"Ситуацията е напрегната": Здравното министерство заговори за нови COVID мерки в страната

"Ситуацията е напрегната": Здравното министерство заговори за нови COVID мерки в страната

© Цветелина Белутова, КапиталС констатацията, че ситуацията с епидемията от COVID-19 е "напрегната, но няма хаос", здравният министър Стойчо Кацаров обяви на брифинг, че се обмислят нови мерки срещу разпространението на заразата, които да важат за цялата страна. По думите му те ще бъдат обявени в петък, но не стана известно от кога ще влизат в сила. Ако се следват досегашните заявки, няма да са валидни от деня, в който са обявени, защото министерството обещава на бизнеса предвидимост и време за настройване към нови ограничения.


Уточнението, че мерките ще важат за цялата страна, е важно, защото към момента има области, в които важат допълнителни към националните ограничения, защото има разлики в разпространението на COVID-19 в страната.


На брифинга в сряда (13 октомври) Стойчо Кацаров отказа да даде конкретика за очакваните мерки и отложи въпросите на журналистите по тази тема за края на седмицата. От изказването му все пак се разбра, че училищата няма да бъдат затваряни. Но това не изключва възможността учениците да трябва да учат ротационно присъствено и онлайн, разделени по випуски.


Заетостта в болниците
За натиска към болниците здравният министър заключи, че е "възможно на отделни ситуации и места да са възникнали проблеми и напрежение, но това са регионални неуредици". Твърди, че здравната система е "добре организирана и подготвена" и нямало хаос с приема и лечението на пациенти.


Зам. здравният министър Александър Златанов обобщи, че в страната са разкрити 7268 легла за пациенти с COVID-19, като 760 от тях са за интензивно лечение (за пациентите в най-тежко състояние). Според данните на Златанов са заети средно в страната 71% от леглата за болни с коронавирус в нетежко състояние и 63% от леглата за болни в реанимация.


В София, където заради разпространението на коронавируса от четвъртък са в сила допълнителни ограничения, има 1569 легла за пациенти с COVID-19, като свободни са около една пета от тях (приблизително 300 места за настаняване на болни).


Вълната се развива


Професор Мира Кожухарова, която е епидемиолог и съветник на настоящия екип на здравното министерство, обобщи, че страната се намира в третата на вълна на епидемията (други експерти смятат, че вълната е четвъртата за страната), като тя предстои да се развие. Въпреки това тя представи сравнителни данни за предишните пикови етапи на разпространението на коронавируса в България и бяха посочени следните изводи:


- 4735 души са починалите през първите девет седмици на първата вълна (смятано, че е започнала от 17.10.2020 г. и е продължила до 21.01.2021 г.)


- 4479 души са починалите през първите девет седмици на втората вълна (смятано, че е започнала от 01.02.2021 г. и е продължила до 22.05.2021 г.)


- 3364 души са починалите през първите девет седмици на третата вълна (смятано, че е започнала от 14.08.2021 г. и продължава).


Посоченият период от девет седмици е избран, защото толкова време е минало от началото на настоящата COVID вълна. Предишните периоди са по-продължителни, съответно починалите са общо по-висок брой: 7920 души за първата вълна и 8459 души за втората вълна, а сегашната трета вълна тепърва се развива.


По-малкия брой починали с коронавирус засега през третата вълна здравният министър Стойчо Кацаров обясни с незадоволителното, но все пак съществуващо ваксинационно покритие - 24.6% от пълнолетното население на България е ваксинирано срещу тежко протичане и фатален изход заради COVID-19, сочат данните на Европейския център по профилактика и контрол на заболяванията.


Промяна на промяната в София


От изказване на зам.-министър Златанов се разбра, че ден след като бяха обявени, допълнителните ограничения в столицата ще бъдат обновени. В заповедта на директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) Данчо Пенчев се очаква да бъде отменена точката, която от четвъртък забранява провеждането на конгреси и конференции в София.


В заповедта на национално ниво организирането им е възможно, като или се спазва ограничение в използването на капацитета, или се използва максималният, но се допускат хора само със сертификат за ваксинация, преболедуване или отрицателен тест. Златанов обяви, че грешката на СРЗИ била техническа и следвало да бъде поправена още в рамките на днешния 13 октомври. (Възползва ли се бизнесът от възможностите да работи без ограничения при проверка на сертификати четете тук.)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (162)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Българите си го избраха да бъде така.

 3. 3 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 938 Весело

  Ситуацията е такава, защото беше провален ваксинационния процес. Тук има една много интересна анкета на Нова ТВ, с много интересни резултати. Всички мнения под анкетата са само в една посока.

  https://nova.bg/polls/view/341?fbclid=IwAR1Zv8SGDiHd_jXRaKWUcLAWQ_NsVbzCW1dL1wMtzeJpBvkCbqowQZocrts

  Всичко това говори, че Стойчо Кацаров провали тотално ваксинационния процес като избра погрешна тактика от типа "Ваксинирайте се, бе, ганьовци, че ще ви набруля едни мерки и ще ви разкажа играта". Правилната тактика беше "Премахвам всички мерки, включително маските на закрито. Всички мерки! Те доказаха своята неефективност. Медицински ефект има само от ваксините. Има доставени ваксини за всички. Нека заедно да излезем от това като се ваксинираме. Разчитам на вас. Знам, че можем да го направим. Да го направим!"

  За съжаление, настроенията против ваксинацията все повече се засилват и втвърдяват. Анкетата на Нова ТВ го показва. Идеята за "зелени сертификати" допълнително катализира това. Размерът и твърдостта им става толкова голям, че може да бъде пречупен само с рязка смяна на тактиката. Само с тактиката, описана от мен, по-горе ...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 133 Неутрално

  Ситуацията се управлява отвисоко - хвърчейки.
  Такъв вирус НЕМА, нали..., това са капиталистически измишльотини.
  Ленинизъм в действие.
  Ще гледаме манифестацията на катафалките скоро, дотам ни докараха антиваксъри и комунисти

 6. 6 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Остава на Румен Радев и цялото правителство Вече няма чували да слагат умрелите.
  —цитат от коментар 1 на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо


  Прав си, че Румен Радев и цялото правителство остават.

 7. 7 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Ма вие освен ваксинираните 1.5 милиона пълнолетни, имате и половин милион официално заразени. А те са и повече. Дори част от тези ,които са го прекарали да са се ваксинирали, пак от реално заплашените около 5.5 милиона над 18-20 годишна възраст, си имате едни поне 2 милиона с имунитет, а най вероятно и доста повече. Така че покритието на пълнолетното население е около 40% минимум, а най-вероятно е и над 50%.

 8. 8 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 831 Неутрално

  По-малкият брой умрели дали не може да се обясни и с големия брой прекарали го освен с ваксинираните, м?

  И впрочем защо се налагат нови мерки, след като няма натиск върху системата? В момента случаите и умиранията са вече няколко седмици на 2/3 от това през пролетта. Ако има легла, защо трябва да се изнервяме и да си губим от приходите? Да не би цената на газта и тока да е паднала, че толкова не ни пука?

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3422 Неутрално

  Ситуацията е такава, защото беше провален ваксинационния процес. Тук има една много интересна анкета на Нова ТВ, с много интересни резултати. Всички мнения под анкетата са само в една посока.https://nova.bg/polls/view/341?fbclid=IwAR1Zv8SGDiHd_jXRaKWUcLAWQ_NsVbzCW1dL1wMtzeJpBvkCbqowQZocrts Всичко това говори, че Стойчо Кацаров провали тотално ваксинационния процес като избра погрешна тактика от типа "Ваксинирайте се, бе, ганьовци, че ще ви набруля едни мерки и ще ви разкажа играта". Правилната тактика беше "Премахвам всички мерки, включително маските на закрито. Всички мерки! Те доказаха своята неефективност. Медицински ефект има само от ваксините. Има доставени ваксини за всички. Нека заедно да излезем от това като се ваксинираме. Разчитам на вас. Знам, че можем да го направим. Да го направим!"За съжаление, настроенията против ваксинацията все повече се засилват и втвърдяват. Анкетата на Нова ТВ го показва. Идеята за "зелени сертификати" допълнително катализира това. Размерът и твърдостта им става толкова голям, че може да бъде пречупен само с рязка смяна на тактиката. Само с тактиката, описана от мен, по-горе ...
  —цитат от коментар 3 на Холдън Колфийлд
  Е,моята ваксинация не можа да я провали.Съвсем спокойно при лиЧния лекар и без опашки.Две ваксини и сега догодина март или април слагам третата пак при джипито живот и здраве.Този който не иска да се ваксинира си търси причини за успокоение на съвестта.

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#3] от "Холдън Колфийлд":

  > Ситуацията е такава, защото беше провален ваксинационния процес.

  Така наречения 'Ваксинационния Процес' започна с транспортиране на първата пратка на най-ценния елексир на света с бусче за кренвирши, охранявано от няколко милиционерски коли с включени сирени. Пратката впоследствие беше прехвърлена на 'специалната количка' която всички официални лица чакаха 10 минути и с която едва минаха през бордюра на тротоара за да я положат в хладилник на 60 години който впоследствие беше официално инспектиран от министър председателя.

  Всичко това - с масово отразяване по истерясалите медии.

  Ако трябваше специално да се пише сценарий за комедия по темата, надали някой щеше да успее да измисли нещо по-добро.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#3] от "Холдън Колфийлд":

  Колко лесно е драскаш по цял ден във форума, когато нищо не зависи от тебе... Абе Муньо, а когато болниците се препълнят и хората започват да умират по стълбите, на тебе ли ще ти търсят отговорност?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 12. 12 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#7] от "georgievb":

  Преди месец, на Галъп изследване 33% са заявили, че са преболедували. Умишлено никой не ги брои, не ги изследва за антитела, важното е да се пласират ваксините. Да се отсрамим пред Европа.

 13. 13 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Абсолютна излагация. В цяла Западна Европа вече забравят за мерките, тука треперим кога ще ни забранят да ходим до мола и ще затворят отново децата в къщи.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 14. 14 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lazarus":

  Ами тогава защо са пълни болниците и умират по 100 души на ден?

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 15. 15 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Те заговориха, но дсъвсем друг е въпроса какво от това, за което говориха ще се случи. В тази изборна ситуация ги е страх да предприемат каквото и да било, за да не нагнетят допълнително обстановката.

 16. 16 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#6] от "3biri":

  Ако по изборите хората умират по стълбите на болниците, твоя идол може и да не го преизберат...


  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 17. 17 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Абсолютна излагация. В цяла Западна Европа вече забравят за мерките, тука треперим кога ще ни забранят да ходим до мола и ще затворят отново децата в къщи.
  —цитат от коментар 13 на nv


  И ние можем да ги забравим, ама лобито на Фармацвтичната Мафия не ни позволява.

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#3] от "Холдън Колфийлд":

  По голямата част от шоуто по Посрещането на Елексира е заличено от публичното пространство, ей тук открих запазен кратък репортаж

  https://www.bgonair.bg/a/2-bulgaria/212846-vaksinite-pristignaha-i-v-plovdiv-v-bus-za-krenvirshi

  "Специалната количка" се вижда на 15-тата секунда, но моментите където официалните лица я чакаха десетина минути и там където 8 човека я крепяха при качването от улицата на тротоара липсват...

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#15] от "head_hunter":

  Това е нож с две остриета. Ако по 18 ноември хората умират по стълбите на болниците, това ще изиграе лоша шега на Радев... Щото, освен друго, ще умират точно тия от базовия му 65+ електорат.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 20. 20 Профил на Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Wornoxmaniak vs Канадския Пинокио и ушатия фатмак
  Рейтинг: 745 Весело

  До коментар [#6] от "3biri":

  Специално здравния, Резидента и Кирил Петков не зная как ще отърват пандиза?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 21. 21 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#11] от "nv":

  > а когато болниците се препълнят и хората започват да умират по стълбите,

  Аре пак с тая мантра.

  Я да видим какво разправят хората от сферата ?

  https://offnews.bg/zdrave/d-r-decho-dechev-balgaria-e-skliuchila-dogovori-za-vaksini-samo-s-ast-747755.html

  "Внуши се, че болниците се изчерпват и няма легла. През декември 2020 г. през болниците са преминали 1 млн. 480 хиляди пациенти, от тях 62 200 с ковид, 4,2% е натоварването. В същото време през 2019, когато няма ковид са преминали с 400 000 души повече. Оказва се, че едва 40% от легловия фонд е бил зает в най-тежките натоварени заради пандемията месеци.

  કટાક્ષ
 22. 22 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Добре, де. Разбирам, че идат избори, но не може животът на хората да се рискува по този начин, дори когато те самите не се пазят. Отидете в петък в центъра на София - баровете са пълни.

  Трябва да се вземат мерки, защото новият щам е по-заразен от предишните. Не върви да излиза и да заявява гордо как днес нямало да говори за ковид, защото нямало новини. Те новините са ясни, но мерки не се вземат!

 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#19] от "nv":

  > хората умират по стълбите на болниците

  После къде ги закопават ? Или изобщо не се занимават с тях, а ги оставят на бездомните кучета ?

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ан Он":

  Муньо, в момента в София има свободни 19 интензивни легла. Ако 25-тата е майка ти, сигурно ще опищиш цялото интернет пространство.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 25. 25 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Ситуацията е такава, защото беше провален ваксинационния процес. ...
  —цитат от коментар 3 на Холдън Колфийлд


  А ваксинационния процес беше провален заради личната намеса на Баце, който държи да е на всяка манджа мерудия и еднолично спря ваксинацията на АЗ с финеса на слон в стъкларски магазин. В резултат на това авторитетът на лекарите и ваксините отиде по дяволите.

  Същият Баце еднолично сложи кръст на одобрените ваксинационни планове даващи предимство на възрастните и застрашените и прати лекарите да ваксинират в колцентрове и зелени коридори.

  Затова сега в Италия и Испания мерките се разхлабват, а ние тепърва ще въвеждаме ограничения.

 26. 26 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#7] от "georgievb":

  Така че покритието на пълнолетното население е около 40% минимум, а най-вероятно е и над 50%.
  —цитат от коментар 7 на georgievb


  Очевидно е недостатъчно, след като има 500 човека в интензивно отделение, а по 100 умират на ден.


  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 27. 27 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 938 Весело

  До коментар [#11] от "nv":

  Ами, те и сега отиват към препълване, въпреки наложените идиотски ограничения. Ефективни ли са ограничителните идиотщини, според Вас? Погледнете само кривата на заболеваемостта. След налагането на ограниченията тя започна леко да спада, след това леко да се покачва и се покачва така и до днес. Това е кривата за цялата страна. Да погледнем по области. Има разлика около 7 пъти в заболяеомстта между определен области. Нали действат едни и същи мерки във всички области? Защо някъде заболеваемостта е в тъмно червено, а другаде е в жълто. Само не ми казвайте "хората не спазват мерките". Хората еднакво не спазват или спазват мерките във всички области. Та, ефективни ли са ограниченията при ограничаване на заболеваемостта? ... :-)
  Ефективни са само властта да покаже, че прави нещо, та истерици и затварячи като Вас да не пискат много-много ... :-)

 28. 28 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1982 Неутрално

  Мерки, а?
  Миже да те лажем пак?
  Няма какви да се лажем, истината е повече от ясна!
  Плоскоземието отново категорично победи!
  80% антиваксъри, също толкова никога не са и никога няма да спазват мерки, вярват във всякакъв вид конспирации и талъсъми.
  Неприятно но факт, берем плодовете на ориентализма си, съчетан с необразованост, скептицизъм, клюкарщина (с новото име разпространение на конспирационни теории).
  Поне знаем къде сме със сигурност.
  На ръба между развития свят и туземците.

 29. 29 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#25] от "мики маус":

  Баце ти вече 6 месеца не е на власт, а ваксини отдавна има всякакви. Ако имаха желание, възрастните можеха да се ваксинират по 10 пъти. Те гледат Радев, че не се ваксинира, и не искат и те.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 30. 30 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#3] от "Холдън Колфийлд":

  Това е правилното решение.Край на мерките и се обявява,че друго освен ваксината не е ефективно и неприемливо,ваксини са осигурени,дори има избор .Всеки има право на избор и последствията са на негов риск и за негова сметка ,Всякави мотивационни изявления и действия дразнят.Така ще остане да дразни пропагандата на антиваксърите ще дразнят.

 31. 31 Профил на Niraah
  Niraah
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Служебното правителство е абсолютен провал

 32. 32 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#25] от "мики маус":

  Поредната опорка, която ще оборя за секунди.

  Не разбрахте ли, че има индекс за строгостта на мерките по света, базиран на множество фактори, може да прочетете повече за него тук:

  Та, по този индекс за строгост на мерките по света, в момента ние сме с 47.22 след новите затягания, а изброените от теб "отварящи всичко" държави са както следва:

  Италия: 68.98
  Испания: 42.13

  С две думи, в Италия мерките са яко строги, Испания са почти колкото нас при 80 % ваксинирани.

  Това ли е свободата, м? Може би е това: https://www.youtube.com/watch?v=qFLrJypBiRo

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 33. 33 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#32] от "digitalmarketing":

  Тук: https://ourworldindata.org/grapher/covid-stringency-index?tab=table

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 34. 34 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5053 Неутрално

  Контролът трябва да се затегни, мерки има но не се спазват

 35. 35 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 938 Весело

  До коментар [#11] от "nv":

  Мога да дам лични контакти за да ме препоръчате за министър. Ще изпълня точно това, което говоря, ще го защитя и ще поема отговорността за действията си. Не като бат Стойчо - говори едно, пък после на 180 градуса. Да давам ли контактите? ... :-)

 36. 36 Профил на Белият кон на Винету Аристотелов
  Белият кон на Винету Аристотелов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аз вече съм за най-строги мерки и ограничения. Без значение, дали ограниченията ще са пропорционални на ефекта, а като средство да започнат хората да се ваксинират.

  Докато няма масова ваксинация, ще висим в това положение.

  Явно че с акъл не става, българинът разбира най-добре от тояга.

  Задължителна ваксинация за медици, учители, соц. работници, МВР и след това останалата част от държавната администрация. Така направи половин Европа.

  Изобщо не ме вълнуват анти-ваксърите плоскоземци с "ограничените свободи". Да излизат и да си квичат в дъжда и студа, как са им ограничени правата и свободите. Алибегов ще ги води към свободата.

  Или да хващат пътя за Пхенян. Там няма мерки, няма маски, няма вирус. Пълна свобода.

 37. 37 Профил на Ганьо льо фури от льо балкан
  Ганьо льо фури от льо балкан
  Рейтинг: 277 Неутрално

  100 умрели вчера от антиваксърска умнотия.

 38. 38 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#35] от "Холдън Колфийлд":

  Обади се направо на Румен Радев...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 39. 39 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#36] от "Белият кон на Винету Аристотелов":

  Ама само да не стане ей така и тук: https://www.youtube.com/watch?v=D7yNwEskY_E

  Тогава хипохондриците какво ще правите, не ми е много ясно. Ще ви изметем всички, просто да си знаете...

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 40. 40 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#7] от "georgievb":Очевидно е недостатъчно, след като има 500 човека в интензивно отделение, а по 100 умират на ден.
  —цитат от коментар 26 на nv


  Що, много ли е? И защо да трябва да се превръщаме всички в някаква дистопична диктатура заради хора, които даже не са ваксинирани в огромната си част? Има ваксини бол, не се е ваксинирал само който не иска. Това за мен е личен избор и аз го уважавам - всеки да си носи отговорността за себе си. Само че искам и мен да ме оставят на мира!

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 41. 41 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 938 Весело

  До коментар [#36] от "Белият кон на Винету Аристотелов":

  Ами, те до момента ползваха подобна тактика на тази, която предлагате. Ефектът от нея е - вчера са се ваксинирали 7 669 човека или 0,001% от населението на страната. Ваксинирани са около 20%. Ако гоним ваксиниране на 70% - остават 50% да се ваксинират. Със сегашните темпове, породени от сегашната тактика, тези 50% ще се ваксинират след 50000 дни т.е. след около 137 години ... :-)

 42. 42 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#36] от "Белият кон на Винету Аристотелов":

  Абсолютно крайно време е точно това да стане. Плоскоземците и борците за свобода ще попискат, ще попискат, пък ще им мине. Както стана в цивилизованите държави, където вече си живеят нормално.
  Пълен позор е населението на европейска държава в XXI в. да се държи като малоумни туземци и да живеем като в чумава дупка.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#25] от "мики маус":

  Това със зелените коридори беше добро и уместно решение.Аз питах личния лекар за заявяване на желание да бъда ваксиниран,каза да дам такова в свободен текст и че вероятно ще трябва да направя и още едно,заюото системата не е готова,Адвокатската колегия също тръгнаха да осигуряват ваксиниране,но и тяхната система не беше стартирала,Когато се ваксинирах на зелен коридор с ,първа доза през февруари ,и двете системи още не бяха стартирали.

 46. 46 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2819 Неутрално

  Поне знаем къде сме със сигурност. На ръба между развития свят и туземците.
  —цитат от коментар 28 на Таралеж


  Много даваш, Ежко! Зад туземците сме, зад тях и не тичаме да ги стигнем...
  Развитият свят... ами той е много далеч, далеч...

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Белият кон на Винету Аристотелов
  Белият кон на Винету Аристотелов
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#41] от "Холдън Колфийлд":

  Не не са. Мерките не се спазват масово. Комбинация от по-строги мерки и масова мобилизация за контрол по спазването им, заедно със задължителна ваксинация на държавни служители, бързо ще дадат ефект.

  Както казах, такива като тебе и тоя другия паляк, къде пуска клипчета от Италия, сте силни само в нета и фб в "борбата за свобода".

  Истината е, че няма политическа воля да се наложат адекватни мерки, заради поредните избори.

 50. 50 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#40] от "clint_eastwood":

  Ужасно много е.  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 51. 51 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 938 Весело

  До коментар [#49] от "Белият кон на Винету Аристотелов":

  Аз, лично, се ваксинирах. Ваксинирах се точно, защото ми обещаха старата свобода след като се ваксинирам. Излъгаха ме. Обещаха ми я, но не ми я дадоха. Даже мислят още да ми вземат от нея. Вие предлагате освен лъжата властта да включи и принудата като инструмент за действие. Нали се сещате каква би била съдбата на власт, която открито лъже и силово принуждава хората да правят неща против тяхната воля? И става дума за принуждаване на 80% от хората, а не за 20% като в страните, които давате за пример ...

 52. 52 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Весело

  До коментар [#42] от "Хриси":

  Недей, Христина, че и ти имаш принос към антиваксърството. Под път и над път наричаше ваксината на АЗ "блоджа" (има ли изобщо такава дума :)), след като десетки милиони в Кралството бяха се ваксинирали с нея, а други ваксини в България почти нямаше.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 53. 53 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#40] от "clint_eastwood":Ужасно много е.
  —цитат от коментар 50 на nv


  Не е, в България всеки ден умират по 300 души в "нормални" години. И нека не забравяме, че огромната част от умиращите от Ковид са на възраст около средната продължителност на живота - малко е комично да съсипваме години от живота на всички (деца, млади, по-възрастни) заради това.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 54. 54 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  До коментар [#29] от "nv":

  Баце 6 месеца не е на власт, ама заложи предостатъчно бомби и във ваксинацията и в инфраструктурното строителство и в енергетиката.

 55. 55 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#53] от "clint_eastwood":

  Сега по време на "вълните" умират с 50% повече, пък и далеч не са само възрастни. Например почиват хора с наднормено тегло, с диабет, със сърдечни проблеми: откога тези състояния трябва да са смъртна присъда. Умират и здрави хора, чиято имунна система реагира прекалено бурно на непознатия вирус.

  Освен това, никой на никого не съсипва живота: ако всички се ваксинираха, нямаше да има нужда от мерки. Виж какво става в Португалия с 94% ваксинирани.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 56. 56 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#54] от "мики маус":

  Тук говорим конкретно за ваксинацията. Какви точно бомби е заложил, след като от пролетта има вече ваксини за всички?

  Кой не се е ваксинирал? (подсказвам: Радев) Кой обяснява, че ваксинирането било личен избор?(подсказвам: Премиерът му).

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 57. 57 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Налагането на нови мерки зависи от конкретиката..

  Да кажем не на педерастията!
 58. 58 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1182 Весело

  До коментар [#7] от "georgievb": Очевидно е недостатъчно, след като има 500 човека в интензивно отделение, а по 100 умират на ден.
  —цитат от коментар 26 на nv


  Изграждаме по-бързо имунитет.
  Около 5000 се ваксинират и около 3000 се заразяват - това прави по 8000 на ден, което е за 10 дни 80 000, за месец почти четвърт милион, които придобиват имунитет.
  още 2-3 месеца и ако има нещо вярно в имунитета требва да спре.

 59. 59 Профил на constantinn
  constantinn
  Рейтинг: 83 Неутрално

  Ми то е ясно какво ще се случи-кръчмите ще хлопнат кепенци, а на промоциите в Кауфланда, Билата, Техномаркета и Джъмбо ще имаме възможност да продължим да се бутаме по един човек на 8 квадратни метра... Милата коледна картинка от 2020г.

 60. 60 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  А здравното министерство да иска едно ... шамарче? Да отрезве от мерки.

 61. 61 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  До коментар [#49] от "Белият кон на Винету Аристотелов":

  Що не вземете да направите един протест срещу антиваксърите ?

 62. 62 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо":

  Ако ви е грижа за полиетиленовите изделия, цехът ми за производство на торбички във всякакви форми, цветове и размери не е прекратявал работа. Така че чували за всички от сърце ще има.

 63. 63 Профил на Henry
  Henry
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Абе досега ВИНАГИ грипна епидемия се е борила със затваряне на училища и нищо друго. Сега топла вода търсят. Какво отвори преди 15-20 дни бре г-н Айнщайн до Айнщайн? Ресторантите или училищата и от къде се появиха тези скокове според вас?

  Социалните придобивки, разпределяни с незначително или без никакво съобразяване с положените усилия, поощряваха беззаконието, улесняваха разпадането на семейството и заместваха осъзнатия полезен труд и самоупование с порочно подстрекаване към безделие и мошеничество. Маргарет Тачър
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 65. 65 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  "Здравното министерство заговори за нови COVID мерки в страната"

  Всякакви "мерки" различни от подобряване на здравеопазването трябва да бъдат бойкотирани от всеки български гражданин. Свърши вече тая с кроткото приемане на ограничаване на всякакви човешки права. Да се стягат и да лекуват тези, които имат нужда от лечение и изобщо да не си и помислят за поредени затваряния и ограничения. Ако някой за две години "мерки" не разбра че тая дивотия не върши никаква работа, значи не е от най-будните.

 66. 66 Профил на anamari
  anamari
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#58] от "georgievb":

  На теория звучи добре, но колко от тези 3000 на ден ще се разболеят тежко и ще умрат? Или ще останат трайно инвалидизирани? И ако сред тези жертви на борбата за колективен имунитет са и твоите близки? Ами болните от други болести, за които няма място в болниците, препълнени от градящите колективен имунитет? Тях как ще ги пишем - странични жертви.

 67. 67 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#63] от "Henry":

  Видно е, че просто искат да ни накажат за това че не се ваксинирахме. Така наречените мерки нямат никаква логика, но от Брюксел са наредили - локдауни до пълната ваксинация (а после още) и нашите щат нещат изпълняват.

 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 69. 69 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#56] от "nv":

  А ваксината не е ли личен избор?

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 72. 72 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#45] от "slonsco":

  > Когато се ваксинирах на зелен коридор с ,първа доза през февруари

  Нали си наясно че според последната информация 8 месеца по-късно това дето си си боцнал вече почти е изфирясало и трябва някак си да намериш връзки да си боцнеш още една доза ? (викат му бустер в момента)

  કટાક્ષ
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Навсякъде има мерки, с много по-малко заразени и починали на сто хиляди. Тука командват Алибегов и Христо Мутафчиев.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#45] от "slonsco":

  Тя информацията е стара де, ама някъде средата на август министър председателя на Израел взе да напъва населението - предполагам да с цел да се набоцкат преди да дойде есенния сезон.

  4:36 PM · Aug 15, 2021 from Israel·Twitter for iPhone

  > 78 of the 79 Israelis who died last week, * did not * perform all three required vaccinations.

  > Неимунизираните с трета доза възрастни граждани са изложени на смъртна опасност. Ваксинирайте се сега! Даже няма да чакате на опашка, веднага ще се погрижат за вас.

  https://twitter.com/naftalibennett/status/1426900579121500163

  કટાક્ષ
 80. 80 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 741 Разстроено

  До коментар [#23] от "Ан Он":

  Отиди до Орландовци, копаят ги между теца и гробищата, извън оградата на гробищата, защото няма място!!! Ноември миналата година бяха стотина гроба, сега са хиляди!!! Още тъпи въпроси?

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 83. 83 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1574 Весело

  Ха!
  Ваксър истерията отново набира обороти. Някакъв нов транш ли са пратили?!

 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 85. 85
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 87. 87 Профил на kozoder
  kozoder
  Рейтинг: 130 Неутрално

  който го е страх от вируси да си стои вкъщи.

 88. 88 Профил на Калиманата
  Калиманата
  Рейтинг: 741 Разстроено

  До коментар [#83] от "ju.li":

  Ха, колко т... ари има в тоя форум!

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 93. 93 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2513 Неутрално

  До коментар [#45] от "slonsco":

  > Когато се ваксинирах на зелен коридор с ,първа доза през февруари

  Отделно - нали си наясно че това с което си се набоцкал февруари е елексир срещу версията на заразата от '19. Още при самото му боцкане е бил неактуален спрямо текущите модерни 'щамове'.

  > Pfizer and BioNTech’s Covid-19 vaccine is just 39% effective in Israel where the delta variant is the dominant strain,

  Та си стартирал от 39%, и тук не се брои 'изфирясването' 8 месеца по-късно.

  કટાક્ષ
 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 95. 95
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 96. 96 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Откъде накъде? Кои са те да кажат? И днес един лекар по телевизията мрън-мрън, да се затворело. Ма къв е тоя, за какъв се мисли? Кога доктор ми е налел питие, кога ми е пуснал чалга, та да взема отношение? Хора без тежест в обществото.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 97. 97 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  На ден умират по стотина човека и 94% от тях не са ваксинирани...тоест антиваксъри...скоро няма да остане ни един...

 98. 98 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Ще използвам силни и нецензурни думи , за да изразя моето несъгласие относно сънародниците , които не спазват предписаните мерки , не желаят да се ваксинират , не са отговорни към своите съграждани , не са отговорни към себе си.

  Много поздрави на цялата ви рода по женска линия! Неуважаеми за@ници , с вашата свещена простота и инат граничещ с глупост , вие прецаквате не само живота на вас и вашето семейство , но и всички останали , които имат нещастието да са ваши съседи, приятели,роднини , близки ….въобще , да са родени и живеят в една държава с вас.
  Заради вас се заразяват и умират други хора , вие препятствате събирането на семейства живеещи в други държави , заради вас се харчат неимоверно много средства от страна на държавата и се полагат неимоверни усилия от лекари и медицински персонал въобще , за да се тушират последствията от вашия шибан егоизъм!

  Докато всички богати страни по света , а те са богати защото са умни и единни , решиха проблема с Ковид и вече полека се връщат към що-годе нормален начин на живот , ние които имаме разум , заради вас шибаняци , продължаваме да се гърчим в забрани и куп други неприятни последици.
  Майната ви , егоисти глупави!

 99. 99 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2655 Любопитно

  До коментар [#98] от "strymski":

  Те не са егоисти, те са природно умни като кухи дънери.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 100. 100 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Ще използвам силни и нецензурни думи , за да изразя моето несъгласие относно сънародниците , които не спазват предписаните мерки , не желаят да се ваксинират , не са отговорни към своите съграждани , не са отговорни към себе си.Много поздрави на цялата ви рода по женска линия! Неуважаеми за@ници , с вашата свещена простота и инат граничещ с глупост , вие прецаквате не само живота на вас и вашето семейство , но и всички останали , които имат нещастието да са ваши съседи, приятели,роднини , близки ….въобще , да са родени и живеят в една държава с вас.Заради вас се заразяват и умират други хора , вие препятствате събирането на семейства живеещи в други държави , заради вас се харчат неимоверно много средства от страна на държавата и се полагат неимоверни усилия от лекари и медицински персонал въобще , за да се тушират последствията от вашия шибан егоизъм!Докато всички богати страни по света , а те са богати защото са умни и единни , решиха проблема с Ковид и вече полека се връщат към що-годе нормален начин на живот , ние които имаме разум , заради вас шибаняци , продължаваме да се гърчим в забрани и куп други неприятни последици.Майната ви , егоисти глупави!
  —цитат от коментар 98 на strymski


  За мен е важно кой прави нещо за ваксинацията в България, всичко останало е второстепенно. За съжаление служебните правителства не направиха нищо по този въпрос. Добрата новина е, че Кирил Петков за първи път повдигна въпроса за ваксинацията като начин да излезем от дупката. И за протокола - той и цялото му семейство се ваксинира преди доста време. Проблемът е, че не го повтаря публично всеки ден. Мисля, че има само един в България, той не е политик, но с влияние, който го казва по медиите - Тодор Кантарджиев, който казва истината за ваксинацията и ползата от нея.

  Пазете се от доносника vesolr
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK