Фандъкова оневини Ивайло Иванов за насилието и повиши ранга на Столичния инспекторат

Йорданка Фандъкова

© Цветелина Белутова

Йорданка ФандъковаСтоличният инспекторат ще се повиши от звено в ранг на дирекция в общината, обяви Йорданка Фандъкова на сесията на общинския съвет. За ръководител тя назначи от 1 октомври бившия главен секретар на МВР Ивайло Иванов, отстранен заради полицейското насилие над задържани протестиращи.


Днес, две седмици по-късно, Фандъкова обясни мотивите си за назначението след писмено искане от общинския съветник Методи Лалов от "Демократична България" .


"Работата на Столичния инспекторат е основно да контролира чистотата в града. Смятам, че за нея е подходящ човек на реда за да не виждаме препълнени контейнери, недоизмити улици. Затова поканих г-н Иванов - за да засили контрола върху почистващите фирми", посочи Фандъкова.
Новият директор на инспектората на общината нямал съпричастност към полицейското насилие и "грозните сцени, които всички видяхме", оправда новия си служител тя.


Не съм забранявала протести като кмет, който по закон има тази възможност, защото забраната означава именно да дам право на полицията да разпръсне протестиращите, включително и с употреба на сила", обяви Фандъкова.


Борис Бонев от "Спаси София" запита защо за директор е назначен човек, който нито е представил програма, която ще реализира, нито има компетентност за този пост. Досега инспекторатът е бил към кмета, а като стане дирекция над нея ще има пряко отговорен зам.-кмет. "Така Фандъкова за пореден път прехвърля отговорността на друг", коментира Бонев.


Столичният инспекторат досега е звено, което е в пълно противоречие със Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), предупреди на 8 октомври в "Дневник" юристът Борис Милчев, съветник от "Демократична България". В сегашния си вид (на пряко подчинение на кмета) Столичният инспекторат има право да изпълнява само функции на орган за противодействие на корупцията и за конфликт на интереси, според член 15, алинея 3 от ЗМСМА.


"Столичната община е избрала да прилага второто изречение на чл.15, ал.3 от ЗМСМА, според което, ако числеността на общинската администрация не е достатъчна за обособяване на такъв инспекторат (това не важи за най-голямата община в България), неговите функции се изпълняват от комисия от служители - сегашната комисия на Ботьо Ботев към общинския съвет", обясни Милчев. Така според него от щатното разписание на Столичната община са укрити 300-400 души, които сега работят в инспектората.


Ивайло Иванов е назначен за ръководител на инспектората, докато структурата е с ранг на звено и Фандъкова има право да назначи на поста, когото прецени, докато за дирекция трябва да се проведе конкурс за избор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK