В очакване на новите мерки: неясноти по COVID сертификатите за деца

В очакване на новите мерки: неясноти по COVID сертификатите за деца

© Associated PressОчаква се днес Министерството на здравеопазването да анонсира нови мерки на национално ниво срещу разпространението на коронавируса заради рязкото увеличаване на заболеваемостта в страната. По неофициална информация идеята на властите е да не бъдат затваряни цели браншове, както при предишните COVID вълни, но за достъп до публични места да се изискват сертификатите, наричани още зелени паспорти, които се издават за ваксиниране, преболедуване и отрицателен тест.


Анонс за това направи преди седмица здравният министър Стойчо Кацаров, като обяви, че "посоката, която обсъжда, е мерките да станат като в голяма част от европейските държави: не ограничения в капацитета, а пълен капацитет, но със сертификат". Същата заявка направи и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.


Ако здравното министерство действително въведе достъп до публични места само със сертификати, трябва да убеди бизнеса, че може да проверява зелените паспорти. Възможността за работа на пълен капацитет, но само от хора с COVID сертификат, съществува и досега, но се използва изключително рядко. Освен това, здравното ведомство може да обмисли и да изчисти неясноти и как да се постъпи при сертификатите за деца, в частта за тестването им.


Първа възможност: децата и ваксинирането
От края на май ваксината на "Пфайзер"/"БионТех" срещу COVID-19 е одобрена за употреба при деца над 12-годишна възраст, а от края на юли такова разрешение има и ваксината на "Модерна". Данни на Министерството на здравеопазването сочат, че от 1 372 723 души със завършен ваксинационен курс (две от ваксините се поставят в две дози, продуктът на един от производителите е в една доза), 22 564 души са на възраст между 12 и 19 години (разделението по възрастови групи е 12-14, 15-16, 17-19).


Това означава, че най-младите ваксинирани представляват 1.64% от общия брой. Тази малка група може да си извади и използва сертификати както е при възрастните. Сертификатът за ваксинация е валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза.


Втора възможност: децата и преболедуването


Второто възможно направление на COVID сертификатите е за преболедуване. Такъв зелен паспорт обаче се издава само на хора (както възрастни, така и деца), при които заразата е установена с PCR тест и документът е валиден от 14 дни до шест месеца след положителния резултат.


С други думи, ако заразяването е установено с антигенен тест, преболедувалият няма как да получи сертификат. Това е решението на европейско ниво. От друга страна, положителен антигенен тест е основание човек да бъде в задължителна 14-дневна изолация. Освен това, този вид тестове се използват широко в системата на здравеопазването, защото са точни (макар и не колкото PCR тестовете, определяни за "златен стандарт") и евтини.


Не на последно място, при децата е възможно заразяването с коронавирус да не бъде установено, защото по-често боледуват леко или дори безсимптомно. Наличието на антитела (независимо дали при деца или при възрастни) не може да е основание за издаване на сертификат за преболедуване, като решението отново е на европейско ниво.


Трета възможност: децата и тестването


За хората, които не приемат научните основания и отказват да се ваксинират и които не могат да докажат преболедуване с PCR тест, остава възможността за зелен сертификат при отрицателен тест. Сертификат за отрицателен резултат може да се издаде както при изследване по PCR метода, така и с антигенен тест, но трайността при първия е 72 часа, а при втория - 48 часа. Тестващите се трябва да са направили антигенен тест от списък с одобрени от здравното министерство производители.


Въпросът с тестването при децата за целите на сертификат има обаче известни неясноти. В заповедта за противоепидемичните мерки не се посочва възрастова група, при която е допустимо да не се правят тестове, нито е посочено да има въобще възрастови групи, при които да не се изискват COVID сертификати. "Дневник" изпрати въпроси до здравното министерство по тази тема, но до публикуването на този текст отговори не бяха получени.


От друга страна, в заповедта с правилата за влизане в България изрично е записано, че на децата до 12 годишна възраст, които пристигат в страната, не следва да се изисква COVID сертификат - нито за ваксиниране, нито за преболедуване, нито за отрицателен тест. Децата между 12 и 18 годишната възраст, които пристигат от страни в червената зона (с висока степен на разпространение на коронавируса) трябва при влизане в България да представят COVID сертификат за отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, иначе подлежат на десетдневна карантина.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK