Фандъкова обсъди със служебни министри проблемите на "Топлофикация София"

Йорданка Фандъкова и Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите

© Велко Ангелов

Йорданка Фандъкова и Дончо Барбалов, зам.-кмет по финанситеКметът Йорданка Фандъкова обсъди с министрите на финансите и на енергетиката Валери Белчев и Андрей Живков възможностите за компенсация на увеличените разходи на "Топлофикация София", съобщиха от общината. Причината е в скока на цената на природния газ в последните месеци, който създава дисбаланс между цената, на която отоплителното дружество купува и цената, на която продава топлинната енергия на своите потребители.


"Определената от КЕВР цена на природния газ в цената на топлинната енергия за потребители е 47,11 лв., а цената, на която "Топлофикация София" купува природния газ расте - 69,40 лв. през септември, за октомври е 94,54 лева, а очакваният преразход от разликата в цените само са месец октомври е над 30 млн. лева", посочи инж. Александров, изпълнителен директор на "Топлофикация София". В срещата участва и зам.-кметът по финансите Дончо Барбалов.


По време на разговора беше уточнено, че общинските дружества "Столичен електротранспорт" ЕАД и "Метрополитен" ЕАД влизат в обхвата на предвидената от служебното правителство компенсация за скока на цената на електрическата енергия.
Участниците в срещата се обединиха около задачата да се намери механизъм, който да стабилизира енергийната система, без това да се отрази на крайните потребители.


На 7 октомври Столичният общински съвет одобри предложението на Фандъкова да се преговаря с държавата за компенсиране на отоплителното дружество. Тогава стана ясно, че към 28 септември "Топлофикация София" има натрупани задължения към Българския енергиен холдинг в размер на 717.69 млн.лева.


СОС прие, че общината ще има преговорен екип за срещите с държавните органи. В него трябва да участват председателите на всички политически групи в съвета, неговото ръководство и кмета на общината.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK