"Ситуацията е напрегната": Здравното министерство заговори за нови COVID мерки в страната

"Ситуацията е напрегната": Здравното министерство заговори за нови COVID мерки в страната

© Цветелина Белутова, КапиталС констатацията, че ситуацията с епидемията от COVID-19 е "напрегната, но няма хаос", здравният министър Стойчо Кацаров обяви на брифинг, че се обмислят нови мерки срещу разпространението на заразата, които да важат за цялата страна. По думите му те ще бъдат обявени в петък, но не стана известно от кога ще влизат в сила. Ако се следват досегашните заявки, няма да са валидни от деня, в който са обявени, защото министерството обещава на бизнеса предвидимост и време за настройване към нови ограничения.


Уточнението, че мерките ще важат за цялата страна, е важно, защото към момента има области, в които важат допълнителни към националните ограничения, защото има разлики в разпространението на COVID-19 в страната.


На брифинга в сряда (13 октомври) Стойчо Кацаров отказа да даде конкретика за очакваните мерки и отложи въпросите на журналистите по тази тема за края на седмицата. От изказването му все пак се разбра, че училищата няма да бъдат затваряни. Но това не изключва възможността учениците да трябва да учат ротационно присъствено и онлайн, разделени по випуски.


Заетостта в болниците
За натиска към болниците здравният министър заключи, че е "възможно на отделни ситуации и места да са възникнали проблеми и напрежение, но това са регионални неуредици". Твърди, че здравната система е "добре организирана и подготвена" и нямало хаос с приема и лечението на пациенти.


Зам. здравният министър Александър Златанов обобщи, че в страната са разкрити 7268 легла за пациенти с COVID-19, като 760 от тях са за интензивно лечение (за пациентите в най-тежко състояние). Според данните на Златанов са заети средно в страната 71% от леглата за болни с коронавирус в нетежко състояние и 63% от леглата за болни в реанимация.


В София, където заради разпространението на коронавируса от четвъртък са в сила допълнителни ограничения, има 1569 легла за пациенти с COVID-19, като свободни са около една пета от тях (приблизително 300 места за настаняване на болни).


Вълната се развива


Професор Мира Кожухарова, която е епидемиолог и съветник на настоящия екип на здравното министерство, обобщи, че страната се намира в третата на вълна на епидемията (други експерти смятат, че вълната е четвъртата за страната), като тя предстои да се развие. Въпреки това тя представи сравнителни данни за предишните пикови етапи на разпространението на коронавируса в България и бяха посочени следните изводи:


- 4735 души са починалите през първите девет седмици на първата вълна (смятано, че е започнала от 17.10.2020 г. и е продължила до 21.01.2021 г.)


- 4479 души са починалите през първите девет седмици на втората вълна (смятано, че е започнала от 01.02.2021 г. и е продължила до 22.05.2021 г.)


- 3364 души са починалите през първите девет седмици на третата вълна (смятано, че е започнала от 14.08.2021 г. и продължава).


Посоченият период от девет седмици е избран, защото толкова време е минало от началото на настоящата COVID вълна. Предишните периоди са по-продължителни, съответно починалите са общо по-висок брой: 7920 души за първата вълна и 8459 души за втората вълна, а сегашната трета вълна тепърва се развива.


По-малкия брой починали с коронавирус засега през третата вълна здравният министър Стойчо Кацаров обясни с незадоволителното, но все пак съществуващо ваксинационно покритие - 24.6% от пълнолетното население на България е ваксинирано срещу тежко протичане и фатален изход заради COVID-19, сочат данните на Европейския център по профилактика и контрол на заболяванията.


Промяна на промяната в София


От изказване на зам.-министър Златанов се разбра, че ден след като бяха обявени, допълнителните ограничения в столицата ще бъдат обновени. В заповедта на директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев се очаква да бъде отменена точката, която от четвъртък забранява провеждането на конгреси и конференции в София.


В заповедта на национално ниво организирането им е възможно, като или се спазва ограничение в използването на капацитета, или се използва максималният, но се допускат хора само със сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Златанов обяви, че грешката на СРЗИ била техническа и следвало да бъде поправена още в рамките на днешния 13 октомври. (Възползва ли се бизнесът от възможностите да работи без ограничения при проверка на сертификати четете тук.)


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK