Ваксинираните с привилегии: Ива Христова обяви част от мерките на национално ниво

Ива Христова. Снимка: Стоп кадър от "България он ер"

© Скрийншот/

Ива Христова. Снимка: Стоп кадър от "България он ер"Една от предвидените национални COVID мерки, които здравните власти ще обявят утре, е заведенията да работят със 100% от капацитета си, ако всички от персонала и клиентите са ваксинирани. Това обяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в интервю за "България он ер". По думите и такава е линията, която се налага в Западна Европа - санитарни разрешителни и зелени паспорти. Тя уточни, че все още текат консултации за мерките срещу разпространението на заразата на национално ниво, които ще бъдат обявени утре, но посочи някои от тях.


"Безопасно е, когато персоналът и посетителите са със сертификати за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR. По този начин се създават безопасни условия. Най-работещите мерки са да се ограничат масовите събирания. За да не се затворят напълно заведенията и да фалира браншът, нека да работят, но за хора, за които е безопасно", обясни директорът на НЦЗПБ.

Обсъждат се варианти за правене на антигенни тестове на клиентите в заведенията.
"За нощните заведения се казва: Вирусът има ли работно време и различно поведение? Не той, ние имаме различно поведение. В нощните заведения е много рисково", подчерта тя."Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани. Нека останалите да влязат и те в тази група. Нека да се разширява делът на тези, които могат да живеят по-спокойно. За ваксинираните, живеещи сред огромен брой неваксинирани, има риск, защото те също могат да се разболяват и да пренасят вируса", заяви още Христова.


Театрите ще останат отворени за посетители при 30% от капацитета на залата. Рискът от заразяване там е по-малък, каза Христова.
Спортните събития ще останат без публика, съобщи тя, но добави, че мерките са гъвкави и при спад на заразените забраната може да бъде отменена.


Личните лекари в София поискаха пълен локдаун в столицата, където от днес са в сила допълнителни ограничения. Проф. Христова е на мнение, че трябва да се търси компромисно решение, при което да се ограничи нарастването на заболеваемостта, без това да се отразява фатално на икономиката. Затова се налагат гъвкави решения на локално и национално ниво, които се взимат според заболеваемостта.


На въпрос за оплакванията на училищни директори, че не могат сами да преценяват кога да наложат ротационен принцип на обучение Христова каза, че голяма част от тях вече са наясно, а повишена заболеваемост е, когато децата отсъстват и паралелките намаляват.


"Няма как някой да им каже, трябва да могат да преценяват и да носят отговорност. Трябва да взимат мерки в аванс. За мен е важно да има мерки на национално и локално ниво, и всеки да носи отговорност за спазването им", посочи тя.


Христова призова събиращите се на протести да спазват дистанция и да носят маски, защото "циркулацията на вируса е много висока и никой не е предпазен".


По думите й най-важен е контролът за спазването на мерките. "Оказва се, че единственият вариант е с представител на МВР. Това води до натоварване на системата на МВР. Екипите ще бъдат достатъчни, може да се очаква да има проверка във всеки един момент и наказанията ще са съществени. В градския транспорт начинът е проверки и глоби. Трудно дават резултат, иска ми се самите хора да го правят от страх за себе си", каза още тя.


По думите й има някои неуредици при COVID зоните, но все пак облекчават здравната система. Очаква се в България да бъдат внесени моноклонални антитела за лечение на COVID-19 при най-тежко болните, обяви директорът на НЦЗПБ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (201)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Силвия Колева
  Силвия Колева
  Рейтинг: 261 Неутрално

  От умрелите у нас от ковид през изминалите 14 дни 96% са НЕВАКСИНИРАНИ.

  https://coronavirus.bg/bg/statistika/positive-dead

 2. 2 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Ваксините протектират от зараза и вирус !

 3. 3 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3594 Любопитно

  Ваксинираните също боледуват тежко от Ковид, в Германия 10% от пациентите в интензивните отделения са ваксинирани!

  Тогава на какво основание те ще имат право да заразяват здрави хора в заведенията?

  ДБ: Време е да спечелим България
 4. 4 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Починали от ковид в Уругвай и България за последните 3 седмици:

  Уругвай: 75% ваксинирано население - 16

  България: 19% ваксинирано население - 1 529

  Използваните ваксини в Уругвай са AstraZeneca, Pfizer и Sinovac

  В България умират 96 пъти повече хора

  https://ourworldindata.org/covid-vaccinations
  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 5. 5 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 301 Неутрално

  "...а повишена заболеваемост е, когато децата отсъстват и паралелките намаляват...".

  Ей на това му казвам експертиза..!! :)))

 6. 6 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Въпрос с повишена труднот: Възможно ли е, при 20% ваксинирани в заведенията, да има 100% ваксинирани?

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Голям проблем за родната демокрация. Иначе искаме бащица и здрава ръка, в краен случай лави, но ако НИЕ трябва да направим нещо, става страшно.
  В Австрия (и на други места, но там бях наскоро) във всяка кръчма като седнеш, преди да -поръчаш, показваш сертификата и си гледаш живота и да ви кажа, преживяват го някак завалиите австрийци. Ние обаче НЕ:)

 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2805 Неутрално

  "Вирусът има ли работно време и различно поведение?" - нЕма логичен отговор, но има "логични" мерки. Т.н. "дървени ваканции" минаваха безпроблемно, дори весело, но днешното им наименование е "мярка", която е нелогична, предвид сваляне на маските след у-ще. Това, че по заведенията ще са "проверени" клиенти, не е никаква гаранция, че заразата ще остане от външната страна на вратата. Лутането продължава, а хората така и не разбраха, че ЛИЧНАТА хигиена е гаранция и за колективната.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  [quote#0:"Безопасно е когато персоналът и посетителите са със сертификати за ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR.[/quote]


  Грешка! Не когато са със сертификати, а когато са ваксинирани!

 10. 10 Профил на ilegal
  ilegal
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Ваксините протектират от зараза и вирус !
  —цитат от коментар 2 на EU Fighter


  И от зли очи...:)

 11. 11 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Ваксинираните също боледуват тежко от Ковид, в Германия 10% от пациентите в интензивните отделения са ваксинирани!Тогава на какво основание те ще имат право да заразяват здрави хора в заведенията?
  —цитат от коментар 3 на Полковник Паликъщов


  https://en.wikipedia.org/wiki/Bayes '_theorem

  You don't know what you don't know.
 12. 12 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Починали от ковид във Великобритания и България за последната 1 седмица:

  Великобритания : 66% ваксинирано население - 785

  България: 19% ваксинирано население - 593

  Населението на Великобритания е 9.6 пъти по-голямо от това на България

  785 / 9,6 = 82

  В България можеха да са умрели 82 души, вместо 593, ако бяхме ваксинирани колкото Великобритания.

  511 души са умрели заради глупостта да не се ваксинират. Само за 1 седмица.

 13. 13 Профил на ACER
  ACER
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Голям страх от тези ваксини.

 14. 14 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  Ваксинираните също боледуват тежко от Ковид, в Германия 10% от пациентите в интензивните отделения са ваксинирани!Тогава на какво основание те ще имат право да заразяват здрави хора в заведенията?
  —цитат от коментар 3 на Полковник Паликъщов


  65% от населението е ваксинирано и само 10% от пациентите в интензивна са ваксинирани. Това означава, че ако си ваксиниран, вероятността да попаднеш в интензивното е 16.7 пъти по-малка отколкото ако не си.

 15. 15 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  Ваксините протектират от зараза и вирус !
  —цитат от коментар 2 на EU Fighter


  Не е само това, тия дето ги ваксинират стават и по-умни...колкото повече бустери, толкова по-интелигентен ставаш...мда...

 16. 16 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Само да коригирам госпожата.... "Преболедувал" в България не се смята всеки, които има антитела срещу модерния вирус, а този, които е официално сертифициран с ПСР, че е бил болен. Много ненаучна работа.

 17. 17 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 938 Весело

  Вчера са се ваксинирали 5 563 души. Това прави 0,083% от населението. Ако гоним 70% ваксинирани и имаме към момента 20% ваксинирани, това означава, че трябва да се ваксинират още 50% от населението. С този темп на ваксинация това ще стане след 602 дни или след около година и осем месеца. С избраната тактика за ускоряване на ваксинационния процес, а именно заплахи за налагане на още ограничения - толкова. Колкото повече ограничения налагат, толкова по-малко хора ще се ваксинират. Българска народопсихолгия! Тотално патова ситуация! ... :-)

 18. 18 Профил на Martin Marinov
  Martin Marinov
  Рейтинг: 446 Весело

  Надявам се, че коментар номер 15 е ироничен. Проблемът на интернет общуването е, че понякога тези тънкости по-трудно се усещат...

 19. 19 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#4] от "Явор":

  Стига глупости де! Урогвай е в другото полукълбо и вълната приключи, когато ние бяхме на море иникой не говореше за COVID.

  През юни те имаха по 60, а ние по 6.

 20. 20 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  [quote#15:"georgievb"][/quote]

  Едва ли! Но антиваксърите определено затъпяват прогресивно!

 21. 21 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 938 Весело

  За да е издържано от медицинска гледна точка и, съответно, да генерира доверие и, съответно, да доведе до ускоряване на ваксинацията, "зеленият сертификат" трябва да е безсрочен и да обхваща:
  - хората със завършен ваксинационен цикъл;
  - доказано преболедувалите;
  - хората с наличие на антитела над определена стойност;
  - хората с доказан Т-клетъчен имунитет.
  Това са защитените хора от медицинска гледна точка и всякакво отклонение от медицината би генерирало допълнително недоверие и би било още по-голям стопер за ускоряване на ваксинацията.

 22. 22 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  Мда и аз виждам, че го преживяват. Ето така:

  https://www.youtube.com/watch?v=fUweiygOSPg&t=32s

  Искрено ви желая там, където живеете, да имате такива протести всеки ден, да видите как е, не за друго...

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 23. 23 Профил на vcv531078293
  vcv531078293
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#3] от "Полковник Паликъщов":

  За германия мога да ти кажа: до 1.10.2021 е имало един (!) умрял ваксиниран под 60 години!

 24. 24 Профил на Тирбушон
  Тирбушон
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Аз си мисля че неваксинираните просто не бива да ги лекуват безплатно, а преоритетно трябва да се хоспитализират хората с ваксини ... останалото е демагогия.
  Ваксинирането е самостоятелен избор, който би следвало да носи конкретни последици за човека който го взема, не за обществото.. Ако не приемаш препоръките на някого не е редно след това да търсиш помощ от него, щом не вярваш на лекратие, моля не им вярвай и когато болестта почука на вратата ти - ти си по умен, знаеш повече от тях, излекувай се.

  Накрая всичко ще бъде наред, ако нещо не е наред, това просто не е края
 25. 25 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  "Вирусът има ли работно време и различно поведение?" - нЕма логичен отговор, но има "логични" мерки. Т.н. "дървени ваканции" минаваха безпроблемно, дори весело, но днешното им наименование е "мярка", която е нелогична, предвид сваляне на маските след у-ще. Това, че по заведенията ще са "проверени" клиенти, не е никаква гаранция, че заразата ще остане от външната страна на вратата. Лутането продължава, а хората така и не разбраха, че ЛИЧНАТА хигиена е гаранция и за колективната.
  —цитат от коментар 8 на ЗаНиЗа


  Ти пък толкова не разбра, че само с хигиена не става.

 26. 26 Профил на lsf1914
  lsf1914
  Рейтинг: 154 Неутрално

  До коментар [#1] от "Силвия Колева":

  А 4% са ваксинирани ,е и ? А пък един ваксиниран го бутнал камион и умрял ........

 27. 27 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":Мда и аз виждам, че го преживяват. Ето така:https://www.youtube.com/watch?v=fUweiygOSPg&t=32s Искрено ви желая там, където живеете, да имате такива протести всеки ден, да видите как е, не за друго...
  —цитат от коментар 22 на digitalmarketing


  Айде пак грешни линкове.
  Защо не ви обновяват базата с данни?
  Хората са по къси гащи.

 28. 28 Профил на qid44693832
  qid44693832
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Раздайте по 100 лв. на ваксиниран и гледай какво ще стане

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1796 Неутрално

  До коментар [#21] от "Холдън Колфийлд":

  Глупости! Как може сертификатът да е безсроченпри наличие на антитела над определен стойност!? Ами ако днес си с едно над, а утре с едно под, какво правим.

 31. 31 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  [quote#15:"georgievb"][/quote]

  Те са по-умната част от обществото и без това.

 32. 32 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1182 Разстроено

  Надявам се, че коментар номер 15 е ироничен. Проблемът на интернет общуването е, че понякога тези тънкости по-трудно се усещат...
  —цитат от коментар 18 на Martin Marinov


  Не съм съвсем сигурен какво означава думата "ироничен". Просто не съм толкова умен, че да знам, но до края на година съм решил да съм с 5 игли и три бустера, така че най-вероятно ще поумнея достатъчно, за да разбера какво ме питате.
  Нправо се чуда как съм живял досега...но вече имам просветление, пътят на Великия Ковид е моето спасение...

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 35 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 191 Весело

  Аз си мисля че неваксинираните просто не бива да ги лекуват безплатно, а преоритетно трябва да се хоспитализират хората с ваксини ... останалото е демагогия.Ваксинирането е самостоятелен избор, който би следвало да носи конкретни последици за човека който го взема, не за обществото.. Ако не приемаш препоръките на някого не е редно след това да търсиш помощ от него, щом не вярваш на лекратие, моля не им вярвай и когато болестта почука на вратата ти - ти си по умен, знаеш повече от тях, излекувай се.
  —цитат от коментар 24 на Тирбушон


  И аз викам да разделим бюджета на НЗОК на "вакснати" и "невакснати" и осигуровките да влизат в дадена група в зависимост от набодения статус, та всяка група сама да си се спасява :)

 35. 36 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#27] от "taratanki":

  Отпреди месец е, не е грешен линка. Или мислиш, че вече няма протести никъде или са свалили мерките сигурно?

  https://www.youtube.com/results?search_query=covid+protests&sp=CAI%3D

  Сортирай по дата и виж къде има протести последните дни. На прима виста виждам следните държави и то с множество градове:

  Италия, Франция, Словения, Румъния, Швейцария, Германия, Австралия, САЩ, като това са само за последните няколко дни. В Италия е страховито и държавата е блокирана цялата, но разбира се, няма да чуете нито дума за това тук...

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 36. 37 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Починали от ковид в бивши соц държави и България за последната 1 седмица:

  Словакия 42% ваксинирани - 62
  Словения 50% ваксинирани - 29
  Унгария 59% ваксинирани - 100
  Чехия 56% ваксинирани - 27
  Латвия 48% ваксинирани - 62
  Естония 54% ваксинирани - 21

  България 19% ваксинирани - 593

  В България умират 12 пъти повече хора.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 37. 38 Профил на Явор
  Явор
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Починали от ковид в бивши соц държави и България за последната 1 седмица:

  Словакия 42% ваксинирани - 62
  Словения 50% ваксинирани - 29
  Унгария 59% ваксинирани - 100
  Чехия 56% ваксинирани - 27
  Латвия 48% ваксинирани - 62
  Естония 54% ваксинирани - 21

  България 19% ваксинирани - 593

  В България умират 12 пъти повече хора.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

 38. 39 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#16] от "Индиана":

  Що се чудите? Махнаха проф. Кантарджиев и си назначават свой човек. Това е критерият, а не какво знаеш и можеш.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 39. 40 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2805 Весело

  [quote#25:"taratanki"][/quote]


  Ти пък толкова не разбра, че само с хигиена не става.

  То, т`ва ХИГИЕНАТА е бая обширно понятие.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 40. 41 Профил на Drusev
  Drusev
  Рейтинг: 218 Любопитно

  Как заведенията ще работят на 100% от капацитета си, при положение, че ще загубят 80% от клиентелата си, ако допускат само ваксинирани?

 41. 42 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  На кръчма, макар и с намален капацитет - може. В детски школи хич не може.
  Докога децата ще плащат безумията на възрастните и претенциите им за уж свободен избор? Щото на децата тоя избор е отнет, изцяло!

 42. 43 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1098 Весело

  Така се правило в Западна Европа и ние жабите веднага вдигнахме крак и нас да ни подковат. Ех, върбичке, кекерице моя, признаваш ли че нямаш грам суверенитет, ами си обща? Признай, или недей!

  мурзилка
 43. 44 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#41] от "Drusev":

  Ще загубят сигурно и 90%, щото повечето ваксинирани не са от контингента за заведения. Та клиентите им ще останат само невротично-съзнателните умнокрасиви. Успех им желая, ще обслужват хиляди Керъни...

 44. 45 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 883 Неутрално

  По думите и такава е линията, която се налага в Западна Европа - санитарни разрешителни и зелени паспорти.
  —цитат от коментар 0 на статия


  Първо, не сме Западна Европа, защото ваксинацията е реално към 20%, а фалшивите сертификати са на 300 лв. разстояние (с тенденция да намаляват очевидно, ако станат търсени).

  Второ, защо заведенията ще работят на 100%, театрите на 30%, а спортните събития при 0% посетители. Или театрите са 3 пъти по-опасни от ресторантите да се заради човек, или не се затварят само тези, които може да излязат на улицата да протестират.

  Пълната каша оставена от ГЕРБ не само, че не се оправя, а дори се задълбочава.

 45. 46 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  До коментар [#27] от "taratanki":Отпреди месец е, не е грешен линка. Или мислиш, че вече няма протести никъде или са свалили мерките сигурно?https://www.youtube.com/results?search_query=covid+protests&sp=CAI = Сортирай по дата и виж къде има протести последните дни. На прима виста виждам следните държави и то с множество градове:Италия, Франция, Словения, Румъния, Швейцария, Германия, Австралия, САЩ, като това са само за последните няколко дни. В Италия е страховито и държавата е блокирана цялата, но разбира се, няма да чуете нито дума за това тук...
  —цитат от коментар 36 на digitalmarketing


  Глупостите продължават.
  Словения, Румъния и Русия са ясни
  Нито една от другите страни не само че не е блокирана (каквото и да означава за теб това), ами се върнаха към нормалността отдавна.
  А тук затварят. Най-вече заради корави кратуни като твоята.

 46. 47 Профил на drill
  drill
  Рейтинг: 937 Весело

  Как заведенията ще работят на 100% от капацитета си, при положение, че ще загубят 80% от клиентелата си, ако допускат само ваксинирани?
  —цитат от коментар 41 на Drusev


  Лесно .... да се включи към ваксините и ракията !!!
  Преди влизане гаврътваш една и си готов !
  Хем и оборота ще нарастне ........

 47. 48 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Протестите миналото лято ще ви се сторят песен…
  Пример Италия, Франция и Австралия.

 48. 49 Профил на tulup
  tulup
  Рейтинг: 1152 Любопитно

  Хм, нали щеше да има ясен план и конкретни критерии за въвеждане на мерки? Това министерство на гатанките ли е, ще има мерки, ама пробвайте да познаете до петък, ще ви дадем няколко жокера?

  Не ме търсете преди обяд
 49. 50 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#1] от "Силвия Колева":

  То в тези 4% дето са ваксинирани и починали, най вероятно 50% са със сертификат, но без ваксина, щото нали искам да имам личен избор, ама искам и да пътувам, за това ще си направя фалшив.

 50. 51 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#6] от "qid44693832":

  Запетаята прави въпроса :)

 51. 52 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#46] от "taratanki":

  Италия не е блокирана ХАХАХАХА, а това какво е?

  https://www.youtube.com/watch?v=1gE5vzyXxOA
  https://www.youtube.com/watch?v=JEFKFnYq2tE
  https://www.youtube.com/watch?v=I9xDQrvyHc0

  Изключително ниско падаш, сериозно. Защо лъжеш? Това, че не виждаш по-далеч от това, което пише в "медиите" тук, не значи, че това не е истина!

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 52. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 54 Профил на vcv531078293
  vcv531078293
  Рейтинг: 163 Неутрално

  До коментар [#36] от "digitalmarketing":

  Италия е блокирана изцяло??? Къде бе? Бях weekend-а там в Милано , кацнах, в хотела бях , в кафене, в ресторант, на пазара, на изложба итн .. Показваш си це ртификата и всичко е ОК. Много си смешен .

 54. 55 Профил на avi29581655
  avi29581655
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Ваксинираните също боледуват тежко от Ковид, в Германия 10% от пациентите в интензивните отделения са ваксинирани!Тогава на какво основание те ще имат право да заразяват здрави хора в заведенията?
  —цитат от коментар 3 на Полковник Паликъщов


  Здрави хора да не се допускат в заведенията тогава :)

 55. 56 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Как заведенията ще работят на 100% от капацитета си, при положение, че ще загубят 80% от клиентелата си, ако допускат само ваксинирани?
  —цитат от коментар 41 на Drusev


  не ме ехе за заведенията. ама изобщо.
  Миналата година бях съпричастен към несгодите им - затвориха ги от днес за утре, работната ръка се разотиде по други сектори, държавата не плащаше на време компенсациите... ок.
  Но от 9 месеца в България има ваксини. От 6месеца са достъпни за който иска, има избор и няма недостиг. Кръчмарите можеха без много да напъват сивото да проумеят, че при следващи вълни те отново ще са от първите, които ще попаднат под ударите на противоепидемичните мерки, но този път имаше какво да направят по въпроса - да се ваксинират самите те и да подкрепят кампанията. Колко му беше да разлепят няколко плаката на входа на заведението за ползите от ваксинацията. Колко му беше Ричард да излезе по телевизията лятото и да каже "абе хора дайте да се предпазим - хем вие ще сте здрави и ще си правите кефа, хем ние ще работим на спокойствие". Ама нищо подобно не се случи, даже напротив, кръчмарите реват против ваксиниране в бранша.

  You don't know what you don't know.
 56. 57 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Щом Европа прави нещо, значи е задължително хубаво. Ама то и преди има няма 80 години половин Европа реши да се проведе геноцид и поне 6 млн си отидоха в газовите камери... Не, не съм против ваксините. Съгласен съм, че имат място в съвременната медицина и сме изкоренили доста болести с тях, но нали аз най-много ще загубя ако умра понеже не съм се ваксинирал? В същото време не преча на съседа ако реши да си сложи ваксина. Между другото това с работата на по-малък капацитет смея да твърдя, че е добро решение и за подобряване на услугата. Преди време четох май в българската наредба за класификация на ресторантите. Пишеше 2.5 кв метра на човек в помещението за сервиране на храна. Кръгче с радиус 1.5 метра е малко над 7 кв метра.

 57. 58 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  До коментар [#30] от "3biri":

  Това е интересна тема, за която за съжаление трудно се говори нормално, покрай всичките истерии на антиваксърите. Доколкото четох разни специалисти по имунология обсъждат дали трябва да имаш високи нива антитела, за да си защитен или организмът ги произвежда, когато има нужда, т.е. при среща с болестта. Възможно е важното да е тялото да знае рецептата за тези антитела и да може да ги прави, когато му трябва и съответно липсата на антитела да не значи липса на защита, а липса на нужда от такава в момент. За съжаление много трудно се правят изследвания на такива неща, защото трябват много доброволци, дълго време за следене, редовни тестове, много неваксинирани, но преболедували, които искат да се включат, за да се съберат данни, но няма такива.
  Така че засега сигурното е ваксината и високи нива антитела, пък другият въпрос може да се изясни в бъдеще.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 58. 59 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До коментар [#46] от "taratanki":

  Тъй като смяташ, че неваксинираните сме малко по света, всички чинно се ваксинират и се връщат към "нормалното", ето ти едно видео за ефективността на ваксините, научно обяснено, може да видиш коментарите в него и колко от тях подкрепят ваксинацията:

  https://www.youtube.com/watch?v=hXV7i1yxu6c

  Основната част от тях са хората, питащи защо преболедувалите не се зачитат като такива с естествен имунитет. Може да обърнеш внимание и на този коментар:

  My daughter is an ICU nurse at a hospital in Durham NC. They have not had any COVID patients in weeks until last week, 3 COVID patients patients FULLY VACCINATED. It would be nice to see some data on naturally acquired immunity and the comparison in protection against the variants since fully vaccinated are still ending up in ICU. Your videos are appreciated!

  Казвам ти, че това е навсякъде, пък ти както искаш го приемай. Тази лъжа няма да остане вечно, можеш да си сигурен в това. Само чакам зимата да дойде...

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 59. 60 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2286 Любопитно

  До коментар [#35] от "shymi":

  Много ще ми е интересно колко от антиваксърите плащат осигуровки и колко - не.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 60. 61 Профил на Иван Раднев
  Иван Раднев
  Рейтинг: 33 Неутрално

  До коментар [#1] от "Силвия Колева":

  При 20% ваксинирани (една пета), тези 4% починали ваксинирани автоматично стават 20%. И това ли е, питам, голямата защита на ваксините?

 61. 62 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#17] от "Холдън Колфийлд":

  до тогава ще са изтекли сертификатите на ваксинираните в последната година и (тука вече тр да се провери) защитата им може и да е спаднала ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 62. 63 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  До коментар [#21] от "Холдън Колфийлд":

  Само да кажа - изследвания за Т-клетъчен имунитет струват около 400 лв. Прави се в няколко лаборатории по клинична имунология.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 63. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 67 Профил на Громя Ваксъри
  Громя Ваксъри
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Таратанки, Явки, аусбилдъри, Тасковчета, Пациси, а нещо да казвате за тази статистика или тя не е проблем?

  https://etsc.eu/euroadsafetydata/

  2 място за 2020 по смъртност на милион от катастрофи в Европа.

  https://bnr.bg/en/post/101533085/over-60-of-deaths-in-bulgaria-are-related-to-cardiovascular-diseases

  Два пъти по-голяма смъртност от средната за ЕС от сърдечно-съдови заболявания

  Ама щом не е Ковид, това не е проблем и не натоварва здравната система сигурно, а?

  Ваксъри, няма да ви се вярва...
 67. 68 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Много заучени думичко, особено:

  За ваксинираните, живеещи сред огромен брой неваксинирани, има риск, защото те също могат да се разболяват и да пренасят вируса", заяви още Христова

  Ваксинираните не били предпазени! Направо ще изкара, че неваксинираните трябва да се погребат живи, защото няма шанс за никой неваксиниран да оцелее страшния вирус

 68. 69 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#12] от "Явор":

  Средна възраст на населението ? Качество на здравеопазването ? качество на живота ?
  възраст на умрелите ??? Какви придружаващи болести имат и дали са често срещани в страната ???

  Тъй и аз мога да си изчислявам и да получа каквито резултати искам :)))))))

 69. 70 Профил на shymi
  shymi
  Рейтинг: 191 Любопитно

  До коментар [#64] от "rak281053136":

  Общо взето това, което се случва в Израел по отношение на ваксините, идва с няколко месеца закъснение и в Европа. Та, да - скоро очаквам редовна ваксинация на всеки 6 месеца(максимум) за да има човек валиден сертификат с тенденция да става по-често.

 70. 71 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Скоро ще затворят училища и детски градини, дами и господа, специалисти ненагледни, защото болниците ще са пълни. И тогава ще ни се спече лайното на всички.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 71. 72 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Добре, питам аз защо я държат още тази КУКУвица на тази позиция???

  "Безопасно е, когато персоналът и посетителите са със сертификати за ваксинация" --> изобщо даже НЕ е и примери колкото щеш. Това е най-тъпата идея в Европа от десетки години насам (като изключим баламосването че Ковидът разбираш ли бил много различен от грипа и накрая се оказа че няма смърт от пневмония и грип м.г.).

  Колкото и да плащате на тролове да агитират за нетествани ваксини, никой интелигентен човек не би желал да е опитна мишка и това си личи по рейтинга ви. Приятел реши да бъде такава август месец с брат му и някаква приятелка. И тримата три дена след първата игла - Ковид. Брат му влезна в интензивното и трудно го отърваха (2 метра изключително як тип). Останалите двамата се отърваха с хапчета за кръвно. За сега уж временно, но от практиката с хапчетата за кръвно....

  Един Българин
 72. 73 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Във Франция ще държат зелени сертификати поне до лятото на 2022 след удължаването на извънредното им положение. Ваксинират по 70-80%, но тиранията със сертификатите остава. Но с много красиви и сърцераздирателни думи ни убеждават как ще ги махнат, когато ваксинацията достигне “достатъчен” процент от населението. После обаче ще се окаже, че двудозовите са опасност за обществото и ще бъдат третираните като новите неваксинирани.

 73. 74 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Ваксинирайте се, че няма да ви пуснат до мола и много деца ще останат без подарък под коледното дърво! :))

 74. 75 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#68] от "vzt34526152":

  Ама ние не ги караме да живеят сред нас! Прав им път да ходят да се спасяват по Холандия, Англия и където искат. Да спи на криво някакъв рус пубертет и да им затвори всичко на другия ден. Тамън ще е прекрасно да останем само интелигентни хора и да махнем всякакви безсмислен ограничения, които освен да пречат на икономиката и да дразнят хората се видя че нямат друг ефект.

  Нямам нищо против хората да си рискуват живота. Смятам го за изключително глупаво, но понякога се случва, особено като даваш да ти промиват главата с врели не кипели. Нагледал съм се на истории за ваксиниране с нетдотествани ваксини достатъчно от близо и нямам намерение да рискувам моя. Имам 2 деца и жена да гледам.

  Плащам толкова осигуровките и за още 10 трола да облъчват хората с глупости по форумите, издържам ги и като безработни и какво ли не. Държавата се крепи именно на нас и това само де б ил с кокоши мозък, който си е боднал вече 3-4-5 игли не може да проумее.

  Един Българин
 75. 76 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  [quote#15:"georgievb"]
  —цитат от коментар 31 на taratanki
  Те са по-умната част от обществото и без това. [/quote]

  И по-скромната, и по-скромната ...И по-красивата,
  абе като жабата са...
  Като казали красивите животни в първата редица, а умните във втората и жабата рекла : "Ами аз сега да се разкъсам ли?". Мда...

 76. 77 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 662 Неутрално

  До коментар [#6] от "qid44693832":

  ти тройка ли си имал в училище по математика?

 77. 78 Профил на so
  so
  Рейтинг: 353 Разстроено

  Бях в неделя на гробищата на церемония по урнополагане на един приятел. Бивш приятел, защото вече го няма. Почина от К19. И това беше първото ми ковид погребение. 46 годишен, неваксиниран. Беше приятен човек.

  Тегаво беше - някаква дупка в пръстта, малка урничка и попа напяваше разни си негови доста досадни неща. Имаше предимно роднини и не много приятели, може би защото погребението беше в друг, по-далечен град - неговият роден. Валеше и дъжд, едно смръчкано такова.

  Твърде вероятно можеше да се предодврати тази церемония и той да е още жив. Но вече нищо не може да се направи.

 78. 79 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 486 Неутрално

  До коментар [#78] от "so":

  И други сме погребвали близки в метални сандъци заради историите с КПП-тата и отвратителната хигиена в БГ болниците, където заразяват наши възрастни близки от Ковид и впоследствие умират!

 79. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 81 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#78] от "so":

  А в моя случай ваксината може да ме вкара в гробищата, докато имам огромно количество натурални антитела, като се тествах :)))

  Едва ли съм единствения, но дай да ваксинираме абсолютно всички пък после да погр.. мислим :))))

  В живота никои не може да ти даде гаранции колко ще живееш и от какво ще умреш.. Айде да не използваме емоционални аргументи и трагедии да оправдаваме създаването на още такива :)))

  Къде е баланса, къде е разума ? От едната крайност в другата...

 81. 82 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  Малко по -твърдо с мерките. Иначе целия свят ще ми изолира.

 82. 83 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1182 Гневно

  Айде стига жални режисури бе, какво като е умрял някой сега, трябва всички да спрем да живеем ли?
  Ми аз за над година и половина нямам нито един познат починал от Ковид. Имам двама с тежко прекарване.
  Затова пък имам - една 47 г- умряла от рак, една 67 г. умряла от сърдечен удар, един около 65 г. умрял от кръвоизлив в стомаха , един 58 г. умря от инсулт, един 57 г. умрял от рак и баща ми умрял от старост и болести, с официална диагноза сърдечна недостатъчност. И какво сега, да не излизаме от къщи и да стоим под кревата. Аман от уплашеняци бе ...
  Сутрин като излезете от къщи мишоци, какво ви дава гаранция, че вечер ще се приберете живи бе?!?

 83. 84 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Нито една от другите страни не само че не е блокирана (каквото и да означава за теб това), ами се върнаха към нормалността отдавна.
  —цитат от коментар 46 на taratanki

  Като Израел ли?

 84. 85 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#82] от "Роси":

  Роси... Знам, че натурална поза за теб е да си на колене.. Но много от нас не живеят за чуждото мнение и обичаме свободата си :)))

  Но именно, защото обичам свободата на избор.. Не бих ти казал никога да се изправиш.. Прави това, което обичаш, както обичаш.. На колене или не..

 85. 86 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Ваксинираните също боледуват тежко от Ковид, в Германия 10% от пациентите в интензивните отделения са ваксинирани!
  —цитат от коментар 3 на Полковник Паликъщов


  Туй е било в по - стари седмици. За седмици 36 - 39 , над 18 г (по - малките не са клиентела на ресторанти) , дял на Ваксинирани:
  поболели се от Ковидя: 32% / 31.795 от 100.693
  в хоспитал: 24% / 1.379 от 5.797
  в интензивно: 17% / 155 от 935
  погинали от Ковидя: 30% / 145 от 489

  https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Situationsberichte/Wochenbericht/Wochenbericht_2021-10-07.pdf

 86. 87 Профил на constantinn
  constantinn
  Рейтинг: 83 Любопитно

  Мярката за 100% пълни заведения само с ваксинирани издиша на момента, защото е невъзможен контролът, нали не си мислите, че в 23 часа вечерта някой ще може да обиколи всички механи в Банско и да излови нарушителите... Предричам пълни и весели кръчми до зори, освен ако не сложат на всяка врата по един милиционер да дебне...

 87. 88 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2285 Неутрално

  Супер! Ще вземат да затворят заведенията по ул.Оборище и ще може човек нормално да ходи по тротоара, а когато отвори прозореца, да не чува музика и да не диша манджа... А дано, ама надали! Дамата дрънка, колкото да не заспи.

 88. 89 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 685 Неутрално

  От умрелите у нас от ковид през изминалите 14 дни 96% са НЕВАКСИНИРАНИ.https://coronavirus.bg/bg/statistika/positive-dead
  —цитат от коментар 1 на Силвия Колева


  Колкото повече неваксинирани, толкова по-малко неваксинирани.

 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 91 Профил на Diana Stamenova
  Diana Stamenova
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Аз си задавам въпроса защо в София единственото изцяло затворено нещо са детските школи и клубове. Всичко друго работи и ще работи уж на 30 или 50%, уж със сертификати и не знам какви още глупости, но на всички е ясно, че това е пунта мара и няма да се спазва и ще се заобикаля под най-различни предлози. Само на детските школи им е ТОТАЛНО ЗАБРАНЕНО да работят присъствено. Перспективата децата да се обучават онлайн по езици и изкуства ще доведе до отлив на клиенти, но на работещите в тези школи няма да се полагат никакви помощи, защото според властите те могат да работят - ОНЛАЙН! Да не говорим за ефекта от това върху децата, които за пореден път са лишени от възможност да прекарват смислено свободното си време и им остава единствено телефона, социалните мрежи и шляенето по улиците!

 91. 92 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Защо когато искаш да се ваксинираш с ваксина срещу COVID 19 трябва да подпишеш декларация че производителя и доставчика на ваксината не носят никаква отговорност от неините ефекти върху теб? Защо при другите ваксини ( срещу шарка примерно) не подписваш подобни декларации?

  И в морето ми е до колене .....................
 92. 93 Профил на Иван Раднев
  Иван Раднев
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Малко по -твърдо с мерките. Иначе целия свят ще ми изолира.
  —цитат от коментар 82 на Роси


  Роси, като искаш твърдо с мерките, стой си в къщи!

 93. 94 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 646 Неутрално

  "Ваксинираните и преболедувалите ще бъдат привилегировани"

  Може ли някой да ми обясни каква е привилегията за преболедувалите, при положение, че в държавата за такива се броят само тия с официален ПСР и то за последните 6 месеца. Я има няколко хиляди, я не. Поне 3 или 4 илиона са преболедували, като най-вероятно голяма част от тях имат тестове за антитела, и са от вълни 1-3. Според тази невнятна женица, ще имат привилегия. Да се ваксинират привилегията може би? Омръзна ми от некадърни калинки навсякъде.

 94. 95 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  До коментар [#71] от "motochristo":

  Аз и досега не разбрах как това изпразва болниците, ама нейсе...мерките с училищата са като с пияницата, дето си търсил портфейла под лампата. Не че там го е изгубил, ама там е по-светло. И не, болниците не се пълнят само от дечица, заразили бабите си. Старческите домове нямат връзка с ученици, ама всеки път им донасят вирус и пламват...

 95. 96 Профил на Ядосан Октопод
  Ядосан Октопод
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#17] от "Холдън Колфийлд":

  Оправил си математика. Вчера беше написал 0,001% и 800 години :)

 96. 97 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2655 Любопитно

  До коментар [#67] от "digitalmarketing":

  Чета за "ваксинираните с привилегии" и се чудя, дали накрая властимащите ще тръгнат по правилния и добре утъпкан в ЕС път, а аз щели купя бутилка Krug Grande Cuvée и отворя тази вечер.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 97. 98 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 938 Весело

  До коментар [#96] от "Ядосан Октопод":

  Да. Съжалявам! Вчера бях объркал сметките, но се усетих след като бях публикувал. Вече са коригирани, но са приблизителни и занижени, защото ваксинираните постоянно намаляват, а и числото показва поставени дози, включително бустерните, а не завършен ваксинационен цикъл. Така че, и при днешните стойности отива между две и три години ... :-)

 98. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 100 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  "По думите и такава е линията, която се налага в Западна Европа - санитарни разрешителни и зелени паспорти."

  То в Западна Европа и бежанци канят, и еднополови бракове ема, ама това значи ли, че и ние така трябва?

  Между другото ако си ваксиниран и в спешното ти излезе положителен теста, какво ще те правят? Щото от личен опит знам, че не се занимават много с положителните ако имат различни от ковид симптоми.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK