Българското предложение за "Оскар" предизвика въпроси (допълнена)

Според Теодор Ушев българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети.

© Юлия Лазарова

Според Теодор Ушев българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети.Българското предложение за най-добър чуждестранен филм за наградите "Оскар" 2022 година ще е "Страх" на режисьора Ивайло Христов. Решението е било взето от комисия в Националния филмов център на 11-ти октомви, става известно от съобщение в БТА. Изборът предизвика недоволство в част от хората, участвали в комисията избрала лентата, които оспориха как е бил избран филма.


В сряда 13 октомври, режисьорът и аниматор Теодор Ушев сподели пост във фейсбук, в който твърди, че при избора не са присъствали всички членове на комисията, като двама са изпратили гласовете си дистанционно. Без тези гласове резултатът би бил различен, а именно - 3:2 в позла на "Жените наистина плачат" (на Мина Милева и Весела Казакова, с участието на номинираната за "Оскар" Мария Бакалова), който бе в официалната селекция на Кан


"Българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети. В България продължава да има Системен Расизъм, Системен Сексизъм и Системен културен дениализъм", написа Ушев. Той прави уточнението, че не оспорва кинематографичните качества на "Страх", а начинът, по който е бил избран.
Според режисьорът Мина Милева, която също реагира със статус, гласуването срещу"Жените наистина плачат" е бил наказателен вот и заради успеха на Мария Бакалова с "Борат".


Комисията, която избира филма е в състав Божидар Манов (председател), Светлана Ганева (оператор), Сащо Грозев, Любомир Халачев (бивш ректор на Националната академия за театрално и филмово изкуство), Теодор Ушев, Ралица Петрова и режисьорът Виктор Чучков.

По информация на "Дневник" Халачев и Грозев са подали гласа си дистанционно, като Халачев не е взел участие в дебата, а Грозев се е включил по телефона. Не е известно кои са другите обсъждани филми. Според правилата в селекцията влизат всички филми, произведени през съответната година. "Дневник" се опита да се свърже с част от членовете на комисията.


Във фейсбук има пост от Светлана Ганева от по-рано през деня (14 октомври), в който тя пише:

"Аз бях в селекционната комисия за определяне на българския претендент за наградата "Оскар". Нямам намерение да «слушам» обиди и злостни нападки за дебата , който се проведе. Не мисля, че квалификациите , с които ме определят като член на комисията са по-демократични от определенията, които съм чувала за мен и семейството ми през годините. Не приемам обобщенията , че съм системна расистка, сексистка и «културна дениалистка». Земята не е плоска! Ваксинирана съм. Не съм била и не съм в заговор с никой. Простичко - професионално повече харесах филма «Страх» на Ивайло Христов от останалите 3 филма", пише Ганева.Във филма "Страх" се разказва за вдовицата Светла, която наскоро е загубила работата си като учителка. Селото й е близо до границата с Турция и край него често се появяват бежанци. Един ден Светла среща в гората мигрант от Африка и това променя живота й. Тя е принудена да се опълчи срещу цялото село, което настоява бежанецът незабавно да напусне. Очаква се филмът да тръгне по българските кина на 5 ноември. Оператор е Емил Христов. Музиката е на Кирил Дончев. Участват още Майкъл Флеминг, Иван Савов, Стоян Бочев. "Страх" е печелил Голямата награда на фестивала за българско кино "Златна роза" във Варна през 2020 година, както и е получил отличие на Съюза на българските филмови дейци, и от акредитираните журналисти. През ноември взе и първото си международно отличие - Голямата награда на филмовия фестивал "Тъмни нощи" в Талин.


Филмът "Жените наистина плачат" бе включен в официалната селекция на фестивала в "Кан". Той разказва за пет жени от средностатистическо българско семейство, които се опитват да отстояват себе си в страна, раздирана от хомофобия и предразсъдъци.Теодор Ушев: Изборът е нелегитимен

"Точно преди за замина от България се съгласих да участвам в комисията по определяне на българския участник за най-добър чуждестранен филм. Всъщност, отложих билета си, за да участвам. Трябваше да бъдем 7 човека. Останалите членове на комисията няма да назовавам, оставям на тях да го съобщят. Няма да коментирам и качествата на предложените филми. Протече интересна дискусия, доста смислена, между другото", пише Ушев в един от двата си статуса по темата.


"Накрая се разбра, че никой не е склонен да отстъпи от принципите си. Резултатът - 4:3 в полза на "Страх" на режисьора Ивайло Христов (3 гласа имаше "Жените наистина плачат").По вкус и цвят, приятели няма. Но направи впечатление поколенческото разделение във вкусовете и възприятита ни... Но имаше един проблем, който доста ме притеснява. Извинявам се, че пиша чак сега това, но бях на път, т. н.И той беше, че от предвидените 7 човека, присъстваха само... 5! Де факто, ако се брояха само гласовете на присъстващите, резултатът щеше да бъде 3:2 в полза на "Жените наистина плачат"", смята режисьорът.


"Останалите двама бяха изпратили само гласовете си. Така, на практика, дискусията нямаше никакъв смисъл, защото накрая, така или иначе се събраха картите, и механично беше решен казуса. Единият участник имаше основателни причини за отсъствие (операция - остава въпросът защо не е сменен? ). Той поне беше достъпен по тел. (проведохме рзговор с него). Другият се беше скрил. Бил недостъпен - там където бил, нямало интернет, нямало тел...?! Кое ли е това място? Остава за мен въпроса - какъв е смисъла на подобни събирания и дискусии, ако всичко се свежда до елементарен глас?", пише още Ушев.


Във втория си статус той споделя как са били селектирани част от досегашните предложения за "Оскар" от България.* статията е допълена в 23:38 ч.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  Ех, политкорекният филм са го пропуснали. Мъка.

 2. 2 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 988 Неутрално

  "Системен културен дениализъм"

  Просто спирам да чета дотам. И без това бях на косъм като разбрах, че драмата е, че избрали друг филм вместо феминистичната боза за Истанбулската Конвенция. Ама тази перверзия с българския език ми дойде в повече.

 3. 3 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2620 Разстроено

  "Според режисьорът Мина Милева, която също реагира със статус, гласуването срещу"Жените наистина плачат" е бил наказателен вот и заради успеха на Мария Бакалова с "Борат".

  Завистта от успеха :(((

 4. 4 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1086 Весело

  Ауу... филмът за Истамбулската Конвенция не беше избран и сега всички грантаджии ще поплачат.... не случиха на народ, ей ;-)

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 5. 5 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":

  Избраният филм изглежда също толкова полит-коректен.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 6. 6 Профил на Niko Kostantinov
  Niko Kostantinov
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Тео Ушев се излага. Нали искаме дистанционно гласуване, а сега то било лошо?

 7. 7 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2174 Любопитно

  "Във филма "Страх" се разказва за вдовицата Светла, която наскоро е загубила работата си като учителка. Селото й е близо до границата с Турция и край него често се появяват бежанци. Един ден Светла среща в гората мигрант от Африка и това променя живота й. Тя е принудена да се опълчи срещу цялото село, което настоява бежанецът незабавно да напусне. "

  Звучи като сюжета на "Една българка," но адаптиран за днешните времена.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 8. 8 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1086 Весело

  До коментар [#1] от "НеКой":Избраният филм изглежда също толкова полит-коректен.
  —цитат от коментар 5 на 7777


  Така е и качеството е долнопробно, но Дневник подготвяше читателите за ИК бозата от няколко месеца и сега греда... нещо като кампанията на Христо и Атанас, след като то посолството го зачеркнаха и прехвърлиха грантовете и медийния комфорт към Киро и Асен

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 9. 9 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4614 Неутрално

  Абсолютно измислена история, никъде няма да се опълчат срещу някого само защото е чужденец, какво ли не измислят, за да очернят народа ни.

 10. 10 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 988 Неутрално

  "Във филма "Страх" се разказва за вдовицата Светла, която наскоро е загубила работата си като учителка. Селото й е близо до границата с Турция и край него често се появяват бежанци. Един ден Светла среща в гората мигрант от Африка и това променя живота й. Тя е принудена да се опълчи срещу цялото село, което настоява бежанецът незабавно да напусне. "Звучи като сюжета на "Една българка," но адаптиран за днешните времена.
  —цитат от коментар 7 на 7777


  Сега се сещам, това беше част от програмата на "Златната липа" тази година. Останалите филми бяха за гейове, транс и т.н. 5 от 9 филма бяха силно "политкоректни". Не знам за какво се жалват тогава, тя ИК си е и за бежанците, така че за тях пак си е попадение

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#7] от "7777":

  Ау, а мигрантът не е бил с лък и не е бил радикален, предполагам.
  За такива филми финансиране винаги има...
  Зрители, обаче, не!

 12. 12 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Не изпитвам ни най-малкото любопитство да гледам нито една от двете халтурки, най-вече заради тъпанарските сюжети и прокарване на "прогресистките" идеи.

  Може и да са свестни филмите, де, ама нещо доста ме съмнява.

  Като и да е, едва ли има някакво значение коя боза са избрали.

 13. 13 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 944 Неутрално

  "В България продължава да има Системен Расизъм, Системен Сексизъм и Системен културен дениализъм" - каква глупост само! Аман от идиоти!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivo":

  Да, прав си, тук ядат хора. Рашков така каза.

 16. 16 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  За съжаление трябва да признаем, че днес има по-малко творческа свобода, отколкото при късния социализъм. Само политкоректни бози.
  Тонът разбира се се дава отвъд океана, където творческа свобода отдавна не съществува.

 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU Fighter":

  МНого крайно изказване.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU Fighter":

  Моасе, ти ли си?

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 725 Гневно

  Българското кино е като българския футбол - Много пари за нищо.

 21. 21 Профил на Шулц
  Шулц
  Рейтинг: 162 Неутрално

  BG няма култура. В една арабскоазиатска територия от третия свят е така. Расизъм, ксенофобия и примитивен интелект.
  —цитат от коментар 14 на EU Fighter


  В такъв случай си свободен да си ... обираш крушите към място, което съответства на "високите" ти стандарти, нали така?

 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Любопитно

  До коментар [#17] от "7777":

  Защо обръщате внимание на тролове?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 23. 23 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  Две гьобелсови крила се фанали за косите щото пропагандата на едното била официално предпочетена, умнокрасиви драми

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 24. 24 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Интересното в случая е че един толкова свободомислещ творец като Ушев отрича правото на други хора да гласуват, когато те не споделят неговите виждания!
  "Нямаш право да гласуваш, ако не участваш в обсъждането, а пък на мен билета ми изгоря!"
  Удивително тесногръдие и еснафщина!

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  "Българското кино продължава да се води и кара от архаични и съмнителни принципи и авторитети.
  ________________
  Е новото кино си е някак технически подобрено, повече HD и звук с перспектива в картината, но очите на актьорите са като от Боливууд, сценариите са много толерастия и либерастия . Даже тези които са без НПО финансиране са и по-зле!
  Яко политически халтури в киното като през соца!
  Гледам по НВО и Синемакс яко побутват филми от Източна Европа в които местното население се злепоставя като такива които не харесват добри умно-красавци,гейове и добри мюсюлмани!

  До коментар [#13] от "ivo":

  +++
  До коментар [#11] от "НеКой":

  +++
  До коментар [#9] от "Тsonkooo":

  ++++++++++++++++++++++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1870 Весело

  До коментар [#9] от "Тsonkooo":

  ''проблемът'' им се явява наричането на черния с ''н'', а не като афромериканец.... ма, аз така и не знам, тоя като идва от Африка, ма не е хамериканец, как да го наричам?
  И как очаквате хорицата в ено странджанско селце да викат на мангала, ром?!?! :)

 27. 27 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  "Родната киноиндустрия е оперирана от бизнес и стратегическо мислене

  Винаги съм си задавала въпроса защо български филм никога не е номиниран за „Оскар“... Изключвам постижението на Теодор Ушев в анимацията. Проблемът определено не е в това, че нямаме качествени ленти или актьори на световно ниво. И вчера си отговорих – защото родната киноиндустрия е оперирана от бизнес и стратегическо мислене.

  За незапознатите ще представя накратко казуса, който се разигра в последните дни с филма, избран да представи България на „Оскар“-ите. Седемчленно жури, в което влизат изявени кинокритици и режисьори, избра черно-белия филм „Страх“ на Ивайло Христов с 4:3 гласа. Другият претендент беше „Жените наистина плачат“, в който участва ракетата носител Мария Бакалова.

  Решението обаче предизвика гняв и недоумение у представители на гилдията основно заради това, че „Жените наистина плачат“ бе в официалната селекция на Кан. Няма как да отчетем, че „Страх“ също спечели редица международни награди, но всеки средностатистически собственик на бизнес, който иска да постигне някакъв успех и е поне малко проницателен, знае, че птиченцето каца веднъж на рамото. И само глупаците не биха го хванали.

  Като цяло и двата филма засягат популярни и болезнени обществени теми. Ивайло Христов разказва за трудната любов между безработна учителка и чернокож бежанец, която цялото село осъжда. А „Жените наистина плачат“ разисква горещите теми за еманципацията и женския тормоз. Но дори и слепият може да види, че на „Оскар“-ите единият има много по-голям шанс от другия.

  По никакъв начин не искам да критикувам „Страх“, още повече, че все още не е излязъл по кината и няма как обикновеният човек да го гледа, за да направи логично сравнение между двата филма. Проблемът в случая обаче е, че в България обичаме да наказваме успелите. Защото безспорно най-логичният ни ход беше да изберем филма с Мария Бакалова, която продължава да жъне световни успехи. А номинацията ѝ за „Оскар“ имаше всички предпоставки да изиграе ролята на трамплин не само за нея, но и за българското кино. А когато всички погледи са насочени към теб, ти не трябва да заравяш главата си в пясъка.

  Българската киноиндустрия просто наказа Мария Бакалова заради участието ѝ в „Борат“. Пак повтарям – българската киноиндустрия наказа Мария Бакалова заради участието ѝ в „Борат“, както би казал Петър Илиев. Сигурно си спомняте интервюто на преподавателя ѝ по актьорско майсторство, който се вайкаше, че не успял да я отучи да играе с „по-евтиния, по-естраден маниер“ и че публиката на това нещо не е публиката на „Сфумато“. Е, за това „Оскар“-ите са си „Оскар“-и, а „Сфумато“ си е „Сфумато“. Разбирайте го, както искате.

  Номинацията на „Жените наистина плачат“ от нашата държава е повече от логична най-вече заради участието на Бакалова, която Холивуд вече разпознава. И недалновидността на журито е подчертано глупава. Замисляли ли сте се, че едва ли вече ще има български филм с нейно участие? Е, поне не и в близко бъдеще, нали разбирате. Както вече казах, птиченцето каца веднъж на рамото. Това си е чиста бизнес неграмотност.

  Мария изгря, а хора от гилдията в България я оплюха и никога няма да ѝ простят, че стана известна със скандална роля. Истината е, че изкуството трябва да е както стойностно, така и гледаемо. Какъв е смисълът ако направиш нещо яко, което няма да го гледа никой друг освен баба ти? Тук се корени драмата на България с Мария Бакалова.
  Добре, че на нея не ѝ дреме. За нас е жалко."

  Топновини.бг

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 28. 28 Профил на ThePal
  ThePal
  Рейтинг: 666 Неутрално

  Тиъдър(е) е изплискал лиеня ! Толкоз години в канадско не прощават.

 29. 29 Профил на dyado_augusto
  dyado_augusto
  Рейтинг: 75 Неутрално

  Изпаднах в куик дениализъм от глупостите в тази статия и това "творчество".

  Нямаше как да пожалят и киното, не стига че пропаганда, ами и доходоносна. Сегашното кино много почва да прилича на киното на другарите от едно време - трябва да има един елемент, без който не може. И докато преди се очакваше от еднопартийна система, днес се чудиш как се организират и бутат тази пропаганда - не е случайно, в това спор няма, но как? Преди десетина години бях в дениализъм, но днес е безспорно и дениализмът ми понамаля - като че ли в Америка всяческото смазване на дясното, било то добро или лошо или квазидясно е неизбежно и там реално имаме еднопартийна система - медиите, музиката, социалните мрежи, киното - такава мощна пропагандна кампания не съм виждал никога. Те дори не се крият вече.

  Как е свързано това с темата - естествено, нашите шишарки, логично, са пряко повлияни от това и от там и те акат същото, макар да нямат за цел пропаганда, поне не на тоя етап.

  Другари, возенето в хеликоптера е напълно безплатно за членове на партията!
 30. 30 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  Две гьобелсови крила се фанали за косите щото пропагандата на едното била официално предпочетена, умнокрасиви драми
  —цитат от коментар 23 на Syzygy


  Както обикновено точното наблюдение на ситуацията - често се случва да ме изпревариш с пост в десетката (предполагам че и обратното е факт понякога, хехе). Едните искали да подчертаят пред света как Ганя си смила от бой жените и децата (особено ако са ЛГБТИ+ - тогава двойно), а другите - че си е един расистин и пещерен ксенофоб, в чието сърце няма място за Човещина. Спечелили вторите и сега първите ще ореват орталъка, че не станало тяхното. Явно деленето на "тесни" и "широки" вече е започнало.
  А този Ушев ми прави все по-лошо впечатление с изказванията и позициите си. За филмите не знам (имам "Физика на тъгата" и ще взема да го изгледам накрая), ама ги говори много неадекватни. Прилича на някакво непораснало глезено дете, което полудява всеки път, когато не стане неговата. Все някой за нещо му е виновен. В случая сам си оборва позицията. Обяснява как въпреки дискусията никой от присъствалите не си променил позицията, ама мрънка що двама не участвали (единият явно все пак е взел някакво участие). Оеизвадно е, че другият дето е бил недостъпен е варил ракия, но още по-очеизвадно е, че и той нямаше да си промени позицията. Не се съмнявам, че всички са гледали филмите и са си взели решение на база вижданията си - какъв е проблемът?!? Да предложи повече да няма дискусии, а просто гласуване, а не да оспорва избора. То и самите Оскари не ги дискутират, а просто гласуват. Даже не се знае кой гласува там.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2261 Весело

  "В България продължава да има Системен Расизъм, Системен Сексизъм и Системен културен дениализъм" - каква глупост само! Аман от идиоти!
  —цитат от коментар 13 на ivo


  Стига пък ти. Човекът трябва да покаже, че чете Гардиън и New Yorker.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32 Профил на Anton Andonov
  Anton Andonov
  Рейтинг: 723 Неутрално

  кажи му ушев и го остави

 33. 33 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1219 Весело

  До коментар [#30] от "Тюфлекчия":

  "предполагам че и обратното е факт понякога, хехе"

  Стига бре, срещу мене да тичаш не мога те стигна, все пак умнокрасивата отрова почна полека да изветрява от системата ми не чак толко отдавна благодарение на четенето на хората дето отдавна сте светнати за умнокрасивата същност. Иначе като нищо още щях да кльопам умнокрасивите гьобелсщини.

  А да, Ступи също много помогна ама по диаметрално противоположния начин :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 34. 34 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 952 Весело

  "Светла е загубила работата си като учителка... "

  Работата като учителка на село се "губи" само ако закрият училището, или набиеш 11 годишен циганин, все още пребиваващ в първи клас. Ей там е драмата, която би изумила филмовата академия с етногеографски привкус и неповторима оригиналност. Нищо не са научили от многобройните турски, ирански, корейски и македонски награди.
  Намислил съм още десетина реда, за да си доразвия тезата, обаче покривът тече е жената вика да сменям легените отдолу.

 35. 35 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 307 Неутрално

  От коментарите на г-н Ушев разбирам, че не са важни качествата на филмите, а полът не техните създатели. Ерго, г-н Ушев е сексист.

  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 36. 36 Профил на dyado_augusto
  dyado_augusto
  Рейтинг: 75 Неутрално

  От коментарите на г-н Ушев разбирам, че не са важни качествата на филмите, а полът не техните създатели. Ерго, г-н Ушев е сексист.
  —цитат от коментар 35 на SgtPepper


  Малко обратнопропорционално на предната червена пропаганда е цялата работа.

  Едно време всички равни, но някои по-равни.

  Сега тези, които наричат други расисти, сексисти и не знам си какво са 2 пъти това, в което обвиняват.

  И после се чудим защо се раждат екстремисти.

  Другари, возенето в хеликоптера е напълно безплатно за членове на партията!
 37. 37 Профил на SgtPepper
  SgtPepper
  Рейтинг: 307 Неутрално

  И докато преди се очакваше от еднопартийна система,
  —цитат от коментар 29 на dyado_augusto

  Кажи в коя многопартийна система живееш? Да дода и аз.
  Апропо, едно време беше двупартийно положението.


  https://www.youtube.com/watch?v=0QantBeDe9Q
 38. 38 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2608 Неутрално

  Доста нелеп скандал. Ако по правилник могат да си пуснат гласа дистанционно, какъв е проблемът? А тезата как трябвало да имаме филм от жена режисьор защото трябвало е невероятна глупост.

 39. 39 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1395 Гневно

  Ушо, от тая радикална борба Бг ще види Оскар, колкото ушите си без огледало!


  Малинчо
 40. 40 Профил на Малинчо Паков
  Малинчо Паков
  Рейтинг: 1395 Гневно

  До коментар [#30] от "Тюфлекчия":

  И аз си помислих, че причината е дълбоко лична - окончателният избор е различен от Ушовия!

  Малинчо
 41. 41 Профил на dyado_augusto
  dyado_augusto
  Рейтинг: 75 Неутрално

  На всички крайнопрогресивни господа, които коментират за системния расизъм, ще им дам един "морален казус", да не отговарят на мен, да отговорят на себе си:

  Жена Ви ще ражда, всичко е наред и много се вълнувате. Дните наближават, но терминът е все още сравнително далеч. За огромно съжалние поради усложнение, жена ви трябва да роди по-рано и вие я откарвате незабавно в болницата, за да й се направи необходимата интервенция. Тъй като е късно през нощта и това е крайно непредвидимо, има едва двама свободни лекари - Георги Атанасов и Дейвид Армандов, очевидно от цигански произход. Кажете ми, сложете си сладката, малка ръчичка на сърцето и си отговорете когато видите лекар българин и лекар циганин инстинктивно кой ше се надявате да приеме жена Ви? Няма системен, програмен или какъвто и да е расизъм - расизмът е един и той е в подсъзнанието на всеки жив човек. Ние сме същества, които естествено са се обединили по расов белег, а по-късно и по национален. Расизмът е инстинкт за самосъхранение, човек се разви много бързо и забрави, че е животно.

  Човек забрави, че е животно и като такова е дете на еволюцията. Мисля ли, че всички раси са равни? Няма значение какво мисля, защото за науката е повече от ясно, че не сме. Никога няма да имам гена на ямаеца, който тича като стрела или кениецът, който може да тича по 40-50 километра на високо темпо. Тяхната тъмна кожа и издръжливост не са дошли от небето, те са се развили така за да оцеляват в климата, който населяват - да могат да издържат под жаркото слънце и жега и да преследват жертвите до умора, за да могат да ловуват и оцелеят.

  Крайният расизъм е този, който е недопустим - да убием негъра, защото е негър. Не, не искам да убивам никого, не искам да коля, да беся, да паля. Значи ли това, че трябва да искам да живея в някакъв гнусен микс от раси, националности и култури които въобще нямат допирни точки? Това не е работило никога, не проработи в Америка, няма да проработи никъде. Едно общество цъвти когато има поне едно от тези:

  -обща история
  -обща цел
  -обща визия за общество

  Колкото повече от тези има, толкова по-голям потенциал ще има то. В Америка се пръснаха трилиони в последните 20 години за "борба с расизъм" и "гей права". Това ли са най-сериозните проблеми на обществото? Има ли проблеми, които да са дъвкани повече от това? Докато си говорим глупости за сексисъм и расизъм, новата генерация не може да си позволи дом, спестявания, стабилност, семейство. Следващата въобще няма да може. Занимавайте се с простотии, които са толкова фиктивни. В България се наслушах за системен расизъм и омраза към хомосексуалните.

  Искам да знам:

  Колко бяха убити заради цвета на кожата си или хомофобски за последните 20 години и колко умряха по пътища, пред болници, от глад, ОТ ГЛАД, от студ?

  Колко пъти чухте за борба срещу бездомието, глада, безумно организираното здравеопазване и колко пъти НА ДЕН слушаме за педерасти и мангали? Побъркано общество, късна Римска империя е всичко на запад от Урал.

  Другари, возенето в хеликоптера е напълно безплатно за членове на партията!
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  И културните се скараха.

 43. 43 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  "В България продължава да има Системен Расизъм, Системен Сексизъм и Системен културен дениализъм", написа Ушев

  Безпощадна марксистка критика на гнилото ни патриархално общество. Не знам само как е пропуснал да разобличи още и ислямофобията, хомо и трансфобията и незаинтересоваността ни от климатичните промени.

 44. 44 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 988 Неутрално

  "В България продължава да има Системен Расизъм, Системен Сексизъм и Системен културен дениализъм", написа УшевБезпощадна марксистка критика на гнилото ни патриархално общество. Не знам само как е пропуснал да разобличи още и ислямофобията, хомо и трансфобията и незаинтересоваността ни от климатичните промени.
  —цитат от коментар 43 на jazzdevil


  Тоз ако действително е живял много време в Канада, както са писали по-горе, даже много меко се изказва. Там ако не се обръщаш към някой от амнайстия пол с местоимението, което той иска, може да те съди за тормоз

 45. 45 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  ТоИ Сащо Грозев същия ли е деро едно време ни хипнотизираше по тв в предаването “Десета Муза”.

 46. 46 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Интересното в случая е че един толкова свободомислещ творец като Ушев отрича правото на други хора да гласуват, когато те не споделят неговите виждания!"Нямаш право да гласуваш, ако не участваш в обсъждането, а пък на мен билета ми изгоря!"Удивително тесногръдие и еснафщина!
  —цитат от коментар 24 на Иван Петров


  Надпреварват се кой да е по-политкоректен. Грозна картина. Напомня ми за един коментар по Дарик - "те жените е ясно, че са равни на мъжете, ама самите жени как ще се разберат помежду си, там не се знае"

 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Любопитно

  Кажете ми някой нов хубав български филм че ми се гледа родно кино?!

  klimentm
 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#44] от "barter1":

  Е и кво?
  Затуй ли
  Канада е на св години пред нас?!🚀🚀🚀🚀

  klimentm
 49. 49 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#41] от "dyado_augusto":

  Браво!

  Тържествено обещавам че нито аз, нито някой от моето семейство, приятели и колеги ще изгуби времето и парите си за да гледа някоя от двете повърни, та ако ще не мария а три бакалови да греят в тях.

  От съществото наречено т. ушев , този гуру на върлия умнокрасивитет, ми се повръща, та ако ще и пет оскара да спечели. И без това в последните години тази награда се деформира и дегенерира, както и всичко в Амеруика дъ бютифул, или както там се казва.

  Сериозно се замислям за зловредното влияние което оказва продължителното пребиваване в политкоректния, расов, хомо и всякакъв рай наречен канада, с лудия трюдо с шарените чорапки начело. Гледай ушевото, гледай кирето канадеца....гнус.

 50. 50 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Творческите колективи ,няма как да се разберат мирно, без Комитета по култура или Батето. Ще има скубане и хапане.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 51. 51 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 772 Любопитно

  До коментар [#27] от "hamiltonf":

  Наистина ли мислите че на някой му дреме за тези тъпотии?

  До коментар [#34] от "Араламбене му е майката":

  Ха ха хах, благодаря, разсмяхте ме от сърце!

 52. 52 Профил на barter1
  barter1
  Рейтинг: 988 Неутрално

  До коментар [#44] от "barter1":Е и кво?Затуй лиКанада е на св години пред нас?!🚀🚀🚀🚀
  —цитат от коментар 48 на klimentm


  Силно се надявам да не е ЗАТУЙ. Не поставяй в основата на благосъстоянието на една държава безумното ѝ джендър законодателство. Не работи в твоя полза

 53. 53 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1792 Весело

  Психарската драма BLM на дедо Ивайло надделява над феминаци-епопеята "Жените..". Всичко това е в пълно политическо съзвучие с доминиращия тренд "Let's go Brandon!" Съответно вагинофилите грешат. Оскарите не ги раздават в Тулуза.

 54. 54 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#41] от "dyado_augusto":

  Слагам си ръка на сърцето и ти казвам, че в този момент хич няма да ми мине през главата кой лекар е циганин и кой българин. Още повече, че в България има доста светли цигани и доста тъмнички българи. Но няма да ми мине през главата най-вече защото за българина образованият циганин вече не е циганин, а българин. Колцина са искали етнически български сърдечен хирург, ако е можел да ги оперира Чирков?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 55. 55 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  "Системен културен дениализъм"Просто спирам да чета дотам. И без това бях на косъм като разбрах, че драмата е, че избрали друг филм вместо феминистичната боза за Истанбулската Конвенция. Ама тази перверзия с българския език ми дойде в повече.
  —цитат от коментар 2 на barter1


  Истинска гнус. Либерастията пусна пипала навсякъде.

 56. 56 Профил на snk22555877
  snk22555877
  Рейтинг: 229 Неутрално

  И за двата филма не бих си дал парите. Аман вече от тая левичарска пропаганда

 57. 57 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  "Във филма "Страх" се разказва за вдовицата Светла, която наскоро е загубила работата си като учителка. Селото й е близо до границата с Турция и край него често се появяват бежанци. Един ден Светла среща в гората мигрант от Африка и това променя живота й. Тя е принудена да се опълчи срещу цялото село, което настоява бежанецът незабавно да напусне. "Звучи като сюжета на "Една българка," но адаптиран за днешните времена.
  —цитат от коментар 7 на 7777


  Звучи като нео марксистка боза.

 58. 58 Профил на Dick Dickerson
  Dick Dickerson
  Рейтинг: 92 Неутрално

  И двата филма гарантирано са вкиснати бози. А, Оскарите, от години са до такава степен девалвирали, че дори смятат да не ги предават повече по ТВ.

 59. 59 Профил на Dick Dickerson
  Dick Dickerson
  Рейтинг: 92 Неутрално

  Мигрант от Африка? Този ще е най-заблудения мигрант тръгнал да емигрира в Западна Европа с обходен маршрут през България. Баси пътешествието. Или толкова е искал да емигрира в България, че чак от Африка се вдигнал? И в двата случая идеята е по-потресаващо патетична от последната версия на Терминатора.

 60. 60 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4614 Неутрално

  Вече две години тези проблеми не са на мода, Оскари печелят филми с други проблеми - насилието, породено от киното преди две години, а миналата година предимно социални проблеми - на безработните бездомници, които обикалят страната в търсене на работа и прехрана.

 61. 61 Профил на Egocentric Eccentric
  Egocentric Eccentric
  Рейтинг: 32 Неутрално

  Сигурен съм, че и двата са мега тъпи.

  Do not ask WHY If you don't want to DIE Do like your TOLD If you want to get OLD
 62. 62 Профил на Egocentric Eccentric
  Egocentric Eccentric
  Рейтинг: 32 Неутрално

  До коментар [#61] от "Egocentric Eccentric":

  Да уточня, сигурен съм, че са мега тъпи, защото са български. Съдържанието или посланията им не са фактор в случая

  Do not ask WHY If you don't want to DIE Do like your TOLD If you want to get OLD
 63. 63 Профил на Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей
  Остап Сюлейман Берта Мария Бендер Бей
  Рейтинг: 227 Весело

  До коментар [#44] от "barter1":Е и кво?Затуй лиКанада е на св години пред нас?!🚀🚀🚀🚀
  —цитат от коментар 48 на klimentm

  Пред нас е, ама едва ли признаването на 80-те пола е причината.

 64. 64 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2078 Неутрално

  До коментар [#5] от "7777":

  То идеята е кой е по-политкоректен
  Не бих гледал на който и да е от двата.

  Panta rhei....
 65. 65 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Тук проблемът е, че имаме състезание между два подобни филма (които никога няма да гледам) и печели още неизлезлият по кината. Другата боза за горките жени печели награди в Кан, а е всеизвестно, че тези награди са индикация за извратената селекция Оскар. Както написа една дама по-горе, от гледна точка на мангизите и "известността", по логично е да се заложи на одобрената боза. Това логично вбесява Ушев, практикуващ елитарна анимация и страдащ от "системен културен дениализъм" (каквото и да означава "дениализъм").
  Ако бяха предложили коренно различен Български филм, като някои от тези които поддържа селекцията на НВО, нямаше да има такъв вой.

 66. 66 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4614 Неутрално

  До коментар [#65] от "GRUBO":

  предполагам от "deny" - отричам, т. е. отрицание на "доказалия" се филм.

 67. 67 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  Кажете ми някой нов хубав български филм че ми се гледа родно кино?!
  —цитат от коментар 47 на klimentm


  "Баш Майсторът на море" е изкл. як филм, следван от "Танго с Фани" от 1974 г. много як криминален филм с елемент от особеностите на видовете бензин в НРБ.

 68. 68 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4003 Весело

  До коментар [#51] от "poitoucharante":

  Естествено, човек не може да мисли само за битовизми и кога ще си вземе пенсията...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на sardinevsanchovy
  sardinevsanchovy
  Рейтинг: 23 Неутрално

  "Системен културен дениализъм"Просто спирам да чета дотам. И без това бях на косъм като разбрах, че драмата е, че избрали друг филм вместо феминистичната боза за Истанбулската Конвенция. Ама тази перверзия с българския език ми дойде в повече.
  —цитат от коментар 2 на barter1  И за двата филма не бих си дал парите. Аман вече от тая левичарска пропаганда
  —цитат от коментар 56 на snk22555877


  Изродено 'левичарство' е това. От него на човек му се повръща.

 71. 71 Профил на sardinevsanchovy
  sardinevsanchovy
  Рейтинг: 23 Неутрално  До коментар [#49] от "poitoucharante":

  "От съществото наречено т. ушев , този гуру на върлия умнокрасивитет, ми се повръща, та ако ще и пет оскара да спечели."
  :)) ушо си е по същество един паразит, вживял се достатъчно насериозно в ролята си на еманация на умнокрасивата 'интелиганция' и сигурно потрива доволно ръчици някъде, докъто чете негативните коментари( зер, говорете си колкото си щете, лузъри, антирекламата е най-добрата форма на реклама).. само че, от прекаленото самозабравяне, ушо пропуска факта, че историята никога не помни номинираните, помнят се само победителите :)) така че, малко повече смирение и разграничаване от първенюшкото доволство да бъде на всяка манджа мерудия, ще му е само от полза. ех, ако има уши да чуе ушо, естествено...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK