия мандат на Гешев.”, 28.08.2019 г. - frognews.bg/politika/tatiana-doncheva-mantaliteta-ivan-geshev-gore-lazi-dolu-gazi.html

  „Това са едни милиционери, обучени в школата в Симеоново, за които йерархията е всичко. Там всичко е екшън. Там има поръчка, задача, строй се, преброй се и батальонът се строява. Така ще работят", 12.01.2020 г. - clubz.bg/92820-tova_sa_edni_milicioneri_porychka_zadacha_batalonyt_se_stroqva

 8. 8 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  Гешев, мафията не иска да има ефективно бюро за защита на свидетелите! Това им пречи!
  —цитат от коментар 2 на Дамаджан Печиджибров


  Под мафия разбираш червените олигарси, дето пРезидент Радев от как е президент винаги защитава с метода "търговия с влияние"?

  ДБ: Време е да спечелим България
 9. 9 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4954 Неутрално

  И тези придобивки се дължат на Цацаров и Гешев като главни прокурори или като граждани, те си вървят с бюрото където се намира, те са им необходими за да вършат работата си, нали затова са и придобити и модернизирани, на Гешев защо са му.

 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1783 Любопитно

  Гешев, мафията не иска да има ефективно бюро за защита на свидетелите! Това им пречи!
  —цитат от коментар 2 на Дамаджан Печиджибров


  Що, в министерството на правосъдието не е ли ефективно бюрото?

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Неутрално

  До коментар [#5] от "antikvarno":

  " Много нагъл е този илитерат!"

  При 15 години пълна летаргия на обществото ни спрямо прелести като Цацаров, Гешев и прислужни кръгове, неговата наглост е точно толкова голяма, колкото ние сме и позволили, а както се казва в поговорката, кучето играе според тоягата, нали ? Е, време е народа да се събуди и да гласува и то не за такива, които да ни предлагат Петър Илиев за....премиер !

 12. 12 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#10] от "Веселин Дечев":

  " Що, в министерството на правосъдието не е ли ефективно бюрото?"

  Ефективено е, но срещу мафията, а досега беше срещу неудобните на мафията, има разлика, все пак, нали ?

 13. 13 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4954 Неутрално
 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  "както и с принципа за разделението на властите"

  Това имущество е публична държавна, а не частна държавна собственост. Така че Магнаурските напъни на милиционерската мисъл са ползотворни, колкото и спечелените дела.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Гербер ДайБългарист ДеСеБар
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Браво на Гешев. Нека мачка мафията.

 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1553 Неутрално

  След изборите всичко си остава по старому:
  Герб - ще са първи
  Шишу - депутат / имунизиран
  Боко - депутат / имунизиран
  Гешев - остава / горните са имунизирани
  Перуката - остава на БФС


 17. 17 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#3] от "Norman Granz":

  охладителят си е на МС, заради косачката за трева е драмата, но май най го стяга чепикът за блиндетата, че милиционерът ги е писал в бюджета на Бюрото и сега трябва да се вози като прост "кияк" в тия дето Пеевски им ги наби по ОП.

 18. 18 Профил на Калина Попова
  Калина Попова
  Рейтинг: 146 Неутрално

  Този индивид, не мога да го нарека човек, чъпрекиче все още е много силен, още не е разбрал,че песента му е изпята

 19. 19 Профил на Калина Попова
  Калина Попова
  Рейтинг: 146 Неутрално
 20. 20 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 378 Весело

  Да попитам последните 2-3 месеца каква работа е свършил в полза на Народа по работа, каква за Пеевски, каква за него? Престъпноста в Бг ще намалее ли като му върнат бюрото?

 21. 21 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#20] от "Bob":

  тя работата в полза на обществото да не е заек да избяга? Я Цветан Василев как оперативно действа да го докара и изправи пред Темида.

 22. 22 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  До коментар [#16] от "Хи-хи":
  "След изборите всичко си остава по старому:
  Герб - ще са първи
  Шишу - депутат / имунизиран
  Боко - депутат / имунизиран
  Гешев - остава / горните са имунизирани
  Перуката - остава на БФС"

  Славиту, за два парламента, не ги ли изчегърта всичките тия?!?

 23. 23 Профил на itwasalladream
  itwasalladream
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Бива ли така да отнемат привилегиите на главния каскет, това ще да е пореден заговор на мафията, с която той упорито се бори посредством 0 минали пред съда обвинителни акта. Чакаме в следобеда и неизменното роботизирано изказване на Сийка, касаещо отново коварния план срещу прокуратурата.

 24. 24 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Част от мутрите като се преместиха от ИПОН във властта първо им беше доста по-лесно с целия държавен апарат зад себе си и спряха да имат конкуренция и да се избиват по улиците, ама това, че трябва все пак да се правят, че са политици и че спазват някакви закони, а и че може някой да ги проверява и да им промени закончетата, хич не им харесва

  Не ме търсете преди обяд
 25. 25 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 697 Неутрално
 26. 26 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Ще счупи нагломера!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 27. 27 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1078 Весело

  Как се е загрижил само за разделението на властите Гешов, жив да го ожалиш. Ще страдаш много плешив шопар такъв...

 28. 28 Профил на xso16686927
  xso16686927
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Хунтата си въобрази, че всичко ù е позволено. Само дето забрави, че сме в ЕС и тоталитарните практики тук не виреят. Радев да си стяга куфарите за Москва и беж да го няма.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  А къде са отивали парите от бюджета за издръжка на бюрото?
  То има състав от 150 души с 8-10 млн. лв. годишен бюджет. През изминалата година няма нито един включен свидетел за защита.

 30. 30 Профил на iwf381081552
  iwf381081552
  Рейтинг: 8 Неутрално

  https://www.facebook.com/groups/442206850581262/?ref=share_group_link Нова група за социологически проучвания. Ако ви е писнало ако платените социолози, това е групата!

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#28] от "xso16686927":

  "Само дето забрави, че сме в ЕС и тоталитарните практики тук не виреят. "

  Като доказателство за думите ти оня ден ЕСПЧ изплющя Гешев с 20 хиляди евро глоба за нарушаване на правата на Баневи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#15] от "Гербер ДайБългарист ДеСеБар":

  Видяхме вчера Баневи, колко омачкани се оказаха.

 33. 33 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  Каскетчето Калитко голям конституционалист станал напоследък.

 34. 34 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1774 Неутрално

  До коментар [#27] от "herbaltea":

  Това е еволюция. От Путин към Монтескьо.

 35. 35 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1810 Неутрално

  Най-важното е Гешев да прати призовката на Радев

  Другото са подробности

  09-06-20 - Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители . 13-05-19 - Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 24-01-21 - Атанас Атанасов: Нямам нито една забележка към Радев. 01-09-21 - Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев. 30-10-21 - Ген. Атанасов: Не виждам грешки в Стойчо Кацаров.
 36. 36 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Каскета е виден симеоновски йорис и с фини аргументи ще ги сбърка тия сухари в КС.

 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Според Екимджиев, Каскетя е вътре с двата крака:

  https://frognews.bg/novini/adv-ekimdjiev-pred-frog-pravosadniiat-ministar-ima-nov-povod-poiska-osvobojdavaneto-geshev.html

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#35] от "diq55699032":

  "Най-важното е Гешев да прати призовката на Радев"

  Както вървят нещата, мандатът на Радев ще приключи няколко години след този на Гешев. ;)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 39. 39 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Някой виждал ли е осъдителна присъда, по дело, което каскетоногото е било прокурор?

  Някой виждал ли е осъдителна присъда от шпиц структурите?

  Какъв е изводът?

  Ами сигурно не точно осъждане е целта... то ТОЙ си го избра...

  #ЖАЛКАИСТОРИЯ
  #КАСКЕТВЪН

 40. 40 Профил на sanio_balkanski
  sanio_balkanski
  Рейтинг: 397 Неутрално

  Да припомним на видния запитвач на КС ака каскет инструментов божи:

  "(…) Не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е едната част от монетата, другата част е взаимодействието между отделните власти в рамките на конституционните правомощия."

  @Pi ar sevi Boiko troll squad - к'во пра'им? Къде са лиХчетата?

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  До коментар [#40] от "sanio_balkanski":

  "Принципът на разделение на властите е едната част от монетата, другата част е взаимодействието между отделните власти в рамките на конституционните правомощия...."

  Ами нека не забравяме, че човекът не е завършил право, а в милиционерското за катаджия...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3072 Весело

  До коментар [#13] от "Тsonkooo":

  Гешев изведнъж се сети ,че има разделение на властите ,ама този път не позна

 43. 43 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Тоя смешник ,атакува закони вместо да атакува престъпници...
  За такива глупости си пилее времето.
  А заплатката си върви...Докато в работно време атакува ...закони.!!!!

 44. 44 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1745 Неутрално

  Страх тресе кочината, както казва един готин човек. Гешев вероятно е хванал хякой и друг конституционен съдия за топките и е решил да го ползва него юридическа бухалка. След като така и не могат да подчинят или премахнат Лозан Панов от ВКС.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 45. 45 Профил на taj201056287
  taj201056287
  Рейтинг: 84 Неутрално


  До коментар [#6] от "themtrx":


  Ваксината не беше разработена за 2 месеца, а ние 32 години неможем са оттървем от тоя тумор, дсмилиционкарценом.

 46. 46 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Железният префект срещу мафията.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 47. 47 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#35] от "diq55699032":

  Каскетя е с жълт картон от Козяк, да не стане Главният щрист-милиционер да трябва да прати жена си да храни семейството със старата си квалификация, бакшиши от похотливи мъже са кеш и няма да ги хване магнита.

 48. 48 Профил на doctor.no
  doctor.no
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#46] от "kaiser":

  колко по-железен, толкова магнита по-добре ще го хване. Да кара в същия дух

 49. 49 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 791 Неутрално

  Браво на Гешев. Нека мачка мафията.
  —цитат от коментар 15 на Гербер ДайБългарист ДеСеБар


  Гешев Е Мафията!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на oua58686497
  oua58686497
  Рейтинг: 717 Неутрално

  Явно имуществото си е на прокуратурата предоставено на бюрото за ползване .За това Гешев не го дава.Гешев да му въре старото .Дао го е запазил. Министерството на правосъдието да си извади пари и да си купи.

 52. 52 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2047 Весело

  Хората за няколко месеца ваксина разработват, ние 2 години не можем да се отървем от най-коварната болест за държавата - Гешев!
  —цитат от коментар 6 на themtrx


  Кои сте вие? Кутевчета на разпределение при черепов, ммм?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 663 Неутрално

  На Гешев явно му е бащиния това имущество, как може да му го взимат хаххахаха
  И той вече взел/дал. Чуди се за какво да се хване, за да се задържи още малко като главен прокурор.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK