Ваксинираните с привилегии: Ива Христова обяви част от мерките на национално ниво

Ива Христова. Снимка: Стоп кадър от "България он ер"

© Скрийншот/

Ива Христова. Снимка: Стоп кадър от "България он ер"Една от предвидените национални COVID мерки, които здравните власти ще обявят утре, е заведенията да работят със 100% от капацитета си, ако всички от персонала и клиентите са ваксинирани. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в интервю за "България он ер". По думите и такава е линията, която се налага в Западна Европа - санитарни разрешителни и зелени паспорти. Тя уточни, че все още текат консултации за мерките срещу разпространението на заразата на национално ниво, които ще бъдат обявени утре, но посочи някои от тях.


"Безопасно е, когато персоналът и посетителите са със сертификати за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR. По този начин се създават безопасни условия. Най-работещите мерки са да се ограничат масовите събирания. За да не се затворят напълно заведенията и да фалира браншът, нека да работят, но за хора, за които е безопасно", обясни директорът на НЦЗПБ.

Обсъждат се варианти за правене на антигенни тестове на клиентите в заведенията.
"За нощните заведения се казва: Вирусът има ли работно време и различно поведение? Не той, ние имаме различно поведение. В нощните заведения е много рисково", подчерта тя."Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани. Нека останалите да влязат и те в тази група. Нека да се разширява делът на тези, които могат да живеят по-спокойно. За ваксинираните, живеещи сред огромен брой неваксинирани, има риск, защото те също могат да се разболяват и да пренасят вируса", заяви още Христова.


Театрите ще останат отворени за посетители при 30% от капацитета на залата. Рискът от заразяване там е по-малък, каза Христова.
Спортните събития ще останат без публика, съобщи тя, но добави, че мерките са гъвкави и при спад на заразените забраната може да бъде отменена.


Личните лекари в София поискаха пълен локдаун в столицата, където от днес са в сила допълнителни ограничения. Проф. Христова е на мнение, че трябва да се търси компромисно решение, при което да се ограничи нарастването на заболеваемостта, без това да се отразява фатално на икономиката. Затова се налагат гъвкави решения на локално и национално ниво, които се взимат според заболеваемостта.


На въпрос за оплакванията на училищни директори, че не могат сами да преценяват кога да наложат ротационен принцип на обучение Христова каза, че голяма част от тях вече са наясно, а повишена заболеваемост е, когато децата отсъстват и паралелките намаляват.


"Няма как някой да им каже, трябва да могат да преценяват и да носят отговорност. Трябва да взимат мерки в аванс. За мен е важно да има мерки на национално и локално ниво, и всеки да носи отговорност за спазването им", посочи тя.


Христова призова събиращите се на протести да спазват дистанция и да носят маски, защото "циркулацията на вируса е много висока и никой не е предпазен".


По думите й най-важен е контролът за спазването на мерките. "Оказва се, че единственият вариант е с представител на МВР. Това води до натоварване на системата на МВР. Екипите ще бъдат достатъчни, може да се очаква да има проверка във всеки един момент и наказанията ще са съществени. В градския транспорт начинът е проверки и глоби. Трудно дават резултат, иска ми се самите хора да го правят от страх за себе си", каза още тя.


По думите й има някои неуредици при COVID зоните, но все пак облекчават здравната система. Очаква се в България да бъдат внесени моноклонални антитела за лечение на COVID-19 при най-тежко болните, обяви директорът на НЦЗПБ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK