Янаки Стоилов: Има данни, че председателят на Софийски градски съд няма българско гражданство

Алексей Трифонов бе избран за председател на Софийския градски съд на 27 ноември 2018 г.

© Цветелина Белутова, Капитал

Алексей Трифонов бе избран за председател на Софийския градски съд на 27 ноември 2018 г.Министърът на правосъдието Янаки Стоилов е изпратил на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) всички документи по казуса с гражданството на председателя на Софийския градски съд (СГС) Алексей Трифонов, тъй като според масивите за населението той няма българско гражданство. Подобна информация излезе и в журналистическо разследване на Валя Ахчиева по темата преди повече от месец.


На 6 октомври бившият съдия и настоящ общински съветник от "Демократична България" Методи Лалов публикува остро писмо до министъра на правосъдието Янаки Стоилов, в което настоява да поиска от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет освобождаването на председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов, който е роден на територията на бившия СССР и няма българско гражданство.


Днес Янаки Стоилов обясни, че е установил във връзка с твърдения в журналистическо разследване, че Трифонов няма българско гражданство.
"При представянето на акта за раждане не са установени основанията за придобиване на българско гражданство. От своя страна ВАС, по повод оспорване на конкурсна процедура за избор на председател на съда, се е позовал на документите, които е притежавал съдията, и е приел, че притежава българско гражданство. Тоест има известно противоречие между това, което се съдържа в масивите за населението, и това, което е постановил съдът", коментира министър Стоилов преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет.


Темата за гражданството на Алексей Трифонов бе повдигната, след като опонентът му за шеф на Софийския градски съд (СГС) Евгени Георгиев обжалва избора му пред Върховния административен съд. Тогава той представи информация, че Трифонов е роден в град Курск през 1972 г. на бившия СССР и е вписан като български гражданин без законови основания.


От документите тогава се разбра, че българският акт за раждане на Трифонов е издаден от столичния район "Илинден" през 1988 г., когато той е на 16 години. Преди това той е имал акт за раждане, издаден от Кировско бюро в Курск, СССР, през 1972 г., съобщава lex.bg.


И през 1972 г., и през 1988 г. действа Конвенция между Народна република България и СССР, според която, ако се роди дете на родители от двете държави, те могат да изберат гражданството му и това става с молба, която се подава в два екземпляра в едногодишен срок от датата на раждането на детето. Тоест българският акт за раждане е можело да бъде съставен по такава молба, но до момента, в който Трифонов е навършил едногодишна възраст.


Според чл. 162 от Закона за съдебната власт съдия, прокурор или следовател може да бъде лице, притежаващо само българско гражданство.


Миналата година върховните съдии отхвърлиха жалбата срещу избора, като подчертаха, че гражданството не може да се установява по съдебен ред, и стъпиха на факта, че Трифонов има редовни български документи за самоличност, в които е посочено, че е българин.


Министър Стоилов обаче намира противоречие между решението на съда и информацията в министерството за гражданството на съдия Трифонов, според която той и към момента не е български гражданин.


Самият Стоилов в две писма от 20 август 2021 г. - до секретаря на район "Илинден" и до министъра на вътрешните работи, е посочил, че "и към настоящия момент Алексей Трифонов, роден през 1972 година в град Курск, СССР, не е български гражданин".


Той също посочи, че съдилищата нямат право да установяват гражданство, а актът на Трифонов е пресъставен, без да е посочено основание, тъй като е роден извън страната и трябва да е придобил друго гражданство по рождение.


Все още не е известно кога съдийската колегия ще разгледа въпроса с гражданството на Трифонов, както и какво решение ще вземе.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 998 Неутрално

  А Христо Иванов дали има българско гражданство, че с това родословно дърво - знае ли човек!?
  Ама все пак беше министър в кабинета на Борисов и би трябвало да е проверен!

 2. 2 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1898 Весело

  То има данни, че същият нямал и руско гражданство.
  Човекът си е без гражданство. Няма го.

  С какъв паспорт е, като какъв му е издаден?

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 3. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Тези дивотии с гражданството е крайно време да отпаднат. Безкрайно неадекватни и остарели за 21-ви век в страна, претендираща (но не е) да е европейска.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 4. 4 Профил на Бай Ганьо
  Бай Ганьо
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Да го пращат където му е мястото - далеч от тук :)

 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  Гледай ти! Толкова шум, че Кирил Петков може би имал и канадско гражданство, а се оказва, че Алексей Трифонов със сигурност няма дори и българско!

 6. 6 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Гражданство: Кагебеец

 7. 7 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  То има данни, че същият нямал и руско гражданство. Човекът си е без гражданство. Няма го.С какъв паспорт е, като какъв му е издаден?
  —цитат от коментар 2 на zz_s


  интересен факт е, че в Германия дори да имаш германска лична карта и германски паспорт те не доказват гражданството. Единственият документ, който доказва гражданството е акта за раждане или документ за натурализация.

 8. 8 Профил на Aardvark
  Aardvark
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Защо са им на братушките шпиони, като могат директно да си назначат техен крепостник за председател на съд?

 9. 9 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  И кой ще понесе лична отговорност за това закононарушение? Правата и отговорностите в правото са лични, няма колективни права и отговорности.

 10. 10 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Типичен правен каламбур , свързан с остарели спогодби между две вече несъществуващи държави - НРБ и СССР!
  Ама тук не може да се прави паралел с Киро Канадеца , защото този съдия поне не е лъгал като Киро Захаросания!

 11. 11 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1527 Любопитно

  До коментар [#9] от "Борис":

  И как е живял без документи??? Как си е подписвал фиша в края на месеца?

  В Русия съм! В Русия съм!
 12. 12 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Половината евроатлантически водители с съветска жилка, останалите -наследници на местни петолъчки хахахаха..

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 13. 13 Профил на Бони и Клайд
  Бони и Клайд
  Рейтинг: 154 Неутрално

  Съда е над закона! Прокуратурата е виновна

 14. 14 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 920 Неутрално

  И кво са, гешеф ще се юрне ли да преследва това протже на герб, специализираната прокуратура ще го разследва ли, конституционния съд ще разгледа ли дали актовете му са незаконни, труд и пик дали ще получат анонимни имейли за злоупотребите му.

 15. 15 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Е какво толкова ние след 1944 г. имахме 6 ШЕСТ министър -председатели със съветско гражданство за някакъв съдия сме се закъхарили!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dankol":

  А какво е правил, мълчал си е. Ами тези от ВСС, дето Ахчиева им ходи на крака да им показва документи, те какво са правили?

 17. 17 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Тоя си прилича на руснак.
  Фатмака също.
  Ми да го махат, щом си е изгубил гражданството, не е за този пост.
  За периода на изгубването ще има също съдебни спорове вероятно.

 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#11] от "Веселин Дечев":

  Нещо се е издънил и са го наказали. Някак си наказанието му е отноло и основанието за българско гражданство. Чудеса направо, ти да видиш...

 19. 19 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2613 Весело

  Герболяка я просото !! Този и гражданство няма :))

 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Това са чисто формални основания. След като родителите му са пристигнали в България и той е вписан в системата ЕСГРАОН, както и е завършил основно, средно и висше образование в България, няма никакви основания някой да предявява претенции. Подобна ситуация съвсем наскоро я играхме с децата на бивши колеги, които емигрираха в САЩ. Нашите чиновници тук всячески се чудеха как още да намекнат, че трябва да бъдат допълнително мотивирани да си свършат работата. Най-тъпото е, че така пречат на някой, който е извън страната и с нищо не я натоварва, а само праща финанси за вътрешна консумация от роднините си, да запази българското си самосъзнание. В други страни се чудят как да развиват диаспората си, а тук се чудим как да изгоним и малкото хора, които милеят за страната.

 21. 21 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 767 Любопитно

  А Кирчо кога?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 22. 22 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 767 Любопитно

  До коментар [#19] от "dejmos":

  Абсолютен разпад. Радев и служебното му правителство.

  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 23. 23 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Е какво толкова ние след 1944 г. имахме 6 ШЕСТ министър -председатели със съветско гражданство за някакъв съдия сме се закъхарили!
  —цитат от коментар 15 на bobbyperu


  Но тогава не е било противно на Конституцията!


  До коментар [#15] от "bobbyperu":

 24. 24 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1114 Весело

  брао ве Методи!
  човек ша станеш!

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#4] от "Бай Ганьо":

  Да си го връщат в СССР, където е роден! Оооопс СССР се спомина! Да го връщат в родната му Русия тогава! Но и да се разследва как лице без българско гражданство е получило български документи за самоличност!

 26. 26 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Той е имал българско гражданство, щом е станал председател на съда. Нека да се задълбочим малко в процеса, в който го е изгубил.

 27. 27 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1056 Весело

  До коментар [#19] от "dejmos":
  Ако се окаже вярна тази история господинът ще си понесе отговорността.
  Не виждам някой "герболяк" да брани матросовски този, както лилавите с тела и глупост скачат на амбразурата за Кире Канадата.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 28. 28 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1071 Неутрално  Има обаче голяма разлика Алексей Трифонов никой не го е питал за гражданството му и той никого не е лъгал за разлика от Кирил Петков , който е излъгал не само Президента ами и публично лъжеше след това , когато го питаха . Чак преди няколко дни , когато беше публикуван документ , че е бил Канадски Гражданин до 20 Агустин тази година , Кирил Петков призна , че бил излъгал . Какво може да се очаква от от един борец с корупцията и реформатор с нов морал ? 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#26] от "НеКой":

  Никога не е имал българско гражданство! Българския акт за раждане му е издаден от община Илинден през 1988, когато никой не смееше да се заеде с някой роден в СССР! Предполагам, че на основата на този незаконен акт за раждане са му издадени и български документи за самоличност. Все пак би трябвало да се намери решение на този казус. Не може да се остави без никасво гражданство!

 30. 30 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  До коментар [#29] от "vassilun":

  Ми вие къде бяхте тези 33 години?
  Аз мисля, че не е точно така.
  Някой го е вписал като български гражданин. Някога. На някакво основание.
  Не е сериозно държавата да не си прави проверки за такива позиции, дори една малка фирма щеше да го направи.

 31. 31 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1460 Весело

  До коментар [#1] от "Dankol":

  Да не е братовчед на Костя Копейкин?

 32. 32 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  С първия самолет обратно в Курск

 33. 33 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Да подаде молба за политическо убежище, да не го депортират в матушката.
  Може да си обтегнем отношенията с руснаците, но човешките права са над всичко.
  Жалко, че взеха от прокуратурата бюрото за защита, можеха да го опазят завалията

 34. 34 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1460 Весело

  До коментар [#19] от "dejmos":Петата колона не се офлянквайте , ами още , утре на протест в защита на руските граждани на българска служба. Така де, това на нищо не прилича. Току виж че уволнили человека...

 35. 35 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  1) измислицата "гражданство" не би трябвало да е грижа изобщо
  2) но след като все пак е грижа, то въпросният председател на съда
  3) кво е имал в устата та си е траял?
  4) вързан ли и седял, та не си е оправил докиментите, дет звучат гордо?
  5) а Янаки какво си вре гагата тъкмо сега?

  като цяло - да ви имаме проблемите на фона на смотаната зима, която иде (мале, всички заповтаряха девиза на клана Старк! от друга страна пък, местните Ланистъри хич не се натискат да си плащат дълговете...)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 36. 36 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#34] от "fkm26555709":

  как така ще го уволняват?!
  това ли е заслужил?!!!

  щото си рекох, че направо ще го зашият в чувал - и в бух в някое хвостохранилище...
  тъй де, какви са тия лиготии с уволнения...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 37. 37 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#32] от "blondofil":

  Курск потъна

  затуй - чувал - бух, пляс, бълбук
  няма нужда цял самолет да се хаби

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 38. 38 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#29] от "vassilun":

  ау, незаконно роден значи!
  копеле демек

  я да видим какво е писал Кузман Шапкарев за ЗДРАВИТЕ НАРОДНИ ТРАДИЦИИ по въпроса...
  ами, да, така си знаех
  за да не сполетят беди селото (страната), копелето трябва да бъде ритуално умъртвено
  вери сорим, тва казва традицията
  чувал, игла, вир...
  и поп - да освети курбана!
  както се е правело едно време!

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 39. 39 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Дали е само един. С това двойно гражданство вече не знаеш кой работи за българските интереси и кой - не.

  danitoledov
 40. 40 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Бай Янаки като има, ко праят паричките му в офшорния списък ?!

 41. 41 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#28] от "bxr35608444":

  за такива неща не се чака да те питат, а сам си казваш - при постъпване на работа

  поне такъв е ПРОТОКОЛЪТ
  а председателите на съдилища барем НА ТЕОРИЯ БИ ТРЯБВАЛО да се придържат към протоколите, към формализма на законите, нали тъй?

  а то какво се оказало?
  на законниците НЕ ИМ ДРЕМЕ за закона!
  а не са някви проклети анархисти като мен, нали?

  те затова пак се оказва ВЯРНА максимата, че ЗАКОНИТЕ СА ЗА РОБИТЕ
  не за чичковците от чиновничеството, т.е. управляващата класа

  (ако не беше роден в Курск, ами в Канзас-сити, щеше ли да има толкова гюрултия във форума, а?)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 42. 42 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 797 Неутрално

  Според Закона за българското гражданство чл. 8 „Български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин”
  Апатрид - човек без гражданство.

 43. 43 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  ама ти сериозно ли?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 44. 44 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#22] от "Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо":

  Вържи си жалейка 😁

 45. 45 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4456 Любопитно

  интересен факт е, че в Германия дори да имаш германска лична карта и германски паспорт те не доказват гражданството. Единственият документ, който доказва гражданството е акта за раждане или документ за натурализация.
  —цитат от коментар 7 на alabalko


  Само от любопитство: Как можеш да имаш паспорт без да имаш гражданство определено с акт за раждане или документ за натурализация?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 46. 46 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  "Преброяване на дивите зайци"...
  Упс...
  "Преброяване на руските зетьове и децата им"...

  Оставка на Янаки Стоилов!
  И той бил Соросоид, бе!
  😁😁😁

  Fu*k Your Opinion
 47. 47 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Тоя Алексей верно гледа като рушняк.Тъпо.

 48. 48 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  [quote#45:"padrino"][/quote]

  Само ако си рушняк.Българския чиновник се препарира като заек пред кобра,когато се сблъска с рушняк...
  Робското още не изцедено от чиновниците...

 49. 49 Профил на makemydayy
  makemydayy
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Гражданство: Кагебеец
  —цитат от коментар 6 на Инженер Раул Викторов


  Не му е чист косъма на тоя.Но ако беше към КГБ ,то щеше да му изготви пгерфектни документи...

 50. 50 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Весело

  "председателя на Софийския градски съд Алексей Трифонов, който е роден на територията на бившия СССР и няма българско гражданство"

  Щом е роден в СССР значи става.
  Руските съдии успяват да осъдят всеки който поискат.

  подпис
 51. 51 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2251 Весело

  До коментар [#10] от "Dankol":
  "Ама тук не може да се прави паралел с Киро Канадеца , защото този съдия" идва от братска държава.

  подпис
 52. 52 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2295 Неутрално  Ако е служил две години в БНА (три във флота) значи има бълг. гражданство.

  Навремето като ме викнаха на първата донаборна комисия и аз им извадих синия гедерейски задграничен паспорт, шапкарите си помислиха, че някакъв Остап Бендер ги бъзика с цел да оттърве казармата. Даже доведоха експерт по фалшифакация на документи, който с някаква лупа гледаше документа и задаваше тъпи въпроси.

  - "Съжалявам много, но няма как да служиш в БНА докато не станеш бълг. гражданин" беше крайното му заключение.

 53. 53 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#39] от "danitoledov":

  гражданството изобщо не е показател дали някой "работи за интересите"

  пък и "интересите" НИКОГА не са ОБЩИ за цялата "нация"
  например виж интереса на бившите шефове на АПК, които са настоящи едри земевладелци, та благодарение на тях практически всички плодове и зеленчуци в магазините са ВНОСНИ; и сравни това с интереса на гражданите.
  Е?
  вижда се, че НЯМА ОБЩО

  и гражданството тук не е никакъв ни фактор, ни критерий, ни даже симптом...

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 54. 54 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Типичен правен каламбур , свързан с остарели спогодби между две вече несъществуващи държави - НРБ и СССР! Ама тук не може да се прави паралел с Киро Канадеца , защото този съдия поне не е лъгал като Киро Захаросания!
  —цитат от коментар 10 на Dankol


  Съдията не е лъгал, съдията просто е жертва на системата по онова време!

  Аз познавам един такъв, майка му е рускиня, а баща му българин, над 20 години прекара в България като гражданин без гражданство!

  ДБ: Време е да спечелим България
 55. 55 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#54] от "Полковник Паликъщов":

  За дете от смесен брак е изкл. важно от ранна възраст да се изясни (с документи) на коя държава е гражданин и на коя не е. Ако родителите не го сторят, тогава самото дете след навършване на 14 годишна възраст трябва да ги изръчка до изясняване на ситуацията.

 56. 56 Профил на hitcher
  hitcher
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Герболяка я просото !! Този и гражданство няма :))
  —цитат от коментар 19 на dejmos

  Верно?
  А твойто министърче Рашко къде блее вече втори цесец?
  А, да, събира доказателства срещу Баце и чегърта ли, чегърта...

 57. 57 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#52] от "Нинов":

  имахме един момък - много точен впрочем - Недялко Алипиев се казва
  и той си мислеше, че е гедерманец, ама понеже много буен, родителското тяло (кой от двамата беше немец, а кой българин, не помня) решило, че за детето ще е добре да служи в БНА...
  а той трудно разбираше български, особено диалектния български на ефрейторите и фатмаците, на всичко отгоре бълван в скоропоговорка... чак след клетвата влезе в час.
  Беше свикнал с друга езикова среда и с "домашния" литературен български.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 58. 58 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#57] от "Николай Теллалов":

  Ако е бил роден в НРБ тогава по рождение е бълг. гражданин.
  НРБ си събираше от цял свят момчетата да служат в БНА. Много от тях не владееха български и попадаха в СВ, независимо от образованието си.
  Никоя друга соц. стана не го правеше (дори и СССР).

  Аз успях да отърва три армии: БНА, източно-германската NVA и западния Бундесвер.

  В НРБ не се наблягаше много на документи както сега. Имаше множество хора в забутани места без каквито и да е документи за самоличност.
  Единственото нещо, което функционираше като хората бе набирането на военнослужещи. Роди се момче в някоя планинска махала и хоп - някой дядка ведна го записва в тефтера на донаборници.

  Шапкарите обикаляха училищата да преписват дневници.

  Аз три пъти трябваше да ходя на различни места (от 14 до 16 годишна възраст) да настояван да ме отпишат, защото не съм бълг. гражданин. Покрай това научих от рано как функционира системата.

 59. 59 Профил на bylgarofil
  bylgarofil
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Много йезуитска констатация:,,Има данни, че председателят на Софийски градски съд няма българско гражданство"!.. И какво правим тогава!?..

 60. 60 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Който иска да докаже липсата на българско гражданство на г-н Трифонов нека да прочете това:

  Чл.6. (Изм. ДВ. бр. 79 от 1968 г.) Български гражданин по произход е:
  родителите на което са български граждани;
  единият родител на което е български гражданин, ако другият родител е неизвестен или е лице без гражданство, с неустановено гражданство или с неизвестно гражданство;
  родено в НРБ, ако единият родител е български гражданин, а другият родител е чужд гражданин;
  родено в чужбина, ако единият родител е български гражданин, освен ако е родено в страната на родителя чужд гражданин и отечественият закон на този родител го признава за свой гражданин.

  Сам съм, други няма...
 61. 61 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Който иска да докаже липсата на българско гражданство на г-н Трифонов нека да прочете това:

  Чл.6. (Изм. ДВ. бр. 79 от 1968 г.) Български гражданин по произход е:
  родителите на което са български граждани;
  единият родител на което е български гражданин, ако другият родител е неизвестен или е лице без гражданство, с неустановено гражданство или с неизвестно гражданство;
  родено в НРБ, ако единият родител е български гражданин, а другият родител е чужд гражданин;
  родено в чужбина, ако единият родител е български гражданин, освен ако е родено в страната на родителя чужд гражданин и отечественият закон на този родител го признава за свой гражданин.

  Сам съм, други няма...
 62. 62 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Следващата редакция:

  Чл.6. (Изм. ДВ. Бр.64 от 1986 г.) Български гражданин по произход е всяко лице:
  родителите на което са български граждани;
  единият родител на което е български гражданин, ако другият родител е неизвестен или е лице без гражданство, с неустановено гражданство или с неизвестно гражданство;
  родено в Народна Република България, ако единият родител е български гражданин, а другият родител е чужд гражданин;
  родено в чужбина, ако единият родител е български гражданин.

  Сам съм, други няма...
 63. 63 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  И последващата редакция:

  Чл.6. ( Изм. – ДВ, бр.38 от 1989 г.) Български гражданин по произход е всяко лице, на което родителите или единият родител е български гражданин.

  Сам съм, други няма...
 64. 64 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  Този въпрос беше поставен още при назначаването му. Но тогава се направиха на разсеяни и потулиха всичко. Че другият кандидат, при рова подкрепен от колегите си съдии, май беше неудобен за мафията.

 65. 65 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#58] от "Нинов":

  май там си беше роден, ама накрая го писали българин...

  за майтап, командвах новобранците два пъти - на български и после на немски (още не ми беше изветряло ученото в училище), като се разбрахме да реагират на втората команда

  досадното нещо маршируване (пустата подготовка за клетвата) веднага стана смешно и не толкова тежко... докато не довтаса един натегач фуражкаджия, заяде се, мен ме махнаха от КО в новобранската рота и ме върнаха в моя си батальон (тежки кабели; абе, между ученията - пак трудоваци; построили сме много КРИВИ блокове и много СКАПВАЩИ се шосета и складове)
  но с Алипи (аз чак в цивилизацията си припомних, че името му е Недялко, прякорите в казармата се даваха по фамилия най-често) си останахме в добри отношения, след уволнението му го посрещнахме с тайфата, ходихме на море...
  той още в поделението събра рок група
  бяха добри
  правеше ми впечатление, че английският на Алипи (песните си ги правеха на английски) беше граматически екстра, но като произношение, като мелодика... ами не го различавах от немския му :)
  но то немският говор не е един или два... току преди пандемията на Ц.гара в София, докато си чаках влака, чух две девойчета да си приказват... и чак като разпознах немска фраза, с учудване разбрах, че си гукат на немски, но много мелодично, не като хохдойчето
  чувал съм австрийци (момче и момиче, които веднага ги оприличих на Антон и Точица; те бяха много изненадани, че у нас Кестнер го имаме едва ли не за български детски писател), чувал съм тиролци (дето се водят италиански граждани, идваше тук един екип на РАИ УНО с Илия Троянов да снимат документален филм), чувал съм и баварци, ама диалект като на тези двечките - не
  докато съставя наум питане с извинение че ги безпокоя откъде са, обявиха моя влак, така и не научих къде говорят толкова напевен немски...
  само предполагам, че можа да са били от Елзас

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 66. 66 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#65] от "Николай Теллалов":

  еми бащата на твоя Алипи го е прецакал здраво.

  При мен родителите смятаха, че аз сам трябва да реша дали да ставам български гражданин и дали да служа в БНА.

  Възникна обаче друг проблем, а именно как да отърва и източно-германската NVA.
  Дядо ми доста хареса моята идея да се скатая.
  С неговата шестгодишна служба в някогашния Вермахт, видите ли "...той бил отслужил за поколения наред."
  Та той откри, че гедерейците нямат процес за набиране на свои граждани от чужбина. Дори и да ида на гости пак няма да ме арестуват. Имаше официално писмо от властите.

  Накрая след 1990 г. голямата угроза дойде от Бундесвера, защото вече като гражнанин на ФРГ, токущо заселил се там, подлежах на военна служба.
  Бундесшапкарите така и не ме потърсеха (пък и аз не 6ъм питал).
  Предполагам , защото съм дошъл от трета държава 20 годишен без каквито и да е вписвания в системата на ГДР, която те придобиха.

 67. 67 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1688 Неутрално

  Така е, преди 89та имаше далавера да си руски гражданин и за това така са го писали на майка му, пък сега....

 68. 68 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1185 Любопитно

  Някои от коментиращите явно не са чели статията. А, там всичко е обяснено. Трифонов е получил български акт за раждане на 16 годишна възараст и на основание на този документ има български лични документи, но проблемът е, че не е имало основание да му бъде издаден такъв акт за раждане. Български акт за разждане е можел да получи само до навършването на възраст от 1 година.
  Стана тя, каквато стана. То ще се окаже, че трите власти в България са пълни с чужденци.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 69. 69 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1071 Неутрално  До коментар [#66] от "Нинов":

  А бе , ти хубаво си разправял биографията ама можеш да пострадаш . Тука има един украински олигофрен , Putihuilo се казва , който като научи някои факти от живота на съфорумците ходи да ги топи пред работодателите , за да ги уволнят и фактически , за да им причини материални и имуществени вреди . Ся тоя верно не е наред с главата , а и в Украйна явно е някаква традиция да докладваш и рапортуваш за съседи , роднини и приятели на държавата и милицията ама си представям как същия тоя малоумник ще вземе да напише донос до Бундесвера затова как едно време си ги измамил да не служиш в армията . Не знам носиш ли някаква отговорност ама за какво трябва да рискуваш . Той тоя е толкова откачен , че като нищо ще плати на някой преводач да му преведе до носа на немски . 70. 70 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#69] от "bxr35608444":

  Ако бяха ме викнали щях да ида да служа в Бундесвера.
  Когато службата беше задължителна имаше закон, че ако до 40 годишна възраст не те викнат, след това нямат право. Много хора са отивали да живеят във Вестберлин точно поради тази причина, защото там не са ги викали в Бундесвера.
  При мен 40 годишнината настъпи през 2010 г.
  Освен това по същото време военната служба стана доброволна.
  Във ФРГ никъде не питат дали и как си отбил военна служба.

  Де факто аз нито една от трите армии не съм мамил.

 71. 71 Профил на svetlio26
  svetlio26
  Рейтинг: 315 Неутрално

  До коментар [#58] от "Нинов":

  Колега Нинов,

  Документи си требе да има.Инак мои да стане голЕма бела.Ей го без кетап Willi Herold става дер Хауптманн и почва да раздава Право Съдие. Между другото този филм що не го предложиха за номинация за Оскар?

  Поздрав

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK