COVID ситуацията в София се влошава, а заболеваемостта е далеч от рекордната

COVID ситуацията в София се влошава, а заболеваемостта е далеч от рекордната

© Надежда Чипева, КапиталОсновните показатели за развитието на епидемията от коронавирус показват трайно влошаване в София, показа проверка на "Дневник". Най-големият град в страната от началото на седмицата е в тревожната тъмночервена зона заради многото заразени. Макар ситуацията да е далеч от пиковете на вълните от ноември 2020 г. и март 2021 г., натискът върху Спешна помощ и личните лекари се засилва, свободните легла в болниците намаляват, а процентът ваксинирани в столицата е по-висок от този за страната, но твърде далеч от 70-те процента, които обещават някаква форма на групов имунитет.


От днес в града влизат в сила по-строги ограничителни мерки, чиято цел е да спрат разпространението на заразата. Сред тях са преустановяване на груповите извънкласни занимания в образователните и културни центрове, затваряне на стадионите за публика, ограничения за влизането на непълнолетни в моловете (повече за ограниченията тук). Заведенията засега ще продължат да работят без промяна, следвайки леките мерки на национално ниво, които са в сила от 7 септември. Резултатите от тях могат да се очакват най-рано след две седмици - толкова е срокът, в рамките на който досега властите очакваха ефект от затягане на мерките.


Заболеваемостта тръгна рязко нагоре

Към 13 октомври увеличението на регистрираните случаи в София на едноседмична база е 25%. На 12 октомври в града са отчетени 951 случая - това е около една четвърт от всички случаи в страната (3469).

Числото на новоинфектираните всеки ден е трицифрено от средата на август и оттогава тенденцията е само да расте, макар и плавно. От неделя насам София е в тъмночервената COVID зона (в която са областите с регистрирана заболеваемост от над 500 случая на 100 хил. души за период от две седмици) - с 561 случая към 13 октомври. Според специалисти засега показателите не дават основание да се смята, че е достигнат пик, след който ще следва забавяне на заболеваемостта. Лекари пък коментираха в последните дни, че навлизането в есенния сезон и комбинацията със сезонния грип вероятно ще усложни допълнително обстановката, както стана миналата година. София води отчетливо по смъртност в страната, като за последните две седмици от COVID-19 в столицата са починали 124 човека.


По данни на зам.-кмета Дончо Барбалов ваксинирани са около 30% от жителите на София.


Натиск за личните лекари и Спешна помощ


За сериозността на ситуацията алармира председателят на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов, който поиска в столицата да бъдат наложени най-строгите рестриктивни мерки, познати от първата COVID вълна през 2020 г. - всичко да бъде затворено, с изключение на хранителни магазини, аптеки и магазини за стоки от първа необходимост. Миндов се обоснова, посочвайки, че ситуацията пред кабинетите на джипитата в момента е трагична.


"Стълпотворения от деца, възрастни, COVID болни, пълно объркване на потоците, никакъв ред, смесване на болни от всички възрастови групи. Кошмар е в момента, изнемогваме", каза той пред БНТ. Миндов сигнализира, че линейки обикалят по лечебни заведения, като вече има и човек, починал в линейка. Ситуация позната от предишните вълни в страната.


"Все повече хора се разболяват. Потокът от болни не стихва. Идват деца, възрастни, уплашени хора с позитивни резултати. Системата се задъхва, болниците са препълнени. Има и много смъртни случаи." Такава картина на четвъртата COVID вълна описва и д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на управителния съвет на Българския лекарски съюз. Пред "Нова телевизия" тя посочи, че лекарите са безкрайно уморени, ваксинациите не вървят с нужните темпове и много хора не са защитени от вируса.


Според информация на БНТ, като се позовава на разговори с управители на диагностично-консултативни центрове (ДКЦ, бившите поликлиники) има недостиг на антигенни тестове, с които се диагностицират хората със симптоми на COVID-19 в откритите специализирани зони, без пациентите да плащат за изследването. По темата на брифинг зам.-здравният министър Александър Златанов отговори, че в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) има над 10 хил. антигенни теста, които ще бъдат разпределени на ДКЦ в столицата.


Пред "Дневник" говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска заяви, че вече повече от месец повишаването на повикванията към екипите е осезаемо.


"Почти двойно скочиха общият брой на сигналите спрямо тези, които обикновено имаме. Доста хора поради паника или друго ни викат за домашни прегледи. За да са спокойни, че ги е прегледал лекар, вместо да оставят спешната помощ да обслужва спешните състояния. Това много затруднява нашата работа. Хората не правят работа между личните лекари и спешна помощ. Спешните медици нямат право да изписват терапия, не издават рецепти", коментира тя.


Данните ѝ сочат, че за денонощие всички повиквания са между 300 и 380 и тенденцията е да се стигне до 400. Сунгарска припомни, че при предишните вълни сигналите са стигали до 600. COVID повикванията варират, стигайки до повече от 100. Впечатленията на спешните медици са, че често посещават хора, които вече са стигнали до много тежко състояние и сякаш по-бързо се влиза в такова.


Кадровият проблем в Спешна помощ пък остава, като лекарите работят и в почивните си дни, за да се попълва дефицитът в различните смени.


След многото случаи от есента преди година Спешна помощ е купила радиостанции и устройства към тях, с които са снабдени 16 болници в столицата. Така екипите в линейките комуникират с тях за моментната наличност на свободни легла, според която се преценява къде да бъде закаран пациентът.


"Трябва да се има предвид, че много хора отиват сами в болниците, хоспитализират ги и наличността на легла се променя в момент, в който линейката пътува към болницата. Направен е максимумът за стиковане, но ситуацията е динамична", каза тя.


"Кадровият ресурс не е дефицитен само в Спешна помощ, а и в цялата здравна система. Да се изнудват тези, които продължават стоически да работят и да дават всичко от себе си за да помагат за другите, а тези други сами не пазят себе си, става твърде тежък дисбаланс", коментира Сунгарска.


19 свободни интензивни легла в болниците


По данни на здравния заместник-министър Александър Златанов в София към 13 октомври са разкрити 1569 легла за лечение на пациенти с COVID-19. От тях 1338 са за неусложнени пациенти, а интензивните са 231. Заети са 1236 от всички легла, сред които 212 за интензивно лечение. Това означава, че за хора в тежко състояние с нужда от интубация и реанимационни грижи столицата разполага с едва 19 легла.


В съобщение до медиите от "Пирогов" посочват, че в спешната болница са преобразувани 8 клиники за лечение на COVID болни. Настанените към 12 октомври са 188, в реанимация са 30 (нито един от тях ваксиниран), а свободните реанимационни легла са едва 6. От най-голямата болница в столицата вече обявиха, че имат затруднения с персонала, който да се грижи за COVID болните.


Проверка на "Дневник" на данни, предоставени от Националната здравноосигурителна каса показват, че към 10 октомври на второ място по брой разкрити COVID легла в града е МБАЛ "Св. Анна" - 150, като според данните в болницата вече са заети дори повече - 168.


В МВР-болница има 100 легла, от които заетите са 81. Инфекциозната болница "Проф. Иван Киров" също е с почти изчерпан капацитет - 93 от 96 легла са заети. Александровска е разкрила 96 легла, а вече 75 са с настанени пациенти. 65 от 90-те легла на Военномедицинска академия са запълнени.


Все още далеч от рекордите


Към 13 октомври 2021 г. 14-дневната заболяемост от COVID-19 в страната е 431.31 на 100 хил. души население, а в София - 561. Най-високата стойност за столицата по време на втората вълна е на 15 ноември 2020 г., когато по данни на "Дневник" 14-дневната заболеваемост в града е 1160 на 100 хил. души население, а за третата - на 1 април 2021 г. - 1041.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK