В очакване на новите мерки: неясноти по COVID сертификатите за деца

В очакване на новите мерки: неясноти по COVID сертификатите за деца

© Associated PressОчаква се днес Министерството на здравеопазването да анонсира нови мерки на национално ниво срещу разпространението на коронавируса заради рязкото увеличаване на заболеваемостта в страната. По неофициална информация идеята на властите е да не бъдат затваряни цели браншове, както при предишните COVID вълни, но за достъп до публични места да се изискват сертификатите, наричани още зелени паспорти, които се издават за ваксиниране, преболедуване и отрицателен тест.


Анонс за това направи преди седмица здравният министър Стойчо Кацаров, като обяви, че "посоката, която обсъжда, е мерките да станат като в голяма част от европейските държави: не ограничения в капацитета, а пълен капацитет, но със сертификат". Същата заявка направи и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.


Ако здравното министерство действително въведе достъп до публични места само със сертификати, трябва да убеди бизнеса, че може да проверява зелените паспорти. Възможността за работа на пълен капацитет, но само от хора с COVID сертификат, съществува и досега, но се използва изключително рядко. Освен това, здравното ведомство може да обмисли и да изчисти неясноти и как да се постъпи при сертификатите за деца, в частта за тестването им.


Първа възможност: децата и ваксинирането
От края на май ваксината на "Пфайзер"/"БионТех" срещу COVID-19 е одобрена за употреба при деца над 12-годишна възраст, а от края на юли такова разрешение има и ваксината на "Модерна". Данни на Министерството на здравеопазването сочат, че от 1 372 723 души със завършен ваксинационен курс (две от ваксините се поставят в две дози, продуктът на един от производителите е в една доза), 22 564 души са на възраст между 12 и 19 години (разделението по възрастови групи е 12-14, 15-16, 17-19).


Това означава, че най-младите ваксинирани представляват 1.64% от общия брой. Тази малка група може да си извади и използва сертификати както е при възрастните. Сертификатът за ваксинация е валиден от 14-ия ден след поставянето на последната доза.


Втора възможност: децата и преболедуването


Второто възможно направление на COVID сертификатите е за преболедуване. Такъв зелен паспорт обаче се издава само на хора (както възрастни, така и деца), при които заразата е установена с PCR тест и документът е валиден от 14 дни до шест месеца след положителния резултат.


С други думи, ако заразяването е установено с антигенен тест, преболедувалият няма как да получи сертификат. Това е решението на европейско ниво. От друга страна, положителен антигенен тест е основание човек да бъде в задължителна 14-дневна изолация. Освен това, този вид тестове се използват широко в системата на здравеопазването, защото са точни (макар и не колкото PCR тестовете, определяни за "златен стандарт") и евтини.


Не на последно място, при децата е възможно заразяването с коронавирус да не бъде установено, защото по-често боледуват леко или дори безсимптомно. Наличието на антитела (независимо дали при деца или при възрастни) не може да е основание за издаване на сертификат за преболедуване, като решението отново е на европейско ниво.


Трета възможност: децата и тестването


За хората, които не приемат научните основания и отказват да се ваксинират и които не могат да докажат преболедуване с PCR тест, остава възможността за зелен сертификат при отрицателен тест. Сертификат за отрицателен резултат може да се издаде както при изследване по PCR метода, така и с антигенен тест, но трайността при първия е 72 часа, а при втория - 48 часа. Тестващите се трябва да са направили антигенен тест от списък с одобрени от здравното министерство производители.


Въпросът с тестването при децата за целите на сертификат има обаче известни неясноти. В заповедта за противоепидемичните мерки не се посочва възрастова група, при която е допустимо да не се правят тестове, нито е посочено да има въобще възрастови групи, при които да не се изискват COVID сертификати. "Дневник" изпрати въпроси до здравното министерство по тази тема, но до публикуването на този текст отговори не бяха получени.


От друга страна, в заповедта с правилата за влизане в България изрично е записано, че на децата до 12 годишна възраст, които пристигат в страната, не следва да се изисква COVID сертификат - нито за ваксиниране, нито за преболедуване, нито за отрицателен тест. Децата между 12 и 18 годишната възраст, които пристигат от страни в червената зона (с висока степен на разпространение на коронавируса) трябва при влизане в България да представят COVID сертификат за отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, иначе подлежат на десетдневна карантина.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  "Наличието на антитела (независимо дали при деца или при възрастни) не може да е основание за издаване на сертификат за преболедуване, като решението отново е на европейско ниво."
  Колко удобно си измиваме ръцете с брюкселските бюрократи. Така и не разбрах с какво един ваксиниран е по-защитен от преболедувал.

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3156 Разстроено

  Много тъп материал. Какви деца, какви сертификати. Според нашата калпава държава лекари, учители и служители в социални служби не са длъжни да се ваксинират, авторката говори за деца и прочие щуротии.

 3. 3 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 581 Любопитно

  Първо трябва да се ваксинират задължително всички лекари, учители, социални работници и чак тогава децата.

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Ваксинирането на деца е абсолютно ненужно, освен за пласьорите на ваксините.

 5. 5 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2755 Любопитно

  Въпросът не е в мерките, ограниченията както и възможностите за сертифицираните, а в тяхното спазване и последващия контрол.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 6. 6 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 1183 Весело

  От няколко дена се събуждам с трепет в сърцето и нямам търпение да отворя дневник, за да резбера какви мерки са ми наложили…

 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  НЕ ПИПАЙТЕ ДЕЦАТА КАЗАХ!!!

 8. 8 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Колко трябва да му е акъла на човек, че да иска да си ваксинира детето? На поне 10 мои познати децата изкараха коронката и на никое нищо не му стана. Един приятел сега кара дъщеря си на 15 години, която изкара коронката, да ходи да се ваксинира. Аз по приницип акъл за ваксини на никого не давам, ама по отношение на децата не мога да се въздържа от коментар.

 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Добрата новина е че до месец и нещо вече ще можем да боцкаме и шест месечните бебета.

  Pfizer to seek US vaccine approval for children between 6 months and 5 years in November

  https://www.politico.eu/article/pfizer-us-vaccine-approval-children-6-months-5-years-old/

  И няма да се налага да ги държим в изолация отделно от родните им.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ipolit":

  Има и такива.
  Погледни в Западна Европа, да не говорим в САЩ.

  При това, става дума, че тези родители просто са необразовани и са свиканли винаги да се подчиняват на всяко политическо решение, за да живеят относитело спокоен и подреден живот.

  Като винаги става дума за 50 на 50 . Примерно в Австрия има заведение, които обявиха, че само неваксинирани могат да ходят в техните заведения. Изобщо разривът в обществото е по-дълбок и голям, отколкото е бил в първата немска република Австрия.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#5] от "Consumer":

  >Въпросът не е в мерките, ограниченията както
  > и възможностите за сертифицираните

  Въпросът е че вместо да се третира медицински проблем, по-малоумната част от света се вкара в един абсолютно безсмислени бюрократични врътки.

  За които и бюрократите вече осъзнаха че са безсмислени, обаче първо няма как да си го признаят и второ - в крайна сметка от бюрократични врътки си вадят хляба.

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#10] от "anti-vaxxer":

  > Примерно в Австрия има заведение, които обявиха, че
  > само неваксинирани могат да ходят в техните заведения.

  Това не е ли чиста сегрегация ?

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Сегрегация

  Би трябвало правата на всяка група от населението да са еднакви ?

  Оооу уейт ...

  કટાક્ષ
 13. 13 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ipolit":

  > Колко трябва да му е акъла на човек, че да иска да си ваксинира детето?

  Добрата новина е че вече имаме достатъчно натрупана информация за Заразата и е видимо че децата между 6 месеца и 5 години (за които още няма одобрен медикамент, но се надявам да го одобрят преди декември) са една от най-застрашените групи.

  Примерна извадка от официалните данни:

  https://www.statista.com/statistics/1107913/number-of-coronavirus-deaths-in-sweden-by-age-groups/

  કટાક્ષ
 14. 14 Профил на anti-vaxxer
  anti-vaxxer
  Рейтинг: 1728 Разстроено

  До коментар [#12] от "Ан Он":

  Неравенство по признак на ковидваксина.
  Новото положение, наложено от ултралибералните фашисти.

  https://bit.ly/2MWZbWQ
 15. 15 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  До коментар [#1] от "gogo2011":

  С многократно доказаните случаи на повтаряне и потретване, от днес например е Корнелия Нинова, която даже беше в болница предишния път, но отново е болна.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 16. 16 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 337 Неутрално

  До коментар [#13] от "Ан Он":

  Много тревожна е инфографиката, не съм бил прав, да ги почват направо с бустерите.

 17. 17 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2864 Весело

  От София питат Радио Ереван:
  -ЗАЩО БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕ ПРИЗНАВА ЕСТЕСТВЕНИЯТ ИМУНИТЕТ СРЕЩУ КОВИД?
  -Защото, натуралният имунитет е безплатен, а от ваксините падат сериозни комисионни. Вие да сте виждали лекар да изписва на сърдечно болен - спанак?

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#17] от "SS":

  Докъде ще стигнем ако позволим на всеки да си прави сам естествен имунитет ? Броя на мутациите ще се увеличи поне по 1000, щото на различни места вируса ще се бори с различен имунитет. И тогава ще стане страшно.

  През 19 век не е имало достатъчно Научно Технически Прогрес и се е налагало хората сами да си правят имунитетите. Ама вече сме в 21 век все пак.

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#1] от "gogo2011":

  С нищо.
  Естествения имунитет след преболедуване е по надежден.
  Преболедувалите в първата вълна 2020 не бяха засегнати от втората октомври.
  Преболедували измерват достатъчни количества антитела и след 13-ти месец, докато познавам лично ваксинирани нямаха никакви след 4-тия и искаха да си праскат бустери.
  Да си чул въобще да се говори вече за чудната дума в основите на медицината наречена естествен имунитет?

 20. 20 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 494 Неутрално

  “За хората, които не приемат научните основания и отказват да се ваксинират и които не могат да докажат преболедуване с PCR тест, остава възможността за зелен сертификат при отрицателен тест. “

  Дневник, няма ли как при развиването на хипотезити си по любимата тема да не си изказвате собственото мнение толкова завоалирано. Някакси е непрофесионално.

 21. 21 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  Първо трябва да се ваксинират задължително всички лекари, учители, социални работници и чак тогава децата.
  —цитат от коментар 3 на Андерсен


  Ваксинацията трябва да е задължителна за всички държавни и общински служители - лекари, учители, социални работници, работници в държавни и общински предприятия. Частниците сами ще се усетят да направят ваксинацията задължителна за техните служители!

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Весело

  Ваксинирането на деца е абсолютно ненужно, освен за пласьорите на ваксините.
  —цитат от коментар 4 на Lazarus


  Заключи най-големият вирусолог на Планетата!

 23. 23 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Тук са се събрали само хейтъри, набрали горчилка към обществото, искат провинените да бъдат наказвани, ако трябва и инкарцерирани. С такива хора никога не бих общувал. Ама се мислят за много образовани. В моето обкръжение има мениджъри, предприемачи, както и хора завършили в Западна Европа, и нищожен процент от тях са ваксинирани.

 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Весело

  До коментар [#12] от "Ан Он":Неравенство по признак на ковидваксина.Новото положение, наложено от ултралибералните фашисти.
  —цитат от коментар 14 на anti-vaxxer


  "ултралибералните фашисти" за тези, които знаят значението и на двете думички е нещо като "дървено желязо"! Интелект?!

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Неутрално

  До коментар [#23] от "vzt34526152":

  "Ама се мислят за много образовани. В моето обкръжение има мениджъри, предприемачи, както и хора завършили в Западна Европа, и нищожен процент от тях са ваксинирани."

  Ама се мислите за много образовани. В моето обкръжение има мениджъри, предприемачи, както и хора завършили в Западна Европа, и всички са ваксинирани.

 26. 26 Профил на vzt34526152
  vzt34526152
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  На ваксинираните много им се иска да предпочитат тах на работа пред други потенциално по-квалифицирани кандидати, за да замажат несъвршенствата по автобиографиите си. “Защо тук имате дупка половин година не сте работили?”, лесно може да се контрира “Знаете ли, получих своята буустерна доза, ясна индикация за моя интелект.”

 27. 27 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#21] от "vassilun":

  > Ваксинацията трябва да е задължителна за всички държавни и общински служители

  Ми то си има имунизационен календар

  https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/imunizacii/

  и се следи - примерно няма да ти приемат детето в детска градина ако няма задължителните имунизации.

  Тия модерните напоследък елексири (дето са ДОБРОВОЛНИ и БЕЗПЛАТНИ), що не ги вкарат в имунизационния календар и да гоним нарушителите както си е по закон ?

  કટાક્ષ
 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  > В моето обкръжение има мениджъри, предприемачи,
  > както и хора завършили в Западна Европа, и всички са ваксинирани.

  Което е чудесно. Решили са че искат да се боцнат с текущата версия на елексира и са се боцнали.

  Не е някакъв особен повод за гордост - всеки може да го направи за 15 минути.

  ДОБРОВОЛНО и БЕЗПЛАТНО

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на dav30587645
  dav30587645
  Рейтинг: 25 Гневно

  Много от децата го изкараха, повечето дори без да усетят. И сега какво - да ги ваксинираме при наличие на антитела? Защо? Това помпане на имунитета на децата до какво ще доведе - има ли съвестен педиатър, който да вземе отношение? И не сравнявайте полиомелита и морбили с коронавируса, моля! Всички задължителни ваксини са за МНОГО тежки болести и при никоя не се подписва декларация. Тежка болест ли е за децата коронавирусът? Защо наличието на антитела не е основание за "зелен паспорт". Защо се отрича силата на естествения имунитет? Нали при всяка медицинска манипулация се мерят вреди и ползи - каква е ползата за децата, като по-малко от 0,2% имат проблеми с този вирус - колкото при стандартен грип. Щели да заразят възрастните - ами да се ваксинират възрастните, не децата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK