Здравният министър за ниския брой ваксинирани: Прекалената агресия може да влоши ситуацията

Здравният министър за ниския брой ваксинирани: Прекалената агресия може да влоши ситуацията

© Георги КожухаровСлужебният здравен министър Стойчо Кацаров не обмисля да въвежда конкретни мерки, за да засили ваксинационния процес в страната. В момента България е на последно място в Европа по поставени ваксини срещу коронавирус на глава от населението. Освен това е и на челните места по смъртност. Всичко това Кацаров отдаде на ниския процент поставени ваксини, но и не посочи конкретни мерки за промяна на негативната тенденция.


"Ваксината е доброволен акт. Прекалената агресия в тази посока може да влоши ситуацията. Няма как на сила да се прави това. Тезата, че хората не са информирани и затова е виновно здравното министерство, не е вярна. Няма човек, който да не е запознат с ваксините, дори и с фалшивите информации за тях", заяви Кацаров пред "Нова телевизия".


Той обясни, че в тази ситуация "единственото оръжие е да ограничим контактите между хората с налагането на мерки". По думите му това ще е цената, която обществото ще плати, ако процентът ваксинирани остане толкова нисък.
Според Кацаров в момента страната се намира в пика на поредната вълна на коронавируса. Той дори направи предположение, че това ще е последната голяма вълна на заразата.


Здравният министър призова хората да подават сигнали за нередности при спазването на ограничителните мерки. Така контролът щял да се засили и да се наложат много повече глоби. По думите всеки ден се извършват стотици проверки, но "не може на всеки човек пъдар да сложим".


Той уточни, че училищата и градският транспорт са двете места, където има изключения от общото правило на ограниченията. Кацаров добави, че това е поет риск и затова предложи да се увеличат броя на превозните средства, за да не се струпват много хора в тях.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK